Comisarul european pentru Industrie, la București: Vom continua să susținem investițiile în sectorul bateriilor
Vom continua să susținem, la nivel european și la nivelul Comisiei Europene, sectorul bateriilor, mai ales investițiile în acest domeniu, a declarat joi Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială, care efectuează o vizită oficială la București.
Împreună cu ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, și europarlamentarii români, Dan Barna și Dan Nica, oficialul european a vizitat fabrica românească 'Prime Batteries Technology', care furnizează baterii litiu-ion de ultimă generație și sisteme personalizate de stocare a energiei pentru o multitudine de sectoare și de întreprinderi din întreaga Europă.
'Prima mea vizită într-o capitală europeană am rezervat-o României. Este un mesaj important din partea Comisiei Europene pentru că România este una din țările cele mai industrializate din Europa și avem nevoie de România în acest moment de incertitudini economice și de reindustrializare', a spus Stephane Sejourne.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană va simplifica cadrul de reglementare în domeniul reindustrializării, pentru eliminarea unor reguli care constrâng investițiile companiilor. 'Asta va fi miza acestei perioade, simplificarea lucrurilor fără a dereglementa. Acest lucru este așteptat cu nerăbdare de companii și de statele membre', a adăugat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.
El a anunțat că, în acest context, planul Clean Industrial Deal va fi publicat la finele lunii februarie de către Comisia Europeană, strategie ce trebuie să includă toate problematica sectorului de baterii, inclusiv decarbonizarea și competitivitatea companiilor.
'Această vizită este foarte importantă pentru că România va juca un rol cheie în dezvoltarea europeană industrială și în ceea ce privește materiile prime, și deschiderea de noi mine, care ar putea fi în interesul României, dar și în interes european. Suntem interesați să diversificăm aprovizionarea în Europa și, mai ales, să reîncepem să producem pe teritoriul european și, în acest sens, România este un foarte bun exemplu', a afirmat oficialul UE.
El a menționat că va reveni în România pentru a susține și sectorul oțelului. 'Nu vom putea avea oțel în Europa dacă nu susținem o filieră care să creeze cerere pentru acest oțel și apoi nu putem avea o industrie eoliană, a bateriilor, o industrie auto fără a avea oțel. Aceasta va fi un subiect în următoarele săptămâni. România este, de asemenea, în centrul preocupărilor noastre și vom ajuta acest sector. Am dorit să vin foarte repede pentru a da acest semnal de susținere, de asistență economică și de strategie comună, pentru că vom coordona lucrurile cu Comisia Europeană, în interesul românilor și de asemenea în interesul europenilor pentru că obiectivele noastre sunt și obiectivele Uniunii Europene', a mai spus Sejourne.
La rândul său, ministrul Bogdan Ivan a declarat că vizita comisarului european este extrem de importantă pentru că aduce un mesaj pentru toată industria din România, și anume că 'Uniunea Europeană susține România să fie un jucător în noile industrii'. El a precizat că, de săptămâna viitoare, va începe o serie de consultări cu 'industria mare din România pentru a crea un input pe care să-l ducem mai departe la Bruxelles'.
'Atunci când vorbim despre dezvoltarea industrială a Europei și reducerea dependenței față de alte continente, vorbim despre utilizarea la maximum a resurselor pe care le avem aici, iar România are resurse uriașe de materiale critice, are și o poziție geostrategică extrem de importantă', a mai afirmat ministrul.
Directorul operațional la Prime Batteries Technology, Cristian Pastuhov, a precizat că peste o lună și jumătate va crește capacitatea de producție a fabricii de stocare în baterii de la 300 de megawați-oră pe an, la 2,3 gigawați oră pe an.
'În contextul dezvoltării energetice românești, în ceea ce privește capacitățile de producție din surse regenerabile, respectiv centrale eoliene și fotovoltaice, bateriile sunt foarte importante în a crea un echilibru energetic național și nu numai', a declarat directorul.
El a menționat că fabrica exportă în special în Uniunea Europeană, dar și în țări din America Latină și Africa.
În perioada 8-9 ianuarie, Stephane Sejourne, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, responsabil pentru prosperitate și strategia industrială, efectuează o vizită oficială la București.
Înainte de prezentarea oficială a Pactului Comisiei Europene pentru o industrie curată și la câteva săptămâni de la lansarea dialogului strategic privind industria auto, această vizită marchează cea de-a patra etapă a turneului realizat de vicepreședintele executiv în cele mai strategice sectoare industriale și lanțuri de aprovizionare din Europa - incluzând, de această dată, un accent specific pe baterii.
Înaltul oficial a avut întâlniri și cu premierul Marcel Ciolacu, și cu președintele Senatului, Ilie Bolojan și a vizitat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială (INCAS), principalul centru de cercetare în domeniul științelor aerospațiale din România. AGERPRES/(A - autor: Cristian Anghelache, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Asociația Lanțului Alimentar Scurt prezintă, la Berlin, produse românești autentice din cinci zone ale țării
Asociația Lanțului Alimentar Scurt (ALAS) reprezintă România la standul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) amenajat în cadrul expoziției internaționale ''Săptămâna Verde'' (''Grune Woche''), ce are loc în perioada 17 - 26 ianuarie, în Germania, la Berlin. Potrivi
CNS Cartel Alfa: Decidenții politici au abandonat comunicarea deschisă cu publicul; butoiul de pulbere poate exploda în orice moment
Clasa politică se joacă cu chibriturile lângă butoiul de pulbere care poate exploda în orice moment, iar decidenții politici actuali au abandonat comunicarea deschisă cu publicul și s-au ascuns pentru a decide următoarele mișcări, susține CNS Cartel Alfa, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, AGERPRES. ''
Circulație feroviară restricționată între stațiile Orbeni și Faraoani, pe firul I, sâmbătă dimineața
Circulația feroviară este restricționată temporar pe firul I, între stațiile Orbeni - Faraoani, din cauza deraierii de prima osie a unui vagon din compunerea unui tren privat de marfă, la km 270+600, informează Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A., într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, AGERPRES. Potrivit sursei c
APIA a autorizat Cereri de plată aferente anului 2024 pentru peste 90% din totalul fermierilor
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 90% din totalul fermierilor declarați eligibili în Campania aferentă anului de cerere 2024, se arată într-un comunicat de presă al instituției, transmis vineri AGERPRES. Astfel, în perioada 2 decembrie 2024 - 17 ianuarie 2025, au fost autoriz
ONRC: Fără termene și sancțiuni pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate
Un termen limită pentru înregistrarea mențiunii privind actualizarea obiectului de activitate, în conformitate cu noua clasificare, pentru societăți, persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și familiale (IF) nu este prevăzut, precizează Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Instituția fac
Barbu: Din discuțiile cu președintele ANSVSA, nu trebuie sacrificați toți porcii la apariția unui focar de pestă
În cazul apariției unui focar de pestă porcină nu vor mai fi sacrificați toți porcii, ci se va acționa pe fiecare sector în parte, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după vizita premierului Marcel Ciolacu la ministerul de resort. 'Ca ministru al Agriculturii, mă interesează partea de zootehnie. Partea de
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură a Lotului 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord (Autostrada de Centură), avansează, stadiul fizic pe întregul șantier ajungând la 30%, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 'Constructorul român
Barbu: Anul acesta vom produce 1,5 milioane de purcei în plus pe fermele pe care le-am început în 2023
România va avea anul acesta 1,5 milioane de porci în plus în fermele deschise în 2023, iar pe sectorul zootehnic există un program pentru dezvoltarea de ferme la vaca de lapte, astfel încât să acoperim gradul de autosuficiență în următorii 3 ani și pe partea de lactate, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi
Ministerul Finanțelor a atras, vineri, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitațiile de joi, când a împrumutat 800 de milioane de lei, la dobânzi de 7,75% pe an, respectiv 7,98% pe an, prin două emisiuni de obligațiuni de stat de tip benchmark, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Inflația din România este cea mai mare din UE pentru a zecea lună la rând (Eurostat)
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în decembrie până la 2,7%, de la un nivel de 2,5% în noiembrie, iar România este, pentru a zecea lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, cu un avans anual al prețurilor de 5,5%, arată datele publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eur
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,94% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 5,94% pe an, de la 5,93% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Zboruri TAROM dus-întors către Belgrad și Sofia, de la 199 de euro, începând cu 1 martie
Pasagerii TAROM vor beneficia de prețuri promoționale pentru zboruri dus-întors către Belgrad și Sofia, între 1 martie și 31 mai (data ultimului retur), începând de la 199 de euro, prin achiziționarea biletelor de avion în perioada 17-19 ianuarie 2025. Conform unui comunicat al companiei, prețul biletelor pentru o
Românii au primit despăgubiri de 130 milioane lei pentru refacerea locuințelor în primele 9 luni din 2024
Companiile de asigurări au achitat în primele 9 luni ale anului trecut despăgubiri de 130 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, conform datelor oficiale publicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), preluate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Sp
Grindeanu: A fost emisă autorizația de construire pentru secțiunea 3 (Leghin-Târgu Neamț) a autostrăzii Târgu Mureș-Târgu Neamț
Autorizația de construire pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț a autostrăzii Târgu Mureș - Târgu Neamț a fost emisă, a anunțat, vineri, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook. 'A fost emisă autorizația de construire pentru secțiunea 3 (Leghin - Târgu Neamț) a autostr
România, cel mai ieftin stat din UE la alimente și băuturi nealcoolice în 2023 (statistică)
România înregistra cele mai prețuri la alimente și băuturi nealcoolice în anul 2023, urmată de Polonia și Slovacia, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS). Conform INS, care are la bază datele Eurostat, România era în 2023 cel mai ieftin stat din UE pentru grupa 'Alimente și