Ministerul Energiei: Volumul de gaze ce va fi livrat Germaniei de la Neptun Deep reprezintă 1% din producție, o proporție infimă

Volumul de gaze naturale ce va fi exportat din perimetrul Neptun Deep către Germania reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului din Marea Neagră, în condițiile în care rezervele evaluate în zonă sunt de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, precizează Ministerul Energiei, într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.
'România și-a asumat rolul de lider în sectorul energetic european. Informațiile referitoare la exportul viitor, după 2027, a unei cantități de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, de către OMV Petrom către o companie majoră din Germania, reprezintă un pas firesc în cadrul unui proiect de importanță strategică pentru țara noastră și pentru Europa. Pentru o clarificare completă și pentru a liniști orice temeri, dorim să subliniem că volumul exportat către Germania, conform datelor disponibile public, reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului Neptun Deep. Aceasta este o proporție infimă, întrucât Neptun Deep are rezerve evaluate la peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, aceste estimări pot crește semnificativ pe măsură ce operațiunile de foraj avansează. Ne asigurăm că această resursă va fi utilizată responsabil pentru beneficiul României și al cetățenilor noștri. Fiecare partener în proiect, atât Romgaz, cât și OMV Petrom, este responsabil pentru propriile decizii de comercializare a gazului exploatat în viitor, în condițiile legii și cu protejarea securității energetice a României', notează ministerul.
Potrivit sursei citate, exportul face parte din planul de business al proiectului Neptun Deep și reflectă angajamentul României de a contribui la securitatea energetică europeană.
'A ajuta Europa să scape de influența rusească asupra resurselor energetice este un obiectiv care ne interesează, în spiritul solidarității europene și a pieței unice. Acest pas reconfirmă poziția României de pilon regional al securității energetice a Uniunii Europene. România este deja cel mai mare producător de gaze naturale dintre statele membre ale Uniunii Europene, ca urmare a creșterii producției Romgaz din 2024 și reluării marilor exploatări, inclusiv în perimetrul Caragele. Prin producția actuală, de circa 8-10 miliarde Nmc, România își acoperă integral consumul, fără a depinde de importuri. Din 2027, producția anuală a României se va dubla, până la 18-20 miliarde Nmc', se arată în comunicatul Ministerului Energiei.
În plus, instituția precizează că în perimetrul Neptun Deep se va produce încă din primul an de exploatare o cantitate de gaze de cel puțin două ori mai mare decât consumul intern actual al României.
'În acest context, putem spune cu fermitate că nu există niciun pericol ca românii să rămână fără gaze naturale, iar țara noastră se află într-o poziție privilegiată de a asigura și securitatea energetică regională, inclusiv a Republicii Moldova. Mai mult, redevențele și impozitele pe gazul exportat europenilor sunt plătite în România și devin venituri la bugetul de stat al României', subliniază sursa citată.
De altfel, Ministerul Energiei evidențiază faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere, la articolul 21 alineatul 4 se arată: 'Cantitățile de gaze naturale comercializate prin contracte bilaterale vor fi oferite într-o primă fază, cu prioritate, statului român prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS). Acest mecanism asigură accesul prioritar al României la resursele proprii, pentru a răspunde nevoilor naționale urgente'.
'Proiectul Neptun Deep marchează un moment de cotitură pentru viitorul energetic al României. Narativele iresponsabile de tipul vânzării de gaz românesc ca preț al aderării la Schengen sunt periculoase și complet false, iar o logică de bază ne arată că vorbim despre o cantitate infimă, despre piața germană, partener strategic pentru România și despre valorificarea unei resurse care înseamnă venituri în plus pentru român, fără să afecteze în niciun fel piața națională a energiei. Românii pot să stea liniștiți: statul roman are toate pârghiile pentru a se asigura ca gazele din Marea Neagră vor ajunge mai întâi în România și doar surplusul va fi vândut. De altfel, statul român, prin Romgaz, deține jumătate din zăcământ. Fac apel la toți actorii politici să nu manipuleze și să nu dezinformeze în legătură cu proiecte strategice ce pot aduce minimum 20 de miliarde de euro statului român', a declarat, în comunicat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Acesta a adăugat că proiectul Neptun Deep necesită o investiție de patru miliarde de euro, iar orice proiect de o asemenea magnitudine se bazează și pe contracte comerciale care susțin costurile de capital și care, de regulă, se încheie înainte de startul efectiv al exploatării.
'Încheierea acestei tranzacții este o dovadă că litigiul început de compania OMV Petrom la Tribunalul de Arbitraj de la Paris este fără obiect. Din acest motiv, le recomand să își retragă cererea. Statul român nu va interveni în tranzacțiile comerciale dintre companii decât dacă securitatea energetică a țării ar impune-o. Nu este cazul acum. Într-adevăr, volumul vehiculat pentru exportul către compania germană reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului. Vom produce încă din primul an de exploatare de două ori mai mult gaz decât consumăm intern. Legea offshore, și în special Articolul 21, protejează interesele noastre naționale. Gazul românesc este prioritar pentru români. Statul român are toate instrumentele legale pentru a interveni atunci când siguranța energetică o impune. Acest articol este un pilon fundamental al independenței noastre energetice, iar guvernul din care fac parte nu va face niciodată rabat de la aplicarea sa', menționează Burduja.
Grupul austriac OMV a încheiat un acord cu grupul german de utilități Uniper privind furnizarea de gaze de la proiectul său Neptun Deep din Marea Neagră, începând din 2027, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Acordul pe cinci ani, privind livrarea a 15 terawați-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, de care nu se știa până acum, vine după ce la 1 ianuarie 2025 Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina precum și după o reducere mai largă a achizițiilor de energie ale UE din Rusia, din cauza invadării Ucrainei de către Moscova.
Volumul total al contractului cu OMV reprezintă aproximativ 1,5% din importurile de gaze ale Germaniei în 2024 și ar fi primul acord de aprovizionare de la mult așteptatul proiect de extracție a gazelor de la mare adâncime, la mai bine de un deceniu după ce gazul a fost descoperit pentru prima dată în secțiunea românească a Mării Negre.
Proiectul Neptun Deep, care este așteptat să înceapă să producă în 2027, deține cantități de gaze care pot fi extrase estimate la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi (bcm), ceea ce îl face unul dintre cele mai importante zăcăminte din UE. Odată ce proiectul va deveni funcțional, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE și, pentru prima dată, un exportator net de gaze.
OMV Petrom, care este deținută majoritar de OMV, România având un pachet de 20,7% din acțiuni, a anunțat pentru prima dată în anul 2012 că a descoperit 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze în Marea Neagră. OMV Petrom și producătorul de stat Romgaz, care dețin proiectul Neptun Deep în proporții egale, au luat decizia de investiție în proiectul Neptun Deep în 2023.
Producția de la Neptun Deep va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual timp de aproximativ 10 ani, aproape dublând producția de gaze a României.
OMV Aktiengesellschaft deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș: Luptăm pentru finalizarea renegocierii și pentru ca banii din cererea de plată IV să intre în țară anul acesta
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lucrat intens în ultimele săptămâni pentru finalizarea propunerilor de modificare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru ca banii din cererea de plată IV - 5,7 miliarde de euro - să intre în țară anul acesta, a anunțat, miercuri, ministrul de resort, Marcel Boloș.
Ministerul Mediului a lansat procedura de selecție pentru viitorul Consiliu de Administrație al Romsilva
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a lansat procedura de selecție pentru ocuparea a cinci poziții de membru în Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, a anunțat, miercuri, instituția. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, selecția se va desfășura în conformitate cu principiile guvernanței corporative
MIPE: Peste 26 milioane euro pentru modernizarea unităților sanitare care tratează pacienți critici
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează un nou apel de proiecte, cu o alocare de peste 26 milioane de euro, pentru îmbunătățirea infrastructurii unităților sanitare publice care tratează pacienți critici care au suferit politraumatisme, informează un comunicat al insituției. 'Accidente rutiere, căderi de la înălțime, explozii
Prezidențiale2025/CCIR a adresat invitație oficială celor doi candidați la Președinția României la o dezbatere publică pe teme economice
Camera de Comerț și Industrie a României a adresat invitația oficială celor doi candidați la Președinția Românei, Nicușor Dan și George Simion, la o dezbatere publică pe teme economice marți, 13 mai 2025. 'Camera de Comerț și Industrie a României salută desfășurarea democratică a primului tur al alegerilor prezidențiale. Ne exprimăm &icir
Moody's a modificat perspectiva de rating a tbi bank la 'pozitivă'
Moody's Ratings a schimbat perspectiva ratingului pentru depozitele pe termen lung ale tbi bank de la 'stabilă' la 'pozitivă', informează banca printr-un comunicat. În același timp, Moody's Ratings a reconfirmat ratingurile pentru depozitele pe termen lung și scurt ale băncii la nivelurile Ba2/NP, precum și Baseline Credit Assessm
AFM a aprobat 19.352 de dosare noi în Programul 'Casa Verde Fotovoltaice' - sesiunea 2024
Un număr de 19.352 de dosare a fost aprobat în cadrul programului 'Casa Verde Fotovoltaice', din care 18.730 pentru persoane fizice și 622 de dosare depuse de unitățile de cult, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Noile liste au fost avizate în cadrul ședinței
APIA a publicat două noi ghiduri informative pentru sectorul viti-vinicol
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat două noi ghiduri informative pentru implementarea intervențiilor din sectorul viti-vinicol, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. Conform sursei citate, cele două ghiduri sunt: Ghidul informativ pentru implementarea intervenției IS-V-02 'Investiții în active corporale și
ANAF a publicat o broșură dedicată medicilor
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat o broșură dedicată medicilor, în contextul derulării unui nou program de conformare, la nivel național, care vizează persoanele fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale independente sau ca persoane fizice independente, care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală sau
ANAF: 10 firme de ride-sharing au prejudiciat bugetul cu peste 51 milioane de lei prin neplata impozitelor și contribuțiilor
Inspectorii antifraudă au identificat 10 societăți care activează pe piața transportului alternativ de persoane și care au cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de peste 51,7 milioane de lei prin neplata impozitelor, contribuțiilor sociale și a TVA, a anunțat, miercuri, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Direcția generală antifraudă
Comisia solicită României să accelereze transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE
Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România și alte state membre UE pentru a accelera transpunerea normelor convenite pentru a consolida și a extinde comercializarea certificatelor de emisii în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Au fost trimise avize motivate Belgiei, Bulga
Comisia cere României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor la gaze
Comisia Europeană a decis miercuri să emită un aviz motivat către România pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a stabili prețurile angro ale gazelor în România, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. România a introdus o măsură națională care obligă producătorii de gaze să v&a
Moneda națională continuă să se deprecieze, cursul ajunge la 5,0991 lei/euro
Moneda națională s-a depreciat miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0991 lei, în creștere cu 6,13 bani (1,22%) față de cotația precedentă, de 5,0378 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a f
Burduja: Ajutăm Republica Moldova cu gaze, cu stabilitate, cu predictibilitate și cu o viziune comună
Contractul comercial de livrare a gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep, între OMV Petrom și compania de stat din Republica Moldova, Energocom SA, marchează începutul unei noi etape în consolidarea securității energetice regionale și valorificarea resurselor naturale strategice ale României, susțin reprezentanții Ministerului Energiei.
Ministrul Finanțelor: Buffer-ul ministerului și rezervele BNR asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată
Evoluțiile din ultimele zile au fost generate de alegerile din data de 4 mai și au loc mișcări importante de capital, dar atât buffer-ul ministerului, cât și rezervele Băncii Naționale, asigură o stabilitate și situația poate fi gestionată, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Evoluțiile din ultimele zile
Claudiu Cazacu (XTB România): Pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro
Piața financiară este în așteptare pentru a vedea unde se poate găsi un nou palier, iar pragul în jurul căruia se duce acum lupta este de 5,1 lei/euro, consideră consultantul de strategie în cadrul XTB România, Claudiu Cazacu. 'Avem o dinamică mult mai volatilă decât cea cu care ne-am obișnuit pe curs, odată c