logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

CONAF: Antreprenoriatul feminin, o resursă strategică insuficient valorificată, dar capabilă să redefinească viitorul economic al ţării

Imagine din galeria Agerpres

Performanţele economice ale României în 2024 indică nevoia urgentă de soluţii inovatoare, iar antreprenoriatul feminin, o resursă strategică insuficient valorificată, este capabil să redefinească viitorul economic al ţării, consideră reprezentanţii Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

"România se află într-un moment critic al evoluţiei sale economice, marcat de stagnare, incertitudini politice şi provocări structurale. Mediul de afaceri se confruntă cu un deficit acut de forţă de muncă, care afectează competitivitatea şi productivitatea, infrastructura deficitară continuă să fie o barieră majoră pentru investiţii, iar birocraţia excesivă îngreunează accesul la finanţare pentru IMM-uri. Totodată, rata şomajului în rândul tinerilor a ajuns la 26,9%, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, punând o presiune semnificativă asupra sistemului de asigurări sociale. La acest context se adaugă cele 1,4 milioane de femei casnice, o forţă de muncă nevalorificată, în special în mediul rural, unde multe dintre ele sunt implicate în agricultura de subzistenţă. Cu toate aceste provocări, există o resursă strategică insuficient valorificată, dar capabilă să redefinească viitorul economic al ţării: antreprenoriatul feminin", se menţionează într-un comunicat al CONAF.

Reprezentanţii confederaţiei subliniază că performanţele economice ale României în 2024 indică nevoia urgentă de soluţii inovatoare. Cu o creştere economică modestă de 1,7% în prima jumătate a anului, deficite record şi o infrastructură inadecvată, economia are nevoie de motoare alternative de creştere spun ei, semnalând că antreprenoriatul feminin - cu toate provocările şi potenţialul său - reprezintă o soluţie tangibilă pentru stimularea inovaţiei şi a dezvoltării sustenabile.

Conform unei analize a CONAF, realizată pe baza datelor publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) la finalul lunii octombrie 2024, numărul femeilor asociate sau acţionarere a crescut cu 21,6% în ultimii cinci ani, ajungând la 618.098 în 2024. Cu toate acestea, ponderea lor procentuală a scăzut de la 37,4% în 2019 la 36,45% în 2024, semnalând o nevoie acută de politici publice mai coerente.

 

 

Capitala şi judeţele Cluj şi Timiş rămân lideri ai antreprenoriatului feminin. Bucureştiul ocupă prima poziţie, cu 135.746 femei asociate/acţionare (35,4% din total), urmat de Cluj (34.063) şi Timiş (27.305). Totuşi, regiunile mai puţin dezvoltate, precum Covasna, Ialomiţa şi Tulcea, au valori considerabil mai mici, "subliniind nevoia unor intervenţii strategice pentru reducerea decalajelor economice regionale".

"Începând de la accesul limitat la finanţare până la lipsa unor reţele solide de mentorat, antreprenoarele din România se confruntă cu provocări care le subminează contribuţia la economia naţională. De exemplu, doar 2% din finanţările de capital de risc din Europa merg către startup-uri conduse de femei, în ciuda dovezilor că aceste afaceri au performanţe superioare celor fondate exclusiv de bărbaţi", semnalează CONAF.

Potrivit sursei citate, la nivel global, promovarea egalităţii de gen ar putea adăuga până la 12 trilioane de dolari la PIB-ul mondial până în 2025, conform McKinsey Global Institute.

 

 

"Acest exemplu internaţional este un semnal de alarmă pentru România: antreprenoriatul feminin trebuie tratat ca o prioritate strategică", punctează reprezentanţii CONAF.

Printre soluţiile pentru valorificarea antreprenoriatului feminin, confederaţia menţionează subvenţiile şi granturile dedicate - finanţări speciale pentru startup-uri conduse de femei, mai ales în regiunile defavorizate, dezvoltarea unor programe naţionale de mentorat care să conecteze femeile antreprenor cu lideri consacraţi din diverse industrii, crearea de programe pentru creşterea competenţelor digitale ale femeilor şi tinerilor, sincronizate cu cerinţele pieţei şi reducerea diferenţelor salariale în companiile din mediul privat prin politici publice.

"Prin diversitatea sectoarelor în care activează - de la comerţ şi servicii la tehnologie şi energie verde - femeile antreprenor aduc o perspectivă unicat şi generează soluţii inovatoare. Afacerile lor creează locuri de muncă, contribuie la stabilitatea comunităţilor locale şi oferă exemple de succes pentru viitoarele generaţii", precizează reprezentanţii CONAF.

Potrivit acestora, România are acum oportunitatea de a include antreprenoriatul feminin într-un plan naţional de dezvoltare economică sustenabilă. Cu politici publice eficiente, sprijin financiar şi reţele de mentorat, femeile antreprenor pot deveni un vector pentru transformarea economică a ţării.

"Pentru ca acest potenţial să devină realitate, este esenţial să asigurăm un mediu economic incluziv şi accesibil, în care femeile să poată contribui la construirea unei economii mai echilibrate şi mai sustenabile. Schimbarea începe cu recunoaşterea adevăratului potenţial al femeilor - nu ca excepţii, ci ca parte firească a unei societăţi care priveşte înainte. Fără curajul de a rupe lanţurile prejudecăţilor, fără accesul egal la decizie şi influenţă, visul unei economii incluzive şi sustenabile va rămâne o promisiune neîmplinită. Este timpul să îmbrăţişăm o viziune mai clară, mai profundă, în care femeile sunt motorul progresului, liderii care pot deschide noi drumuri şi vocea unei transformări autentice", a declarat Cristina Chiriac, preşedintele CONAF, citată în comunicat.

CONAF mai semnalează că se observă o deteriorare a modului în care este percepută femeia în societatea românească.

"Declaraţii publice cu valenţe discriminatorii şi stereotipuri perpetuate încă din educaţie afectează grav progresul egalităţii de gen. Procentul femeilor în Parlament rămâne unul dintre cele mai scăzute din Europa, cu doar 21,72%, iar reprezentarea lor în actul decizional este, de multe ori, simbolică", spun reprezentanţii confederaţiei.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederaţie din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autorităţile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creştere economică sustenabilă şi sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele.

CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesitaţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business, şi are în componenţa sa 30 sucursale, 2 federaţii, 12 patronate, 38 asociaţii şi peste 5.500 de companii, peste 220.000 de angajaţi.

CONAF organizează evenimente importante pentru societatea românească, centrate pe educaţie continuă, conştientizare şi găsire de soluţii pentru probleme şi domenii de larg interes public. Dezvoltă şi finalizează proiecte naţionale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât şi pentru strategiile de dezvoltare ale autorităţilor centrale şi locale.

Printre proiectele CONAF se numără "Pactul pentru Tineri", "Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială" "DigitalUP" "Pactul pentru Muncă" - în parteneriat cu FPPG, "Pactul pentru Educaţie Antreprenorială" , "Romanian Venture Forum" seria de dialoguri deschise, "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate". AGERPRES/(AS-editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Anda Badea)

Afisari: 115

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 18-04-2025 13:46

CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie

Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente

Economic 18-04-2025 12:22

ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif

Economic 18-04-2025 10:50

CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă

Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi

Economic 18-04-2025 10:38

Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie

Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto

Economic 18-04-2025 09:31

Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import

Economic 17-04-2025 20:39

Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi

Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin

Economic 17-04-2025 19:32

CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători

Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit

Economic 17-04-2025 16:14

OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț

Economic 17-04-2025 16:00

ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto

Economic 17-04-2025 15:29

Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin

Economic 17-04-2025 14:48

Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)

Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre

Economic 17-04-2025 14:40

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e

Economic 17-04-2025 13:43

Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)

Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus

Economic 17-04-2025 13:29

ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale

Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm

Economic 17-04-2025 13:16

ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională

Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.