logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FedBet: Măsurile recent adoptate îşi vor dovedi eficienţa dacă se vor întinde, cel puţin, pe termen mediu

Imagine din galeria Agerpres

Federaţia Organizatorilor de Jocuri de Noroc din România pledează pentru un sistem legislativ şi fiscal predictibil şi consideră că măsurile recent adoptate îşi vor putea dovedi eficienţa dacă această reformă se va întinde cel puţin pe un interval mediu de timp, oferind celor care activează în acest domeniu predictibilitate.

"Înţelegem, în contextul socio-economic actual, necesitatea noilor reguli prevăzute de Guvern pentru industria jocurilor de noroc. Considerăm că măsurile recent adoptate îşi vor putea dovedi eficienţa, dacă această adevărată reformă se va întinde cel puţin pe un interval mediu de timp, ideal pe termen lung, oferind celor care activează în acest domeniu predictibilitatea şi elementele de control necesare pentru a putea menţine jocurile de noroc în topul marilor contributori la bugetul de stat", se menţionează într-un comunicat al federaţiei, remis, luni, AGERPRES.

FedBet, din care fac parte cele două mari asociaţii ale industriei de profil - Rombet şi Romanian Bookmakers - şi la care Romslot este asociată, semnalează că noile prevederi din ordonanţa de urgenţă vor avea un impact semnificativ asupra modului în care industria jocurilor de noroc operează şi plăteşte taxe în România.

"Înţelegem că măsurile au fost luate într-un moment în care statul se confruntă cu provocări complexe din punct de vedere economic şi social. La fel ca în cazul oricărui alt sector economic, pentru buna funcţionare a industriei, este nevoie de o abordare echitabilă şi transparentă din partea statului. După iulie 2022, este al doilea val de modificări de ordin fiscal şi operativ, care privesc industria jocurilor de noroc. Atât atunci, cât şi acum, arătăm deschidere şi dăm dovadă de autentică solidaritate cu nevoile fiscale ale autorităţilor, în contextul macroeconomic actual, dar de o manieră care să asigure menţinerea industriei noastre la un nivel sustenabil. Prin această ordonanţă, Guvernul a căutat să se asigure că industria jocurilor de noroc operează într-un mod mai transparent şi responsabil, fapt pe care l-am susţinut şi îl susţinem. FedBet sprijină structurarea corectă a industriei, prin reguli clare. Solicităm o abordare strategică uniformă, utilă şi predictibilă în ceea ce priveşte reglementarea industriei jocurilor de noroc din România", subliniază reprezentanţii FedBet.

Aceştia îşi reiterează sprijinul ca, alături de autorităţi, să lupte împotriva oricăror efecte potenţial nocive în rândul populaţiei, pe care jocurile de noroc le pot genera atunci când nu mai sunt percepute de jucători ca o formă de divertisment.

"FedBet susţine toate acţiunile Asociaţiei Joc Responsabil, singura entitate care derulează programe de responsabilitate socială în domeniu şi nu numai, aceasta fiind finanţată integral de mediul privat, care a şi înfiinţat-o în urmă cu mai mult de 10 ani. Totodată, operatorii atrag atenţia că şi-au îndeplinit an de an obligaţiile legale cu privire la constituirea şi alimentarea fondului pentru joc responsabil, contribuţie care în prezent a depăşit valoarea de 7 milioane de euro şi care de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, va creşte semnificativ. În aceste condiţii, orice reproş public cu privire la faptul că nu se desfăşoară activităţi de reducere şi de limitare a adicţiei, trebuie adresat instituţiei care gestionează aceste fonduri de milioane de euro şi care trebuie să le aloce pentru dezvoltarea unor programe naţionale de prevenire a dependenţei de jocuri de noroc, de educaţie şi de protecţie a minorilor sau a altor grupuri vulnerabile din punct de vedere social şi economic", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, de ambele părţi, autorităţi şi asociaţii de profil, abordarea trebuie să păstreze ca obiectiv principal protecţia jucătorilor, cu un accent deosebit pe minimizarea riscurilor legate de piaţa "neagră", nefiscalizată, domeniu în care cetăţenii nu beneficiază de niciun fel de protecţie.

"Mai mult, este evident că proliferarea zonei nefiscalizate ar conduce la o pierdere semnificativă a contribuţiilor masive la bugetul de stat pe care jocurile de noroc autorizate le generează, deci implicit la anularea unora dintre cele mai importante efecte urmărite prin adoptarea noilor măsuri legislative. Impactul economic şi social al întregii industrii, care angajează peste 44.000 de oameni, depăşeşte pragul de 1,3 miliarde de euro/an. Susţinem măsurile menite să consolideze o autoritate naţională de reglementare şi control puternică şi real implicată, care să asigure implementarea eficientă a acestor prevederi legale complexe, în beneficiul întregii societăţi. De întărirea controlului din partea autorităţilor şi aplicarea de sancţiuni mai dure pentru a asigura respectarea noilor reguli vor beneficia nu doar jucătorii şi statul, ci şi operatorii autorizaţi. Apreciem susţinerea pe care Loteria Română a acordat-o acestui proiect şi înţelegem că doar împreună - compania naţională şi firme din sectorul privat - vom putea alinia şi reaşeza sistemul de protecţie socială în acest domeniu, în beneficiul tuturor jucătorilor", precizează reprezentanţii federaţiei.

În opinia acestora, soluţia la orice problemă rezidă în continuarea dialogului transparent şi util, atât pentru o perspectivă pe termen lung pentru industria jocurilor de noroc, cât şi pentru asigurarea unui climat stabil şi predictibil al reglementărilor în acest domeniu.

"Ne arătăm deschişi să punem la dispoziţie toate datele statistice pe care le avem la acest moment, know-how-ul necesar, dublate de implicare la nivel de operator şi astfel să putem contribui la o schimbare reală pentru întregul sistem. Mai sunt paşi de făcut în modernizarea cadrului legislativ care reglementează jocurile de noroc. Pentru protecţia jucătorilor, un business sustenabil şi pentru o cât mai consistentă contributivitate la buget, toţi actorii implicaţi trebuie să-şi stabilească drept scop aducerea acestei industrii la un nivel înalt de responsabilitate socială, transparenţă şi corectitudine, prin prevederi legislative bazate pe studii ştiinţifice şi măsuri propuse de reputaţi specialişti în acest domeniu", subliniază cele două asociaţiei din industria jocurilor de noroc.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă care asigură consolidarea cadrului legal şi fiscal în domeniul jocurilor de noroc, pentru a fi adaptat la evoluţiile tehnologice şi sociale din ultimii ani, şi măsuri de supraveghere mai riguroase pentru toţi operatorii din acest domeniu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, actul normativ stabileşte niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum şi a taxelor speciale şi a garanţiilor depuse de companii.

"Pentru asigurarea unui climat de afaceri pe principii de competitivitate şi transparenţă, în special de prevenire şi combatere a jocurilor de noroc neautorizate, de combatere a evaziunii fiscale în domeniu, toţi operatorii vor fi obligaţi să aibă sediul fiscal în România şi să plătească în România taxe şi impozite", subliniază MF.

Mai mult, se introduce o nouă modalitate de acoperire a riscului de neplată a obligaţiilor faţă de bugetul general consolidat prin introducerea poliţei de asigurare de garanţie emisă de o societate de asigurări cu sediul într-un stat membru al Uniunii Europene, un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, ori un stat din Confederaţia Elveţiană.

Contribuţiile anuale ale organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi se majorează substanţial, pentru promovarea respectării principiilor şi măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.

Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% va fi utilizat de ONRC pentru finanţarea programelor pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc, promovarea jocului responsabil, linia telefon verde, realizarea bazei de date pentru prevenirea şi combaterea adicţiei.

De asemenea, pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, se instituie interdicţia privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc. Se vor introduce şi prevederi privind obligaţia organizatorilor de jocuri de noroc de a nu permite accesul în incinta locaţiilor a persoanelor autoexcluse şi indezirabile.

Potrivit sursei citate, combaterea criminalităţii organizate şi a celei economice în rândul operatorilor de jocuri de noroc sunt alte obiective ale noii legislaţii. În acest scop se va înfiinţa un registru, accesibil online, al companiilor şi sediilor în care se autorizează această activitate, cu informaţii despre operatorii licenţiaţi/autorizaţi (adresa sediului social, adresa fiecărui spaţiu comercial în care operează jocuri de noroc, indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locaţie, seria şi adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licenţiat/autorizat). AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 05-05-2025 18:49

Bursa de la București a închis cu scăderi de aproape 3% pe majoritatea indicilor ședința de luni; tranzacțiile au depășit 133 milioane lei

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere ședința de luni, prima după turul I al alegerilor prezidențiale, iar valoarea tranzacțiilor a urcat la 133,187 milioane de lei (26,758 milioane de euro), de la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), în ședința de vineri. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care incl

Economic 05-05-2025 17:24

Apartamentele noi din București sunt mai scumpe cu 18% decât acum un an (analiză)

Apartamentele noi din Capitală au ajuns să fie scoase la vânzare cu suma de 2.173 euro/mp util și sunt, de asemenea, cu 18% mai scumpe decât acum un an, conform indicelui Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor noi din București nu doar că au revenit la nivelul dinainte de perioada marcată de incertitudinile apărute pe fond

Economic 05-05-2025 16:40

Chiriac (CONAF): Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaționiste pun în pericol ratingul, atragerea de investiții și chiar cursul valutar

Direcția politică a țării influențează direct capitalul, încrederea investitorilor și viitorul fiecărei afaceri, susține Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menționând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert.

Economic 05-05-2025 13:58

FCI: Numărul total al investitorilor la sfârșitul primul trimestru a crescut la aproape 246.000

Numărul total al investitorilor raportați de participanții la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) la sfârșitul trimestrului I al anului 2025 era de 245.934, în creștere cu 8,79% față de sfârșitul trimestrului anterior, potrivit comunicatului trimestrial transmis luni de FCI. Astfel, conform analizei, un număr de 55.343 din numărul tot

Economic 05-05-2025 13:24

Leul s-a depreciat, luni, în raport cu principalele valute

Moneda națională s-a depreciat, luni, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9775 lei, în creștere cu 0,02 bani față de cotația precedentă, de 4,9773 lei. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,3903 lei, în creștere cu 0,52 ban

Economic 05-05-2025 12:41

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor; volatilitatea s-ar putea menține în următoarele săptămâni (brokeri)

Bursa a reacționat negativ la rezultatul alegerilor, iar volatilitatea ar putea să se manifeste până la rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale, însă nu putem vorbi de panică, susțin brokerii consultați luni de AGERPRES. 'Ce se întâmplă acum pe piață este ca urmare a rezultatului alegerilor și îngrij

Economic 05-05-2025 12:15

Report de peste 3,61 milioane de euro la Joker și de peste 1,72 milioane de euro la Loto 6/49

Un report de peste 8,6 milioane de lei (peste 1,72 milioane de euro) se înregistrează la Loto 6/49, la categoria I, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,74 milioane de lei (peste 2,76 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 18 milioane de lei (peste 3,61 milioane de euro), informează Loteria Rom&a

Economic 05-05-2025 12:11

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până marți dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenționare Cod galben de inundații, valabilă până marți dimineața pe râuri din trei bazine hidrografice. Potrivit hidrologilor, în intervalul 5 mai, ora 13:00 - 6 mai, ora 9:00, având în vedere situația hidrometeorologică actuală și

Economic 05-05-2025 10:58

Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de luni; scăderi de până la 2,11% pe indicii bursieri

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de luni, iar rulajul se cifra la 26,46 milioane de lei (5,3 milioane de euro), după 35 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 1,40%,

Economic 05-05-2025 09:56

Statistică: Creștere de 11,3% a înmtriculărilor noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în T1

Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 11,3%, în primul trimestru din 2025 față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce categoria de vehicule pentru transportul mărfurilor a raportat o creștere de 2,7%, arată datele provizorii publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Economic 05-05-2025 09:36

Rata șomajului s-a redus la 5,5%, în martie; șomajul în rândul tinerilor s-a menținut la un nivel ridicat

Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% în luna martie 2025, în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna februarie 2024, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,2 puncte procentuale mai mare dec&aci

Economic 04-05-2025 15:26

Grindeanu: După ce se vor identifica motivele incidentului de la Constanța, voi dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că inspectorii Autorității de Siguranță Feroviară Română și ai Agenției de Investigare Feroviară Română vor stabili cauza incidentului feroviar din Gara Constanța și, după ce vor fi identificate motivele, va dispune măsuri urgente pentru a evita, pe viitor, astfel de situații. &

Economic 04-05-2025 12:01

Bursa de la București a pierdut aproape 11 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 10,87 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,97%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 12,37 milioane de lei (7,6%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capi

Economic 04-05-2025 08:15

Reporturi importante la Loto 6/49, Noroc și Joker pentru tragerea de duminică

La Loto 6/49, la categoria I se înregistrează un report în valoare de peste 7,79 milioane de lei (peste 1,56 milioane de euro), la Noroc este un report cumulat de peste 13,65 milioane de lei (peste 2,74 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, un report de peste 17,68 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), informează Loteria Română.

Economic 03-05-2025 12:00

Chirițoiu, despre eliminarea subvențiilor la energie: Eu recunosc că sunt mai preocupat de firme; trebuie să ajutăm marii consumatori

Marii consumatori de energie trebuie ajutați după eliminarea subvențiilor la energie și cred că trebuie să venim cu ceva ce arată a ajutor de stat, este de părere președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Toți am vrea să cumpărăm totul foarte ieftin, dar nici n-o să poată statul să subvenționeze. Și energia costă și nu poate să o subvențione