Cantitatea de deşeuri electrice şi electronice generată la nivel global va depăşi 61,3 milioane de tone, în 2023 (asociaţie)

Omenirea va genera, până la finalul acestui an, peste 61,3 de milioane de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), din care doar 18% vor fi tratate şi reciclate în mod corespunzător, atrage atenţia o asociaţie de profil, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.
Întreaga cantitate estimată de asemenea deşeuri este mai mare de 15 ori decât greutatea Palatului Parlamentului din Bucureşti, care cântăreşte 4,1 milioane tone şi este catalogată drept cea mai grea clădire din lume.
"Conform datelor oficiale, Palatul Parlamentului din Bucureşti cântăreşte 4,1 milioane de tone şi este cea mai grea clădire din lume. Imaginaţi-vă acum un munte de deşeuri de echipamente electrice, de 15 ori mai greu. Atât va genera omenirea în acest an, ceea ce înseamnă cu 3,9 milioane de tone DEEE-uri mai mult ca în 2021, când s-au generat 57,3 milioane de tone. Progresul tehnologic, trendurile, preţul tot mai mic al acestor produse, creşterea nivelului de trai, supraconsumul şi opţiunile limitate de reparaţie îi fac pe oameni să arunce repede produsele electrice şi electronice vechi, stricate sau mai puţin performante. În medie, cantitatea de DEEE-uri aruncată creşte de la un an la altul cu 2 milioane de tone şi va ajunge în anul 2030 la nu mai puţin de 70 de milioane de tone", a explicat Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.
Estimările organizaţiei arată că doar 18% dintre aceste deşeuri vor fi tratate şi reciclate în mod corespunzător, în condiţiile în care peste 50 de milioane de tone deşeuri electrice sunt aruncate la gunoi, arse sau comercializate ilegal, în 2023.
"Doar 17,4% din cele 61,3 milioane de tone de deşeuri, care reprezintă un amestec de substanţe nocive şi materiale preţioase, vor fi colectate, tratate şi reciclate în mod corespunzător la nivel global. Restul de 50,6 milioane de tone vor fi fie aruncate la groapa de gunoi, arse sau comercializate ilegal şi tratate într-un mod nestandardizat, fie pur şi simplu depozitate în gospodării. Să ţinem cont că aceste deşeuri conţin elemente chimice periculoase pentru mediu şi sănătatea oamenilor, dar şi elemente care pot fi recuperate şi reutilizate pentru producţia altor echipamente", a declarat Pocol.
Potrivit sursei citate, deşi Europa este lider mondial în reciclarea DEEE-urilor, doar 54% dintre deşeurile electrice sunt raportate oficial ca fiind colectate şi reciclate, asta în timp ce practica reciclării acestor deşeuri este complet străină în SUA, China sau India.
În prezent, Norvegia este ţara din Europa care produce cele mai multe deşeuri electrice, respectiv 26 kg/cap de locuitor, potrivit unui studiu efectuat de Global E-waste Monitor. Pe locul secund se află Marea Britanie, cu 23,9 kg de DEEE-uri/cap de locuitor, iar pe poziţia a treia se clasează Elveţia, cu 23,4 kg/cap de locuitor.
România se situează pe locul 21 în Europa, cu 7 kilograme de DEEE generate pe cap de locuitor, însă rata reciclării nu depăşeşte 25%, cu toate că norma impusă de Uniunea Europeana este de 65% pentru colectare şi de 80% pentru tratare şi reciclare, notează Respo DEEE.
Deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) înseamnă orice echipament care funcţionează pe bază de curent electric, indiferent că este legat la reţea sau foloseşte o baterie, care nu mai îndeplineşte funcţia pentru care a fost construit. Acestea nu trebuie depozitate în casă, spre păstrare, şi nici aruncate la gunoiul menajer. DEEE-urile includ: echipamente de transfer termic, ecrane, monitoare şi televizoare, lămpi, echipamente electrice de mari dimensiuni, cele de mici dimensiuni, echipamente informatice şi echipamente de dimensiuni mici pentru comunicaţii electronice.
În România, oamenii pot preda spre reciclare aceste tipuri de deşeuri comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menţionată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de către specialişti şi transportată spre centrele de reciclare.
Asociaţia Respo DEEE a fost înfiinţată în iunie 2019, cu scopul de a prelua responsabilitatea legală a producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice. Alcătuită din profesionişti cu zeci de ani însumaţi de experienţă în domeniul managementului DEEE, organizaţia are misiunea să funcţioneze răspunzând nevoilor actuale ale pieţei şi să aducă soluţii sustenabile şi corecte membrilor săi. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burnete (Concordia): Momentul este unul sensibil, iar investitorii și mediul de afaceri au unele îngrijorări legitime
Cursul valutar a urcat marți către pragul de 5,1 lei/euro, iar această depreciere se va vedea în prețuri mai mari la diferite produse și servicii, dobânzile au crescut și e posibil să se mențină la nivel ridicat, ceea ce face ca investitorii și mediul de afaceri să aibă unele îngrijorări legitime, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia oferă stabilitate într-un context regional complicat (ministru)
Primul memorandum de colaborare în energie România-Turcia, care a fost semnat la Summitul Internațional al Resurselor Naturale de la Istanbul, oferă stabilitate într-un context regional complicat, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'La finalul săptămânii trecut
ANRE: Site-ul chestionare-anre.ro nu are nicio legătură cu instituția noastră
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se delimitează ferm de site-ul https://chestionare-anre.ro/ și atrage atenția publicului că acest site nu aparține și nu este administrat de ANRE. 'În ultima perioadă, ANRE a fost informată cu privire la faptul că platforma online menționată promovează articole c
CONAF: Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii
Industria românească are nevoie de talente bine pregătite, iar Pactul pentru Tineri creează legătura necesară între școală și piața muncii, susțin reprezentantele Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF). 'Cea de-a III-a ediție a programului 'Pactul pentru Tineri' - 'O carieră reală: de la vocaț
ARIR: Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau supraveghere ale companiilor din BET
Femeile sunt subreprezentate în consiliile de administrație sau de supraveghere ale companiilor din BET, indicele Bursei de Valori București, reprezentând 29% din totalul membrilor, a declarat, marți, Daniela Maior, președinte și co-fondator Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR), în cadrul unui eveniment de specialitate.
Dragoș Cabat (CFA): Cred că în zilele următoare cursul de schimb își va reveni
Cursul de schimb ar putea să-și revină în următoarele zile la valori mai mici de 5 lei pentru un euro, după ce marți a trecut de acest prag psihologic, a declarat pentru AGERPRES analistul economic Dragoș Cabat, membru în Consiliul Director al CFA, co-fondator Cabat&Pah Investments. 'Pentru mine e un pic neașteptat. Am mai
Programul 'Rabla pentru tractoare' începe pe 12 mai; solicitanții pot aplica online, în aplicația AFM
Producătorii agricoli se pot înscrie în Programul 'Rabla pentru tractoare', începând din data de 12 mai, timp de o săptămână sau sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă transmis, marți, AGERPRES. Potrivit
Adrian Negrescu (consultant economic): România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar
Situația de pe scena politică influențează mai mult ca oricând temerile investitorilor, care încep să vândă din titlurile românești și să iasă din România din perspectivă investițională, susține consultantul economic, Adrian Negrescu. 'România se află în fața unei crize fără precedent din punct de
Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei
Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric. De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost
Suciu(BNR): A apărut o schimbare importantă pe piața valutară; intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ
Banca Națională a României (BNR) a atras lichiditatea din piață după ce intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ, ceea ce a condus la creșterea dobânzilor, a declarat marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. 'În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe pia
Indicele ROBOR la trei luni a urcat marți la 6,08%
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marți la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Casian Nițulescu: Am început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica
Autoritățile din România și Kazahstan au început discuțiile pentru un contract pe 10 ani privind furnizarea de uraniu între KazAtomProm și Nuclearelectrica, potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Casian Nițulescu. Acesta a condus, în perioada 28-29 aprilie 2025, delegația Ministerului Energiei la lu
Curtea de Conturi a României organizează prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 5-7 mai 2025, la București, împreună cu Inițiativa pentru Dezvoltare a INTOSAI (IDI), prima reuniune a Comitetului de Inovare al Asociației Instituțiilor Supreme de Audit Francofone (AISCCUF), a anunțat, marți, instituția. Evenimentul, care are ca temă 'Modalități inov
Bursa de la București a deschis pe roșu ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere pe toți indicii ședința de tranzacționare de marți, iar rulajul se cifra la 23,56 milioane de lei (4,73 milioane de euro), după 45 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,42%
PEFA și UNSAR colaborează pentru promovarea diversității și a leadership-lui în afaceri
Patronatul European al Femeilor de Afaceri (PEFA) și UNSAR - Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România au semnat un parteneriat strategic pentru promovarea diversității, a culturii de prevenție și a dezvoltării leadership-ului în domeniul economic și social. Potrivit unui comunicat al PEFA transmis, m