Bitdefender oferă instituţiilor publice sanitare din România acces gratuit la soluţii antivirus, timp de un an

Producătorul de soluţii de securitate informatică Bitdefender va oferi acces gratuit la soluţii de securitate informatică destinate mediului de business tuturor instituţiilor sanitare publice din România, ca parte a unui demers de a le consolida rezilienţa în faţa recentelor atacuri informatice devastatoare, se arată într-un comunicat de presă al companiei, transmis marţi AGERPRES.
Astfel, instituţiile sanitare publice de toate dimensiunile, de la cabinete medicale, la spitale judeţene de mari dimensiuni, pot solicita acces gratuit timp de 12 luni la soluţia Bitdefender MDR Foundations, prin accesarea linkului https://www.bitdefender.ro/business/campaign/healthcare.html. Serviciul oferă acces permanent la o echipă de elită de experţi în securitate cibernetică şi se bazează pe tehnologiile din spatele Bitdefender GravityZone Enterprise, recunoscute ca fiind de top la nivelul industriei.
"Atacurile ransomware la adresa sistemului sanitar din România ne arată încă o dată că hackerii acţionează lipsit de orice etică lovind cele mai vulnerabile ţinte, fără să ţină cont de potenţialele pierderi de vieţi omeneşti pe care le pot cauza asemenea acţiuni. Bitdefender vine în sprijinul acestor instituţii oferind acces gratuit la serviciile sale astfel încât activitatea spitalelor să se desfăşoare neîntrerupt şi fără a pune vreun moment în pericol sănătatea pacienţilor", a declarat Florin Talpeş, co-fondator şi CEO al Bitdefender.
Potrivit experţilor, atacurile informatice ransomware îndreptate împotriva spitalelor sunt dintre cele mai nocive, întrucât pot paraliza activitatea dacă, de exemplu, datele medicale ale pacienţilor internaţi sunt blocate, ceea ce limitează inclusiv accesul la intervenţii medicale şi măreşte timpii de aşteptare la urgenţă.
"De-a lungul timpului, atacatorii au infectat în repetate rânduri infrastructuri medicale cu ransomware şi au solicitat apoi recompensă pentru a reda accesul la date, cele mai recente victime fiind spitalele din România. Industria sănătăţii este printre cele mai vulnerabile la atacuri informatice. În jur de două treimi dintre unităţi au fost afectate de o ameninţare informatică la un moment dat, conform unor studii recente. Furnizorii de servicii medicale sunt o pradă uşoară pentru infractorii informatici, ei exploatând lacune atât în sistemele informatice, cât şi erori umane sau lipsa unor soluţii de securitate performante. Multe din echipamentele electronice folosite în spitale nu pot fi protejate cu soluţii tradiţionale de securitate, iar doctorii, asistenţii şi infirmierii nu sunt instruiţi adecvat să depisteze un potenţial atac informatic. Deseori, departamentul IT se confruntă cu o lipsă de personal calificat pentru a opri un atac în curs", se menţionează în comunicatul citat.
Specialiştii în securitate informatică din cadrul Bitdefender recomandă instruirea personalului medical şi auxiliar cu privire la ameninţările informatice ale momentului şi folosirea unei soluţii de securitate performante pentru protejarea infrastructurii împotriva atacurilor cibernetice.
În 2020, la debutul pandemiei de coronavirus, Bitdefender a oferit gratis soluţii de securitate unităţilor sanitare din întreaga lume pentru a le proteja de atacuri informatice. Zeci de mii de dispozitive din sistemul medical din sute de spitale au fost protejate la nivel global de soluţiile Bitdefender ca urmare a acelei campanii.
Luni, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a informat că 21 de spitale din România, care folosesc platforma informatică Hipocrate, au fost afectate de atacul cibernetic executat cu aplicaţia ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele acestor unităţi.
Ulterior, în cursul zilei de marţi, instituţia a transmis că alte cinci spitale de pe teritoriul naţional care folosesc platforma informatică Hipocrate au fost afectate de respectivul atac cibernetic, precum şi că există o cerere de răscumpărare în valoare de 3,5 bitcoin (BTC) - aproximativ 157.000 de euro.
Conform Directoratului, pe lista celor 26 de spitale afectate se află: Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Prof. Dr. D. Hociotă" Bucureşti, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad Hunedoara, Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede, Spitalul Orăşenesc Băicoi, Clinica Sante Călăraşi (clinică privată), Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte, Spitalul Clinic Colţea, Spitalul Municipal Medgidia, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (IOB), Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi), Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga, Spitalul orăşenesc Băicoi, Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca, Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti şi Centrul medical MALP Moineşti.
Reprezentanţii DNSC au precizat că majoritatea unităţilor medicale afectate au copii de siguranţă ale datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă), cu excepţia unuia ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă. Acest lucru ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor şi a datelor, subliniază sursa citată.
Anterior, Ministerul Sănătăţii a informat că în cursul nopţii de duminică spre luni a avut loc un atac cibernetic "masiv" de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS, în prezent fiind afectate 18 spitale.
"Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate. (...) Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune", a susţinut ministerul de resort. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)
Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m
ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)
Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol
CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei
INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu
Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro
Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im