logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Sporiş (AmCham): Statele Unite reprezintă al 5-lea cel mai mare investitor străin direct din România

Imagine din galeria Agerpres

Statele Unite reprezintă al 5-lea cel mai mare investitor străin direct în ceea ce priveşte investiţiile în România şi al 3-lea în investiţiile din zona verde, a declarat, miercuri, preşedintele AmCham România, Cristian Sporiş.

"România devine o destinaţie din ce în ce mai vizibilă pe radarul investitorilor americani. Statele Unite este al 5-lea cel mai mare investitor străin direct în ceea ce priveşte investiţiile în România şi al 3-lea în investiţiile din zona verde", a spus Cristian Sporiş, la a doua ediţie a Forumului Economic SUA - România: Inovaţie pentru Prosperitate, eveniment satelit al Forumului de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări.

Potrivit acestuia, ediţia din acest an confirmă că Forumul Economic SUA - România, lansat de AmCham anul trecut, devine o platformă de dialog de referinţă pentru agenda economică bilaterală. Sporiş a adăugat că Angajamentul asumat de ambele administraţii pentru intensificarea relaţiilor economice este reflectat deja în evoluţia pozitivă a investiţiilor în ultimul an şi şi-a exprimat încrederea că vor urma proiecte concrete care să transforme potenţialul în prosperitate economică.

"În plus, în perioada imediat următoare, România are în faţă cel puţin două obiective - intrarea în programul Visa Waiver pentru SUA şi aderarea la OCDE, care îndeplinite la timp, vor aduce beneficii semnificative pentru agenda economică. Anul acesta, în contextul Summit-ului Iniţiativei Celor Trei Mări, adăugăm nivelului de cooperare bilaterală şi dimensiunea regională, pentru care considerăm inovaţia ca un pilon central, indiferent de domeniu. Sectorul privat investeşte constant în inovaţie, a demonstrat valoarea pe care aceasta o aduce economiilor, iar apelul nostru comun către decidenţi este că stimularea şi adoptarea inovaţiei, prin reglementare şi finanţare corespunzătoare, reprezintă calea de urmat spre prosperitatea pe care o dorim pentru economiile şi societăţile noastre", a afirmat Cristian Sporiş.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) a organizat miercuri ediţia a doua a Forumului Economic SUA - România, dedicat promovării cooperării economice bilaterale. În continuarea ediţiei din 2022 care a marcat aniversarea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatul Strategic din SUA şi România, agenda Forumului de anul acesta aduce în prim plan inovaţia ca pilon pentru prosperitate, şi pentru cooperare la nivel regional.

Forumul Economic SUA-România: Inovaţie pentru Prosperitate este organizat în marja Forumului de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări (3SI) care are loc la Bucureşti, între 6 -7 septembrie, şi este susţinut de Ambasada SUA la Bucureşti, în calitate de partener strategic şi de Institutul Aspen România.

Reprezentanţi ai administraţiei centrale din SUA şi România, membri ai comunităţii AmCham România şi lideri de afaceri cu prezenţă importantă în regiunea Celor Trei Mări au participat la dialogul despre consolidarea relaţiilor economice transatlantice prin intensificarea cooperării între statele din regiune, în special prin adoptarea inovaţiei la scară largă.

Conform unui comunicat al organizaţiei, ariile prioritare pentru cooperare regională ale platformei 3SI - energie, digitalizare, infrastructură, au fost reflectate în agenda Forumului organizat de AmCham România prin participarea din partea americană a Preşedintei EXIM Bank a SUA, Reta Jo Lewis, invitatul special el ediţiei. Departamentul de Stat al SUA a fost reprezentat de Geoffrey Pyatt, adjunctul secretarului de stat pentru Resurse în Energie, iar Departamentul de Comerţ al SUA, de către John Simmons, ofiţerul regional pentru Europa şi Ministru Consilier pentru Relaţii Comerciale din cadru Misiunii SUA la Uniunea Europeană.

Din partea Guvernului României au susţinut alocuţiuni despre stadiul relaţiilor economice România - SUA, sectoare strategice şi planuri de viitor, doi dintre miniştrii implicaţi direct în dezvoltarea relaţiilor comerciale şi investiţionale bilaterale, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Ştefan Oprea, şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Panelul de business a adus în prim plan proiecte inovative implementate în România şi în ţări din regiune, exemple de bune practici şi parteneriate în regim public-privat de succes, cu precădere din domeniul energiei şi tehnologiei, care nu doar că oferă oportunităţi de cooperare între statele afiliate Iniţiativei Celor Trei Mări, ci contribuie în mod concret la eforturile de a sprijini conectivitatea, prosperitatea şi creşterea economică, precum şi profilul investiţional al Europei Centrale şi de Est. Companiile reprezentate în panel s-au numărat NuScale Power, Microsoft, Enery Power Holding, IBM şi Amazon.

Perspectiva asupra contextului geostrategic şi a provocărilor deloc simple de care mediul economic trebuie să ţină cont, a fost transmisă din partea organizaţiei Atlantic Council de generalul James L. Jones, fost consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională al Preşedintelui Statelor Unite.

"Iniţiativa Celor Trei Mări (3SI) este un motor de creştere pentru ţările din regiune, şi este cu atât mai relevantă pentru România cu cât vizează infrastructura digitală şi energia, sectoare cu un potenţial masiv de a întări profilul ţării noastre la nivel regional, dar şi infrastructura de transport, unde avem încă decalaje semnificative de recuperat. AmCham România, alături de organizaţiile AmCham din ţările 3SI, susţine fără echivoc Iniţiativa celor Trei Mări, iar apelul nostru este ca spiritul colaborativ care stă la baza acestei platforme să inspire şi un parteneriat onest şi constructiv între sectorul public şi mediul privat. Alinierea decidenţilor, a administraţiilor şi a sectorului privat în jurul unor obiective comune este necesară pentru creşterea vitezei de adoptare a inovaţiei ca vector de prosperitate şi dezvoltare economică sustenabilă, iar de aceea AmCham va continua să faciliteze acest dialog şi transfer de bune practici", a concluzionat vice-preşedintele AmCham România, Elisabeta Moraru.

Cu ocazia Forumului Economic SUA - România, AmCham şi-a reiterat susţinerea pentru agenda de creştere a componentei economice a parteneriatul strategic, şi a punctat nevoia de continuare a consolidare a profilului economic al României pentru a fi un partener de încredere pentru investitorii din SUA, din UE şi din ţările 3SI. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Economic 23-05-2025 17:29

Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii are ca prioritate consolidarea pieței muncii

Deficitul de forță de muncă afectează atât companiile private, cât și instituțiile publice, motiv pentru care Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca prioritate consolidarea pieței muncii, a declarat, vineri, ministrul de resort, Simona Bucura-Oprescu. Simona Bucura-Oprescu, împreună cu președintele Agenției N

Economic 23-05-2025 15:59

DNSC atenționează asupra unei tentative de fraudă la adresa antreprenorilor din România

Antreprenori din România sunt vizați de o tentativă de fraudă prin care atacatorii cibernetici transmit apeluri false care se folosesc de identitatea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), avertizează specialiștii Directoratului, într-o

Economic 23-05-2025 15:37

Mediul de afaceri așteaptă reluarea programelor de tip IMM Invest (organizație)

Reluarea programelor de tip IMM Invest, care au sprijinit zeci de mii de firme, reprezintă una dintre așteptările mediului de afaceri, alături de reducerea cheltuielilor bugetare, investiții în infrastructură și în economia reală și creșterea absorbției fondurilor europene, susține președintele de onoare IMM România, Florin Jianu. Potrivit un

Economic 23-05-2025 15:31

Petrescu: Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea

Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea, a declarat, vineri, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la Conferința Dreptul afacerilor. 'Ingredientul cel mai important atunci când vorbim de piețele financiare este încrederea. Ea se câștigă gr

Economic 23-05-2025 15:10

Ministrul Energiei: Gazoductul Tuzla - Podișor va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile

Gazoductul Tuzla - Podișor, magistrala de peste 300 km care va prelua gazele din Marea Neagră, este gata în proporție de peste 99% și va fi recepționat oficial în următoarele 60 de zile, a anunțat vineri ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România se impune ca nod strategic al noii hărți energetice regionale: investim masiv în i

Economic 23-05-2025 14:08

Concordia: Administrație eficientă, reducerea birocrației și dialog constructiv cu mediul de afaceri, practici pe care le susținem la toate nivelurile

Administrația eficientă, reducerea birocrației și dialogul constructiv cu mediul de afaceri sunt practici pe care le susținem și le considerăm necesare la toate nivelurile decizionale, susțin reprezentanții Confederației Patronale Concordia, într-o scrisoare adresată lui Ilie Bolojan, la finalul mandatului său de președinte interimar al României. &

Economic 23-05-2025 13:01

MIPE: Reorganizarea ministerului se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ

Procesul de reorganizare din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) se desfășoară cu respectarea strictă a Codului administrativ, iar toți funcționarii publici vizați își vor continua activitatea în cadrul instituției, în noile structuri reorganizate, în condiții de stabilitate juridică și funcțională, fără a le fi afectate dr

Economic 23-05-2025 13:01

Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, în această perioadă (analiză)

Apartamentele și garsonierele decomandate din București sunt cele mai valoroase, prețul mediu al unei garsoniere, de exemplu, fiind de peste 60.000 de euro, arată un studiu publicat, vineri, de o platformă imobiliară. Potrivit datelor Imobiliare.NET, graficul 'Preț mediu Euro în funcție de compartimentare' relevă faptul că, &icir

Economic 23-05-2025 12:36

Pistol (CNAIR): Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%

Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%, cea mai dificilă structură din acest șantier fiind tunelul Momâia, a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, pe pagina sa de Facebook. 'Constr

Economic 23-05-2025 12:09

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Medicover Investment a companiilor din România ale Synlab International

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Medicover Investment BV intenționează să preia companiile, din România, care aparțin Synlab International GmbH. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES, companiile care aparțin Synlab International GmbH sunt: Synlab West SRL, Laboratoarele Synlab SRL

Economic 23-05-2025 12:03

Indicele ROBOR la trei luni a crescut ușor, vineri, la 7,29%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 7,29%, de la 7,28% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele era de 5,92% pe an, dar a &

Economic 23-05-2025 11:14

UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie

Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR

Economic 23-05-2025 10:45

Peste 30 de milioane de euro din PNRR, investite de orașele mari, în insule 'smart' de colectare a deșeurilor (analiză)

Orașe mari din România, precum Brașov, Iași și Cluj-Napoca, investesc, în total, peste 30 milioane de euro în insule 'smart' de colectare separată a deșeurilor, arată o analiză de specialitate, dată publicității vineri, Potrivit datelor centralizate de Clean Recycle, unele dintre investiții au fost începute &ici

Economic 23-05-2025 09:57

INS: Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 4,3%, ca serie brută, în T1

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut, în primele trei luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută, cu 4,3%, cât și ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,1%, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistic

Economic 23-05-2025 09:22

Afacerile din serviciile de piață prestate populației au scăzut cu 2,6%, ca serie brută, în primul trimestru (statistică)

Activitatea de servicii de piață prestate populației a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 2,6%, ca serie brută, în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2024, reiese din datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii oficiale, în perioada ianuar