logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TAROM Tehnic, noua entitate care va furniza servicii de întreținere și reparații pentru aeronave civile

Imagine din galeria Agerpres

Compania Națională de Transporturi Aeriene Române a înființat TAROM Tehnic, o nouă entitate dedicată furnizării de servicii de întreținere și reparații pentru aeronave civile, cu specializare pe modelele Boeing, Airbus și ATR.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis joi AGERPRES, noua entitate va continua tradiția și expertiza echipelor tehnice ale fostei Direcții Tehnice TAROM.

'Prin această transformare strategică, TAROM răspunde nevoii de modernizare și eficientizare a operațiunilor, dar și cererii unei piețe extinse de clienți, incluzând companii aeriene internaționale și operatori de transport cargo. Această inițiativă face parte din planul de restructurare a TAROM, esențial pentru respectarea condițiilor impuse de Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului de stat. Astfel, TAROM Tehnic începe activitatea cu un obiectiv clar: să devină un jucător de referință în industria regională de servicii de întreținere și reparații aeronave. Transformarea TAROM prin implementarea planului de restructurare agreat cu CE a condus la îmbunătățirea rezultatelor financiare ale companiei în 2024. Astfel, după ce a înregistrat pierderi anuale semnificative în ultimii 8 ani, compania a redus pierderile la mai puțin de o treime în 2023, iar pentru anul 2024 estimează revenirea la rezultate pozitive', se precizează în comunicat.

Noua companie va genera venituri de până la 10 milioane euro în primul an de operare și o creștere prognozată la 30-35 milioane euro în următorii 3-5 ani. 'Noua companie va adresa un segment foarte dinamic al pieței de aviație din Europa, respectiv segmentul întreținerii de aeronave comerciale și Cargo, certificările și competențele multi marcă (Boeing, Airbus și ATR) reprezentând un avantaj în raport cu principalii competitori din segment', se menționează în comunicat.

Angajații aferenți diviziei tehnice actuale a TAROM vor fi integrați în noua companie, menținând același tip de contracte și condiții de muncă. TAROM Tehnic va funcționa sub o organigramă adaptată, menținând un flux operațional coerent și eficient. Astfel, un număr de aproximativ 300 de angajați alocați activităților din cadrul Direcției Tehnice vor fi transferați către noua societate. Conform prevederilor legale referitoare la divizare, angajații vor fi preluați cu aceleași drepturi și condiții, fără a exista modificări ale contractelor lor.

Totodată, vor fi înființate noi poziții în cadrul societății, pentru facilitarea dezvoltării competitive a companiei, creându-se astfel noi locuri de muncă. Performanța tuturor angajaților TAROM Tehnic va fi evaluată pe baza unui sistem de management al performanței similar cu cel implementat în cadrul companiilor etalon din industrie, precum Lufthansa Technic sau altele.

În ceea ce privește stabilitatea și continuitatea activităților, Tarom Tehnic va încheia un contract de mentenanță și reparații cu TAROM, care să asigure serviciile tehnice pentru întreaga flotă.

'Eficientizarea operațiunilor este un obiectiv cheie al TAROM Tehnic, vizând modernizarea proceselor de întreținere și reparații, precum și reducerea timpului de inactivitate a aeronavelor prin utilizarea tehnologiilor avansate. Acest lucru permite o mai mare flexibilitate operațională și o creștere a calității serviciilor oferite. Diversificarea portofoliului de clienți reprezintă un alt pilon strategic, prin extinderea serviciilor către companii aeriene internaționale, inclusiv operatori de tip low-cost, linie și cargo. Acest demers își propune să atragă clienți noi și să maximizeze utilizarea capacităților disponibile. Ca prim pas strategic, noua companie își propune să abordeze toate companiile care operează zboruri pe aeroportul Otopeni în vederea încheierii unor contracte de întreținere ce vizează operațiuni de întreținere linie și în hangar, beneficiind de poziționarea hangarului în incinta aeroportului Otopeni', notează compania.

De asemenea, parteneriatele strategice vor juca un rol esențial, prin colaborări cu lideri din industria aviatică.

'Aceste parteneriate vor permite companiei să ofere o gamă completă de servicii, crescând competitivitatea și vizibilitatea TAROM Tehnic pe piața internațională, dar și atragerea unor potențiali parteneri strategici și investitori financiari ca etapă viitoare în dezvoltarea companiei. Serviciile de instruire și certificare sunt parte integrantă a strategiei de dezvoltare. Programele oferite vor fi conforme cu reglementările EASA și vor contribui la dezvoltarea competențelor tehnice ale personalului, consolidând astfel poziția companiei ca furnizor de servicii complete în domeniul întreținerii aeronavelor de tip Boeing, Airbus și ATR. Cu o viziune pe termen lung, TAROM Tehnic își propune să devină un centru de excelență în servicii tehnice pentru aeronave, contribuind la dezvoltarea unui ecosistem educațional și industrial care să sprijine creșterea competențelor tehnice și consolidarea poziției României în aviația regională. Totodată, TAROM își propune să continue procesul de restructurare prin reînnoirea flotei, optimizarea comercială (venituri auxiliare), eficiență operațională și optimizarea costurilor', susțin reprezentanții operatorului aerian.

Pe data de 29 aprilie 2024, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane de euro destinat TAROM.

TAROM este o companie aeriană românească înființată ca societate de stat în anul 1954. Aceasta a fost reorganizată conform OG din 1997 și constituită ca societate pe acțiuni în baza Legii nr. 136/1998, devenind compania națională de transport aerian a României.

Statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, deține direct 97,25% dintre acțiuni. Restul acționarilor minoritari sunt două companii publice: Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) - cu 1,44% și Romatsa RA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian) - cu 1,23%, precum și un acționar privat, Fondul de Investiții Muntenia, care deține 0,08% din total. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 401

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 25-04-2025 20:32

Burduja: Am lansat în consultare un proiect de lege ce vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice,începute de zeci de ani

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care vizează finalizarea accelerată a marilor investiții hidroenergetice începute de zeci de ani și blocate, a anunțat vineri, ministrul de resort, Sebastian Burduja. Potrivit acestuia, proiectul de lege introduce un regim juridic special, aplicabil exclusiv acelo

Economic 25-04-2025 19:24

Ministrul Finanțelor: Execuția bugetului pe primele trei luni reflectă provocările contextului economic intern și extern

Execuția bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern și extern, precum și primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar, a transmis, vineri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Reducerea cheltuielilor și creșterea investițiilor în economie trebuie continuate. Execuția b

Economic 25-04-2025 18:50

Deficitul bugetar a urcat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025

Deficitul bugetar s-a situat la 2,28% din PIB, după primele trei luni din 2025, comparativ cu 2,04% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanțelor. 'Execuția bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,2

Economic 25-04-2025 16:20

Marcel Boloș și comisarul european Piotr Serafin au vizitat proiecte implementate din fonduri europene la Oradea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, au vizitat proiecte de succes implementate din fonduri europene la Oradea, potrivit unui comunicat de presă al ministerului. 'Salutăm inițiativa domnului comisar Serafin de a vizita statele membre pent

Economic 25-04-2025 15:19

Apropierea de metrou poate crește prețul unei locuințe și cu 30% (analiză)

Două locuințe care dispun de caracteristici asemănătoare și se află în același cartier pot fi scoase la vânzare cu prețuri foarte diferite, atunci când una dintre acestea se află în imediata proximitate a unei stații de metrou și cealaltă nu, arată o analiză realizată de platforma Imobiliare.ro, publicată vineri. Conform sursei citate,

Economic 25-04-2025 13:26

Producătorii auto se pot înscrie în Programul 'Rabla' 2025, începând din 30 aprilie (AFM)

Sesiunea de înscriere a producătorilor în cadrul Programului 'Rabla' 2025 va demara pe data de 30 aprilie, a anunțat, vineri, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. Dosarul de validare trebuie depus până pe 7 mai, la ora 23:59, și va cuprinde următoarele document

Economic 25-04-2025 13:18

ASPES: Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită

Peste 60% dintre români cred că țara se îndreaptă spre o direcție greșită și de aceea votanții doresc de la viitorul președinte să promoveze direct sau împreună cu Parlamentul și Guvernul o schimbare reală și profundă în politica actuală și viitoare a României, afirmă Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).

Economic 25-04-2025 12:53

ANCOM: Platformele online pot suspenda, restricționa sau închide conturile utilizatorilor și trebuie să motiveze clar decizia

Furnizorii platformelor online le pot impune utilizatorilor o serie de restricții pe motiv că informațiile furnizate de către aceștia constituie conținut ilegal sau sunt incompatibile cu condițiile generale de utilizare ale serviciilor platformelor, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), într-un comuni

Economic 25-04-2025 12:18

Creștere de peste patru ori a numărului de bilete cumpărate de către români cu destinația Roma, în ultima săptămână (analiză)

Numărul biletelor de avion cumpărate de către români cu destinația Roma a crescut de peste patru ori, pentru perioada 21-27 aprilie, pentru a fi prezenți fizic la funeraliile Papei Francisc, arată o analiză de specialitate, publicată vineri. Potrivit datelor centralizate de Vola.ro, prețul mediu al unui bilet dus-întors către capit

Economic 25-04-2025 12:05

Salonul Imobiliar București, la Palatul Parlamentului în acest weekend

Salonul Imobiliar București, coorganizat de Imobiliare.ro, s-a deschis vineri la Palatul Parlamentului, unde sunt prezenți peste 100 de expozanți, cu o ofertă vastă de apartamente noi, case și terenuri, atât din București, cât și din țară. La târg vor fi prezenți dezvoltatori imobiliari și peste 20 de agenții imobiliare, cu o

Economic 25-04-2025 11:15

Aproape 80% dintre români ar cumpăra pui cu creștere lentă, dar spun că nu găsesc suficiente informații (studiu)

Peste 80% dintre români consumă carne de pui cel puțin o dată pe lună, consolidându-i poziția ca aliment de bază, iar 76% dintre ei spun că ar cumpăra pui crescut lent, dacă ar avea acces facil la acest produs în magazine, relevă un studiu dat vineri publicității. Carnea de pui rămâne un aliment esențial în dieta

Economic 25-04-2025 11:05

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au crescut cu 0,4% în martie

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna martie 2025 cu 0,4% față de luna anterioară, până la nivelul de 629,084 miliarde lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 7,9% (2,9% în termeni reali), conform datelor publicate vineri de Banca Națională a României. Depozitele

Economic 25-04-2025 10:55

Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 0,8% în luna martie 2025

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut cu 0,8% în luna martie 2025, față de februarie a.c., (0,5% în termeni reali), până la nivelul de 423,567 miliarde lei, informează Banca Națională a României printr-un comunicat. Creditul în lei, cu o pondere de 70,0% în volumul tot

Economic 25-04-2025 09:55

ANOFM va organiza cursuri de formare profesională pentru 1.395 de persoane, în luna mai

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în cursul lunii mai, 94 de programe de formare profesională pentru un număr de 1.395 persoane. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, cei interesați beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizat

Economic 25-04-2025 09:50

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a scăzut cu 4,2% în primele două luni ale acestui an

Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a scăzut în primele două luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută cu 4,2%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4%, arată datele publicate, vineri, de Institutul