logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze şi Patronatul Femeilor Antreprenor organizează vineri Conferinţa ITforENERGY, la Aiud

Image

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze şi Patronatul Femeilor Antreprenor, membru fondator al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), organizează vineri, la Aiud, conferinţa naţională ITforENERGY - Zilele Smart Industry - Îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe în domeniul IT.

Într-un context caracterizat de schimbări continue, adoptarea digitalizării devine un factor esenţial pentru prosperitatea întreprinderilor mici şi mijlocii. Îmbunătăţirea competenţelor digitale ale angajaţilor reprezintă o investiţie vitală pentru IMM-uri pentru a-şi asigura succesul şi a face faţă provocărilor, fiind cheia simplificării proceselor şi procedurilor de lucru, se arată într-un comunicat CONAF.

"Datele oficiale arată că România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE în ediţia din 2022 a Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI). România a rămas în urmă în ceea ce priveşte o serie de indicatori ai dimensiunii capitalului uman, cu un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE, dar îşi menţine locurile fruntaşe în ceea ce priveşte proporţia femeilor specialiste în domeniul TIC din forţa de muncă (locul 2) şi în ceea ce priveşte numărul absolvenţilor în domeniul TIC (locul 4). Ponderea IMM-urilor care au cel puţin un nivel de bază de intensitate digitală (22%) şi procentajul întreprinderilor care fac schimb electronic de informaţii (17%) sunt cele mai scăzute din UE. Nivelul scăzut de digitalizare şi progresele relativ lente împiedică economia României să profite pe deplin de oportunităţile oferite de tehnologiile digitale, iar situaţia este agravată de nivelul foarte scăzut al serviciilor publice digitale, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreprinderi", se precizează în documentul Comisiei Europene, citat de CONAF.

România a înregistrat progrese notabile în domenii precum eficienţa energetică, dar aşa cum reiese din DESI încă există provocări semnificative legate de accesul angajaţilor IMM-urilor la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, care necesită abordări şi măsuri clare pentru a le depăşi.

Potrivit sursei citate, provocările cele mai mari sunt deficitul de competenţe digitale printre angajaţii IMM-urilor (un obstacol major în calea adoptării eficiente a tehnologiei digitale), existenţa unei discrepanţe semnificative între cererea şi oferta de competenţe digitale (afectează direct competitivitatea IMM-urilor), necorelarea abilităţilor angajaţilor cu cerinţele locului de muncă, punând presiune asupra adaptării acestora la noile tehnologii, absenţa unor instrumente adecvate de evaluare şi autoevaluare a nivelului de digitalizare, precum şi a lipsei strategiilor digitale clare la nivelul IMM-urilor, deficienţele în furnizarea de date accesibile şi fiabile pentru IMM-uri în ceea ce priveşte digitalizarea, limitările legate de resursele financiare disponibile pentru IMM-uri pentru a susţine procesul de digitalizare.

"În centrul atenţiei Uniunii Europene se află transformarea digitală - un proces esenţial ce redefineşte modul în care trăim şi lucrăm. Scopul strategic al UE este să se asigure că această transformare aduce beneficii semnificative cetăţenilor şi întreprinderilor şi contribuie la atingerea obiectivului de a crea o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Este un adevăr incontestabil că afacerile trebuie să evolueze şi să se adapteze la noile tehnologii, tendinţe şi provocări ale societăţii şi economiei. Cu toate acestea, cifrele oficiale arată că România se confruntă cu provocări digitale semnificative, clasându-se pe ultimul loc în Indicele economiei şi societăţii digitale din 2022 al UE (DESI). Competenţele digitale de bază rămân la un nivel foarte scăzut, iar progresele în adoptarea tehnologiilor digitale sunt încă lente. În acest context, CONAF îşi asumă misiunea de a ghida antreprenorii în cunoaşterea şi adoptarea tehnologiilor digitale care rezolvă problemele reale şi sporesc competitivitatea. În cadrul conferinţei, vom explora subiecte esenţiale, precum dezvoltare durabilă, importanţa digitalizării în contextul competitivităţii europene, educaţia digitală, accesul la fonduri europene, digitalizarea IMM-urilor, granturi destinate acestora, impactul digitalizării asupra pieţei muncii şi dezvoltarea competenţelor digitale ale angajaţilor din servicii implicaţi în sectorul de energie", a declarat Cristina Chiriac, preşedinta CONAF.

La rândul său, Cătălin Niţă, secretarul general al FPPG, responsabil cu atragerea şi implementarea proiectelor din fonduri externe şi Managerul de Proiect al ITforENERGY consideră că, într-o lume în continuă evoluţie, tranziţia către digitalizare este un element cheie pentru succesul companiilor româneşti.

"Prin intermediul proiectului ITforENERGY, oferim cursuri de competenţe digitale de bază pentru 245 de persoane, cursuri de competenţe digitale avansate pentru 200 de persoane şi cursuri de competenţe digitale specializate în IT pentru 35 de persoane. Doar prin îmbunătăţirea competenţelor digitale ale angajaţilor se poate facilita simplificarea proceselor şi procedurilor de lucru, ceea ce reprezintă una dintre cele mai importante investiţii pe care o companie o poate face spre a deveni mai eficientă, mai competitivă şi deci mai profitabilă", a subliniat Cătălin Niţă.

Toate aceste aspecte vor fi dezbătute pe larg în cadrul conferinţei ITforENERGY, care oferă o platformă pentru soluţionarea acestor probleme critice şi promovarea unei abordări mai robuste şi eficiente a digitalizării în România.

Proiectul ITforENERGY este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) este reprezentativă la nivelul sectorului de activitate "Energie, Petrol şi Gaze şi Minerit Energetic" şi, prin intermediul companiilor afiliate, reprezintă peste 95% din producţia internă de petrol şi gaze naturale, sectorul de transport petrol şi gaze naturale, furnizare gaze naturale precum şi o parte semnificativă din activităţile de rafinare, comercializare şi distribuţie de produse petroliere din România.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) reuneşte interesele antreprenorilor în spiritul european al egalităţii de gen şi egalităţii de şanse. CONAF are în componenţa sa 2 federaţii, 9 patronate, 15 asociaţii, 27 sucursale şi peste 4.000 de companii, peste 170.000 de angajaţi.

Printre proiectele organizaţiei se numără "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" "DigitalUP" "Pactul pentru Muncă" - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" şi seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate". AGERPRES/(AS -editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 05-05-2025 18:49

Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl

Economic 05-05-2025 17:24

Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)

Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond

Economic 05-05-2025 16:40

Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar

Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.

Economic 05-05-2025 13:58

FCI: Numărul total al investitorilor la sfârșitul primul trimestru a crescut la aproape 246.000

Numărul total al investitorilor raportați de participanții la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la sfârșitul trimestrului I al anului 2025 era de 245.934, în creștere cu 8,79% față de sfârșitul trimestrului anterior, potrivit comunicatului trimestrial transmis luni de FCI. Astfel, conform analizei, un număr de 55.343 din numărul tot

Economic 05-05-2025 13:24

Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute

Moneda națională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creștere cu 0,52 ban

Economic 05-05-2025 12:41

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor; volatilitatea s-ar putea menține în următoarele săptămâni (brokeri)

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES. 'Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrij

Economic 05-05-2025 12:15

Report de peste 3,61 milioane de euro la Joker și de peste 1,72 milioane de euro la Loto 6/49

Un report de peste 8,6 milioane de lei (peste 1,72 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,74 milioane de lei (peste 2,76 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 18 milioane de lei (peste 3,61 milioane de euro), informează Loteria Rom&a

Economic 05-05-2025 12:11

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până marți dimineața pe râuri din trei bazine hidrografice. Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 mai, ora 13:00 - 6 mai, ora 9:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și

Economic 05-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de luni; scăderi de până la 2,11% pe indicii bursieri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%,

Economic 05-05-2025 09:56

Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Economic 05-05-2025 09:36

Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione