Protestele angajaţilor Caselor de Asigurări de Sănătate continuă până la rezolvarea problemei salariale (sindicalişti)

Protestele angajaţilor de la Caselor de Asigurări de Sănătate se desfăşoară în toate judeţele ţării şi vor continua până la rezolvarea problemei salariale, în condiţiile în care salariile au rămas neschimbate din 2018, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Casele de Asigurări de Sănătate, Dan Anghel.
Potrivit acestuia, pe fondul nemulţumirilor salariale, "angajaţii au migrat către alte instituţii, unde sunt plătiţi dublu", fenomen care a dus la o creştere a volumului de muncă pentru cei care au rămas în instituţie. Astfel, 90% dintre angajaţii fără funcţii de conducere câştigă între 3.300 lei şi 4.400 de lei net.
"Vom avea întâlniri în cursul zilei de astăzi şi mâine. Dacă nu se rezolvă nimic, continuăm protestele", a precizat liderul sindical.
La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a precizat că, în ultimii cinci ani, un sfert dintre angajaţii Caselor de Sănătate au plecat la alţi angajatori, care plătesc mai bine.
"Din 2018 au aceleaşi salarii. Nu le-a crescut nici cu un leu venitul salarial, peste care a trecut mega-inflaţie, în timp ce alte categorii socio-profesionale bugetare au beneficiat de creşteri salariale semnificative. Acest lucru a dus la depopularea acestei instituţii-cheie pentru sistemul de sănătate din România. Din 2018 până în primăvara acestui an, instituţia a pierdut 1.000 de salariaţi din 4.000, ceea ce a însemnat că, în ultimii cinci ani, un sfert dintre salariaţi au plecat de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni către alţi angajatori care plătesc mai bine. Aici nu discutăm de lucrători necalificaţi, aici discutăm de lucrători supracalificaţi: economişti, jurişti, medici. Sunt oameni care trebuie să proceseze documente, să verifice procese medicale, să facă plăţi. Numai anul acesta discutăm de un buget de 55 de miliarde de lei, 11 miliarde de euro", a explicat Dumitru Costin, pentru AGERPRES.
El a atras atenţia că foarte multe salarii sunt de 3.200 lei, 3.400 lei, 3.600 lei net, în condiţiile în care "un astfel de funcţionar procesează şi plăteşte lunar de ordinul a câtorva sute de milioane".
Prin comparaţie cu salariile altor bugetari, cele primite de angajaţii Caselor de Sănătate, la acelaşi nivel de pregătire profesională, cu acelaşi nivel de cerinţe, cu responsabilităţi mult mai mici "sunt aproape de la simplu la dublu, iar în anumite instituţii de la simplu la triplu".
"Protestele au început săptămâna trecută şi vor continua până la rezolvarea problemei. Depinde de Guvern, de Parlament şi de Coaliţie, când vor să rezolve această problemă. Lucrul este oprit de 5 zile. Oamenii sunt prezenţi la serviciu, au grijă ca în intervalul orar 8:00 - 9:00 şi 16:00 - 17:00 să proceseze lucrurile cu caracter excepţional pentru bolnavii de cancer, pentru gravide, pentru persoane cu dizabilităţi, pentru cei care au nevoie de oxigen. Nu punem viaţa oamenilor în pericol. Sunt prezenţi la lucru, dar au pus pixul jos", a precizat preşedintele BNS.
Totodată, Costin a adăugat că responsabilităţile salariaţilor care au plecat au ajuns, prin decizii manageriale, la cei rămaşi în instituţie, mărindu-se foarte mult volumul de muncă.
"Nu numai că nu s-au produs corecţii salariale în aceşti cinci ani de zile, dar au avut din ce în ce mai mult de muncă. (...) În momentul în care tu, ca medic auditor, după 20 de ani de activitate, vezi că ai un venit net de 4.600 lei şi verifici documente, faci plăţi la furnizori de servicii publice sau private, spitale publice, private, alţi furnizori - şi vezi că un omolog în branşa ta câştigă uneori şi de 10 ori mai mult decât tine, parcă nu-ţi mai vine să rămâi în instituţia respectivă, care nu îţi respectă munca şi profesionalismul, şi pleci", a continuat sindicalistul.
Potrivit acestuia, în mai multe judeţe din România nu mai există medici auditori, pentru că au plecat din instituţie.
"S-au dus în public, s-au dus în privat, oriunde, numai în instituţie nu. Toate aceste lucruri afectează funcţionalitatea Casei", a mai spus Dumitru Costin.
Şeful BNS a arătat că în vară au existat "angajamente politice la nivel înalt" potrivit cărora, la începutul acestei toamne, problema salarială va fi rezolvată, însă, din vară şi până în prezent au mai plecat 500 de angajaţi, din 3.000. Astfel, la nivelul Caselor de Sănătate au mai rămas 2.500 de oameni.
În opinia sa, tot acest dezechilibru de resursă umană - din ce în ce mai puţini oameni şi responsabilităţi din ce în ce mai mari - afectează funcţionalitatea Casei, care înseamnă întârzieri la procesarea şi plata contractelor încheiate de Casă cu furnizorii săi: spitale publice sau private, farmacii, furnizori de echipamente medicale, medici de familie, firme care trimit documentaţie pentru recuperarea contravalorii concediilor medicale pe care le-au plătit.
"Am făcut un proiect de lege care a parcurs toate comisiile parlamentare şi a ajuns la camera decizională cu raport favorabil. Acest proiect de lege trebuia adoptat încă din luna iunie, ultima săptămână a sesiunii parlamentare. A fost dat jos de pe agendă. Ni s-a promis că va fi rezolvat la începutul toamnei. După aceea, ni s-a promis din nou că mai e un pic şi rezolvă acest lucru. Le ia 1 minut să pună pe ordinea de zi proiectul de lege la biroul permanent al Camerei şi 1 minut să voteze la plen. Toate cerinţele procedurale sunt îndeplinite. (...) Le-am cerut doar o soluţie juridică, aprobarea acestei iniţiative legislative. N-am cerut bani de la puşculiţa lui Ciolacu, n-avem treabă cu Fondul de rezervă al Guvernului. Există resurse financiare în bugetul Casei, la bugetul aprobat de Parlamentul României la sfârşitul anului trecut - începutul anului acesta, când au aprobat Legea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, din care face parte şi bugetul Casei", a susţinut Costin.
În plus, acesta a subliniat că, în aceste condiţii, scade şi calitatea serviciilor.
"Prim ministrul era şocat astă-vară când a descoperit că discutăm de peste 5 milioane de concedii medicale pe care oamenii ăştia trebuie să le proceseze. Gândiţi-vă că trebuie luat la mână fiecare din aceste documente, ştiţi bine cum scriu medicii. Toate astea împietează asupra calităţii serviciilor, care se adresează, înainte de toate, cetăţenilor. Scade calitatea serviciilor. Nu poţi să rămâi impasibil şi să spui: 'Pe mine nu mă interesează. Lasă-i să rămână în protest'. Este a cincea zi. Gândiţi-vă că de astăzi ar trebui să înceapă procesarea şi plata cheltuielilor pentru spitale publice şi private, pentru medici de familie. Cu siguranţă vor începe să apară întârzieri şi nu mici, întârzieri mari, care vor atinge în mod direct funcţionalitatea sistemelor mari", a avertizat Dumitru Costin.
Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi cei ai caselor judeţene protestează miercuri, între orele 9:00 şi 16:00, în faţa sediilor instituţiilor, nemulţumiţi de salarizarea din sistem.
Pe perioada protestului, angajaţii Casei vor asigura doar urgenţele, între orele 8:00 şi 9:00 şi între 16:00 şi 17:00, precum: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilităţi.
Protestele angajaţilor din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS au demarat în data de 2 noiembrie şi sunt susţinute de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la Blocul Naţional Sindical (BNS). AGERPRES/(A - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &
Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi
Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică
La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.
Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori
Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione
Chirițoiu: O să spunem în iunie care sunt recomandările OECD pe care le preluăm; ne uităm la concentrările sub prag
Pregătirea judecătorilor pe subiecte de concurență și ''ușoare'' modificări la legislație legat de concentrările sub prag sunt două dintre recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pe care Consiliul Concurenței le va prelua, a declarat, pentru AGERPRES, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu. '
ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu
Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout
Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '
Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente
Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe