Aeroportul din Iaşi ţinteşte creşterea numărului de pasageri la 4-5 milioane în următorii zece ani

Aeroportul din Iaşi ţinteşte creşterea numărului de pasageri la 4-5 milioane în următorii zece ani, iar pentru acest lucru trebuie create facilităţile necesare, cum ar fi construirea unui nou terminal de pasageri, extinderea platformei de parcare a aeronavelor, realizarea unui nou turn de control, a declarat, duminică, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, la evenimentul de lansare a cursei TAROM Iaşi - Timişoara.
"Iaşiul este un oraş în expansiune. Avem deja o comunitate de 19.000 de IT-işti, cât trei fabrici am putea spune. Iaşiul se dezvoltă, vrem să ajungem la 30.000 de IT-işti şi ne vom dezvolta. Aeroportul, fiind prima poartă de intrare în Iaşi, se va dezvolta. Avem un proiect pentru prelungirea parcajelor avioanelor, un terminal cargo, un terminal de mentenanţă şi încă un terminal de pasageri. Ne vom adresa unui număr de 4-5 milioane de pasageri. Avem un proiect pentru rezolvarea imediată a unor probleme cum ar fi parcarea şi în acest an vom demara şi hala pentru mentenanţa avioanelor Airbus şi Boeing la Iaşi. Cu siguranţă vor fi necesare şi dezvoltări pentru partea de bretele. Noi vrem să creştem în următorii 10 ani, dar trebuie să creăm facilităţile", a menţionat preşedintele CJ Iaşi.
El a subliniat că, în primul rând, Iaşi este un oraş turistic, începând să se dezvolte foarte mult turismul ecumenic şi turismul medical.
"Sunt foarte multe conferinţe, Iaşiul fiind principalul centru universitar cu cea mai veche universitate din România. Totodată, vom avea o colaborare cu Camera de Comerţ şi cu hoteluri din Iaşi pentru city-break-uri, pentru dezvoltarea turismului. Iaşiul se dezvoltă. Anul trecut, în Iaşi, s-au semnat contracte de câteva sute de milioane de euro fonduri guvernamentale, fonduri europene pentru dezvoltarea judeţului", a explicat Popa.
Potrivit acestuia, sunt oameni de afaceri care au cerut în mod expres lansarea unei curse Iaşi - Timişoara şi Iaşi - Frankfurt.
"Au cerut lucrul acesta pentru că este vorba de firme private din Germania care vor angaja în viitorul apropiat peste 1.000 de salariaţi. Avem firme din Germania foarte multe, din SUA, din Franţa care angajează în domeniul IT, al construcţiilor de maşini, în electronică, domenii de tehnologie înaltă. În 2018 se împlinesc 100 de ani de când Iaşiul a dat capitala ţării. Trebuie să sărbătorim! Este foarte important pentru noi să dezvoltăm turismul plus industria IT, industria electronică; să nu uităm că în Iaşi era una dintre cele mai puternice fabrici de electronică din România. Industriile care aduc plus valoare se dezvoltă la Iaşi", a subliniat preşedintele CJ Iaşi.
Aeroportul din Iaşi, al treilea aeroport regional din România, a înregistrat o premieră în 2017, când, în luna noiembrie, a consemnat peste un milion de pasageri, iar finalul anului a adus un trafic de 1,15 milioane de pasageri. Luna august 2017 a înregistrat cel mai mare trafic, de 125.600 de pasageri, cu aproape 280% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
În 2018, noi rute se vor opera de pe Aeroportul Iaşi către Eindhoven (din 29 aprilie), Billund (din 30 aprilie), Dortmund, Malmo, Salonic şi Paris, toate de la 1 mai. În total, în 2018 de la Iaşi se va putea zbura în 13 ţări, în condiţiile în care, anul trecut, se opera direct în nouă ţări.
Noi ţinte ale Aeroportului Iaşi sunt: Amsterdam, Stockholm, Frankfurt, Atena, Lyon, Dublin, Varşovia şi Zagreb.
Pe Aeroportul Iaşi operează patru companii: Blue Air (Paris, Londra, Roma, Munchen, Barcelona, Bruxelles, Koln/Bonn, Torino, Milano, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea - via Bucureşti), Wizz Air (Milano, Roma, Veneţia, Catania, Bologna, Londra, Larnaca, Tel Aviv, Eindhoven, Billund, Dortmund, Malmo, Paris, Salonic), TAROM (Madrid, Munchen, Londra, Torino, Tel Aviv, Bucureşti, Timişoara) şi Austrian Airlines (Viena).
În aceste condiţii, la aeroportul ieşean se va construi un nou terminal de pasageri, care va îngloba toate infrastructurile de procesare existente şi va acomoda un număr de 2,5 milioane de pasageri anual, se va extinde platforma de parcare, ce va permite procesarea a nouă aeronave de mare capacitate la orele de vârf, se va suplimenta pista de aterizare-decolare şi calea de rulare, se va realiza un nou turn de control, se va extinde parcarea pentru pasageri şi se va construi o parcare subterană.
Alte proiecte de dezvoltare vizează o infrastructură de transport cargo, unică în regiunea Moldovei, cu impact pozitiv asupra economiei locale, o unitate de mentenanţă a aeronavelor de tip Boeing 737 şi Airbus 320, spaţii destinate activităţilor conexe (hoteluri, unităţi comerciale, săli de cursuri pentru piloţi etc.), cale de acces pe patru benzi către/de la Aeroportul Iaşi, cu legături directe între aeroport şi zonele importante ale oraşului.
Iaşiul este printre primele aeroporturi ce vor implementa metode inovatoare de reducere a impactului produs de zgomotul din aviaţie asupra comunităţii.
Compania TAROM a lansat duminică cursa Iaşi - Timişoara, cu o frecvenţă de operare de 4 zboruri dus-întors pe săptămână, la preţuri care pornesc de la 20 de euro/segment, cu toate taxele incluse.
Zilele de operare sunt luni, miercuri, joi şi duminică. Plecarea în zilele de luni, miercuri şi joi este la ora 08:30 de la Iaşi, iar sosirea la 10:20 la Timişoara, iar duminică se pleacă la 13:30 de la Iaşi şi se ajunge la 15:20 la Timişoara.
"Vom zbura de 4 ori pe săptămână. Preţurile vor începe de la 40 de euro dus-întors şi sperăm să aibă un ecou pozitiv pentru pasagerii noştri. Pentru că România merită să fie unită şi pentru că românii merită să aibă o posibilitate să zboare dinspre Iaşi spre Timişoara şi invers", a declarat directorul general al TAROM, Wolff Werner-Wilhelm.
Este prima dată când TAROM operează această rută. AGERPRES/(A - autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
ANCOM: A fost identificată o rețea de site-uri clonate, utilizată pentru promovarea de conținut înșelător
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) avertizează în legătură cu prezența în spațiul autohton online a unei rețele de site-uri de tip Doppelganger. 'A fost identificată o rețea de site-uri clonate, care imită întocmai imaginea paginilor oficiale de internet ale unor institu
Bursa de la București a închis în scădere sesiunea de tranzacționare de vineri
Bursa de Valori București (BVB) a închis vineri în scădere pe aproape indicii, iar valoarea tranzacțiilor a coborât la 35,82 milioane de lei (7,2 milioane de euro), față de de 54,79 milioane de lei (11 milioane de euro) în ședința precedentă. Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai t
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 62,414 miliarde euro, în aprilie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) totalizau 62,414 miliarde de euro la finele lunii aprilie 2025, în creștere cu 0,67% comparativ cu nivelul de 61,993 miliarde de euro înregistrat la 31 martie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis vineri AGERPRES. În cursul lunii apri
Burduja: Nu sunt probleme în sistemul energetic național; nu există un risc de blackout
Nu sunt probleme în sistemul energetic național, nu anticipăm probleme în sistemul energetic național în zilele următoare, cu atât mai puțin în ziua alegerilor și nu există un risc de blackout în România, a precizat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. '
Poșta Română investește patru milioane de euro pentru curierat și transport mai eficiente
Poșta Română a demarat procedura de achiziție a 80 de autoutilitare moderne, pentru un transport mai rapid, mai sigur și mai eficient, investiția totală estimată pentru această achiziție fiind de 18,96 milioane lei, fără TVA. 'Achiziția face parte dintr-un amplu proces de transformare și digitalizare a companiei, alături de investiți
BNS își reafirmă, de 1 Mai, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin România
Blocul Național Sindical (BNS) își reafirmă, de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, angajamentul de a apăra drepturile celor care prin muncă susțin prezentul și viitorul României, potrivit unei postări pe pagina oficială de Facebook a confederației sindicale. 'Munca trebuie să fie fundamentul pe care se construiește respectul
Simona Bucura Oprescu le mulțumește românilor care lucrează și sunt la datorie, de 1 Mai
Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, le-a mulțumit persoanelor care lucrează de 1 Mai, într-o postare publicată, joi, pe pagina oficială de Facebook a ministerului de resort. 'Astăzi e despre voi - despre oamenii care muncesc cu responsabilitate, care pun suflet în ceea ce fac
CNPP: 404.668 beneficiari de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, în martie 2025
Un număr de 404.668 de persoane beneficiau, în luna martie 2025, de pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, cu 2.531 mai puține față de luna anterioară, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cel mai mare număr de persoane, respectiv 189.482, se înregistra în cazul beneficiarilor d
Boloș, de 1 Mai: Nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață
De 1 Mai, nu sărbătorim doar munca în sine, ci și oamenii care o învață, a afirmat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook. 'Azi serbăm toate mâinile care clădesc, repară, îngrijesc, hrănesc, modelează, rezolvă. Așa ne învață Sfânta Scriptură:
Ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine în valoare de 1,4 miliarde de lei, în 2025 (proiect)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va acorda, în 2025, un ajutor de stat pentru investiții în locuri de cazare pentru porcine, în valoare de 1,4 miliarde de lei, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susținerea sectorului suin fiind publicat spre consultare publică pe
Mihai Barbu va fi de luni noul președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară
Mihai Barbu a fost numit în funcția de președinte al Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), potrivit unei decizii a premierului Marcel Ciolacu, publicată miercuri în Monitorul Oficial. ''Având în vedere propunerea ministrului Transporturilor și Infrastructurii formulată prin Adresa nr. 13.661 din 29 aprilie
Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.
Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei
Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis
Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai
Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o
PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)
Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ