Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale legale (consultanţi)

Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativă şi teama de a nu greşi în aplicarea acestora, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă EY România.
Pe de altă parte, mai mult de jumătate (51%) dintre firmele participante la un sondaj declară că nu cunosc existenţa unor beneficii care ar putea fi accesate în relaţia cu autorităţile fiscale.
"Companiile româneşti nu se arată prea dornice să acceseze beneficiile fiscale acordate prin lege, reiese din rezultatele unui sondaj EY derulat de la sfârşitul anului 2023, cel mai des invocat motiv fiind complexitatea legislativă şi teama de a nu greşi în aplicarea acestora. Având în vedere noile modificări fiscale cu aplicabilitate din 2024, precum şi un context economic complex, în acest an ar fi binevenită o schimbare în abordarea beneficiilor oferite de Codul Fiscal", precizează compania de consultanţă.
Reglementările din legislaţia românească privind aplicarea beneficiilor fiscale sunt considerate de multe companii ca fiind neclare, iar cerinţele de documentaţie destul de stufoase (34% dintre cei care au aplicat beneficiile fiscale potrivite companiei). Pe de altă parte, persistă o anumită îngrijorare cu privire la inspecţiile fiscale şi rezultatele acestora în privinţa adoptării de către contribuabili a diverselor facilităţi fiscale. Astfel, tendinţa majorităţii companiilor este mai degrabă de a nu aplica beneficiile oferite de Codul Fiscal: 62% dintre participanţii la studiu au declarat ca nu sunt hotărâţi să acceseze beneficiile fiscale disponibile prin legislaţie.
Potrivit sursei citate, beneficiile fiscale recunoscute prin legislaţie sunt un aspect important în deciziile de optimizare fiscală şi de gestionare a fluxului de numerar în cadrul companiilor, pe lângă alte instrumente.
Contextul este unul în care, pe de o parte, costurile fiscale sunt apreciate de peste 96% dintre respondenţi ca fiind medii şi mari, iar pe de altă parte, recentele modificări fiscale au fost adoptate aproape exclusiv în sensul creşterii unor taxe şi impozite în România, atât directe cât şi indirecte. Prin urmare, este de aşteptat ca managementul companiilor să treacă la măsuri de optimizare fiscală, şi aici ar putea fi luată în calcul analiza mai detaliată a beneficiilor fiscale, subliniază consultanţii.
La întrebarea privind asigurarea şi alocarea surselor de finanţare pentru a acoperi obligaţiile datorate, cele mai multe companii (42%) au răspuns că trebuie să prioritizeze obligaţiile fiscale comparativ cu alte iniţiative. Un procent aproape egal (41%) a indicat faptul că le este uşor să asigure finanţarea datoriilor la bugetul de stat şi există lichidităţi pentru acoperirea acestora. În acelaşi timp, mai puţin de o cincime (17%) dintre companiile intervievate au spus că le este dificil şi este chiar o mare provocare să asigure acoperirea datoriilor către fisc.
Cât priveşte accesarea concretă a unuia sau a mai multor beneficii din lista pe care o au la dispoziţie prin Codul Fiscal, respondenţii au bifat variantele astfel: 41% - beneficii salariale cu tratament fiscal preferenţial; scutirea în anumite condiţii de la plata taxelor salariale pentru beneficii precum servicii turistice, asigurare voluntară de sănătate, hrană, chirie, acordate angajaţilor -; 25% - reducerea de impozit pe profit pentru menţinerea şi creşterea capitalurilor proprii; 22% - plata TVA la import prin taxare inversă ; 22% -niciun beneficiu fiscal accesat până în acest moment.
Cu procente mai mici au fost menţionate facilităţile fiscale pentru planuri de acţiuni Stock Option Plan (SOP) - scutirea de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale pentru veniturile derivate dintr-un plan SOP, accelerarea recuperării sumelor din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) şi obţinerea unor sume suplimentare de la buget - de exemplu, din actualizarea cu rata inflaţiei a principalului pentru întârzierea în rambursarea TVA/ restituirea altor taxe de la bugetul de stat, deducerea suplimentară privind cheltuielile de cercetare-dezvoltare, ajustarea TVA aferentă taxei claw-back (cu beneficii asupra EBITDA şi cash-flow).
"A doua surpriză a sondajului au constituit-o răspunsurile la întrebarea privind intenţia de a aplica pentru unul dintre beneficiile fiscale menţionate în cadrul sondajului şi eventualele dificultăţi întâmpinate. Aproape jumătate dintre respondenţi (42%) au spus că nu au aplicat. Cei care au decis să aplice pentru facilităţile fiscale au indicat ca dificultăţi prevederile legislative neclare (34%) sau neîncadrarea în condiţiile cerute de lege pentru aplicare (23%). Cât priveşte aşteptările legate de accesarea unui beneficiu, în plan fiscal şi în activitatea companiei, menţiunile au fost: scăderea impactului de cash-flow al taxelor şi impozitelor datorate - 66%; motivarea/retenţia angajaţilor în companie şi competitivitatea pe piaţă ca angajator - 65%; îmbunătăţirea indicatorilor financiari - 41%; obţinerea dobânzilor pentru sumele primite cu întârziere de la buget - 34%", se arată în comunicat.
O altă surpriză a sondajului EY este şi faptul că peste 63% dintre companii au spus că nu sunt hotărâte, pentru moment, dacă vor accesa beneficiile fiscale iar 21% că nu au această intenţie. Mai puţin de o cincime (16%) spun că sunt interesate şi vor lua în considerare analiza facilităţilor legate de scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, beneficiile extrasalariale şi altele.
"Analizând rezultatele studiului desfăşurat de EY, în primul rând putem observa că - în mod surprinzător - în momentul de faţă, contribuabilii nu cunosc încă suficient de bine detaliile legate de existenţa beneficiilor fiscale în România. Aceasta este o zonă de legislaţie care există deja în ţara noastră de mulţi ani şi, mai mult decât atât, este relativ bine armonizată cu cadrul internaţional care oferă nu doar obligaţii fiscale, ci şi facilităţi contribuabililor", consideră Andra Caşu, Partener, lider al departamentului Taxe directe, lider Asistenţă fiscală pentru servicii financiare - EY CESA.
Cel mai probabil, din cauza înclinaţiei spre sarcini mai degrabă rutiniere, companiile preferă să se concentreze pe aspecte bine cunoscute şi testate, mai degrabă decât spre a încerca variante noi (şi favorabile) pentru situaţia lor fiscală.
"Desigur, ieşirea dintr-o zonă de confort este întotdeauna primul pas spre succes, de aceea conştientizarea de către contribuabili a acestor variante de optimizare fiscală este extrem de importantă. Să nu uitam faptul că perioada de prescripţie fiscală în România este de 5 ani, aşadar companiile trebuie să privească facilităţile fiscale nu doar ca pe o viitoare opţiune, ci şi ca fiind o alternativă de remediere a perioadei trecute, în care facilităţile fiscale ar fi fost aplicabile din perspectiva profilului de activitate. Recomandăm companiilor să aibă în vedere această zonă de facilitaţi fiscale şi să efectueze analize de fezabilitate pentru determinarea beneficiilor care pot fi generate prin aplicarea lor", a menţionat Andra Caşu.
Studiul EY România a inclus companii cu un număr între 250 şi 1.000 (şi peste) de angajaţi (55%) şi companii mici şi medii, între 1 şi 250 angajaţi (45%). Din perspectiva taxelor pe afaceri, aproape 60% dintre respondenţi au fost contribuabili mari, restul mici şi medii, iar din punct de vedere al costurilor fiscale, respondenţii au fost majoritar din categoria celor care au indicat că au costuri mari (59%), iar restul de 41%, mici şi medii. Cercetarea a fost derulată la sfârşitul anului 2023.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023. Prezentă în România din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, prelungită până la 30 septembrie 2025 (proiect)
Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu trei luni, până la data de 30 septembrie 2025, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență, publicat joi pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 'Prezenta ordonanță reglementează prorogarea unor termene, după cum urmează: prelunge
Tichet electronic de energie de 50 lei/lună pentru persoanele vulnerabile (proiect)
Persoanele vulnerabile ar urma să beneficieze de un tichet electronic de energie în valoare de 50 lei pe lună, după data de 1 iulie, când încetează schema de compensare/plafonare, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat joi pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Ar urma s
Sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare ar putea fi stabilit până la 300 lei brut/lună, pentru bugetari (proiect)
Cuantumul sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare ar putea fi stabilit până la 300 lei brut lunar, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat joi pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. ''În rapor
Dinescu (UNTRR): Transportul rutier acoperă 50,4% din mobilitatea colectivă în Europa; în România, procentul este doar de 34 %
Transportul rutier acoperă 50,4% din mobilitatea colectivă în Europa, în timp ce în România acest procent este doar de 34%, ceea ce ne arată că pe piața locală este loc de creștere substanțială în perioada următoare, a declarat, joi, președintele IRU și secretar general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (
Președintele ANSVSA propune optimizarea operațiunilor de export cu Republica Algeriană
Președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, a propus partenerilor algerieni elaborarea unui draft de contract legat de operațiunile de export de ovine vii, în vederea optimizării schimburilor comerciale viitoare. Potrivit unei
VIDEO Pîslaru, despre PNRR: Segmente din A7 și A8 nu au înregistrat progres fizic; să nu ne amăgim că pot fi terminate până la sfârșitul anului viitor
Segmente din Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, nu au înregistrat un progres fizic pe construcția respectivă, astfel că nu vor putea fi terminate până anul viitor, a afirmat joi ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru. Po
Hidroelectrica: Instanța a închis procedura insolvenței împotriva Hidroserv
Instanța a închis procedura insolvenței împotriva debitoarei SSH Hidroserv SA, prin reinserție în circuitul economic, informează Hidroelectrica, printr-un comunicat remis, joi, Bursei de Valori București. ''Hidroelectrica informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în conformitate cu Hotărâre
Tudorel Andrei (INS): Între 12 și 15% din transportul pentru turism este realizat cu autobuze și autocare
Între 12 și 15% din transportul pentru turism este realizat prin intermediul autobuzelor și autocarelor, cea mai mare parte fiind curse regulate, a declarat, joi, președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, la un eveniment de specialitate. ''Activitatea de transport în perioada 2021 - 2024 a cres
Voican (ANAT): Tăind voucherele de vacanță, oamenii se duc în concedii în străinătate și duc banii afară; una spunem și alta aplicăm
Începutul anului turistic 2025 este slab, iar sectorul riscă să sufere atât pe fondul scăderii nivelului de trai al populației, dar și al majorării TVA la 19%, a afirmat, joi, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, în marja unui eveniment. Întrebat cum pare s
VIDEO Pîslaru, despre PNRR: Au ieșit din finanțare 100 de școli care erau incluse în programul de digitalizare
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru, a afirmat joi că au ieșit din finanțare prin PNRR 100 de școli care erau incluse în programul de digitalizare, iar pentru 409 de unități de învățământ profesional și tehnic nu există timpul fizic să fie pusă zona de laboratoare. Pe de altă parte, 57
VIDEO Pîslaru, despre PNRR: Există un număr de patru, cinci spitale care nu au progres deloc; încercăm să salvăm ce se mai poate salva
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru, a afirmat joi că patru, cinci spitale nu au înregistrat niciun progres în ceea ce privește investițiile din PNRR, iar pentru acestea nu crede că cineva ar putea susține că se pot face până anul viitor.
Daraban (CCIR): Portul Constanța - punct nodal în comerțul cu țările din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și Asia
Portul Constanța este un punct nodal pentru comerțul cu țările din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și Asia, a declarat, joi, la Forumul de Afaceri România - Japonia, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban. ''Portul Constanța reprezintă astăzi mult mai mult decât o simplă in
Voican (ANAT): Uniformizarea turismului la cota maximă standard a TVA de 19% este o măsură proastă
Creșterea TVA în turism la 19% este o măsură proastă, iar primul sacrificat pare să fie turismul de incoming, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, în marja unui eveniment. ''E clar că acest guvern trebuie să facă ceva, toți știm, dar am vrea să
VIDEO Ministrul Investițiilor, despre PNRR: 7,8 miliarde de euro, suma proiectelor de investiții cu semnul întrebării privind implementarea
Suma proiectelor de investiții care ridică un semn de întrebare în acest moment privind capacitatea de a fi implementate prin Planul Național de Redresare și Reziliență se ridică la 7,8 miliarde de euro, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru.
Peste 130.000 de joburi noi și 5,1 milioane de aplicări, înregistrate în primul semestru (analiză)
Peste 130.000 de joburi noi și 5,1 milioane de aplicări au fost înregistrate în prima jumătate a anului 2025 pe o platformă de recrutare online, candidații din segmentul entry level fiind cei mai căutați, în timp ce categoria de vârstă 25-35 de ani a fost cea care a aplicat cel mai mult. Potrivit unei analize