logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele CCIRC: În relaţia interguvernamentală România-China am avut întotdeauna o discrepanţă între vorbe şi fapte

Image

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie România-China (CCIRC), Nicolae Vasilescu, aflat la Baia Mare la o întâlnire cu oameni de afaceri, a declarat joi, pentru AGERPRES, că în relaţia interguvernamentală între cele două ţări a existat întotdeauna o discrepanţă între vorbe şi fapte.

"Anul viitor, împlinim 70 de ani de relaţii diplomatice cu Republica Populară Chineză. Nu am avut nicio problemă în relaţia interumană între cele două ţări, dar din nefericire în relaţia interguvernamentală am avut întotdeauna o discrepanţă între vorbe şi fapte. Aş putea să vă dau un singur exemplu dacă ar fi să vorbim de proiectul 16+1, ţările Europei Centrale şi de Est şi China, România făcând parte din această iniţiativă a Chinei. Toate ţările din Europa Centrală şi de Est se pot mândri măcar cu un proiect pe care l-au făcut cu China. Deşi noi (România - n.r.) suntem foarte buni la vorbit, noi nu putem arăta cu degetul spre nimic. Sigur, putem vorbi despre negocierile care au loc pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, investiţie de 6 miliarde de euro, investiţie importantă. Dacă vom semna acest parteneriat, cooperarea cu China la nivelul investiţiilor străine în România, se va ajunge de pe locul 16 pe loc 2-3, deci este un proiect extraordinar de important, dar şi aici trenăm cu negocierile de aproape cinci ani de zile. Şi, pentru că sunt foarte aproape de negocierile care au loc între companiile româneşti şi companiile chineze, sau între statul român şi cel chinez, pot să vă spun că există aşa un pic de plictiseală la nivelul părţii chineze de acest neprofesionalism", a declarat Nicolae Vasilescu.

Potrivit acestuia, China este interesată să aibă relaţii economice foarte bune cu ţările Uniunii Europene.

"China este interesată în primul rând într-o relaţie economică foarte bună cu UE, şi se discută foarte mult despre această relaţie, şi cred că asistăm la schimbarea unor poli de putere mondiali. Şi, după cum se vede din ultimele evenimente politice internaţionale, cred că viitorul aparţine unei relaţii foarte bune, poate mult mai bună decât este acum între UE şi China, pentru că se poate vedea cu uşurinţă cum se creează un nou pol de putere între Rusia şi SUA, pe de o parte, iar China şi EU, pe de altă parte", a spus Vasilescu.

El a subliniat că toate proiectele economice chineze sunt gândite pe termen lung.

"Vorbim despre o ţară foarte mare, iar China ştie tot, iar dacă cineva îşi imaginează că ei nu cunosc relaţiile economie şi comerciale din ţările europene, înseamnă că nu înţelege nimic din tot ce înseamnă cooperarea internaţională şi politică. (...) China îşi creează în funcţie de asta toate proiectele şi programele pe termen lung, ţinând cont de aceste realităţi din ţările europene, iar China e prezentă mai pe toate continentele cu investiţii şi are experienţe în majoritatea ţărilor lumii, şi de multe ori e şi cea care poate să facă şi o comparaţie de piaţă. China ştie foarte bine ce se întâmplă în Africa, aşa cum ştie foarte bine ce se întâmplă în UE. (...) Aşa cum foarte multă lume ştie, nimic nu este întâmplător în China, deşi din punct de vedere al economiei, sistemelor comerciale capitaliste putem vorbi fără discuţie de o libertate economică totală în China, iar la nivelul proiecţiei de perspectivă a economiei chineze nici nu putem să nu ne gândim că din cinci în cinci ani, îşi consolidează programele care sunt pe 20 de ani, 30 de ani. (...) Ştiu tot ce se întâmplă şi sunt surprinşi că suportul care pot să-l aducă cu infuzia de capital nu e primit cu cel mai mare entuziasm", a declarat reprezentantul CCIRC.

Referitor la relaţiile economice dintre China şi România, Vasilescu a spus că a sesizat că partea română manifestă o anumită reţinere.

"În ce priveşte România, eu sunt de două ori dezamăgit; o dată pentru că văd că există mai multă dorinţă din partea chineză decât din parte română, şi, doi, pentru că nu înţeleg de unde pleacă reţinerea asta. Dacă doream să facem autostrăzi în România, vă spun că ne încolăceam în ele, doar dacă am fi lucrat în sistem parteneriat public-privat cu companiile chineze. Chinezii fac anual peste 10.000 de kilometri de autostradă. (...)Vorbim despre stat şi emitem filosofii despre stat, dar uităm că statul înseamnă oameni. (...) Dacă punem oameni potriviţi la locul potrivit, sunt convins că toate merg mai bine. Aşa şi cu relaţia româno-chineză. Am discutat foarte mult până acum, toată lumea este extrem de deschisă la discuţii şi dacă ar fi să plec după o discuţie bilaterală, plec întotdeauna foarte fericit de ceea ce aud acolo şi de ceea ce se pune la cale în relaţia de prietenie bilaterală România-China. Însă de foarte multe ori după ce au loc aceste discuţii, cei care ar trebui să le ducă mai departe şi să le pună în practică, ori uită, ori nu sunt extrem de interesaţi, ori au alte probleme mai importante, deci, românisme", a afirmat Nicolae Vasilescu.

Cuantumul financiar pe anul 2017 dintre România şi China a fost estimat la aproape 25 milioane de euro.

"Ne-am concentrat foarte mult pe relaţia economică şi comercială între parteneri privaţi din România şi China. (...) Numai anul trecut, volumul comercial al afacerilor realizate în sistem reciproc derulate prin Camera de Comerţ Româno-Chineză au fost între 20-25 milioane de euro. Poate nu pare o sumă foarte mare, poate pentru cei care cred că din relaţie trebuie să faci proiecte de miliarde de euro, poate să fie aşa, însă eu cred că o colaborare la nivelul IMM-urilor din România este cea mai pertinentă problemă rezolvabilă, acum. De la o firmă mică care vrea să creeze un produs şi are nevoie de componente din China, până la o firmă care produce foarte bine şi vrea să se extindă cu vânzarea pe piaţa chineză, toate acestea sunt stimulente pentru aceste afaceri şi relaţia româno-chineză poate fie un motor de dezvoltare pentru ele. Noi ne-am concentrat foarte mult pe zona aceasta de a pune faţă în faţă companii româneşti cu companii chineze, vorbim doar de capital privat. În zona administraţiei publice locale ne-am implicat în a-i susţine pentru a-i pune-n legătură cu companii chineze şi a dezvolta împreună parteneriate public-private la nivelul administraţiei locale. Şi avem exemple pozitive care pot fi date în acest sens", a spus Vasilescu.

El a menţionat că investiţiile chineze în România privesc, printre altele, domeniul telecomunicaţiilor şi al energiei hidro.

"Avem pe piaţa din România două categorii de companii; companiile care stau în România şi produc în România şi companiile care au venit din China pentru anumite proiecte, marea lor majoritatea fiind axate în proiecte de infrastructură. Cele mai importante care activează în ţară şi cele care aduc un plus PIB-ului românesc, ZTE şi Huawei. Mai există o investiţie chineză în fabrica de biciclete din Deva, specializată în producţia de biciclete pentru piaţa externă. De asemenea, o altă companie care produce biciclete la Moviliţa, lângă Bucureşti, care produce pentru uz intern, fabrica de ţigarete de la Buzău, cu produse exportate în UE, dar şi investiţii la nivelul unor mall-uri în diferite judeţe. Se discută acum despre preluarea de către o companie chineză în domeniul eolienelor, avem şi alte oportunităţi pe partea de energie, investiţii în domeniul hidro, amenajarea unor hidrocentrale şi a unor cursuri de râuri la Bistriţa" a precizat Nicolae Vasilescu.

Preşedintele CCIRC a subliniat că România ar trebui să vină pe piaţă cu o ofertă în domeniul turismului.

"Nu avem turişti chinezi şi asta e o prostie că nu facem ceva în sensul acesta. Chinezii sunt cei mai costisitori, din punct de vedere financiar, turişti pe care-i are lumea. (...) Budapesta este plină de turişti chinezi, în Sofia am văzut foarte mulţi, dar şi-n ţările UE. În loc să facem un produs pentru această piaţă, noi am desfiinţat biroul de turism de la Beijing, însă o linie aeriană Bucureşti- Beijing ar apropia relaţia interumană dintre cele două ţări. Cunosc faptul că Xiamen Airlines, companie chineză de aviaţie, prospectează posibilitatea unui zbor direct între cele două ţări", a mai spus Nicolae Vasilescu. AGERPRES/(A - autor: Leontin Cupar, editor: Nona Jalbă, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Camera de Comert si Industrie Romania - China/Facebook

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 19:25

Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe

Economic 30-04-2025 18:50

Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară

Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie

Economic 30-04-2025 17:37

Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.

Economic 30-04-2025 16:40

Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis

Economic 30-04-2025 16:20

Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai

Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o

Economic 30-04-2025 15:46

PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)

Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ

Economic 30-04-2025 15:25

ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani

Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele

Economic 30-04-2025 14:49

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo

Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2

Economic 30-04-2025 14:41

Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027

Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Economic 30-04-2025 14:35

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%

Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR

Economic 30-04-2025 14:33

MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape

Economic 30-04-2025 14:00

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î

Economic 30-04-2025 12:48

Aproape 33.000 de locuri de muncă vacante în România; 267 de joburi disponibile în țările UE

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) are în evidențe 32.888 de locuri de muncă, iar în rețeaua EURES se află 267 de joburi în spațiul european, cele mai multe în Norvegia, Italia și Germania, informează miercuri instituția. Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă va

Economic 30-04-2025 12:32

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su

Economic 30-04-2025 11:17

AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR

Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată