Cifra de afaceri totală a industriei IT a depăşit 15,5 miliarde euro, în 2023, în creştere cu 12,16%(studiu)
Cifra de afaceri totală a industriei IT a depăşit 15,5 miliarde euro, în 2023, în creştere cu 12,16% comparativ cu 2022, se arată în studiul lansat miercuri de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), realizat cu sprijinul unui grup de cercetare din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
Conform unui comunicat al ANIS, remis AGERPRES, această performanţă subliniază rezilienţa industriei, în ciuda unui context economic global dificil.
"Industria continuă să fie caracterizată de o mare diversitate în materie de tipuri de activităţi, tehnologii şi modele operaţionale. Avem 48.405 companii înregistrate în sectorul IT&C, dintre care 45.467 în segmentul IT şi 2.938 în segmentul telecomunicaţii.", susţin autorii studiului.
Principala componentă, dezvoltarea de software la comandă, realizează 40,24% din cifra de afaceri totală şi a înregistrat o creştere de 19,92% în 2023, contribuind la generarea unei valori adăugate brute (VAB) de 50,9 miliarde lei, în creştere cu 19,5% faţă de 2022, arată cercetarea.
În aceeaşi perioadă, industria de telecomunicaţii a ajuns la o VAB de 12,4 miliarde de lei, în creştere cu 20,4% faţă de anul 2022.
"Impactul total al industriei asupra PIB-ului în 2021 a fost de 14,16%. Impactul direct reprezintă contribuţia generată strict de activităţile companiilor IT&C, şi anume 7,99% din PIB. Acesta include dezvoltarea şi livrarea de soluţii software şi servicii tehnologice. Impactul indirect se referă la cererea suplimentară de bunuri şi servicii generate în alte industrii pentru a susţine activitatea IT&C. În România, acest impact indirect reprezintă 2,74% din PIB. Practic, creşterea activităţilor IT&C generează cerere pentru furnizori din alte domenii, cum ar fi logistică, servicii profesionale sau producţie de hardware. Impactul indus derivă din consumul angajaţilor din sector şi industriile conexe, ceea ce contribuie cu 3,42% din PIB", mai arată studiul.
Astfel, impactul total al sectorului IT&C a fost de 45,3 miliarde euro, raportat la PIB-ul din 2023, ceea ce consolidează poziţia acestuia ca motor esenţial al economiei româneşti. De asemenea, studiul arată că peste 880.000 de locuri de muncă au fost create direct şi indirect de industria IT&C în 2021.
Studiul subliniază importanţa stimulentelor fiscale, cum ar fi scutirea de impozit pe venit pentru profesioniştii IT, pentru menţinerea competitivităţii sectorului. În 2023, contribuţiile fiscale ale angajaţilor IT au fost cele mai ridicate din economie, ajungând la 55.777 lei per angajat, chiar şi în prezenţa acestor scutiri.
"Sectorul a fost al doilea contributor la buget în termeni de taxe şi impozite plătite, cu o medie de 76.992 lei/angajat. Studiul izolează impactul direct în scenariul eliminării acestei facilităţi, respectiv o scădere estimată de până la 26,7% în profitabilitatea companiilor din sector, sub prezumţia faptului că toate celelalte condiţii ale economiei rămân neschimbate, ceea ce nu surprinde un efect compus şi al celorlalte modificări precum creşterile de costuri cu energia sau capitalul uman, inflaţia, evoluţia pieţei globale etc", mai arată cercetarea.
Analiza asupra impactului sectorului în economia românească este însoţită de o cercetare cantitativă şi calitativă cu privire la gradul de inovaţie în sectorul IT&C, barierele şi factorii favorizanţi pentru accelerarea inovaţiei. Cercetarea a fost realizată în perioada iunie-iulie 2024, pe un eşantion de 1.042 de companii care reflectă structura industriei după mărime şi tipurile de activităţi.
"Inovaţia este o componentă centrală a sectorului IT&C din România. Datele arată însă că, în timp ce 78,8% dintre respondenţi au raportat iniţiative de inovaţie în ultimii trei ani, doar 5,7% dintre aceştia au lansat un produs propriu pe piaţă. Cu alte cuvinte, deşi există numeroase iniţiative, conversia acestora de la stadiul de idee la produse efectiv lansate pe piaţă este limitată. Companiile respondente au evidenţiat o serie de bariere structurale în calea inovaţiei, precum lipsa facilităţilor fiscale specifice pentru cercetare-dezvoltare (R&D) şi/sau accesul dificil la mecanismele existente, lipsa centrelor de inovare şi a parcurilor ştiinţifice, precum şi a competenţelor de înregistrare a proprietăţii intelectuale. În mod notabil, companiile medii şi mari alocă până la 12% din bugetele lor pentru R&D, alimentând astfel un ciclu continuu de creştere şi diferenţiere competitivă", susţin autorii studiului.
Printre factorii care pot stimula inovaţia şi dezvoltarea unor centre IT puternice se numără accesul la fonduri europene, colaborarea cu universităţile în proiecte de cercetare şi educaţie şi sprijinul autorităţilor locale pentru crearea unui cadru financiar atractiv. Aceşti factori pot transforma România într-un hub tehnologic de referinţă în Europa, contribuind astfel la creşterea competitivităţii economiei naţionale.
"Studiul aduce o perspectivă fundamentată ştiinţific asupra rolului strategic al industriei IT în România. Contribuţia directă a sectorului IT&C la PIB a avut o creştere exponenţială în ultimul deceniu, însă efectul multiplicator al tehnologiei este cu atât mai impresionant, contribuind la creşterea economică şi la dezvoltarea altor sectoare economice prin digitalizare şi inovaţie. Viitorul economiei are gene tech, astfel că avem nevoie de un angajament solid din partea tuturor - sectorul privat, autorităţile publice, mediul academic şi societatea civilă - pentru a dezvolta un ecosistem digital robust şi o politică industrială bazată pe inovaţie, care să ducă economia românească la următorul nivel de dezvoltare. Studiul lansat astăzi poate fi un fundament pentru politici publice bazate pe date clare şi cercetări amănunţite, menite să sprijine evoluţia industriei IT şi să maximizeze potenţialul acesteia ca sursă de creştere pentru întreaga economie", a afirmat Edward Creţescu, preşedintele ANIS, citat în comunicat.
Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) este asociaţia reprezentativă a industriei de IT din România. ANIS are peste 150 de companii membre, este un promotor al digitalizării şi reprezintă interesele industriei de IT de 25 de ani, fiind un partener de dialog credibil care poate contribui la crearea de politici publice care să faciliteze valorificarea tehnologiei pentru dezvoltarea socio-economică. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 15,8% în primele 11 luni din 2024; importurile s-au redus cu 6,3%
Producția de cărbune a României a depășit, în primele 11 luni ale anului trecut, 1,758 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 15,8% mai mică (minus 329.700 tep) față de cea din perioada similară din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, d
Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de marți
Bursa de la București a închis în creștere pe majoritatea indicilor ședința de tranzacționare de marți, cu un rulaj de 60,848 milioane de lei (12,227 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Bursei de Valori București, cu schimburi de aproape 7,351 milioane de lei, urmate de acțiunile BRD-Groupe Societe
Peste 1,306 milioane de posturi erau ocupate în instituțiile și autoritățile publice, în noiembrie 2024 (Ministerul Finanțelor)
Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în noiembrie 2024, de 1.306.197, cu 5.900 mai multe comparativ cu luna anterioară, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES. Peste 64% dint
Boloș: În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al României
Planul Bugetar-Structural al României a fost aprobat în Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), alături de planurile altor 20 de state membre, a anunțat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. ''Vestea zilei! În Consiliul ECOFIN a fost aprobat Planul Bugetar-Structural al Rom
Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi de aproape 130 de milioane de lei, în 2024 (raport)
Comisarii de mediu au efectuat, anul trecut, 47.566 de inspecții în domeniul controlului poluării și în cel al biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate, în creștere cu 7,05% față de 2023, iar amenzile aplicate s-au ridicat la valoarea de 129,074 milioane de lei, reiese din raportul de activitate al Gărzii Naționale de Mediu (GNM
Târg de produse agroalimentare românești, de Ziua Unirii Principatelor, în curtea Ministerului Agriculturii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în curtea instituției, între 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești, cu ocazia sărbătoririi ''Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie'', informează ministerul. Expozanții prezenți la
Negrescu (consultant economic): Alegerea lui Trump, o oportunitate pentru România; putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani
Alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii reprezintă o oportunitate pentru România, fiind un moment T0 de la care putem reconstrui relațiile economice cu investitorii americani, neglijate în ultimii ani, susține consultantul economic Adrian Negrescu. 'Alegerea lui Trump reprezintă o oportunitat
Hanga: În 2024, am înregistrat un nou maxim în ceea ce privește numărul de tranzacții la bursă, respectiv 2,6 milioane
Bursa de Valori București a înregistrat în 2024 cel mai mare număr de tranzacții, respectiv 2,6 milioane, în creștere cu 32% față de anul anterior, a declarat marți președintele BVB, Radu Hanga, la ceremonia de listare pe Bursă a emisiunii de obligațiuni a companiei Autonom. 'Privind înapoi la 2024, capitalizarea de piață a companii
ANOFM: 97 programe de formare profesională vor începe în februarie, la nivel național
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza, în februarie, 97 programe de formare profesională pentru 1.418 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și a municipiului București. Programele de formare profesională cu ce
Evoluție mixtă a indicilor bursieri în deschiderea ședinței de marți
Indicii Bursei de Valori București înregistrau o evoluție mixtă la începutul ședinței de marți, iar rulajul se cifra la 8,022 milioane de lei (1,612 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 0,01%, iar indicele BET-Plus,
UPDATE Traficul aerian de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2024 cu circa 6%
Traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului 2024 a crescut cu aproape 6% față de 2023 și cu 12% față de 2019, informează Asociația Aeroporturilor din România (AAR). Potrivit unui comunicat al AAR, transm
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor: CSALB a fost eliminată de pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor
Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB) a fost eliminat de pe lista entităților de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) din România, iar până la clarificarea situației juridice a acestei instituții consumatorii se pot adresa în continuare cu încredere Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în
APIA: Ajutor de peste 39,7 milioane lei pentru crescătorii de animale
Centrele Județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata a peste 39,7 milioane lei ca ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), anunță instituția într-un comunicat transmis marți AGERPRES. Cererile de plată sunt aferente serviciilor prestate în luna septembrie 2024 și trimestru
Producția de țiței a României a scăzut cu 4,2% în primele 11 luni din 2024; importurile s-au majorat cu 10,8%
România a produs, în primele 11 luni din 2024, o cantitate de țiței de aproape 2,456 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 106.500 tep mai mică (-4,2%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în perioada menționată,
Ministrul Finanțelor participă marți la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă marți, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, potrivit reprezentanților ministerului. Conform informațiilor publicate pe site-ul Consiliului European, cu această ocazie, Președinția poloneză își va prezenta programul de lucru în domeniul afacerilor economice și financia