logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ANCOM: TikTok nu a acţionat la solicitarea AEP ce semnala diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit

Image

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române, a transmis, marţi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la solicitarea AGERPRES.

"ANCOM, împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au informat printr-o scrisoare oficială, încă din luna august, marile platforme despre obligaţiile ce le revin odată cu demararea procesului electoral (...) Pe toată perioada de desfăşurare a campaniilor electorale, ANCOM a colaborat îndeaproape atât cu AEP, autoritatea responsabilă de buna desfăşurare a procesului electoral, cu ministerul de resort, cât şi cu Comisia Europeană. Din informaţiile deţinute de ANCOM, conform prevederilor legale şi atribuţiilor ce îi revin, AEP a transmis notificări către platforma TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi solicitând acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă TikTok nu a acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române. Astfel de solicitări au fost transmise şi către alte platforme digitale. Situaţia a fost adusă în atenţia Comisiei Europene în cadrul discuţiilor organizate de ANCOM împreună cu reprezentanţii AEP în ultimele luni, inclusiv astăzi (marţi, 26 noiembrie 2024, n.r.)", a precizat Autoritatea de reglementare.

Întrebaţi despre cine se ocupă în Romania de supravegherea marilor platforme digitale, reprezentanţii ANCOM au menţionat faptul că, în cazul platformelor online foarte mari (VLOP), precum TikTok, Facebook, Instagram, YouTube etc. şi al motoarelor de căutare foarte mari (VLOSE, de exemplu, Google sau Bing), în baza regulamentului DSA, aceasta se află doar în competenţa Comisiei Europene.

"ANCOM este coordonator naţional al serviciilor digitale (DSC), dar în această capacitate nu poate dispune măsuri împotriva VLOP sau VLOSE, aria de responsabilitate a ANCOM fiind limitată la furnizorii de servicii intermediare stabiliţi pe teritoriul naţional. ANCOM a asigurat în permanenţă cadrul necesar pentru o bună colaborare între părţile implicate - marile platforme şi autoritatea relevantă - AEP. De altfel, ANCOM este în contact permanent cu Comisia Europeană, începând încă din februarie 2024, în limitele atribuţiilor ce îi revin conform Regulamentului DSA şi a Legii nr. 50/2024", notează instituţia.

Potrivit sursei citate, atât platformele online foarte mari, cât şi motoarele de căutare foarte mari au obligaţia, conform articolului 34 din Regulamentul DSA, să evalueze riscurile sistemice cel puţin o dată pe an şi, în orice caz, înainte de implementarea unor noi funcţii care este probabil să aibă un impact critic (de exemplu, noi funcţionalităţi în TikTok shop). Rapoartele de risc se transmit către Comisia Europeană şi, la cerere, către DSC.

Autoritatea subliniază că aceste riscuri includ: diseminarea de conţinut ilegal prin intermediul serviciilor lor; orice efecte negative reale sau previzibile asupra exercitării drepturilor fundamentale; orice efecte negative reale sau previzibile asupra discursului civic şi a proceselor electorale, precum şi a siguranţei publice; orice efecte negative reale sau previzibile în ceea ce priveşte violenţa bazată pe gen, protecţia sănătăţii publice şi a minorilor şi consecinţele negative grave asupra bunăstării fizice şi mentale a persoanei.

De asemenea, în ambele cazuri, există obligaţia instituirii unor măsuri de atenuare rezonabile, proporţionale şi eficace, adaptate la riscurile sistemice specifice identificate, acordând o atenţie deosebită impactului măsurilor respective asupra drepturilor fundamentale.

Astfel, platformele şi motoarele de căutare de mari dimensiuni au şi obligaţii de raportare în materie de transparenţă în care trebuie să includă orice moderare a conţinutului. Rapoartele, care sunt înaintate către Comisia Europeană, trebuie să includă: resursele umane pe care furnizorul de platforme online foarte mari le dedică moderării conţinutului în ceea ce priveşte serviciul oferit în Uniune, pentru fiecare limbă oficială aplicabilă a statelor membre; calificările şi cunoştinţele lingvistice ale persoanelor care moderează conţinutul; indicatorii de acurateţe şi informaţiile conexe pentru fiecare limbă oficială a statelor membre.

În ceea ce priveşte înlăturarea conţinutului ilegal, acest demers cade în responsabilitatea marilor platforme, fie după ce utilizatorul a notificat furnizorul de servicii de găzduire, fie atunci când notificatorii de încredere notifică furnizorii de platforme online şi, nu în ultimul rând, în momentul în care autorităţile relevante emit ordin de eliminare a conţinutului ilegal.

"Conform Regulamentului privind serviciile digitale şi Legii nr.50/2024, autorităţile relevante (cele care au atribuţii de control pe un anumit domeniu) pot dispune, prin ordin, ca furnizorii de servicii intermediare să acţioneze împotriva conţinutului ilegal. În toate cele trei situaţii, eliminarea conţinutului ilegal o realizează furnizorul de servicii intermediare sau de platforme digitale. În cazul procesului electoral, autoritatea relevantă din România este AEP", se arată în punctul de vedere al ANCOM.

În acelaşi context, referitor la modul în care va acţiona reglementatorul pieţei naţionale de telecomunicaţii, Autoritatea a punctat faptul că "ANCOM nu poate depăşi cadrul legal şi nu poate institui măsuri legate de organizarea şi desfăşurarea alegerilor".

"Pe de altă parte, ANCOM va continua să acţioneze conform atribuţiilor stabilite de lege, să sprijine AEP şi să asigure coordonarea cu Comisia Europeană pentru a fi luate toate măsurile necesare investigării derapajelor de pe marile platforme în procesul electoral şi îndepărtarea imediată a conţinutului care ar putea afecta buna desfăşurare a alegerilor. În cursul întâlnirii de astăzi, ANCOM a convenit împreună cu Comisia Europeană organizarea unei noi întâlniri în regim de urgenţă între reprezentanţii TikTok şi AEP. Totodată, ANCOM a solicitat AEP să pună la dispoziţia Comisiei toate informaţiile necesare care pot permite acesteia să analizeze întreaga situaţie şi să decidă în consecinţă. Să fie clar pentru opinia publică: rolul DSC în alegerile electorale este complementar altor autorităţi relevante, în speţă AEP. Cum DSC România, respectiv ANCOM nu se substituie CE, ci îşi exercită atribuţiile în conformitate cu regulamentul DSA, pe cale de consecinţă, ANCOM nu se poate substitui nici AEP şi nu are competenţe în domeniul organizării şi desfăşurării procesului electoral", a precizat Autoritatea.

În acest sens, spre exemplu, dacă AEP solicită printr-un ordin unei platforme eliminarea unui conţinut ilegal, fie în urma unei analize interne, fie a unei solicitări, ANCOM urmăreşte, conform Regulamentului, cum este pus în aplicare ordinul. Dacă ANCOM primeşte datele de la AEP, atunci autoritatea poate cere platformei să răspundă solicitării şi raportează Comisiei Europene.

În ultimele zile, în mass media au fost publicate o serie de informaţii din care reiese faptul că anumiţi candidaţi la preşedinţia României ar fi apelat, în campaniile derulate pe platformele de socializare, la "ferme de troli", precum şi la conturi false pentru a se promova. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 01-02-2025 10:54

Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru acest an

Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. 'Am adoptat astăzi bugetul la care am lucrat aproape 4 săptămâni. Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pe lângă invest

Economic 31-01-2025 17:44

Transelectrica a înregistrat la Registrul Comerțului compania care va implementa proiectul Coridorul Verde

Compania de stat Transelectrica a informat vineri că a înregistrat la Registrul Comerțului societatea Joint Venture GECO Power Company - Green Energy Corridor Power Company, societate cu răspundere limitată, cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorul Verde. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe Bursa

Economic 31-01-2025 16:36

Hidroelectrica: O eroare tehnică a cauzat încălcarea securității datelor personale a 69 de clienți; a fost remediată prompt

O eroare tehnică a făcut ca securitatea datelor personale a 69 de utilizatori dintre cei peste 500.000 de clienți Hidroelectrica să fie încălcată, în timpul procesului de migrare către aplicația iHidro, precizează compania, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES. 'În urma publicării articolului privin

Economic 31-01-2025 16:15

MIPE: Investiții europene de peste 849 milioane euro pentru comunitățile vulnerabile și pentru elevi

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a deschis trei apeluri de proiecte ce vor finanța extinderea serviciilor sociale în comunitățile rurale defavorizate, îmbunătățirea calității învățământului contribuind la reducerea disparităților sociale și educaționale, a anunțat, vineri, instituția. Fondurile europene vor fi asi

Economic 31-01-2025 15:44

VIDEO Boloș: Urmează să definitivăm cu Comisia modalitatea pentru a înainta în îndeplinirea jalonului privind guvernanța corporativă la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz

Modalitatea în care se va înainta în ceea ce privește jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență privind guvernanța corporativă la companiile din sectorul energetic va fi definitivată cu Comisia Europeană, cu ocazia unei vizite pe care reprezentanții acesteia o vor efectua în perioada 10-14 februarie, a declarat, într-un inte

Economic 31-01-2025 15:08

Vameșii ieșeni și suceveni au confiscat diverse articole sportive în valoare de 910.000 lei

Vameșii ieșeni și suceveni au confiscat diverse articole sportive în valoare de 910.000 lei, în urma unui control asupra unui camion, informează vineri Autoritatea Vamală Română (AVR), într-un comunicat. Astfel, inspectorii vamali de la Serviciul Echipe Mobile Iași și Suceava, ca urmare a unor suspiciuni cu privire la p

Economic 31-01-2025 14:49

VIDEO Boloș: Am luat măsura de reducere cu 5% a cheltuielilor de personal; aici, periclitarea unei anumite funcții înseamnă riscul de suspendare a fondurilor

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a luat măsura privind reducerea cu 5% a cheltuielilor de personal, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a precizat că în ceea ce privește o posibilă restructurare se va face o analiză, însă o decizie în acest sens treb

Economic 31-01-2025 14:30

Tanczos Barna: Bugetul asigură plata salariilor și pensiilor și îi ajută pe cei vulnerabili

Cu alocări record, de 150 miliarde de lei pentru investiții, și reducerea deficitului la 7% din PIB, România are un buget care asigură plata salariilor și pensiilor, îi ajută pe cei vulnerabili și oferă fondurile necesare pentru dezvoltarea economiei și comunităților locale, a declarat vineri ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, într-o postare pe Fa

Economic 31-01-2025 14:24

VIDEO Marcel Boloș: Anul acesta vom da două vouchere pentru alimente și două pachete de alimente

Voucherele pentru alimente pentru persoanele vulnerabile vor fi acordate și în 2025, dar va fi schimbată periodicitatea acordării acestora, de la două luni la trei luni, adică se vor acorda două vouchere, de 250 de lei fiecare, și două pachete de alimente, de 125 de lei, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Economic 31-01-2025 14:12

Leul s-a depreciat în fața euro și a dolarului; aurul, la o nouă valoare-record, de 430,9 lei

Moneda națională s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, până la un curs de 4,9767 lei, în creștere cu 0,06 bani (+0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9761 lei, conform Băncii Naționale a României (BNR). De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7959 lei, mai mult c

Economic 31-01-2025 14:10

Spătaru: Ceea ce se întâmplă în industria apei este un exemplu că banii europeni au fost investiți acolo unde trebuie

Ceea ce se întâmplă în industria apei este un exemplu că banii europeni au fost folosiți acolo unde trebuie și este foarte important să avem foarte multe localități cu proiecte de apă și canalizare și din ce în ce mai mulți bani în acest sector, a declarat, joi seara, Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Min

Economic 31-01-2025 13:49

ONRC: 7.274 de firme și PFA au intrat în insolvență în 2024

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență anul trecut a fost de 7.274, în creștere cu 9,38% față de 2023, când au fost înregistrate 6.650 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe firme și

Economic 31-01-2025 13:19

VIDEO INTERVIU/Boloș:Dacă nu sunt îndeplinite jaloanele cu probleme din Cererea de plată 3 riscăm să pierdem 1,76 miliarde euro

România riscă să piardă 1,76 miliarde euro dacă nu sunt îndeplinite jaloanele cu probleme din Cererea de plată 3, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, ceea ce înseamnă că va rămâne cu 'o brumă de bani', în contextul în care valoarea netă a întregii cereri este de două miliarde de euro, a declarat,

Economic 31-01-2025 12:15

Opt din zece beneficiari ai tichetelor de masă au o stabilitate financiară îmbunătățită (studiu)

Peste trei sferturi dintre utilizatorii tichetelor de masă (78%) raportează o stabilitate financiară îmbunătățită, în timp ce 63% dintre beneficiarii tichetelor sociale declară o reducere a stresului financiar, arată rezultatele unui studiu de specialitate, publicat vineri. Potrivit cercetării YouGov Shopper Intelligence, ambele ti

Economic 31-01-2025 12:13

Viitorul sistemului de pensii din România trebuie să fie construit pe echitate, sustenabilitate și performanță (studiu)

Viitorul sistemului de pensii din România trebuie să fie construit pe trei componente esențiale: echitate, sustenabilitate și performanță, în condițiile în care estimările arăta că România, similar cu restul Uniunii Europene, va avea o populație mai puțin numeroasă și mai în vârstă în viitor, arată un studiu lansat de Asociaț