logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bociu (ANSVSA): Viziunea mea a fost să transform instituţia într-un pilon al securităţii alimentare şi al competitivităţii României pe pieţele internaţionale

Imagine din galeria Agerpres

Dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale, iar deschiderea de noi pieţe de desfacere şi creşterea competitivităţii companiilor româneşti sunt printre obiectivele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Alexandru Bociu.

"Viziunea mea, în calitate de preşedinte al Autorităţii, a fost să transform instituţia într-un pilon esenţial al securităţii alimentare şi al competitivităţii economice a României pe pieţele internaţionale. Mi-am propus să întăresc capacitatea ANSVSA de a reglementa şi coordona eficient toate activităţile din lanţul alimentar, de la producţia materiilor prime până la consumator, asigurându-ne că produsele româneşti respectă cele mai înalte standarde de calitate şi siguranţă. (...). Printre acţiunile strategice prioritare pe care le-am întreprins se numără extinderea accesului pe pieţe externe şi crearea de oportunităţi pentru producătorii locali. Am pus accentul pe deschiderea de noi pieţe de desfacere şi pe creşterea competitivităţii companiilor româneşti, înţelegând că dezvoltarea României în plan extern este condiţionată de capacitatea noastră de a exporta produse conforme cu cerinţele internaţionale. Sincronizarea noastră cu ceilalţi actori implicaţi a fost esenţială pentru sprijinirea comerţului internaţional, prin deschiderea unor noi pieţe externe, precum Maroc, Algeria, Turcia, Qatar, Azerbaidjan, Capul Verde, Kenya, China, Indonezia, Emiratele Arabe Unite, Israel şi SUA. Au fost consolidate noi cooperări bilaterale, am menţinut un dialog continuu şi un schimb de bune practici cu omologii de pretutindeni şi am urmărit interesele producătorilor locali, companii solide care merită toată susţinerea noastră. Am făcut paşi importanţi pentru ca aceştia să aibă o vizibilitate crescută pe piaţa globală", a transmis Alexandru Bociu, la un eveniment de celebrare a 20 de activate a ANSVSA.

Acesta a precizat că alături de cele 42 de Direcţii Sanitare Veterinare şi cele 3 institute (Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar), Autoritatea îşi reafirmă angajamentul de a intensifica un control eficient şi de a-şi consolida capacităţile analitice.

De asemenea, preşedintele ANSVSA a transmis că proiectul de dezvoltare a unui sistem informatic digitalizat în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu o valoare a investiţiei de circa 20 de milioane de euro din fonduri europene, a primit aviz pozitiv, acesta fiind un pas esenţial al procesului de achiziţie publică.

"Prin implementarea acestui proiect, sperăm astfel să ne eficientizăm activităţile şi să utilizăm resursa umană acolo unde este cu adevărat nevoie", a adăugat el.

În opinia sa, "comunicarea corectă şi eficientă" este extrem de importantă, în contextul în care subiectele legate de alimentaţie sunt de multe ori "învăluite în controverse şi zgomot de fundal".

"Drumul nostru nu este, însă, lipsit de provocări. Într-un context în care subiectele legate de alimentaţie sunt adesea învăluite în controverse şi zgomot de fundal, comunicarea corectă şi eficientă devine nu doar o necesitate, ci o adevărată responsabilitate. Ea reflectă înţelegerea noastră profundă a rolului vital pe care îl jucăm, fiind conştienţi de imensa responsabilitate care ne revine, nu doar pentru sănătatea publică, cât şi pentru consolidarea încrederii cetăţenilor în siguranţa alimentelor pe care le consumă. Afirm cu toată convingerea că sunt adeptul dialogului deschis, al consultării şi colaborării cu operatorii economici, cu mediul academic, cu organizaţiile nonguvernamentale, cu toţi cei care doresc să ne sprijine. Vă asigur că, respectând cadrul legal, vom oferi, la rândul nostru, sprijinul necesar pentru a atinge un ţel comun: protejarea sănătăţii şi a intereselor cetăţenilor", a mai spus şeful ANSVSA.

Nu în ultimul rând, Bociu l-a citat pe omul de ştiinţă francez, pionier în domeniul microbiologiei, Louis Pasteur, pentru a arăta importanţa profesiei de medic veterinar.

"Sunt mândru, atât în calitatea mea de medic veterinar, cât şi în cea de conducător al acestei instituţii, că fac parte din acest corp profesional nobil, despre care marele Louis Pasteur spunea: "Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea." Aceste cuvinte ne reamintesc misiunea noastră fundamentală, aceea de a proteja nu doar animalele, ci şi sănătatea publică şi bunăstarea întregii societăţi. Mândria de a face parte din acest domeniu este o sursă constantă de inspiraţie şi motivaţie pentru noi toţi", a subliniat el.

Potrivit sursei citate, necesitatea înfiinţării acestei structuri guvernamentale, independente şi autonome, a rezultat în urma recomandărilor Uniunii Europene, exprimate în cadrul Regulamentului 178/2002.

Parcursul instituţiei începe din 2003, când în urma recomandărilor Uniunii Europene şi cu sprijinul acesteia, printr-un program PHARE, se înfiinţează Agenţia Română pentru Siguranţa Alimentelor. Aceasta se uneşte ulterior cu Agenţia Naţională Sanitară Veterinară, formându-se prin OG 42/2004, Agenţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ulterior, prin apariţia Legii 215/2004, instituţia se transformă în Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

ANSVSA, în calitate sa de autoritate naţională de reglementare în domeniul veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, este structura de contact cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi reprezintă Punctul Naţional de Contact pentru Codex Alimentarius. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea) 

 

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-05-2025 10:01

INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%

România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu

Economic 18-05-2025 09:29

Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro

Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im

Economic 16-05-2025 15:05

BNR menține dobânda cheie la 6,50% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, vineri, să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50% pe an, informează banca centrală printr-un comunicat. De asemenea, CA al BNR a hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei

Economic 16-05-2025 14:55

ANCOM: Sectorul de telecomunicații din România a raportat venituri în scădere cu 5%, în 2024

Veniturile sectorului de telecomunicații din România au scăzut, în cursul anului trecut, față de 2023, cu 5%, până la 16,1 miliarde de lei (aproximativ 3,2 miliarde de euro), reiese din datele publicate, vineri, de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Raportul de date statist

Economic 16-05-2025 14:25

Oamenii preferă divertismentul local și spectacolele live însă tehnologia rămâne un element esențial (studiu)

Activitățile locale (48%) și live (46%) reprezintă cele mai frecvente alegeri ale consumatorilor în materie de divertisment la nivel global în ultimul an, iar generațiile mai în vârstă apreciază formatele facilitate de tehnologie într-o măsură comparabilă cu Generația Z, relevă un studiu privind atitudinea consumatorilor în context