Ministrul Agriculturii propune înfiinţarea unui comitet de monitorizare a preţurilor şi accesului produselor româneşti pe rafturile retailerilor
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/17746895.jpg)
Preţurile alimentelor, adaosurile comerciale şi accesul produselor româneşti pe rafturile retailerilor vor fi monitorizate până la 31 decembrie 2024 de către un comitet format din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Consiliului Concurenţei şi din zona de retail şi procesare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Acesta a precizat că nu s-a renunţat la plafonarea adaosului comercial la toate produsele procesate în România, însă prin această iniţiativă de monitorizare îşi propune să rezolve problemele semnalate în piaţă privind adaosurile comerciale nejustificat de mari pentru produsele româneşti comparativ cu cele din import.
"Ieri (miercuri n.r.) am avut o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii. Am stabilit ca în perioada următoare să facem un comitet de monitorizare din care vor face parte trei reprezentanţi ai zonei de retail, trei reprezentanţi ai procesatorilor, un reprezentant al Consiliului Concurenţei şi unul din cadrul ministerului, iar grupul va fi coordonat de către mine. Pentru că în momentul de faţă avem în vigoare până la finele anului ordonanţa privind plafonarea celor două 21 de categorii de produse, vor fi monitorizate tot, până la 31 decembrie, prezenţa la raft a produselor româneşti, preţurile produselor alimentare şi adaosul comercial pentru produsele româneşti, cât şi pentru cele din import, pe toate categoriile", a precizat Barbu.
Acesta susţine că, în cazul în care un procesator nu are acces pe rafturile retailerului, comitetul va analiza cu reprezentanţii acestuia posibilitatea listării şi va lua decizia de a pune pe raft aceste produse româneşti.
"Practic, este pentru prima oară când se realizează în acest lanţ procesator-retail-minister, un comitet care să rezolve cu adevărat problemele procesatorilor. Mai mult de atât, analizează clar orice practică comercială neloială, astfel încât să nu mai vedem aceeaşi categorie de produs adus din import, cu un adaos comercial mai mic, iar produsul din România să aibă un adaos comercial mai mare. Aceleaşi categorii trebuie să aibă acelaşi adaos comercial", a explicat şeful MADR.
În opinia sa, prin monitorizarea făcută de acest comitet, accesul procesatorilor la raft se va face mult mai uşor.
"Toate problemele care ne veneau pe industria alimentară, toate sesizările, în loc să stăm, şi eu ca ministru şi colegii mei de la Ministerul Agriculturii, să sunăm la retailerii care nu îl primeau la raft, toate aceste probleme vor fi puse şi rezolvate în cadrul comitetului de monitorizare", a adăugat el.
Barbu a adăugat că nu s-a renunţat "cu totul" la măsura de plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate, însă s-a decis ca până pe 31 decembrie să funcţioneze acest comitet de monitorizare, iar dacă va funcţiona "foarte bine", acest mecanism va fi prelungit.
"Dacă va funcţiona foarte bine, va fi în continuare prelungit şi procesatorii vor avea acces la raft şi la un preţ corect, la fel şi consumatorii. Aceasta a fost o propunere a Ministerului Agriculturii la solicitarea procesatorilor şi a retailerilor, care ne-au spus că avem o ordonanţă care este în vigoare pe plafonarea adaosului la alimentele de bază pentru românii cu venituri mici şi medii. Am fost de acord să nu mai instituim prin act normativ, dar vom constitui un mecanism prin ordin de ministru astfel încât să rezolvăm problemele, preţurile să fie corecte la raft şi adaosurile comerciale practicate la produsele din România faţa de cele din import", a explicat ministrul Agriculturii.
Barbu a mai spus că Ordinul prin care se va înfiinţa comitetul de monitorizare ar putea să fie finalizat vineri, iar săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire a acestui comitet.
"Astăzi s-a trimis solicitarea către retaileri, către procesatori, să îmi desemneze persoanele, s-a trimis la Consiliul Concurenţei, şi cum avem persoanele demarăm întocmirea Ordinului. Sper ca mâine să dăm Ordinul pentru comitetul de monitorizare, iar săptămâna viitoare să fie deja prima întâlnire. Acestea vor avea loc săptămânal. De asemenea, am solicitat atât retailerilor, cât şi procesatorilor, ca, atunci când apar în media, pe televizor, sau în anumite publicaţii informaţii care arată că anumite alimente au crescut foarte mult, să ieşim din comitet cu o justificare clară, un comunicat, astfel încât să demontăm aceste lucruri în cazul în care nu este adevărat. În cazul în care este adevărat, trebuie să explicăm exact de unde vin şi de ce vin creşterile", a concluzionat ministrul Agriculturii.
Intenţia de plafonare a adaosului comercial la toate produsele procesate în România a stârnit reacţii contradictorii, după anunţul ministrului Agriculturii din data de 15 octombrie, măsura fiind contestată nu doar de Federaţia Romalimenta, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), ci şi de mediul de afaceri şi asociaţiile agricole.
Potrivit Romalimenta, o eventuală extindere a plafonării adaosului comercial pentru toate produsele este nejustificată şi extrem de păgubitoare şi nu există niciun argument viabil pentru aceasta.
Pe aceeaşi linie, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România a susţinut că intervenţiile de acest gen fac foarte rău pieţelor pe întregul lanţ alimentar şi vor crea dezechilibre majore pe termen lung.
Membrii Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România) din sectoarele agricol şi retail au dezaprobat propunerea Ministerului Agriculturii referitoare la plafonarea adaosului comercial la produsele agricole şi alimentare precizând că ameninţă întregul lanţ valoric agroalimentar.
La rândul ei, Confederaţia Patronală Concordia a anunţat că se opune ferm proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind plafonarea adaosurilor comerciale la produsele agroalimentare, considerând că acestea sunt contrare principiilor unei economii de piaţă funcţionale şi ca atare periculoase. AGERPRES/(AS-autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
UNSICAR: România, pe locul trei în Europa la deficitul de protecție prin asigurări pentru catastrofe naturale
Catastrofele naturale și fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere în întreaga lume, la fel și pierderile cauzate de acestea, iar România este în topul țărilor europene în ceea ce privește deficitul de protecție prin asigurări, arată Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR
Barbu, despre boicot: Dacă vorbim de politică, eu îi rog pe toți să dea jos labele de pe fermierii și procesatorii români
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le transmite celor care fac politică în momentul da față să dea jos labele de pe fermierii și procesatorii români și îi invită în Comitetul de monitorizare a prețurilor, constituit la ministerul de resort, pentru anumite discuții privind practicile comerciale neloiale. 'Eu am tr
Călătorii gratuite în București pentru cei care răspund corect unui chestionar privind fraudele online
Adulții și tinerii cu vârsta de peste 14 ani care își testează cunoștințele în privința fraudelor online pot câștiga călătorii gratuite cu transportul în comun în București participând marți, 11 februarie, la un concurs organizat între orele 9:00-18:00 în pasajul pietonal subteran de la Piața Universității, cu oca
Spor natural negativ și în decembrie 2024 (INS)
Sporul natural s-a menținut negativ, la minus 9617, în luna decembrie 2024, numărul deceselor înregistrate fiind de 1,8 ori mai mare decât cel al născuților-vii, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, în decembrie 2024, s-au înregistrat certificatele de naștere pentru 1
INS: Deficitul balanței comerciale în 2024 a crescut cu 15,3%, la aproape 33,4 miliarde euro
Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în anul 2024 a urcat la 33,393 miliarde de euro anul trecut, mai mare cu 4,4 miliarde de euro (+15,3%) decât cel înregistrat în 2023, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS). În luna decembrie 2024, exporturile FOB au însumat 6,581 mili
Transelectrica începe construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Constanța Nord - Medgidia Sud
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA demarează investiția pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) Constanța Nord - Medgidia Sud, care beneficiază de o finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare în valoare de 111,874 milioane de lei, a anunțat luni compania. 'Compania Națională
Poșta Română vrea să achiziționeze servicii de sănătate pentru angajați cu 36 milioane lei
Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) alocă 36 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de servicii de sănătate destinate angajaților companiei, contractul urmând să fie încheiat pe o perioadă de 36 de luni, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). 'Con
Bursa de la București a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,62%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 2,44%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a a
ANPC a aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei restaurantului din Reghin, unde s-au raportat cazuri de toxiinfecție alimentară
Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate, în urma controalelor la restaurantul din Reghin, după ce zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție aliment
ONRC: Peste 83.000 de firme au fost radiate la nivel național în 2024
Un număr de 83.012 firme au fost radiate la nivel național, în 2024, cu 16,52% mai multe comparativ cu anul anterior, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 12.982 (număr în creștere cu 9,83% față de 2023)
CNPP: Numărul pensionarilor, în scădere cu 6.781 persoane, în ianuarie 2025; pensia medie a fost de 2.752 de lei
Un număr de 4.696.568 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2025 în România, cu 6.781 mai puțini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.752 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,924 mili
Report de peste 2,99 milioane de euro la Loto 6/49, la tregerile de duminică
Noi trageri loto vor avea loc duminică, la Loto 6/49, la categoria I, înregistrându-se un report de peste 2,99 milioane de euro, în timp ce la Noroc reportul cumulat depășește 2,45 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Loteriei Române. 'Duminică, 9 februarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker,
VIDEO Burduja: Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița
Hidrocentrala de la Răstolița trebuie pusă anul acesta în funcțiune, aceasta fiind primul pas din angajamentul de a valorifica la maxim ceea ce generațiile anterioare au început, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook. 'Astăzi am fost la hidrocentrala Lotru-Ciunget, coloana vertebrală a hidroenergeticii rom&
ONRC: Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere cu 14,6%, în 2024
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în 2024, cu 14,63%, comparativ cu anul anterior, totalizând 124.898 de înmatriculări, din care peste 73% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai multe înmatriculări au
Service-urile clandestine afectează siguranța rutieră și economia locală (patronat)
Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) trage un semnal de alarmă asupra fenomenului îngrijorător al service-urilor auto care operează nefiscalizat în Iași cât și în alte județe din țară, menționând că această practică afectează grav economia, siguranța rutieră și pune în pericol atât consumatorii, cât și operato