Contextul macroeconomic şi geopolitic actual a determinat scăderea randamentelor aşteptate de investitori în majoritatea sectoarelor (analiză)

Contextul macroeconomic şi geopolitic actual a determinat scăderea randamentelor aşteptate de investitori în majoritatea sectoarelor, iar unul dintre cele mai importante aspecte rămâne adaptabilitatea şi viteza de reacţie crescută, relevă o analiză sectorială realizată de EY România.
"Contextul macroeconomic şi geopolitic actual a determinat scăderea randamentelor aşteptate de investitori în majoritatea sectoarelor, tendinţă care se întrevedea încă de la finalul anului trecut, când constatam doar o uşoară scădere a acestor randamente. În contextul în care cel mai probabil vom asista la noi majorări ale dobânzilor de referinţă şi în perioada următoare, precum şi la o abordare prudentă a investitorilor, unul dintre cele mai importante aspecte rămâne adaptabilitatea şi viteza de reacţie crescută în contextul actual", a declarat Ileana Guţu, partener şi coordonator al Departamentului de Evaluare, modelare financiară şi analize economice, EY România.
Randamentele au înregistrat o scădere în prima parte a anului curent, comparativ cu tendinţa de creştere susţinută observată pe parcursul anului trecut, pentru marea majoritate a industriilor analizate. De asemenea, se remarcă şi o inversare a tendinţei de creştere susţinută a costului capitalului, constatată încă din a doua parte a anului 2021 şi până spre finalul anului 2022, susţin analiştii.
Astfel, din perspectiva evoluţiilor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari scăderi ale costului capitalului s-au înregistrat în sectorul de servicii financiare (-4,0 puncte procentuale (p.p).) şi cel de materii prime (-2,6 p.p.). În topul extins al scăderilor pentru primul trimestru al anului 2023 se află şi sectorul serviciilor medicale, cu o scădere de 1,8 p.p., respectiv cel al tehnologiei informaţiei care a consemnat o scădere de 1,5 p.p.
Singura uşoară creştere a costului capitalului a fost consemnată la nivelul sectorului bunurilor de consum (+0,3%).
Analiştii EY România consideră că evoluţia randamentelor a avut la bază tendinţele înregistrate de părţile componente/ elementele constitutive ale costului capitalului. În speţă, scăderea ratei fără risc şi implicit a primei pentru riscul de ţară, precum şi a primei pentru riscul de capital, au determinat diminuarea costului capitalului comparativ cu trimestrul anterior. "Scăderea costului datoriei a contribuit, de asemenea, la tendinţa consemnată a randamentelor. În schimb, coeficientul beta a înregistrat o uşoară creştere, dar contribuţia acestuia nu a compensat suficient modificarea celorlalte componente constituente ale costului capitalului, astfel încât tendinţa generală a randamentelor a fost de scădere", se menţionează în analiza companiei de consultanţă.
În prezent, climatul investiţional continuă să fie influenţat de presiunile inflaţioniste şi perspectivele macroeconomice. În contextul înăspririi curente a politicilor monetare de către băncile centrale şi a condiţiilor de creditare, a temperării randamentelor aşteptate de către investitori şi a evenimentelor disruptive din sistemul financiar, se observă că potenţialul de creştere pentru perioada următoare ar putea fi perturbat şi ar putea conduce la o încetinire a creşterii economice la nivel global, subliniază consultanţii.
Astfel, la finalul primului trimestru 2023, sectoarele de telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei înregistrează, din nou, cele mai scăzute randamente, în timp ce sectorul proprietăţilor imobiliare revine, după un trimestru în care a fost surclasat, în topul celor mai ridicate randamente.
Dacă în a doua parte a anului trecut costul capitalului propriu depăşea pragul psihologic de 10% pentru toate sectoarele analizate, finalul de an 2022, precum şi primul trimestru al anului curent au consemnat o temperare a acestei tendinţe, astfel că observăm în prezent un număr în creştere al sectoarelor care consemnează valori ale randamentului cu o singură cifră.
Potrivit analizei, majoritatea multiplicatorilor financiari au consemnat o tendinţă de scădere în ultimul an, inclusiv în sectoarele care au înregistrat creşteri semnificative în trimestrele anterioare.
"După un ritm accelerat de creştere a inflaţiei în anul 2022, începutul de an 2023 a adus o temperare a acesteia, susţinută fiind de politica monetară adoptată în acest sens. Pe fondul temperării estimărilor pentru perioada următoare şi al incertitudinilor la nivel macroeconomic şi geopolitic generate de cele mai recente evenimente, sectorul proprietăţilor imobiliare a înregistrat în ultimul an cea mai mare scădere a multiplicatorului EBITDA (scădere cu 2,8x), urmat de sectorul serviciilor medicale (scădere cu 1,5x) şi cel al energiei (scădere cu 1,2x)", se arată analiza citată.
Dacă sectorul proprietăţilor imobiliare a înregistrat maxime istorice în perioada post-pandemică pe fondul ratelor mici de dobândă, al creşterii telemuncii, precum şi al cererii crescute de investiţii alternative, în momentul de faţă asistăm la o corecţie la nivelul acestuia.
În schimb, la polul opus, în topul creşterilor se află sectorul de tehnologie a informaţiei (+0,7x), comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În opinia specialiştilor EY, tehnologia informaţiei reprezintă unul dintre sectoarele care au înregistrat în ultimii ani o creştere rapidă. Multiplicatorii financiari tind să se deterioreze în perioadele în care economia se contractă, confirmând astfel faptul că multiplicatorii financiari încorporează aşteptările investitorilor, care tind să fie optimişti în perioade de creştere economică şi să-şi asume totodată riscuri mai mari.
"Aceste evoluţii, alături de contextul menţinerii riscurilor anticipate, inclusiv pentru perioada următoare, reiterează o abordare mai degrabă precaută a investitorilor, cu precădere în privinţa sectoarelor la nivelul cărora au fost consemnate evenimente recente de impact sau care au înregistrat creşteri semnificative în perioadele anterioare. Deşi proiecţiile privind evoluţia inflaţiei se situează pe trend descendent, pe fondul politicii monetare agresive şi sub influenţa unor efecte de bază pronunţate, previziunile privind creşterea produsului intern brut al României pentru anul 2023 au fost revizuite în scădere, ca urmare a aşteptărilor privind evoluţia producţiei industriale, a prelungirii crizei energetice, precum şi a blocajelor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare, chiar dacă se constată o temperare a acestora în ultima perioadă", a mai spus Ileana Guţu.
Analiza EY se bazează pe datele financiare disponibile la sfârşitul primului trimestru (T1) al anului 2023, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum şi de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informaţiei, materii prime, proprietăţi imobiliare şi servicii de telecomunicaţii.
Instrumentul de analiză sectorială este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiză economică şi modelare financiară (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie şi Tranzacţii al EY România. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UNSAR: 60.000 de euro, cea mai mare despăgubire achitată în 2024 în baza unei asigurări de călătorie
Cea mai mare despăgubire achitată, anul trecut, în baza unei asigurări de călătorie, de către o companie-membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a fost de circa 60.000 de euro, mai mare cu peste 33% față de recordul din 2023. Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, AGERPR
INS: Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 4,3%, ca serie brută, în T1
Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut, în primele trei luni din acest an, față de perioada similară din 2024, atât ca serie brută, cu 4,3%, cât și ca serie ajustată, în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 1,1%, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistic
Afacerile din serviciile de piață prestate populației au scăzut cu 2,6%, ca serie brută, în primul trimestru (statistică)
Activitatea de servicii de piață prestate populației a înregistrat o cifră de afaceri în scădere cu 2,6%, ca serie brută, în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă din 2024, reiese din datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform statisticii oficiale, în perioada ianuar
Companii românești au prezentat proiecte pentru atragerea de investiții la un forum România - EAU
Un număr de 14 companii românești, din domenii precum petrol și gaze, IT sau industria alimentară, și-au prezentat proiectele de investiții în cadrul unui forum de afaceri România - Emiratele Arabe Unite (EAU), organizat, joi, de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Prahova. Potrivit unui comunicat de presă al Camerei prahoven
ANAF: Conducerea instituției susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală
Conducerea ANAF susține necondiționat demersurile organelor de urmărire penală și asigură implementarea tuturor măsurilor legale necesare prevenirii și combaterii corupției, a anunțat joi instituția, în condițiile în care procurorii DNA efectuează percheziții într-un dosar în care funcționari ai Fiscului sunt acuzați că protejau firme de ridesharing c
Grindeanu: Estimez că anul acesta pot fi dați în circulație 160-170 kilometri de autostradă din A7
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, în Prahova, că circa 160-170 kilometri de autostradă din A7 ar putea fi dați în circulație anul acesta, urmând ca restul de circa 70 de kilometri să fie inaugurați în prima parte a anului viitor. Grindeanu a verificat lucrările pe șantierul lotului 2 al tronsonului de autostra
Ministrul Boloș: 9,4% este gradul de atragere a fondurilor UE pe 2021-2027; sunt cereri de plată pregătite
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat joi că gradul de absorbție a fondurilor europene pe perioada 2021-2027 este de 9,4% în acest moment, menționând că este 'o perioadă în care absorbția începe să intre în normalitate'. Întrebat, după ședința de guvern, care este gradul de absorbț
Christian Plate (Ambasada Germaniei): România este un partener fantastic în turism
România este pentru noi un partener fantastic în turism, iar Germania are multe de oferit turiștilor români, a declarat, joi, la Conferința Anuală de Presă a Organizației Germane pentru Turism, Christian Plate, atașatul de afaceri al Ambasadei Germaniei la București. 'România este pentru noi un partener fantastic în turism. Su
AFM a publicat modelul cererii de finanțare pentru Programul 'Rabla' 2025
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pune la dispoziția persoanelor fizice modelul cererii de finanțare din cadrul programului 'Rabla' 2025. 'De anul acesta, în premieră, persoanele fizice se vor înscrie direct în aplicația informatică pentru Rabla Auto. De aceea, consider că este important ca viitorii solicitanți să cunoască
Circa trei sferturi dintre companii investesc în instrumente de securitate echipate cu Inteligență Artificială (raport)
Aproape trei sferturi dintre companiile globale (73%) investesc în instrumente de securitate echipate cu Inteligență Artificială (IA), în condițiile în care atacurile de tip malware, phishing și ransomware rămân în topul amenințărilor cibernetice, arată rezultatele Data Threat Report 2025, publicate joi. Conform datelor centraliza
CFR Călători: Tren direct de la București către Varna, Sofia, Istanbul (Halkali) și retur, din 13 iunie
Trenul internațional 'România' va asigura zilnic legătura directă din București cu Varna (din 13 iunie), dar și cu Sofia și Istanbul/Halkali (din 14 iunie), informează CFR Călători, într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. Potrivit sursei citate, trenul va circula pe noul traseu în perioada 13 iunie - 13 octombrie 2025, iar un bilet
Președintele Asociației Aeroporturilor: Traficul aerian românesc înregistrează o creștere mai accelerată decât cel european
Președintele Asociației Aeroporturilor din România (AAR), David Ciceo, a anunțat, joi, că traficul aerian din țară înregistrează o creștere mai accelerată decât traficul de la nivel european, fiind vorba despre o creștere aproape dublă față de cea înregistrată în Europa. 'Cele mai recente date ne arată că traficul aerian din R
Burduja: Lansăm un apel de proiecte pentru mediul economic românesc; 315 milioane euro pentru sprijinirea autoconsumului
Ministrul Energiei lansează un apel de proiecte pentru mediul economic românesc, de 315 milioane euro, pentru sprijinirea autoconsumului, a afirmat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate. 'Lansăm un apel foarte important, cred că este cel mai important apel de proiecte pentru mediul economic rom&
Maximescu (OMV Petrom): Proiectul Neptun Deep va spori securitatea energetică în regiune și va oferi stabilitate României
Proiectul Neptun Deep va spori securitatea energetică în regiune și va contribui la strategia României pentru o economie cu emisii reduse și zero carbon, a declarat, joi, vicepreședintele OMV Petrom, Alexandru Maximescu, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului 'Black Sea and Balkans Security Forum', 'Sunt foarte bucuros
Sterian (Transgaz): Potențialul Mării Negre este fantastic, iar infrastructura de transport a gazelor naturale este esențială
Infrastructura de transport a gazelor naturale este esențială, iar potențialul Mării Negre este fantastic și nu mă refer numai la partea ce ține de România, a declarat, joi, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, la cea de-a IX-a ediție a evenimentului 'Black Sea and Balkans Security Forum'. 'Infrastructura de transport