Unul din trei români intenţionează să-şi diminueze consumul de energie (studiu)

Unul din trei români (37%) intenţionează să-şi diminueze consumul de energie, în timp ce 25% au investit deja în acest sens, potrivit unui studiu realizat de IZI data pentru Ambasada Sustenabilităţii din România.
În acelaşi timp, aproape jumătate dintre români nu ştiu dacă folosesc energie verde acasă sau la birou, iar 20% declară că nu sunt interesaţi de acest subiect, în condiţiile în care energia provenită din surse regenerabile este un obiectiv strategic pentru România şi pentru Uniunea Europeană. Mai mult decât atât, conştientizarea societăţii, dar mai ales a generaţiilor tinere cu privire la acest domeniu este esenţială, întrucât sectorul energetic poate contribui la creşterea competitivităţii României şi la crearea de condiţii de trai mai bune.
"Ne dorim consum industrial. Ne dorim ca economia să îşi tureze din ce în ce mai mult motoarele şi acesta este un vector pe care îl urmărim - ca, odată cu investiţiile în centralele regenerabile la nivelul sistemului, să atragem cât mai multe investiţii şi pe zona industrială", a spus Virgiliu Ivan, Director, Dispecerat Energetic Naţional, Transelectrica, la un eveniment de profil.
Acesta a adăugat că este păcat să atragem investiţii pe zona de producţie şi să nu dezvoltăm şi industria, "să nu atragem tehnologie în România". "Dacă ne uităm în spate la primul val de regenerabile, haideţi să vedem cu ce ne-am ales. Vorbesc din perspectiva locurilor de muncă şi e primordial ca numărul acestora să crească în România, alături de veniturile pentru statul român", a adăugat Ivan.
În acelaşi timp, până în 2030, România va ajunge la 17-18 linii transfrontaliere de 400 de kilovolţi, ceea ce înseamnă o dublare a capacităţii de export până la 7.000 de megawaţi, faţă de nivelul de 3.500 de megawaţi din prezent, potrivit lui Virgiliu Ivan. Domeniul energetic a crescut semnificativ în ultima perioadă, la fel şi cererea de specialişti bine pregătiţi, salariile din acest segment dublându-se în ultimii ani.
"Cererea a fost destul de scăzută din partea elevilor de a urma o universitate de profil tehnic şi asta poate că provine şi din zona de conştientizare la nivelul societăţii, la nivelul tinerilor generaţii, vizavi de oportunităţile pe care le prezintă tranziţia către sustenabilitate. Perspectivele sună foarte bine pentru inginerii din sectorul energetic şi mai ales pentru viitorii ingineri din sectorul energetic! În 2016, un salariu mediu în domeniu era 2.500 de lei net, iar în momentul de faţă, salariul mediu depăşeşte 5.000 de lei", a explicat Cristian Gheorghiu, Cadru didactic, Universitatea Politehnica Bucureşti, Facultatea de Energetică.
Tranziţia către sustenabilitate şi noile politici ESG ale companiilor sunt un important factor de stimulare a investiţiilor în energia verde, alături de implicarea instituţiilor publice în acest domeniu.
"Acum câţiva ani, în 2017-2018, noi încercam să le explicăm clienţilor că e foarte bine să-şi poată produce local o parte din energia pe care o consumă. Dacă în acei ani noi încercam să-i convingem că e o investiţie bună, acum ei deja îşi gândesc magazinele şi depozitele logistice astfel încât să suporte şi încărcarea suplimentară adusă de panourile fotovoltaice. Au văzut că pe sistemele pe care le-au construit în 2017-2019 le-a ieşit business planul, şi-au produs o parte din energie şi au şi o predictibilitate a preţului, restul energiei cumpărându-şi-l de pe bursă. În prezent, ei deja vin setaţi să producă local, mai ales că există şi componenta ESG pentru ei", a spus Sergiu Bazarciuc, COO, Cofondator, Simtel Team.
Potrivit sursei citate, rolul autorităţilor locale în tranziţia către sustenabilitate este să stimuleze producţia de energie verde cât mai aproape de locul de consum, alături de responsabilizarea comunităţilor locale.
"Am pus în dezbatere publică în momentul de faţă ceea ce este, cred eu, cel mai mare program de responsabilizare energetică la nivel naţional. Este vorba despre un proiect de 500 de milioane de lei prin care descentralizăm în totalitate modul în care se fac achiziţiile publice, în care beneficiarii investiţiilor ajung la ele (...). Luăm asociaţiile de proprietari, le punem la dispoziţie un cadru foarte bine pus la punct şi le finanţăm 100%, de exemplu, schimbarea ascensorului, care trebuie să aibă o anumită clasă energetică. Şi mai important, prin acest proiect vom implementa un program prin care vrem ca pe blocurile din Sectorul 1 să se monteze sisteme fotovoltaice şi pompe de căldură", a declarat Tudor Roşca, City Manager, Primăria Sectorului 1.
În acest context, principalii factori de succes pentru dezvoltarea pe baze sustenabile a sectorului energetic din România sunt: monitorizarea consumului de energie, digitalizarea sistemului, creşterea capacităţii reţelei de transport şi colaborarea dintre mediul privat, instituţiile publice şi mediul academic.
Studiul "Românii şi energia zilei de mâine", realizat de IZI data pentru Ambasada Sustenabilităţii din România, a fost prezentat în cadrul dezbaterii "SustainAbility Talks" cu tema "Energia zilei de mâine". Studiul a fost realizat în luna septembrie 2023, prin metodologia online CAWI (Computer Assisted Web Interview) pe o populaţie de 1.009 respondenţi, reprezentativă la nivel naţional urban-rural, cu bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, utilizatori de internet.
"SustainAbility Talks" este un program dezvoltat de Ambasada Sustenabilităţii în România cu scopul de a pune politicile publice în perspectivă, aliniindu-le la principiile şi obiectivele de dezvoltare durabilă. Astfel, în cadrul unor întâlniri tematice, specialişti din mediul de afaceri, public, academic sau non-profit sunt invitaţi să dezbată subiecte relevante pentru agenda de sustenabilitate a României.
Ambasada Sustenabilităţii în România (ASR) este un ONG independent cu scop nelucrativ, nonprofit şi apolitic înfiinţat în 2015. Organizaţia promovează modelul economic în care companiile, prin intermediul parteneriatelor, pot rezolva probleme sociale şi de mediu fără a sacrifica eficienţa economică şi profitul. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei
Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl
Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)
Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond
Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar
Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.
FCI: Numărul total al investitorilor la sfârșitul primul trimestru a crescut la aproape 246.000
Numărul total al investitorilor raportați de participanții la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la sfârșitul trimestrului I al anului 2025 era de 245.934, în creștere cu 8,79% față de sfârșitul trimestrului anterior, potrivit comunicatului trimestrial transmis luni de FCI. Astfel, conform analizei, un număr de 55.343 din numărul tot
Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute
Moneda națională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creștere cu 0,52 ban
Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor; volatilitatea s-ar putea menține în următoarele săptămâni (brokeri)
Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES. 'Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrij
Report de peste 3,61 milioane de euro la Joker și de peste 1,72 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 8,6 milioane de lei (peste 1,72 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,74 milioane de lei (peste 2,76 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 18 milioane de lei (peste 3,61 milioane de euro), informează Loteria Rom&a
INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până marți dimineața
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până marți dimineața pe râuri din trei bazine hidrografice. Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 mai, ora 13:00 - 6 mai, ora 9:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de luni; scăderi de până la 2,11% pe indicii bursieri
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%,
Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).
Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat
Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci
Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &
Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi
Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică
La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.
Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori
Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione