Lemne de foc pentru o femeie singură în vârstă de 75 ani din Capitală prin proiectul ''Case cu Căldură''
Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a lansat miercuri cea de-a doua ediţie a proiectului "Case cu Căldură" prin care îşi propune să distribuie lemne de foc necesare încălzirii locuinţelor pe timp de iarnă pentru familii aflate în dificultate, iar prima beneficiară în cadrul acestui proiect a fost o femeie în vârstă de 75 ani, care locuieşte singură, doar din ajutorul social.
"Am reuşit să ducem la bun sfârşit câteva proiecte împreună cu Ministerul Energiei cu care am semnat în 2023 un parteneriat pentru combaterea sărăciei energetice extreme. Un proiect a fost "Case cu Căldură". Anul trecut, 2.200 de oameni au beneficiat de ceea ce a însemnat această acţiune, iar anul acesta sperăm să atingem cel puţin acest număr de oameni şi dacă se poate, să îl şi depăşim, dar pentru asta e nevoie de ajutor. Atât noi cât şi Crucea Roşie Română facem aceste acţiuni voluntar, dar din păcate e nevoie de bani ca să putem să achiziţionăm lemnele, să facem transportul, să le descărcăm", a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, după livrarea lemnelor.
Acesta a subliniat că proiectul derulat anul trecut a venit la pachet şi cu o nouă iniţiativă - "Registrul Caselor fără Căldură" - care reprezintă o situaţie la nivel naţional, structurată pe judeţe, a locuinţelor care folosesc ca sursă de încălzire sobe pe lemne, locuite de persoane sau familii vulnerabile.
"Împreună cu Crucea Roşie am făcut o chestionare a tuturor judeţelor şi în momentul de faţă există o bază de date în care sunt 7.333 de case care nu vor avea căldură în această iarnă fără un ajutor. Sunt case în care se găsesc persoane vulnerabile, se găsesc persoane cu dizabilităţi, se găsesc persoane în vârstă, se găsesc familii monoparentale, se găsesc persoane cu foarte mulţi copii. Credem că împreună putem să facem ca şi aceşti oameni să treacă cu bine iarna aceasta", a adăugat Dumitru Chisăliţă.
La rândul său, Adrian Halpert, director general Crucea Roşie Română, a precizat că un minim confort energetic nu trebuie să fie un lux pentru nimeni iar acest program este cu atât mai important cu cât preţurile la energie şi la resurse energetice precum masa lemnoasă au continuat să crească.
"Vreau să mulţumesc foarte mult Asociaţiei Energia Inteligentă, domnului Dumitru Chisăliţă şi Ministerului Energiei pentru că au găsit resurse să continue acest program care a fost început anul trecut. Sincer să vă spun, nu mă aşteptam să continue şi anul ăsta şi nu numai că va continua anul acesta, dar va fi mai amplu decât decât anul trecut în mai multe judeţe. Confortul energetic nu trebuie să fie un lux pentru nimeni. Un minim confort energetic este o chestiune de bază pe care trebuie să o avem toţi, care afectează demnitatea umană dacă nu îl ai. Şi e cu atât mai important acest program în contextul în care ştiţi foarte bine că preţurile la energie au continuat să crească şi la resursele energetice cum este masa lemnoasă şi din acest punct de vedere sper să reuşim să ajungem la cât mai multe familii, la câteva mii de familii dacă s-ar putea în această iarnă", a menţionat Adrian Halpert.
La rândul ei, Daniela Abrudean, director Crucea Roşie Română - Sector 3, a spus că organizaţia încearcă să sprijine persoanele singure, fără ajutor, iar în prezent foarte mulţi tineri voluntari sunt dornici să ajute.
"Pentru că doamna locuieşte în sectorul 3, ne ocupăm de dumneaei în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială care ne dă, în general, cazurile. Doamna este şi singură, nu are niciun ajutor, nici pensie, deci o s-o preluăm, ca să zic aşa. I-am adus acum şi nişte alimente şi o să avem grijă în continuare de dumneaei. Mulţumim pentru lemne, am mai dus astăzi încă la 10 familii şi urmează să mai avem încă patru familii care vor primi aceste lemne. Cu ocazia aceasta îi cunoaştem, ne apropiem mai mai mult de ei, capătă încredere şi o să colaborăm în continuare. Tinerii noştri voluntari, care sunt la liceu sau mai mari, sunt dornici să ajute şi în felul acesta creăm în societatea noastră, în sector, comuniune care nu poate să ducă decât la bine", a precizat ea.
Ioana Moise, beneficiara lemnelor pentru foc, a fost profund emoţionată şi a transmis presei că nu a primit niciodată nimic degeaba, mulţumind celor care au ajutat-o să treacă cu bine peste iarnă. Cazul acestei femei nu este unul aparte, astfel de situaţii fiind frecvente în marile oraşe, ceea ce adânceşte discrepanţa dintre imaginea ideală a unei mari metropole şi realitatea care se găseşte nu departe de centrul Capitalei.
În Bucureşti au fost identificate până în prezent 24 de case în care locuiesc persoane vulnerabile, din care 14 în sectorul 3 şi 10 în sectorul 5.
În acest context, preşedintele AEI a adăugat că de-a lungul timpului au existat diverse discuţii legate de lemnele de foc, având în vedere că jumătate dintre români le folosesc pentru a se încălzi, iar acestea sunt considerate energie curată. "Această acţiune nu este neapărat o acţiune rea în sine, pentru că lemnul de foc, după cum ştiţi, este categorisit ca fiind un element care este acceptabil, ca fiind energie curată, chiar energie regenerabilă. Dar, totuşi, există modalităţi diferite de a folosi lemnul de foc şi există modalităţi diferite de a recolta. În primul rând spunem că foarte mulţi dintre oamenii care în momentul de faţă au această vulnerabilitate, inclusiv din punct de vedere economic, se preocupă de încălzire atunci când vine frigul. Când vine frigul, omul se simte încolţit, iese din casă şi merge şi taie primul copac. Primul copac nu înseamnă neapărat copacul care chiar trebuia să fie tăiat, pentru că în pădurile româneşti există acea abordare de răritură. Răritura este o operaţie silvică obligatorie ca să permită dezvoltarea lemnului corespunzător. Deci ea trebuie făcută. Dacă n-am face acest lucru, am arunca acest lemn. Ideea de a exista sobe care să folosească lemne nu este o idee rea, dar trebuie să fie folosit acel lemn care altfel nu am avea ce face efectiv cu el", a explicat Chisăliţă.
În opinia sa, în momentul în care se taie un lemn umed ajung în atmosferă cu până la 40% mai multe noxe, iar gudronul care apare poate determina şi o serie de incendii.
"În momentul în care te duci şi tai un lemn umed, automat introduci mai multe elemente de pericol. În primul rând gradul de noxe creşte foarte mult şi în atmosferă ajung până la 40% mai multe noxe, ca urmare a faptului că lemnul nu este uscat. O altă problemă foarte importantă este gudronul. Un lemn umed dezvoltă gudron de-a lungul căilor de evacuare a coşului de fum care se auto-aprinde şi determină incendii. Multe dintre incendiile care se produc, se produc din această cauză. Deci, această acţiune nu este una împotriva curentului european, este o acţiune în sensul curentului european, dar este o acţiune făcută inteligent şi cu cap, de aşa natură încât să folosim cumva la maxim resursele şi să fim în acelaşi timp sustenabili", a mai spus şeful AEI.
Proiectul "Case cu Căldură" este derulat în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, sub umbrela Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice încheiat în toamna anului trecut între Asociaţia Energia Inteligentă şi Ministerul Energiei, cu scopul de a identifica gospodăriile aflate în situaţia de sărăcie energetică extremă, de a prezenta de programe şi politici adecvate şi de a propune soluţii efective de reducere a acestui fenomen în România, într-o manieră sustenabilă.
"Case cu Căldură", ediţia I, a fost derulat în iarna 2023-2024 şi s-a bucurat de sprijinul a 9 companii şi 9 donatori persoane fizice care au adus o speranţă în viaţa a peste 2.200 persoane ce locuiesc în cele 546 de clădiri beneficiare ale acestei etape. Potrivit AEI, companiile din sectorul energetic şi nu numai şi-au arătat deschiderea de a se alătura şi de această dată campaniei, iar Electrica Furnizare a fost prima care s-a alăturat demersului Asociaţiei Energia Inteligentă şi a făcut posibilă demararea celei de-a doua ediţii a proiectului "Case cu Căldură".AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Burduja: Bugetul în energie e cu peste 152% mai mare; majoritatea creditelor bugetare merg pe proiectele din fonduri nerambursabile
Ministerul Energiei are în 2025 un buget de 14,7 miliarde lei, cu peste 152% mai mare decât anul trecut, iar cea mai mare parte a creditelor bugetare merge pe proiectele din fonduri nerambursabile, PNRR și Fondul pentru Modernizare, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja. 'Avem un buget bazat pe responsabilitate și pr
Tanczos: România a lăsat în urmă șapte state membre, care au PIB per capita mai mic
România a lăsat deja în urmă șapte state membre care au Produsul Intern Brut per capita mai mic decât cel din România și suntem în urcare, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Dacă ne uităm la Produsul Intern Brut și la recuperarea decalajelor față de celelalte state membre ale Uniu
Tanczos Barna: Săptămânile viitoare vom ieși cu un proiect de act normativ pentru reglementarea pieței crypto
Ministerul Finanțelor urmează să iasă săptămânile viitoare cu un proiect de act normativ pentru reglementarea pieței crypto, a anunțat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Statul trebuie să se pregătească pentru aceste noi provocări, nu doar în perspectiva campaniei electorale, ci și în perspectiva oricăr
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de peste 8 miliarde lei de la bănci, în februarie
Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna februarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 7,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 840 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Suma totală, de 8,04 miliarde lei, este cu 2,27 m
Ministrul Finanțelor: Noi nu calculăm nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025
Autoritățile nu calculează majorări de taxe sau de impozite în acest an, iar instituțiile sunt sub presiune constantă pentru a realiza partea de venituri, dar și pentru a ține cheltuielile sub control, a afirmat sâmbătă ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Noi nu calculăm cu nicio majorare de taxe sau de impozite în 2025
Tanczos: Bucureștiul contribuie la Fondul Național de Solidaritate; și-a dat seama că țara are Capitală și nu Capitala are țară
Bucureștiul va contribui anul acesta la Fondul Național de Solidaritate în ceea ce privește cele 14 procente cu care fiecare primărie, indiferent cât e de mare sau cât e de mică, a contribuit ani de zile în acest fond, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.
Tanczos: Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile
Este inadmisibil ca o companie care merge în pierderi să facă contracte colective de muncă cu majorări salariale nesustenabile, iar acele contracte trebuie renegociate, regândite de manageri raționali și de lideri de sindicat raționali și responsabili, a declarat sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. El a răspuns astf
Ministrul Finanțelor: Industria alimentară nu produce suficient; va fi nevoie de programe de susținere chiar peste fondurile europene
Industria alimentară din România are nevoie de programe de susținere și în anii următori, chiar peste fondurile europene, pentru că nu produce suficient, iar anul acesta vor fi două-trei scheme noi pentru zootehnie, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul susținut la Palatul Victoria, după aprobarea bugetului pe
Tanczos Barna: Până la sârșitul lunii martie, trebuie să dăm Hotărârea de Guvern privind punerea în aplicare a ''taxei pe stâlp''
Hotărârea de Guvern privind taxa pe construcții speciale ('taxa pe stâlp') trebuie aprobată până la finele lunii martie și, după aprobarea bugetului în Parlament, vom începe discuțiile concrete pentru a pregăti această hotărâre, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat
Tanczos: După aprobarea bugetului, Ministerul Muncii va pregăti alternative pentru ajutorul one off pentru pensionari
Ministerul Muncii va începe o analiză cu privire la ajutorul one-off pentru pensionarii cu pensii mici, iar în următoarele săptămâni după aprobarea bugetului va avea posibilitatea să vină cu un calcul concret în Coaliție, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, sâmbătă, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern în
Tanczos Barna: Este exclus să ajungem la ''junk'' în acest an
România nu va fi retrogradată în categoria țărilor nerecomandate investitorilor (junk) în acest an, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Este, exclus (să ajungem la 'junk'). Ne uităm la indicatorii economici, ne uităm la dezvoltarea economică, la soliditatea economiei românești, la bugetul făcut p
Ministrul Finanțelor: Am bugetat suficienți bani pentru a fi plătite datoriile la furnizorii de energie
Guvernul a prevăzut în bugetul pentru 2025 suficienți bani pentru a plăti datoriile către furnizorii de energie deja validate și pentru sumele care vor veni și cu siguranță va fi o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, a declarat sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.
Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru acest an
Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB. 'Am adoptat astăzi acest buget la care am lucrat aproape 4 săptămâni. (...) Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pentru că n
Transelectrica a înregistrat la Registrul Comerțului compania care va implementa proiectul Coridorul Verde
Compania de stat Transelectrica a informat vineri că a înregistrat la Registrul Comerțului societatea Joint Venture GECO Power Company - Green Energy Corridor Power Company, societate cu răspundere limitată, cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorul Verde. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe Bursa
Hidroelectrica: O eroare tehnică a cauzat încălcarea securității datelor personale a 69 de clienți; a fost remediată prompt
O eroare tehnică a făcut ca securitatea datelor personale a 69 de utilizatori dintre cei peste 500.000 de clienți Hidroelectrica să fie încălcată, în timpul procesului de migrare către aplicația iHidro, precizează compania, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES. 'În urma publicării articolului privin