logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

România, pe podiumul european al importatorilor şi exportatorilor de grâu în sezonul 2022 - 2023 (analiză)

Imagine din galeria Agerpres

România are argintul pe podiumul european al importatorilor şi exportatorilor de grâu în sezonul 2022 - 2023, conflictul din Ucraina influenţând puternic dinamica schimburilor comerciale agricole, arată o analiză realizată de consultanţii unei case brokeraj.

Importurile de grâu ale României au fost de 0,89 milioane de tone, iar exporturile de 3,96 milioane de tone. Importurile totale de grâu au fost de 3,4 ori mai mari în UE faţă de sezonul 2021-2022.

Pe de altă parte, la porumb, România a fost pe primul loc în rândul exportatorilor, cu 1,64 milioane de tone, dar a şi importat 1,34 milioane de tone.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, aceste date vin, însă, după un an slab, cu o producţie de 8,2 milioane de tone, nivel care înseamnă doar 55% faţă de volumul din 2021.

"Într-o regiune zguduită de transformări, importanţa României ca centru de producţie şi nod logistic e în creştere. Tendinţa este ilustrată şi de studierea posibilităţii, de către operatorul bursei agricole principale din Europa, de a oferi pentru contractele futures pe grâne opţiunea de livrare fizică din România", precizează Claudiu Cazacu.

Preţurile pentru cereale şi uleiuri vegetale s-au ajustat faţă de vârful atins în primăvara anului trecut. Impulsul agresiv, care a dublat preţul grâului în mai 2022 faţă de 2021, a lăsat locul unor scăderi treptate, susţinute de producţia globală amplă. Un sezon bun în Australia şi preţurile înalte care au stimulat producţia, alături de acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, au permis re-echilibrarea pieţei în ansamblul ei.

"Multe alte regiuni, însă, au cunoscut perturbări. Fenomenul climatic 'La Nina' a afectat producţia în SUA, Canada şi Europa. SUA au ajuns chiar să importe grâu, seceta făcând transportul pe cale ferată mai scump decât grâul mai ieftin, transportat marin, dinspre Europa, pentru Coasta de Est. Cantităţile sunt în prezent limitate, dar este posibil ca tendinţa să continue. Pentru agricultorii din Australia, condiţiile din anii anteriori au permis constituirea de rezerve financiare, care vor prinde bine în sezonul următor, marcat de preţuri mai reduse şi costuri încă ridicate, erodând profitabilitatea", se arată în analiza citată.

Pentru România, fermierii au de înfruntat condiţii mai puţin favorabile, după ce competiţia grânelor mai ieftine din Ucraina le-a redus profitabilitatea atunci când preţurile internaţionale erau totuşi mai ridicate decât în prezent. Influenţa transporturilor din Ucraina, parţial resimţită la nivel local, a generat nemulţumirea agricultorilor locali. Acordul european de plată a unor compensaţii a oferit o soluţie de calmare temporară.

Potrivit consultantului, sezonul 2023-2024 se arată mai optimist, cu precipitaţii care au diminuat efectele secetei. Producţia ar urma să fie mai ridicată şi la nivel global, cu 1,5 milioane de tone, ajungând la 789,8 milioane de tone, potrivit USDA (Ministerul Agriculturii din SUA). Argentina - revenindu-şi după secetă, Canada, cu o producţie aproape de un nivel record, împreună cu China, Europa şi India, unde producţia se estimează favorabilă, vor acoperi scăderile aşteptate în Australia, Rusia, Ucraina şi Kazakhstan. Australia se repliază spre un nivel mai aproape de "normalitate", după trei recorduri consecutive ale producţiei.

Consumul este estimat la 791,7 milioane de tone, cu 3 milioane de tone mai puţin decât în sezonul anterior, în urma unei cereri mai reduse pentru furaje. Stocurile finale ar urma să fie mai scăzute, iar comerţul, la 209,7 milioane de tone, cu 5,5 milioane de tone mai jos faţă de sezonul precedent. Rusia, UE şi Canada vor fi în topul exportatorilor, dacă nu apar surprize majore, se arată în analiza citată.

"În privinţa Ucrainei, volumele sunt incerte, depinzând de abilitatea de a exporta pe mare. Acordul BSGI (Black Sea Grain Initiative) este în aşteptare, iar Rusia a anunţat că, dacă nu îi sunt acceptate cererile pentru a exporta cereale şi îngrăşăminte, nu va prelungi acordul dincolo de 17 iulie", subliniază consultantul.

La porumb, recolta din SUA este văzută de USDA la 402 milioane de tone, un salt de peste 10% faţă de sezonul precedent. La nivel global, se aşteaptă, de asemenea, niveluri record de producţie, ajungând la 1,5 miliarde de tone şi consum - 1,5 miliarde de tone, dar şi stocuri finale mai ridicate. Producţia ar urma să crească în SUA, Argentina, Europa şi China, în timp ce în Ucraina şi Brazilia ar încetini.

În SUA, grâul a coborât cu 21,7% de la începutul anului până marţi dimineaţă (30 mai) şi porumbul cu 10,2%. În Europa, în aceeaşi perioadă, grâul cu scadenţa în septembrie a coborât cu 22%, iar porumbul cu livrare în august, cu 26,5%.

Între altele, preţurile mari la alimente au jucat un rol în alegerile din Spania, diminuând sprijinul electoral pentru premierul Sanchez, care a decis, în mod surprinzător, să convoace alegeri anticipate.

"Contextul actual implică preţuri semnificativ mai mici faţă de anul trecut, dar nu departe de nivelul de dinaintea izbucnirii conflictului din Ucraina. Se aşteaptă, însă, producţii mai mari. Profitabilitatea fermierilor va depinde de modul în care vor optimiza cheltuielile, din moment ce costul carburanţilor, îngrăşămintelor, în proces de normalizare, au fost în medie peste anii anteriori, iar costul forţei de muncă este în creştere accentuată", se precizează în analiză.

În România, producţia de grâu de anul acesta e văzută la 10 milioane de tone, cu peste 10% faţă de anul anterior. Specialiştii se aşteaptă ca producţia de porumb să crească cu 50% faţă de nivelul foarte coborât, de 7,5 milioane de tone, al anului trecut.

Tendinţa descendentă a preţurilor grâului şi porumbului s-ar putea opri, în estimarea XTB România fiind posibilă o redresare uşoară în perioada următoare.

"Pentru producătorii agricoli este o veste bună, dar nu neapărat un motiv de a deschide şampania, costurile totale fiind, încă, ridicate. Pentru consumatori, înseamnă atingerea unui nivel de echilibru, dar şi semnalul că alte motoare ar trebui să preia procesul de dezinflaţie", concluzionează analistul.

Cu aproape 20 de ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 21-05-2025 20:51

Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca

Circulația feroviară se desfășoară doar pe firul I între stațiile Leu și Jianca, din cauza deraierii pe firul II a unui vagon din compunerea unui tren de marfă, la intrare în Halta de Mișcare Leu, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Trenul de marfă, compus din 34 de vagoane încărcate cu ciment, aparține operatorului național CF

Economic 21-05-2025 16:24

Grindeanu: Ultimii 14,57 kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare; circulația se va deschide în iunie

Ultimii kilometri ai secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești se apropie de finalizare, iar din momentul dării lor în trafic, în luna iunie, se va putea circula pe autostradă, de la București la Curtea de Argeș, pe o distanță de aproximativ 140 kilometri, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 21-05-2025 16:23

MEDAT: România, promovată la Târgul Internațional de Turism IMEX de la Frankfurt

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) promovează România, în perioada 20-22 mai, la Târgul Internațional de Turism 'IMEX', din Frankfurt, Germania, eveniment destinat specialiștilor din industrie, informează ministerul pe site-ul instituției. IMEX FRANKFURT este manifestarea exp

Economic 21-05-2025 14:58

Cele mai ieftine vacanțe de vară rezervate de români sunt pentru luna iunie (platformă)

Luna iunie este preferată de români pentru tarifele accesibile și mai puțină aglomerație în stațiunile turistice, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări turistice. Potrivit datelor Travelminit.ro, tot mai mulți turiști aleg să își planifice vacanțele în luna iunie, 37% dintre rezervările pentru perioada estivală iunie-

Economic 21-05-2025 14:25

Stanciu (viceprimar, Sector 1): În acest an, vrem să implementăm un sistem care să integreze tot ce înseamnă hârtie

Primăria Sectorului 1 are în plan, în acest an, implementarea unui sistem care să optimizeze și să integreze tot ce înseamnă hârtie, în condițiile în care, în ultimii ani, nu a evoluat foarte mult pe partea de e-guvernare și e-documente, a declarat miercuri Daniela Maria Stanciu, viceprimar în cadrul Primăriei Sector 1

Economic 21-05-2025 13:23

Stocklosa (CCIB): Bucureștiul are nevoie de modernizarea infrastructurii, concomitent cu implementarea unui sistem coerent de management al traficului

Bucureștiul are nevoie de planificarea și prioritizarea investițiilor, având la bază un plan strategic pe termen mediu și lung a cărui finalitate o constituie transformarea Capitalei într-un centru regional de afaceri, a afirmat miercuri președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa, la un eveniment de specia

Economic 21-05-2025 13:08

Unu din trei români nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit (studiu)

Unu din trei români (33%) nu au redirecționat niciodată cei 3,5% din impozitul pe venit, 67% dintre românii din mediul urban au redirecționat cel puțin o dată și în măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35-44 ani (80%), relevă un studiu realizat de Reveal Marketing Research și dat miercuri publicității.

Economic 21-05-2025 12:51

Spătaru: România poate să-și reducă deficitul bugetar cu ajutorul resurselor minerale procesate corespunzător în lanțul de valoare

România ar putea să-și reducă substanțial deficitul, dacă nu să trecem pe excedent cu ajutorul resurselor minerale pe care le avem și pe care să le procesăm corespunzător în lanțul de valoare, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Florin Spătaru, consilier de stat la Cancelar

Economic 21-05-2025 12:31

Chiriac (Reprezentanța CE): Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției

Industria 5.0 merge dincolo de automatizare și digitalizare, este despre reinventarea producției, astfel încât oamenii să rămână în centrul procesului, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în Român

Economic 21-05-2025 12:09

Frăsineanu (Guvern): Eficiența resurselor și inovația în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă

Eficiența resurselor și adoptarea celor mai noi inovații în domeniul mediului trebuie să primeze într-o economie competitivă, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. 'Aș vrea să vă

Economic 21-05-2025 11:48

Lorant Antal: Reindustrializarea în România și în Uniunea Europeană are nevoie de o regândire categorică a Green Deal

Reindustrializarea în România și la nivelul Uniunii Europene are nevoie de o regândire categorică a Green Deal, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.

Economic 21-05-2025 11:40

Dragu: Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil

Republica Moldova merge foarte hotărâtă pe calea europeană, un parcurs clar și ireversibil, pentru că Uniunea Europeană reprezintă spațiul democrației, al prosperității și al păcii, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', Anca Dragu, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Economic 21-05-2025 11:09

PAID România, majorare de capital la 193 milioane lei

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) anunță finalizarea unei noi majorări de capital social, aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la 19,341 milioane lei la 193,418 milioane lei, valoarea fiind acum de zece ori mai mare decât cea din momentul înființării, în 2009, conform unui comunica

Economic 21-05-2025 11:07

Pauliuc (Comisia de apărare dim Senat): Prezența la vot de aproape 65% este o declarație de speranță

Românii nu au venit la urne, duminică, pentru spectacol, ci au venit pentru direcție, claritate și viitor, iar prezența la vot de aproape 65% nu este doar o statistică, ci și o declarație de speranță, a declarat, miercuri, la evenimentul 'Bucharest Leaders' Summit: The Path to 5.0. From Vision To Reality', președinta Comisiei pentru apărare, ordine

Economic 21-05-2025 11:03

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează a opta ediție a burselor pentru cadrele didactice tinere

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) lansează, de miercuri, cea de-a opta ediție a programului Bursele ANIS pentru susținerea cadrelor didactice tinere care transformă educația prin tehnologie și metode inovatoare de predare. Potrivit unui comunicat al asociației, fiecare proiect selectat va fi recompensat cu un gran