TAROM Tehnic, noua entitate care va furniza servicii de întreținere și reparații pentru aeronave civile

Compania Națională de Transporturi Aeriene Române a înființat TAROM Tehnic, o nouă entitate dedicată furnizării de servicii de întreținere și reparații pentru aeronave civile, cu specializare pe modelele Boeing, Airbus și ATR.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis joi AGERPRES, noua entitate va continua tradiția și expertiza echipelor tehnice ale fostei Direcții Tehnice TAROM.
'Prin această transformare strategică, TAROM răspunde nevoii de modernizare și eficientizare a operațiunilor, dar și cererii unei piețe extinse de clienți, incluzând companii aeriene internaționale și operatori de transport cargo. Această inițiativă face parte din planul de restructurare a TAROM, esențial pentru respectarea condițiilor impuse de Comisia Europeană pentru aprobarea ajutorului de stat. Astfel, TAROM Tehnic începe activitatea cu un obiectiv clar: să devină un jucător de referință în industria regională de servicii de întreținere și reparații aeronave. Transformarea TAROM prin implementarea planului de restructurare agreat cu CE a condus la îmbunătățirea rezultatelor financiare ale companiei în 2024. Astfel, după ce a înregistrat pierderi anuale semnificative în ultimii 8 ani, compania a redus pierderile la mai puțin de o treime în 2023, iar pentru anul 2024 estimează revenirea la rezultate pozitive', se precizează în comunicat.
Noua companie va genera venituri de până la 10 milioane euro în primul an de operare și o creștere prognozată la 30-35 milioane euro în următorii 3-5 ani. 'Noua companie va adresa un segment foarte dinamic al pieței de aviație din Europa, respectiv segmentul întreținerii de aeronave comerciale și Cargo, certificările și competențele multi marcă (Boeing, Airbus și ATR) reprezentând un avantaj în raport cu principalii competitori din segment', se menționează în comunicat.
Angajații aferenți diviziei tehnice actuale a TAROM vor fi integrați în noua companie, menținând același tip de contracte și condiții de muncă. TAROM Tehnic va funcționa sub o organigramă adaptată, menținând un flux operațional coerent și eficient. Astfel, un număr de aproximativ 300 de angajați alocați activităților din cadrul Direcției Tehnice vor fi transferați către noua societate. Conform prevederilor legale referitoare la divizare, angajații vor fi preluați cu aceleași drepturi și condiții, fără a exista modificări ale contractelor lor.
Totodată, vor fi înființate noi poziții în cadrul societății, pentru facilitarea dezvoltării competitive a companiei, creându-se astfel noi locuri de muncă. Performanța tuturor angajaților TAROM Tehnic va fi evaluată pe baza unui sistem de management al performanței similar cu cel implementat în cadrul companiilor etalon din industrie, precum Lufthansa Technic sau altele.
În ceea ce privește stabilitatea și continuitatea activităților, Tarom Tehnic va încheia un contract de mentenanță și reparații cu TAROM, care să asigure serviciile tehnice pentru întreaga flotă.
'Eficientizarea operațiunilor este un obiectiv cheie al TAROM Tehnic, vizând modernizarea proceselor de întreținere și reparații, precum și reducerea timpului de inactivitate a aeronavelor prin utilizarea tehnologiilor avansate. Acest lucru permite o mai mare flexibilitate operațională și o creștere a calității serviciilor oferite. Diversificarea portofoliului de clienți reprezintă un alt pilon strategic, prin extinderea serviciilor către companii aeriene internaționale, inclusiv operatori de tip low-cost, linie și cargo. Acest demers își propune să atragă clienți noi și să maximizeze utilizarea capacităților disponibile. Ca prim pas strategic, noua companie își propune să abordeze toate companiile care operează zboruri pe aeroportul Otopeni în vederea încheierii unor contracte de întreținere ce vizează operațiuni de întreținere linie și în hangar, beneficiind de poziționarea hangarului în incinta aeroportului Otopeni', notează compania.
De asemenea, parteneriatele strategice vor juca un rol esențial, prin colaborări cu lideri din industria aviatică.
'Aceste parteneriate vor permite companiei să ofere o gamă completă de servicii, crescând competitivitatea și vizibilitatea TAROM Tehnic pe piața internațională, dar și atragerea unor potențiali parteneri strategici și investitori financiari ca etapă viitoare în dezvoltarea companiei. Serviciile de instruire și certificare sunt parte integrantă a strategiei de dezvoltare. Programele oferite vor fi conforme cu reglementările EASA și vor contribui la dezvoltarea competențelor tehnice ale personalului, consolidând astfel poziția companiei ca furnizor de servicii complete în domeniul întreținerii aeronavelor de tip Boeing, Airbus și ATR. Cu o viziune pe termen lung, TAROM Tehnic își propune să devină un centru de excelență în servicii tehnice pentru aeronave, contribuind la dezvoltarea unui ecosistem educațional și industrial care să sprijine creșterea competențelor tehnice și consolidarea poziției României în aviația regională. Totodată, TAROM își propune să continue procesul de restructurare prin reînnoirea flotei, optimizarea comercială (venituri auxiliare), eficiență operațională și optimizarea costurilor', susțin reprezentanții operatorului aerian.
Pe data de 29 aprilie 2024, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane de euro destinat TAROM.
TAROM este o companie aeriană românească înființată ca societate de stat în anul 1954. Aceasta a fost reorganizată conform OG din 1997 și constituită ca societate pe acțiuni în baza Legii nr. 136/1998, devenind compania națională de transport aerian a României.
Statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, deține direct 97,25% dintre acțiuni. Restul acționarilor minoritari sunt două companii publice: Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) - cu 1,44% și Romatsa RA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian) - cu 1,23%, precum și un acționar privat, Fondul de Investiții Muntenia, care deține 0,08% din total. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Administrația Națională de Meteorologie alocă 11,2 milioane lei pentru pachete software și sisteme informatice
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) alocă 11,2 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de pachete software și sisteme informatice, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de zece luni, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). 'Achiziția sist
Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și utilitate; piețele financiare și consumul de energie, pe minus după tranziție(analiză)
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra economiei, întrucât cercetările arată că apar dezechilibre în productivitatea muncii, pe piețele financiare și în consumul de energie, relevă o analiză semnată de Radu Puiu, analist financi
CFR SA: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA. 'În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 0
Rata șomajului a coborât la 3,37% în luna februarie 2025
Rata șomajului înregistrată la nivel național, la sfârșitul lunii februarie 2025, a fost de 3,37%, în scădere cu 0,01 puncte procentuale raportat la cea din luna anterioară, informează vineri Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Potrivit instituției, numărul total de șomeri la finele lunii februarie 2025 a fost de 268.39
ANPC a dat amenzi în valoare de 61,2 milioane lei, în perioada 7 februarie - 26 martie
Comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi de 61,2 milioane lei în perioada 7 februarie - 26 martie și au dispus oprirea definitivă de la comercializare a unor mărfuri neconforme în valoare totală de 4,26 milioane lei, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), remis vineri AGERPRES. As
Românii pot alege din șapte destinații europene pentru a admira cireșii înfloriți, în aprilie (tur-operator)
Paris, Amsterdam, Copenhaga sau Edinburgh sunt printre destinațiile europene în care românii pot admira cireși înfloriți ca în Japonia, în această primăvară, potrivit unei platforme online de rezervări bilete de avion. În aprilie 2025, prețurile biletelor de avion dus-întors din București către destinații europene renu
Ministrul Finanțelor estimează încasări de 1 miliard de lei, în 2025, din taxa pe construcții speciale
Ministerul Finanțelor a elaborat modalitatea de aplicare a impozitului pe construcțiile speciale, pe baza propunerilor sectoarelor vizate, încasările la bugetul de stat fiind estimate la 1 miliard de lei, în 2025, a anunțat vineri ministerul. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în cursul lunilor februarie și martie, Ministerul Finanțelor
Proiectul ANPC referitor la afișarea adaosului comercial la raft încalcă legislația și principiile în materie de concurență (organizații)
Inițiativa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) de informare a consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat în raport cu prețul de achiziție este o măsură contrară acțiunilor pe care Comisia Europeană intenționează să le întreprindă pentru a crea condiții de concurență echitabile între comercia
Autobuzul 642 va fi suspendat, de la 1 aprilie, din cauza cererii reduse din partea călătorilor
Autobuzul 642 va fi scos din circulație, de la 1 aprilie, iar liniile 106, 196, 203, 216, 241, 253 și 312 vor fi suplimentate, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI), într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. 'Începând cu data de 1 aprilie 2025, linia navetă de autobuz 642 v
Prețul aurului a atins un nou maxim istoric, de 456,5018 lei/gram; leul s-a depreciat față de principalele valute
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 3,264 lei (0,72%), ajungând la o cotație de 456,5018 lei, de la 453,2378 lei, cât anunțase joi Banca Națională a României (BNR), înregistrând din nou o valoare record. Moneda națională s-a depreciat nesemnificativ în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională
Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna februarie cu 0,7%
Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna februarie cu 0,7%, până la nivelul de 49,4 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 97 milioane lei (19,5 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, vineri, AGERP
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 75 de milioane lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 75 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de joi, când a împrumutat 500 milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 121 luni, la un randament mediu de 7,47% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de
Consiliul Concurenței a autorizat externalizarea unor servicii ale OMV Petrom către firma Eugen Trans
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care OMV Petrom intenționează să externalizeze servicii de transport din zonele de producție Oltenia și Valahia, din Pitești, împreună cu personalul aferent, către Eugen Trans, conform unui comunicat de presă al instituției. Potrivit sursei citate, OMV Petrom operează câmpuri petrol
Busuioc (Curtea de Conturi): Noua abordare metodologică facilitează identificarea problemelor și a soluțiilor într-un mod mai eficient și constructiv
Curtea de Conturi își concentrează atenția asupra celor mai frecvente și semnificative probleme și disfuncționalități identificate în procesul de audit, astfel încât, în parteneriat cu entitățile publice auditate, să contribuie la consolidarea managementului finanțelor publice, susține președintele instituției, Mihai Busuioc.
Cinci perechi de trenuri spre aeroport și retur nu vor circula în prima parte a zilei, în perioada 7 - 10 aprilie
Circulația trenurilor CFR Călători pe ruta București Nord - Aeroport Henri Coandă și retur se modifică în perioada 7 - 10 aprilie, între orele 9:00 - 14:00, pentru efectuarea de lucrări la infrastructura feroviară, iar cinci perechi de trenuri din cele 24 vor fi suspendate în intervalul menționat, vineri, compania CFR Călători.