Lemne de foc pentru o femeie singură în vârstă de 75 ani din Capitală prin proiectul ''Case cu Căldură''

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) a lansat miercuri cea de-a doua ediţie a proiectului "Case cu Căldură" prin care îşi propune să distribuie lemne de foc necesare încălzirii locuinţelor pe timp de iarnă pentru familii aflate în dificultate, iar prima beneficiară în cadrul acestui proiect a fost o femeie în vârstă de 75 ani, care locuieşte singură, doar din ajutorul social.
"Am reuşit să ducem la bun sfârşit câteva proiecte împreună cu Ministerul Energiei cu care am semnat în 2023 un parteneriat pentru combaterea sărăciei energetice extreme. Un proiect a fost "Case cu Căldură". Anul trecut, 2.200 de oameni au beneficiat de ceea ce a însemnat această acţiune, iar anul acesta sperăm să atingem cel puţin acest număr de oameni şi dacă se poate, să îl şi depăşim, dar pentru asta e nevoie de ajutor. Atât noi cât şi Crucea Roşie Română facem aceste acţiuni voluntar, dar din păcate e nevoie de bani ca să putem să achiziţionăm lemnele, să facem transportul, să le descărcăm", a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, după livrarea lemnelor.
Acesta a subliniat că proiectul derulat anul trecut a venit la pachet şi cu o nouă iniţiativă - "Registrul Caselor fără Căldură" - care reprezintă o situaţie la nivel naţional, structurată pe judeţe, a locuinţelor care folosesc ca sursă de încălzire sobe pe lemne, locuite de persoane sau familii vulnerabile.
"Împreună cu Crucea Roşie am făcut o chestionare a tuturor judeţelor şi în momentul de faţă există o bază de date în care sunt 7.333 de case care nu vor avea căldură în această iarnă fără un ajutor. Sunt case în care se găsesc persoane vulnerabile, se găsesc persoane cu dizabilităţi, se găsesc persoane în vârstă, se găsesc familii monoparentale, se găsesc persoane cu foarte mulţi copii. Credem că împreună putem să facem ca şi aceşti oameni să treacă cu bine iarna aceasta", a adăugat Dumitru Chisăliţă.
La rândul său, Adrian Halpert, director general Crucea Roşie Română, a precizat că un minim confort energetic nu trebuie să fie un lux pentru nimeni iar acest program este cu atât mai important cu cât preţurile la energie şi la resurse energetice precum masa lemnoasă au continuat să crească.
"Vreau să mulţumesc foarte mult Asociaţiei Energia Inteligentă, domnului Dumitru Chisăliţă şi Ministerului Energiei pentru că au găsit resurse să continue acest program care a fost început anul trecut. Sincer să vă spun, nu mă aşteptam să continue şi anul ăsta şi nu numai că va continua anul acesta, dar va fi mai amplu decât decât anul trecut în mai multe judeţe. Confortul energetic nu trebuie să fie un lux pentru nimeni. Un minim confort energetic este o chestiune de bază pe care trebuie să o avem toţi, care afectează demnitatea umană dacă nu îl ai. Şi e cu atât mai important acest program în contextul în care ştiţi foarte bine că preţurile la energie au continuat să crească şi la resursele energetice cum este masa lemnoasă şi din acest punct de vedere sper să reuşim să ajungem la cât mai multe familii, la câteva mii de familii dacă s-ar putea în această iarnă", a menţionat Adrian Halpert.
La rândul ei, Daniela Abrudean, director Crucea Roşie Română - Sector 3, a spus că organizaţia încearcă să sprijine persoanele singure, fără ajutor, iar în prezent foarte mulţi tineri voluntari sunt dornici să ajute.
"Pentru că doamna locuieşte în sectorul 3, ne ocupăm de dumneaei în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială care ne dă, în general, cazurile. Doamna este şi singură, nu are niciun ajutor, nici pensie, deci o s-o preluăm, ca să zic aşa. I-am adus acum şi nişte alimente şi o să avem grijă în continuare de dumneaei. Mulţumim pentru lemne, am mai dus astăzi încă la 10 familii şi urmează să mai avem încă patru familii care vor primi aceste lemne. Cu ocazia aceasta îi cunoaştem, ne apropiem mai mai mult de ei, capătă încredere şi o să colaborăm în continuare. Tinerii noştri voluntari, care sunt la liceu sau mai mari, sunt dornici să ajute şi în felul acesta creăm în societatea noastră, în sector, comuniune care nu poate să ducă decât la bine", a precizat ea.
Ioana Moise, beneficiara lemnelor pentru foc, a fost profund emoţionată şi a transmis presei că nu a primit niciodată nimic degeaba, mulţumind celor care au ajutat-o să treacă cu bine peste iarnă. Cazul acestei femei nu este unul aparte, astfel de situaţii fiind frecvente în marile oraşe, ceea ce adânceşte discrepanţa dintre imaginea ideală a unei mari metropole şi realitatea care se găseşte nu departe de centrul Capitalei.
În Bucureşti au fost identificate până în prezent 24 de case în care locuiesc persoane vulnerabile, din care 14 în sectorul 3 şi 10 în sectorul 5.
În acest context, preşedintele AEI a adăugat că de-a lungul timpului au existat diverse discuţii legate de lemnele de foc, având în vedere că jumătate dintre români le folosesc pentru a se încălzi, iar acestea sunt considerate energie curată. "Această acţiune nu este neapărat o acţiune rea în sine, pentru că lemnul de foc, după cum ştiţi, este categorisit ca fiind un element care este acceptabil, ca fiind energie curată, chiar energie regenerabilă. Dar, totuşi, există modalităţi diferite de a folosi lemnul de foc şi există modalităţi diferite de a recolta. În primul rând spunem că foarte mulţi dintre oamenii care în momentul de faţă au această vulnerabilitate, inclusiv din punct de vedere economic, se preocupă de încălzire atunci când vine frigul. Când vine frigul, omul se simte încolţit, iese din casă şi merge şi taie primul copac. Primul copac nu înseamnă neapărat copacul care chiar trebuia să fie tăiat, pentru că în pădurile româneşti există acea abordare de răritură. Răritura este o operaţie silvică obligatorie ca să permită dezvoltarea lemnului corespunzător. Deci ea trebuie făcută. Dacă n-am face acest lucru, am arunca acest lemn. Ideea de a exista sobe care să folosească lemne nu este o idee rea, dar trebuie să fie folosit acel lemn care altfel nu am avea ce face efectiv cu el", a explicat Chisăliţă.
În opinia sa, în momentul în care se taie un lemn umed ajung în atmosferă cu până la 40% mai multe noxe, iar gudronul care apare poate determina şi o serie de incendii.
"În momentul în care te duci şi tai un lemn umed, automat introduci mai multe elemente de pericol. În primul rând gradul de noxe creşte foarte mult şi în atmosferă ajung până la 40% mai multe noxe, ca urmare a faptului că lemnul nu este uscat. O altă problemă foarte importantă este gudronul. Un lemn umed dezvoltă gudron de-a lungul căilor de evacuare a coşului de fum care se auto-aprinde şi determină incendii. Multe dintre incendiile care se produc, se produc din această cauză. Deci, această acţiune nu este una împotriva curentului european, este o acţiune în sensul curentului european, dar este o acţiune făcută inteligent şi cu cap, de aşa natură încât să folosim cumva la maxim resursele şi să fim în acelaşi timp sustenabili", a mai spus şeful AEI.
Proiectul "Case cu Căldură" este derulat în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, sub umbrela Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice încheiat în toamna anului trecut între Asociaţia Energia Inteligentă şi Ministerul Energiei, cu scopul de a identifica gospodăriile aflate în situaţia de sărăcie energetică extremă, de a prezenta de programe şi politici adecvate şi de a propune soluţii efective de reducere a acestui fenomen în România, într-o manieră sustenabilă.
"Case cu Căldură", ediţia I, a fost derulat în iarna 2023-2024 şi s-a bucurat de sprijinul a 9 companii şi 9 donatori persoane fizice care au adus o speranţă în viaţa a peste 2.200 persoane ce locuiesc în cele 546 de clădiri beneficiare ale acestei etape. Potrivit AEI, companiile din sectorul energetic şi nu numai şi-au arătat deschiderea de a se alătura şi de această dată campaniei, iar Electrica Furnizare a fost prima care s-a alăturat demersului Asociaţiei Energia Inteligentă şi a făcut posibilă demararea celei de-a doua ediţii a proiectului "Case cu Căldură".AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus
ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale
Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm
ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.
Apele Române: Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali
Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române'. Potrivit instituției, toate măsurile necesare pentru menținerea siguranței în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată.
BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători, inspirate din tradițiile românești
Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani, propune un set de 10 sfaturi de educație financiară inspirate din tradițiile românești, care poate aduce în prim-plan esența Sărbătorilor de Paște: bucuria împărtășită, obiceiurile simple și alegerile cumpătate. Potrivit unui comunicat al băncii, remis AGERPRES, masa de Paște
ANAF: Prejudiciu de 2,5 milioane de lei, identificat la două societăți de transport alternativ de persoane din București
Inspectorii antifraudă au descoperit două societăți din București care desfășoară activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor digitale și care au creat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 2,5 milioane de lei, a anunțat, joi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Una dintre societăți a utilizat forța de mu
Patiserii vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producție pleacă la export
Patiserii estimează că vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate după eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, dar și a adaosurilor comerciale ridicate practicate de unii comercianți. 'Anul acesta credem că facem mai puțini cozonaci deoarece costuri
FPIOR transmite un ghid de informare privind acordarea voucherelor de vacanță pe card
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis miercuri un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță. Astfel, un angajat poate primi voucherele de vacanță pe card dacă semnează o declarație