logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Burduja: Suntem în calendarul asumat pentru a avea noul PNIESC în primăvara anului viitor

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Energiei se află în plin proces de actualizare a Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), astfel încât, în primăvara anului viitor, vom avea la zi acest plan care a implicat un efort de coordonare "cumplit de greu şi de tras de guler al celorlalte instituţii implicate", a declarat, joi, ministrul de resort, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.

"România este printre ţările cu cel mai ambiţios plan de decarbonizare, este printre ţările cu cea mai spectaculoasă creştere a ponderii energiei regenerabile în mixul energetic, este printre ţările care dă lumii unul dintre cei mai buni specialişti în sectorul energetic (...) Suntem în plin proces de actualizare a Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) şi, undeva în primăvara anului viitor, vom avea la zi acest plan, ceea ce a implicat un efort de coordonare cumplit de greu şi de tras de guler al celorlalte instituţii implicate - ministere, agenţii - să-şi asume ţinte, să vină cu date, pentru că în România, în general, nu măsurăm nimic - şi atunci nu ştim foarte bine unde suntem şi unde vrem să ajungem - şi să vină cu aceste angajamente. Suntem în calendarul asumat pentru a avea noul PNIESC în primăvara viitoare", a spus Burduja, la Romanian Renewable Energy Summit 2023.

Totodată, el a subliniat că România este prima ţară care a exploatat gaze în Marea Neagră cu Black Sea Oil and Gas, după care urmează Neptun Deep.

În opinia sa, România va fi şi prima ţară care va avea centrale eoliene în Marea Neagră, motiv pentru care a fost accelerată Legea pentru eolian offshore.

"Pentru asta am accelerat la maxim Legea pentru eolian offshore, este în avizare interministerială, avem un dialog foarte viu cu Ministerul Mediului şi câteva elemente din acest proiect de lege care urmează să fie adoptat de Guvern şi, ulterior, trimis către Parlament, cu termen de adoptare în toamna aceasta, oricum, până la finalul sesiunii parlamentare. Ne dorim ca până în vara anului 2025, până în iunie 2025, Guvernul să stabilească prin hotărâre de Guvern, elementele principale", a punctat ministrul.

El a făcut referire la aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor, cuantumul redevenţelor şi schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite aceste investiţii eolian offshore, eventual cu un mecanism de tipul contracte pentru diferenţă.

Totodată, Burduja a afirmat că, la nivelul Ministerul Energiei, se doreşte realizarea unui studiu global asupra suprafeţelor care vor putea fi dezvoltate, să fie luate în considerare toate aspectele de mediu şi să se definească zonele în care se pot construi aceste capacităţi.

"După ce vom avea acest studiu, care va dura probabil un an, un investitor va şti exact unde poate să meargă, iar partea de avizare de mediu va fi mult uşurată şi, deci, vom putea accelera astfel încât, din 2030 încolo, să vedem primele centrale eoliene în Marea Neagră", a adăugat ministrul.

Şeful de la Energie a mai făcut referire şi la "o altă schemă importantă", respectiv "contracte pentru diferenţă" (CFD).

"Cred că sunteţi la curent cu acest mecanism. El setează un preţ de referinţă pentru 15 ani. Atunci când preţul din piaţă este peste preţul de referinţă, investitorul plăteşte diferenţa către un fond, către contrapartea statului român, ce va fi gestionată de OPCOM. Când preţul este sub, contrapartea plăteşte investitorului, astfel încât să asigure această stabilitate pe 15 ani", a explicat acesta.

În opinia sa, este foarte important să existe competiţie.

"Am fost zilele trecute cu preşedintele Iohannis în Portugalia. Portugalia a reuşit să stabilească, din ce spunea ministrul portughez, recordul mondial ca preţ stabilit prin CFD-uri foarte jos. Asta înseamnă că a reuşit să facă o procedură extrem de competitivă. Antreprenorii au venit, s-au concurat şi au dus preţul de referinţă foarte jos. Asta înseamnă că, timp de 15 ani, statul român va avea un efort mult mai mic - şi condiţiile de investiţii vor fi bune, pentru că va exista predictibilitate. Dorim să facem aceste licitaţii până la finalul anului. Avem o ţintă în PNRR ca atare, dar cel mai târziu, dacă nu ne încadrăm cu finalul anului, la începutul anului viitor, ele vor fi organizate şi e foarte important acolo ca dvs., cunoştinţe, relaţii, alţi investitori din alte state, dar şi din România, să vină la licitaţie. Ea va fi impecabil organizată, dar rezultatul va fi pozitiv numai dacă există această competiţie - şi vă rog să ne sprijiniţi pe noi ca ţară, nu neapărat Ministerul Energiei, să avem o concurenţă reală în piaţă şi să avem un preţ de referinţă cât mai mic", a susţinut Sebastian Burduja.

El a subliniat că toate premisele sunt favorabile dezvoltării energiei regenerabile în România. În prezent, ponderea acesteia în mixul energetic este de aproximativ 70%.

"Cu cât creşte ponderea energiei regenerabile în mixul energetic, cu atât presiunea pe sistemul de transport şi distribuţie al energiei electrice este mai mare şi pentru asta avem, prin Fondul pentru modernizare, aproximativ 4 miliarde de lei pentru modernizarea sistemului de distribuţie. Avem proiecte deja depuse de 4 miliarde de lei, vreo 35 de contracte, 10 dintre ele au fost deja semnate în timpul mandatului meu", a precizat oficialul ME.

Potrivit acestuia, peste 1 miliard de lei sunt alocaţi pentru proiecte de transport.

"Transelectrica continuă să depună pe Fondul pentru modernizare - şi mai avem un proiect la care ţin foarte mult, care a fost recent formalizat printr-un Memorandum de Guvern - este acel cablu interconector de curent continuu de la Marea Neagră la graniţa de vest. El va permite evacuarea energiei eoliene offshore, va permite evacuarea energiei produse la viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă, va permite de asemenea echilibrarea sistemului energetic naţional, pentru că, prin curent continuu, ai o pârghie în plus la nivelul Dispecerului Energetic Naţional pentru a regla şi partea de curent alternativ. Deci, este un proiect vital pe care noi, ca ţară, suntem condamnaţi să îl facem până în orizontul anului 2030, când vom avea noile reactoare de la Cernavodă şi, ulterior, centrale eoliene în Marea Neagră", a mai spus Sebastian Burduja. AGERPRES/(A - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Citeşte şi:

 

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 05-05-2025 18:49

Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl

Economic 05-05-2025 17:24

Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)

Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond

Economic 05-05-2025 16:40

Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar

Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.

Economic 05-05-2025 13:58

FCI: Numărul total al investitorilor la sfârșitul primul trimestru a crescut la aproape 246.000

Numărul total al investitorilor raportați de participanții la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la sfârșitul trimestrului I al anului 2025 era de 245.934, în creștere cu 8,79% față de sfârșitul trimestrului anterior, potrivit comunicatului trimestrial transmis luni de FCI. Astfel, conform analizei, un număr de 55.343 din numărul tot

Economic 05-05-2025 13:24

Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute

Moneda națională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creștere cu 0,52 ban

Economic 05-05-2025 12:41

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor; volatilitatea s-ar putea menține în următoarele săptămâni (brokeri)

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES. 'Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrij

Economic 05-05-2025 12:15

Report de peste 3,61 milioane de euro la Joker și de peste 1,72 milioane de euro la Loto 6/49

Un report de peste 8,6 milioane de lei (peste 1,72 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,74 milioane de lei (peste 2,76 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 18 milioane de lei (peste 3,61 milioane de euro), informează Loteria Rom&a

Economic 05-05-2025 12:11

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până marți dimineața pe râuri din trei bazine hidrografice. Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 mai, ora 13:00 - 6 mai, ora 9:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și

Economic 05-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de luni; scăderi de până la 2,11% pe indicii bursieri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%,

Economic 05-05-2025 09:56

Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Economic 05-05-2025 09:36

Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione