România şi Canada iniţiază o colaborare strategică pentru producţia de apă grea şi de izotopi medicali în România

SN Nuclearelectrica S.A. şi Laurentis Energy Partners, o filială a Ontario Power Generation (OPG), semnează joi, la Paris, un memorandum pentru producţia de izotopi medicali la Centrala Nuclearoelectrică (CNE) Cernavodă şi pentru a explora dezvoltarea producţiei de apă grea în România, informează Ministerul Energiei.
"Cu prilejul vizitei oficiale în Canada, am trasat paşii următori. Şi deja îi facem. Suntem mândri că România demonstrează nu numai performanţe de top în operarea în siguranţă a reactoarelor noastre CANDU de la Cernavodă, ci şi leadership şi viziune strategică prin explorarea producţiei de izotopi medicali şi apă grea în parteneriat cu Canada. Este un pas semnificativ pentru a ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii a milioane de oameni şi a demonstra multiplele beneficii ale centralelor nucleare, care generează energie curată, contribuie la stabilitatea energetică, decarbonare şi creştere economică şi susţin tratamentul cancerului. La fel de important este proiectul repornirii producţiei de apă grea în România, o iniţiativă începută în mandatul fostului ministru Virgil Popescu. Cererea globală pentru apă grea este într-o creştere spectaculoasă, iar România poate fi un jucător strategic", a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, potrivit comunicatului citat.
Potrivit acestuia, România şi Canada dau astfel un exemplu altor ţări despre rolul important al energiei nucleare.
Acest demers vine imediat după anunţul de finanţare din partea Guvernului Canadei pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
Memorandumul a fost încheiat în contextul parteneriatului de peste 55 ani între România şi Canada în domeniul energiei nucleare şi al anunţului făcut de Jonathan Wilkinson, ministrul Energiei şi Resurselor Naturale din Canada, de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, care consolidează securitatea energetică şi sprijină producţia de energie curată.
Acordul a fost oficializat joi, preşedintele şi directorul general al OPG, Ken Hartwick, şi directorul general al SNN, Cosmin Ghiţă, semnând un Memorandum de Înţelegere, în prezenţa ministrului Energiei din România, Sebastian Burduja. Semnarea a avut loc în contextul conferinţei organizate la Paris de Agenţia pentru Energie Nucleară - "Foaia de parcurs pentru noul sector nuclear", care va găzdui peste 21 de miniştri internaţionali şi sute de profesionişti din industrie.
"SNN este mândră să se asocieze cu Laurentis, un lider mondial în domeniul izotopilor nucleari şi să contribuie astfel în mod direct la industria de sănătate prin extinderea portofoliului nostru de proiecte prin producţia de izotopi. În prezent, industria nucleară este esenţială pentru generarea de energie curată şi pentru producerea de izotopi medicali, iar acest parteneriat este o modalitate de a avansa soluţiile globale atât de necesare domeniul medical", a menţionat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.
Jason Van Wart, preşedinte şi CEO al Laurentis Energy Partners, a arătat, în context, că Laurentis se angajează să valorifice expertiza dovedită în domeniul retehnologizării şi al producţiei de izotopi pentru a avansa soluţiile de asistenţă medicală şi pentru a extinde oportunităţile din România.
Izotopii joacă un rol esenţial în medicină, în tratamentul cancerului, în imagistica medicală, în sterilizarea dispozitivelor medicale, în dezvoltarea de noi medicamente, în cercetarea neutronică, în securitatea frontierelor, în conservarea alimentelor şi în multe altele. Apa grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator şi agent de răcire, poate fi de asemenea utilizată într-un număr tot mai mare de aplicaţii nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale şi al electronicii de ultimă generaţie, cum ar fi fibrele optice şi ecranele OLED.
Laurentis şi compania sa mamă, OPG, sunt lideri mondiali recunoscuţi în domeniul izotopilor nucleari produşi prin reactoarele CANDU de la centralele nucleare Darlington şi Pickering. Laurentis a deschis primul birou în Bucureşti în 2020, unde operează prin intermediul filialei sale, Canadian Nuclear Partners S.A. (CNPSA), care face parte din industria nucleară reglementată a ţării.
Nuclearelectrica deţine şi exploatează două unităţi CANDU la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, recunoscute a fi poziţionate pe locurile 1 şi 3 la nivel internaţional în ceea ce priveşte factorul de capacitate, şi are planuri de a dezvolta unităţi suplimentare în viitor.
Laurentis si Nuclearelectrica au semnat anterior două contracte în sprijinul retehnologizării Unităţii 1 de la Cernavodă a SNN, primul pentru a dezvolta un program de conservare în scopul protejării integrităţii sistemelor de apă ale reactorului iar al doilea contract în calitate de inginer al proprietarului tehnologiei CANDU pentru a oferi asistenţă tehnică.
Compania Naţională Nuclearelectrica SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.
Proiecte strategice de investiţii ale SNN sunt estimate la peste 12 miliarde de euro: retehnologizarea Unităţii 1, punerea în funcţiune a Unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare mici, în cooperare cu compania americană NuScale Power.
Laurentis Energy Partners, o filială a Ontario Power Generation, oferă soluţii de energie nucleară de ultimă generaţie şi fiabile pentru clienţii din întreaga lume. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burnete (Concordia): Momentul este unul sensibil, iar investitorii și mediul de afaceri au unele îngrijorări legitime
Cursul valutar a urcat marți către pragul de 5,1 lei/euro, iar această depreciere se va vedea în prețuri mai mari la diferite produse și servicii, dobânzile au crescut și e posibil să se mențină la nivel ridicat, ceea ce face ca investitorii și mediul de afaceri să aibă unele îngrijorări legitime, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia oferă stabilitate într-un context regional complicat (ministru)
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia, care a fost semnat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, oferă stabilitate într-un context regional complicat, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'La finalul săptămânii trecut
ANRE: Site-ul chestionare-anre.ro nu are nicio legătură cu instituția noastră
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se delimitează ferm de site-ul https://chestionare-anre.ro/ și atrage atenția publicului că acest site nu aparține și nu este administrat de ANRE. 'În ultima perioadă, ANRE a fost informată cu privire la faptul că platforma online menționată promovează articole c
CONAF: Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii
Industria românească are nevoie de talente bine pregătite, iar Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii, susțin reprezentantele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). 'Cea de-a III-a ediție a programului 'Pactul pentru Tineri' - 'O carieră reală: de la vocaț
ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET
Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.
Dragoș Cabat (CFA): Cred că în zilele următoare cursul de schimb își va reveni
Cursul de schimb ar putea să-și revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru AGERPRES analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, co-fondator Cabat&Pah Investments. 'Pentru mine e un pic neașteptat. Am mai
Programul 'Rabla pentru tractoare' începe pe 12 mai; solicitanții pot aplica online, în aplicația AFM
Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul 'Rabla pentru tractoare', începând din data de 12 mai, timp de o săptămână sau sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit
Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar
Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu. 'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de
Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei
Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost
Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ
Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia
Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica
Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu
Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%
PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri
Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m