Şase judeţe vor beneficia de fonduri nerambursabile de peste 2,2 miliarde de euro pentru tranziţie energetică (studiu)

Şase judeţe din România, colectiv responsabile de 65% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel naţional, vor beneficia de fonduri nerambursabile de peste 2,2 miliarde de euro, prin Programul Operaţional Tranziţie Justă (POTJ), pentru a atenua efectele sociale negative ale tranziţiei la o economie cu emisii reduse, potrivit unui studiul al Fundaţiei Friedrich Ebert.
Astfel, circa 10% din fonduri vor fi direcţionate către programe de pregătire a forţei de muncă pentru a face faţă tranziţiei, inclusiv întărirea serviciilor publice de ocupare.
În acest context, Fundaţia Friedrich Ebert a derulat, în perioada martie - mai 2023, o amplă cercetare asupra politicilor active de ocupare şi programelor de formare în contextul tranziţiei juste, având în centrul analizei judeţul Galaţi, ca studiu de caz.
Judeţul Galaţi este responsabil de 25% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel naţional şi are alocate prin POTJ 428 de milioane de euro pentru diversificarea economiei locale, sprijinirea lucrătorilor şi atenuarea efectelor negative ale tranziţiei, arată autorii studiului.
Cercetarea a folosit metode mixte, cantitative şi calitative, inclusiv interviuri semi-structurate cu specialişti şi actori direct afectaţi de problematica studiului, analiză observaţională şi interviuri cu cetăţeni obişnuiţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă.
În ceea ce priveşte implicarea generală a populaţiei în procesul de tranziţie către o economie verde, studiul a scos la iveală nivelul de conştientizare extrem de precar asupra conceptului de tranziţie verde şi a oportunităţilor aduse de acesta, mai ales în rândul tinerilor şi antreprenorilor din judeţul Galaţi.
"Întrucât înţelegerea necesităţii, riscurilor şi oportunităţilor tranziţiei este o condiţie sine qua non pentru asigurarea participării publice esenţiale procesului de tranziţie justă, raportul recomandă utilizarea fondurilor POTJ pentru campanii de conştientizare şi educare, inclusiv non-formală", arată studiul.
Piaţa muncii din judeţul Galaţi manifestă o prevalenţă îngrijorătoare a muncii informale, la negru şi la gri, numărul de şomeri înregistraţi (circa 10.000 de persoane) în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) fiind extrem de mic raportat la totalul populaţiei în vârstă de muncă la nivelul judeţului (circa 310.000 de persoane).
"Eficacitatea şi atractivitatea serviciului public de ocupare se dovedesc limitate, studiul recomandând măsuri precum modernizarea serviciilor AJOFM, crearea de antene de lucru teritoriale şi sprijinirea structurilor de mediere ocupaţională. Sunt necesare, de asemenea, eliminarea taxării muncii parţiale, deschiderea accesului la REVISAL şi profesionalizarea inspectoratelor teritoriale de muncă", susţin autorii studiului.
Cercetarea a scos totodată la iveală calitatea slabă a cursurilor de formare profesională, inadecvarea acestora la cerinţele pieţei muncii şi caracterul inadecvat al pregătirii practice în cadrul cursurilor, în ciuda faptului că asigurarea acestei componente reprezintă o precondiţie în autorizarea furnizorilor.
În acest sens, recomandările de îmbunătăţire sunt variate, de la răsplătirea ratei de succes a furnizorilor de programe de formare, la eficientizarea mecanismelor de consiliere şi finanţarea de consorţii pilot de formare între mediul privat, furnizorii de formare şi AJOFM.
O reformă importantă, care trebuie susţinută prin fondurile POTJ, dar şi prin schimbări legislative pe termen lung o reprezintă liberalizarea accesului la formare, prin voucherele nominale de formare, oferite la nivel de angajator şi individual.
Conform Eurostat, România este ultima ţară din UE în ceea ce priveşte numărul companiilor ce facilitează accesul angajaţilor la programe de formare (17,5% vs. 67,4% în UE), astfel încât se impun reforme pentru cointeresarea angajatorilor în direcţia formării continue a angajaţilor.
Analiza s-a aplecat şi asupra sistemului educaţional, atât cel din mediul rural, cât şi cel din mediul urban. Principalele deficienţe identificate sunt reprezentate de calitatea slabă a actului educaţional, lipsa consilierii în carieră, prejudecăţile accentuate faţă de învăţământul vocaţional, dar şi decalajul dintre oferta educaţională universitară şi cerinţele pieţei muncii.
Cumulate, aceste aspecte îndepărtează tinerii de educaţia formală, contribuind la înrădăcinarea percepţiei de inutilitate a educaţiei formale şi la o rată a abandonului şcolar la nivel judeţean (8,9%) peste media naţională (7,1%). Drept răspuns studiul propune formarea continuă a cadrelor didactice, finanţarea bazată pe rezultate şi pe evaluările elevilor/studenţilor, dar şi crearea unor reţele multi-actori pentru dezvoltarea învăţământului tehnic.
POTJ poate, de asemenea, finanţa suplimentar specializările educaţionale cele mai relevante pentru tranziţie.
"Crearea de locuri de muncă de calitate şi susţinerea lucrătorilor în accesarea unor noi oportunităţi este principiul-far al tranziţiei juste. Este, astfel, foarte important ca apelurile POTJ dedicate sprijinirii lucrătorilor cu diferite tipuri de servicii să fie deschise competitiv celor mai apte instituţii, publice şi private. Pe termen lung, fără reforme structurale pentru adecvarea sistemului educaţional la cerinţele impuse de tranziţie verde şi fără flexibilizarea formării profesionale continue, România va rata şansa oferită de generoasa finanţare europeană dedicată tranziţiei", susţin autoarele studiului, Corina Murafa şi Eliza Barnea.
Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) este cea mai veche fundaţie politică din Germania, cu o bogată tradiţie în democraţie socială care merge înapoi până la înfiinţarea sa în 1925. Activitatea fundaţiei se concentrează pe ideile şi valorile de bază ale democraţiei sociale - libertate, justiţie şi solidaritate. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)
Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m
ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)
Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol
CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei
INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu
Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro
Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im