RETROSPECTIVĂ 2017 ASF, între cea mai mare amendă din istoria instituţiei şi trecerea la tarife RCA de referinţă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat anul acesta cea mai mare amendă din istoria instituţiei, a trecut de la tarife plafonate la RCA la tarife de referinţă şi a schimbat preşedintele, în prezent instituţia fiind condusă de Leonardo Badea.
Scandalul naţionalizării pensiilor private, multe declaraţii şi o amendă record
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat, în luna aprilie, NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, cea mai mare amendă din istoria instituţiei, după ce compania a transmis clienţilor o scrisoare prin care îi informa despre existenţa unor discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private.
"În urma comunicatelor transmise de NN pe data de 11.04 către participanţii la acest fond am hotărât de ieri (miercuri - n.r.) să avem o audiere a Consiliului de Administraţie al Fondului NN, consiliu format din trei persoane: Marius Popescu, Raluca Ţintoiu, Mădălina Ecaterina Ducan. Raluca Ţintoiu este şi directorul societăţii NN Pensii. Din cei trei s-au prezentat doi, unul fiind în concediu, Marius Daniel Popescu. În urma audierilor concluziile au fost următoarele: având în vedere circumstanţele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanţilor în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancţionarea societăţii NN Pensii cu amendă contravenţională în cuantum de 1% din capitalul social al societăţii, respectiv suma de 750.000 de lei", declara la vremea respectivă Ion Giurescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
De asemenea, atunci a fost decisă sancţionarea cu retragerea autorizaţiei directorului general, Raluca Ţintoiu, precum şi cu o amendă contravenţională de 100.000 de lei.
Potrivit oficialului ASF, aceasta este cea mai mare amendă din istoria instituţiei, dar nu şi din istoria Pilonului II, unde cea mai mare sancţiune a primit aceeaşi societate, la începutul acestui sistem de pensii, şi a fost în valoare de 360.000 de euro pentru un contract de outsourcing.
Discuţiile despre Pilonul II de pensii nu au încetat în acel moment, ci au trecut în alt registru. Iar o primă declaraţie-şoc a venit de ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.
"Pilonul II de pensii se va desfiinţa şi banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat", a spus Mişa la sfârşitul lunii iunie.
Potrivit acestuia, la nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate 40 de miliarde de lei. Ulterior, premierul Mihai Tudose a declarat că Pilonul II de pensii nu se desfiinţează, iar ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, va face o analiză privind modul cum este gestionat acest fond.
Până la urmă Pilonul II pensii nu a mai fost desfiinţat, dar nivelul contribuţiilor a fost redus de la 5,1% la 3,7%, deşi era prevăzut să ajungă la 6% încă din 2016.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat, la sfârşitul lunii octombrie, că în ceea ce priveşte Pilonul II de Pensii, nu este vorba de o reducere a contribuţiilor, iar diminuarea procentului de la 5,1% la 3,75% a fost realizată din cauza întoarcerii sarcinii fiscale, în condiţiile în care salariile pe brut cresc cu 20%, dar în sumă nominală, cât a fost virat anul acesta către Pilonul II de pensii, respectiv 7 miliarde de lei, va fi virat şi anul viitor.
În schimb, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a precizat, într-un comunicat de presă, că reducerea procentului de contribuţii la 3,75% va afecta pensiile viitoare a milioane de români.
"Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite însă un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital", se menţiona în comunicat.
RCA, de la tarife plafonate la tarife de referinţă
Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevedea plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016. În acest an, Autoritatea a decis că nu mai era nevoie de o prelungire a acestora, drept pentru care a hotărât trecerea la tarife de referinţă.
"Mesajul nostru este neîndoielnic: nu trebuie şi nu putem, dar nici nu ne vom întoarce la situaţia de dinainte de plafonare, a unei explozii de tarife sau a unor tarife exagerate, cu sau fără legătură cu profilul de risc sau high risc", declara, la începutul lunii februarie, preşedintele de atunci al ASF, Mişu Negriţoiu.
Tarifele de referinţă la RCA au intrat în vigoare începând din a doua parte a lunii mai, după ce perioada de plafonare s-a încheiat.
De asemenea, pe 12 iulie a intrat în vigoare Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, tariful de referinţă, o instituţie cu noi roluri şi responsabilităţi - BAAR, conceptul clientului cu risc ridicat şi decontarea directă fiind printre cele mai importante repere ale legii.
La începutul lunii noiembrie, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, declara că Legea RCA este bine făcută şi nu vor exista creşteri ale tarifelor în perioada viitoare. De asemenea, acesta a precizat că, în prezent, nu există clienţi cu risc ridicat şi că problema nu era dată exclusiv de către aceştia înainte de modificarea legii.
Un nou preşedinte pentru ASF
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a fost schimbat din funcţie în prima parte a anului, în locul său fiind numit Leonardo Badea.
La începutul lunii mai, cu puţin timp înainte de a fi revocat, Negriţoiu declara că va acţiona pe orice cale pentru a demonstra că o eventuală decizie de revocare a sa din funcţie este ilegală.
"Prefer să ies scos de politicieni decât să ies scos de DNA. Alternativa, dacă nu făceam asta, era să mă scoată ceilalţi. Aşa mă duc liniştit. Mi-am făcut treaba", a declarat Negriţoiu.
Acesta a şi fost revocat de către Parlament pe data de 11 mai, iar în locul lui a fost numit deputatul PSD Leonardo Badea. Ovidiu Răzvan Wlassopol a fost ales prim-vicepreşedinte al ASF, membru executiv.
AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Marcel Boloș: Este esențial ca renegocierea PNRR să se încheie până la finalul lunii mai
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 sunt priorități imediate pentru a asigura absorbția maximă a fondurilor europene alocate României, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Acesta a participat luni, alături de echipa tehnică din cad
Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titluri de stat Tezaur
Românii pot investi începând de luni, 12 mai, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 6,75%, 7,40%, respectiv, 7,80%, informează Ministerul Finanțelor într-un comunicat transmis AGERPRES. Această ediție a Programului Tezaur este cea de a cincea ediție din acest an, su
Ministerul Energiei a lansat a doua licitație Schemei de ajutor de stat sub formă de CfD
Ministerul Energiei a lansat cea de-a doua licitație în cadrul Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență (CfD) pentru susținerea producerii de energie electrică din surse regenerabile - energie eoliană onshore și solară fotovoltaică. Conform unui comunicat al ministerului, în cadrul acestei licitații, va fi
Greenpeace: Tribunalul București a hotărât să nu analizeze PUZ-ul pentru Neptun Deep
Tribunalul București a decis să nu analizeze dosarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru lucrările onshore din Tuzla, dedicate proiectului Neptun Deep, susțin reprezentanții Greenpeace România după decizia instanței de a respinge pe fond acțiunea organizației de mediu privind blocarea proiectului energetic de la Marea Neagră. 'Tri
Grindeanu: Peste 7.000 de oameni lucrează acum pe șantierele gestionate de UMB; nu există niciun fel de planuri de retragere
Știrea cu privire la blocajele și restructurarea de pe șantierele A8 și A3 ale UMB este ''un caz tipic de fake news'', a afirmat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Centurii Metropolitane Cluj (Gilău - A3 - Cluj- Napoca - Apahida - DX4).
Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor
Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe
Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep
Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul
AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică
Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob
Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic
Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro
INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum
Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei
Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție
Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier
MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare
Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar
Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică
Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra