logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ministrul ungar al Agriculturii: Cetăţenii europeni consideră că este un bun deja dobândit o masă plină; aceasta se datorează fermierilor

Imagine din galeria Agerpres

Mai bine de 700 de milioane de oameni mor de foame pe această planetă, iar cetăţenii europeni consideră că este bun deja dobândit să găsească o masă plină, care se datorează doar eforturilor fermierilor, a transmis, joi, la Congresul European la Fermierilor, ministrul ungar al Agriculturii, István Nagy, preşedinte al Consiliului AGRIFISH.

"Astăzi când m-am aşezat la micul dejun am fost uluit de produsele lactate, de carnea oferită, de varietatea de fructe şi legume oferite şi atunci m-am gândit că toţi cei care au venit la micul dejun se gândesc că este normal să deschidă frigiderul şi să găsească mâncare în frigider, dar oare şi-au adus aminte cine face posibilă această realitate? Câtă muncă a fost investită, astfel încât noi să luăm ca o realitate garantată prezenţa alimentului pe masa noastră şi atunci m-am întrebat: oare chiar ne respectăm alimentele? Ne respectăm fermierii? Oare chiar recunoaştem aşa cum trebuie eforturile fermierilor noştri? Ne gândim că este foarte normal să găsim mâncare pe masă şi atunci ne pierdem puţin respectul faţă de fermieri. Este o mare provocare. (...) Mai bine de 700 de milioane de oameni mor de foame pe planeta aceasta frumoasă, dar cetăţenii europeni consideră că este un bun deja dobândit o masă plină", a atras atenţia Nagy.

Acesta a susţinut că viitorul sectorului agricol nu poate fi unul hotărât, dacă nu sunt implicaţi fermierii în toate deciziile care-i privesc.

"Aveţi o responsabilitate istorică şi trebuie să vă asiguraţi că toate hotărârile care-i privesc pe fermieri includ fermierii. Cred că decidenţii cam uită acest detaliu, întrucât consideră că este absolut firesc să găsească mâncare pe masă, dar acest lucru se întâmplă doar în urma eforturilor celor care se trezesc dis-de-dimineaţă, îşi pregătesc terenurile, se trezesc de dimineaţă pentru a-şi hrăni animalele, pentru a-şi vaccina animalele şi se ocupă de toată această muncă absolut esenţială şi merită o apreciere şi un respect mult mai mare", a afirmat ministrul ungar al Agriculturii.

În opinia sa, sectorul agricol se confruntă cu foarte multe provocări cauzate de schimbările climatice, costuri mult mai mari, dăunători care nu au mai fost întâlniţi până în prezent, lanţuri de aprovizionare internaţionale care au fost date peste cap, abundenţa de importuri din statele terţe.

"Toate acestea pun o presiune constantă asupra fermierilor europeni. În acelaşi timp, ei trebuie să respecte anumite cerinţe de producţie, se confruntă cu o povară administrativă din ce în ce mai mare. Aceşti factori au subminat puternic competitivitatea sectorului nostru. Fermierii au ieşit în stradă şi pe bună dreptate. Este nevoie de un răspuns la nivelul Uniunii Europene. Nimeni nu ar trebui să uite că agricultorii europeni produc lucruri esenţiale pentru toţi cetăţenii europeni. Ei garantează securitatea alimentară", a adăugat el.

Ţinând cont de această situaţie, Nagy a afirmat că preşedinţia maghiară s-a hotărât să includă Politică Agricolă Comună ca fiind prioritatea numărul unu pe agendă.

"Mesajul este următorul: dorim ca interesele agricultorilor să fie în centrul politicilor europene. Cred că în ultimii ani acest lucru a fost pierdut din vedere la nivel european. Trebuie să ne redefinim priorităţile agricole şi să ne cuplăm cu cinci cuvinte cheie: competitivitate, durabilitate, rezilienţă, cunoştinţe şi fermieri. Sunt cinci piloni pe care ne putem întemeia viitorul agriculturii europene. Trebuie să restabilim competitivitatea sectorului agricol european care a fost subminat de foarte multe provocări. Doar aşa vom putea răspunde la eventuale crize. Sectorul agricol trebuie să fie protejat în faţa crizelor, prin urmare avem nevoie de măsuri de gestionare a crizelor care să fie adecvate", a explicat oficialul maghiar.

Ministrul a menţionat că una dintre iniţiativele preşedinţiei maghiare a fost aceea de a evalua în mod detaliat fiecare sector agricol.

"Scopul acestor discuţii este să identificăm marile provocări pe fiecare sector, absorbţia fondurilor PAC şi care ar putea să fie instrumentele de prevenire şi gestionare a crizelor. Agricultura durabilă joacă un rol esenţial pentru a combate efectele schimbărilor climatice pentru a ajuta biodiversitatea, pentru a ajuta natura şi, prin urmare, pentru a menţine, pentru a păstra valoarea planetei noastre", a mai spus preşedintele Consiliului Agrifish.

Nu în ultimul rând, el a atras atenţia asupra concepţiei "foarte greşite" prin care agricultura şi fermierii sunt considerate cauza schimbării climatice. "Este o concepţie foarte greşită. Eu consider că dimpotrivă, ei fac parte din soluţie. Tranziţia verde nu poate să fie obţinută împotriva voinţei fermierilor, doar dacă îi atragem în acest efort vom reuşi. Şi atunci avem nevoie de două condiţii. În primul rând este absolut esenţial ca fermierilor să li se acorde stimulentele necesare pentru a adopta practici durabile. Este singura cale de a ajunge la un echilibru între mediu şi durabilitate. Un echilibru care a fost dat peste cap. Pe de altă parte, nu putem ignora următoarea realitate: din 27 de propuneri legislative sub iniţiativa "De la fermă la consumator", Comisia le-a prezentat doar pe acelea care impun o adevărată povară asupra fermierilor. Este un lucru care nu poate să continue şi avem nevoie de schimbări. Povara tranziţiei trebuie purtată de toţi actorii nu doar de fermieri", a mai transmis ministrul ungar al Agriculturii.

Peste 500 de fermieri din Europa sunt prezenţi la Congresul European al Fermierilor, care are loc la Bucureşti, în perioada 23 - 25 octombrie 2024.

COPA - COGECA este una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană. COPA uneşte 57 de organizaţii agricole europene, iar COGECA 31 de organizaţii ale cooperativelor agricole.

Cele două organizaţii reprezintă 28 de milioane de fermieri şi familiile acestora, dar şi în jur de 38.000 de cooperative. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 01-04-2025 18:33

Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca

Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr

Economic 01-04-2025 18:00

Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)

România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț

Economic 01-04-2025 17:03

Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației

Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î

Economic 01-04-2025 16:34

Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei

Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc

Economic 01-04-2025 15:09

Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta

Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței

Economic 01-04-2025 14:45

Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire

Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.

Economic 01-04-2025 14:31

Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație

Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer

Economic 01-04-2025 14:24

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul

Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre

Economic 01-04-2025 14:17

Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 61,993 miliarde euro, în martie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025, în scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis marți AGERPRES. În cursul lunii au avut lo

Economic 01-04-2025 14:15

ASF: Finanțarea cu peste 96 milioane lei a proiectului de transformare digitală a instituției cu fonduri europene a fost aprobată

Finanțarea proiectului de transformare digitală a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), depus în decembrie 2024 în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), a fost aprobată, a anunțat marți instituția. 'Digitalizarea ASF constituie una dintre

Economic 01-04-2025 13:39

Bende Sandor: Repornirea industriei nu se poate face fără energie

O repornire a industriei românești nu se poate face fără energie, iar relansarea economică a României și energia merg oarecum 'mână în mână', a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende

Economic 01-04-2025 13:37

Curtea de Conturi a României găzduiește cea de-a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței al INTOSAI

Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 1-2 aprilie 2025, la București, a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței (PAS ) al INTOSAI, conform unui comunicat de presă al instituției. Întâlnirea reunește reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (SAI) membre PAS din întreaga lume

Economic 01-04-2025 13:33

Șeful ANRE: Luăm în considerare eliminarea Avizului Tehnic de Racordare pentru o reducere a birocrației

Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. 'Din punctul de vedere al autorității de reglementare, această rată de rentabilitate trebuie să țină cont de nivel

Economic 01-04-2025 12:54

Burduja: Lucrăm la o definiție clară pentru consumatorul vulnerabil și direcționarea sprijinului către acei consumatori după 1 iulie

România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând

Economic 01-04-2025 12:21

Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească (analiză)

Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească, în special sectoarele care colaborează strâns cu piața americană, susține Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, într-o analiză. 'În contextul actual al relațiilor comerciale