logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Ministrul Cercetării: Lansarea 'Agerpres Daily News | Hold History' este un alt pas crucial în construirea unui ecosistem digital sigur

Imagine din galeria Agerpres

Lansarea "Agerpres Daily News | Hold History" reprezintă un alt pas crucial în construirea unui ecosistem digital sigur şi bine informat, iar folosirea tehnologiei blockchain este un argument puternic pentru autenticitatea şi veridicitatea informaţiilor, a declarat, luni, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, la evenimentul de lansare a proiectului.

 

 



"Într-o lume dominată de provocările digitale, utilizarea blockchain-ului pentru a garanta autenticitatea şi veridicitatea informaţiilor este esenţială. Lansarea "Agerpres Daily News | Hold History" este un alt pas crucial în construirea unui ecosistem digital sigur şi bine informat.(...) Ceea ce facem noi astăzi va avea impact şi peste zeci de ani, din punctul meu de vedere. România este într-o perioadă în care tot mai mult se vorbeşte despre noile tehnologii şi suntem deja în etapa în care trebuie să le şi punem în practică. (...) Astăzi, de exemplu, putem cu un modul AI să filtrăm volume foarte mari de date, să găsim cuvintele cheie mult mai uşor. Şi nu vreau să vorbesc de anumite aplicaţii, dar chiar poţi să ajungi să scrii şi articole care să stea şi bine în pagină. Iar tocmai din acest motiv mă bucur că Institutul de Cercetare în Informatică (...) a venit cu o tehnologie de ultimă generaţie, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Ştiri AGERPRES, tocmai pentru a-i asigura pe cei care urmăresc această sursă de încredere în zona jurnalistică de faptul că informaţiile care vin aici sunt unele de calitate. Pe de o parte, vine suportul ministerului pentru a aduce în format digital o istorie de 135 de ani a jurnalismului din România, care pentru dumneavoastră, dragi studenţi, va fi una foarte utilă din punct de vedere al informaţiilor.(...) Doi, folosirea tehnologie blockchain e un foarte mare argument pentru faptul că o ştire care a fost difuzată, a fost transmisă sub o anumită formă, nu mai poate să fie modificată. Sau dacă e modificată, apar urmele acestei modificări. E un experiment foarte bun şi mă bucur că facem acest lucru cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES", a explicat Bogdan-Gruia Ivan.

 



La rândul său, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti, Adrian-Victor Vevera, a subliniat faptul că proiectul pilot "Agerpres Daily News | Hold History", care se va desfăşura în perioada 21-31 octombrie, va transpune zona de ştire, cu ajutorul tehnologiei blockchain, în secolul în care trăim.

 



"Noi îl considerăm total inovator (n.r - proiectul pilot). (...) Vom folosi tehnologia blockchain pentru a certifica şi a valida ştirile. În audienţa noastră, majoritatea studenţilor sunt de la Comunicare, Jurnalism, partea de matematică aplicată şi zona de tehnologie. Cred că ei sunt viitorii consumatori ai acestui program. Este un proiect care a pornit derivat din alte două proiecte'', a spus Adrian-Victor Vevera, adăugând că pe 1 noiembrie ar putea demara alte două proiecte.

 



El a menţionat că este vorba de un proiect care a început între AGERPRES şi ICI, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, de a se digitaliza întreaga resursă fotografică, arhiva de 135 de ani a Agenţiei, şi un proiect pe care ICI împreună cu AGERPRES l-au gândit, de a crea o aplicaţie de AI care să poată să citească pentru cei care sunt la volan, pentru cei care se ocupă cu altceva, un flux de ştiri, "dar ştiri care să fie validate".

 



Adrian-Victor Vevera a menţionat că în felul acesta s-a ajuns la necesitatea de a valida ştirile, iar acesta este un obicei care a început să se practice la toate marile agenţii de presă. Astfel, s-a ajuns la zona de ştire sub forma unui NFT data care să rămână în memorie, să poată să fie colecţionat.

 



Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a explicat oportunitatea unui asemenea proiect, menţionând că sunt cititori, cu un background informaţional, care susţin că întotdeauna verifică ştirea pe site-ul Agenţiei Naţionale de Presă şi a subliniat că numărul tinerilor care ''intră'' pe site este destul de mic.

 



"Tinerii din ziua de astăzi nu vin pe canalele pe care media le livrează. Ei aşteaptă ca media să vină acolo unde sunt ei prezenţi. Aşa a început în urmă cu doi ani proiectul cu NFT, fotografie din arhivă. (...) Care este oportunitatea? Cred că e esenţial să unim, să conectăm jurnalismul tradiţional şi jurnalismul care, cu siguranţă în viitor, va folosi tehnologia. Este important să păstrăm ceea ce noi, jurnalişti cu experienţă, şi voi, mai departe, avem deja în ADN-ul nostru: informaţia trebuie verificată, trebuie certificată, trebuie să ne asumăm informaţia pe care noi o livrăm, dar trebuie întotdeauna să ne preocupăm şi de canalul care va duce această informaţie. Pentru că s-ar putea, de la informaţia noastră pură şi reală, fără niciun dram de subiectivitate, să ajungă spre alte canale o informaţie care este profund afectată. Aici cred că ar trebui să lucrăm. Este un proiect pilot. Sper din tot sufletul să fie un început în informaţia viitorului", a arătat Claudia Nicolae.

 

 

 

 

 



ICI Bucureşti şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, au lansat luni proiectul "Agerpres Daily News | Hold History", care are scopul de a combate dezinformarea şi de a promova jurnalismul de calitate prin utilizarea tehnologiei blockchain şi a tokenurilor non-fungibile (NFT). La evenimentul de lansare au fost prezenţi studenţi de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, din cadrul Universităţii Bucureşti, însoţiţi de decanul instituţiei, Romina Surugiu, precum şi studenţi de la Universitatea Româno- Americană.

 



***
Proiectul "Agerpres Daily News | Hold History" are scopul de a combate dezinformarea şi de a promova jurnalismul de calitate prin utilizarea tehnologiei blockchain şi a tokenurilor non-fungibile (NFT).

 



Proiectul îşi propune să transforme ştirile autentice şi verificate în NFT-uri unice, oferindu-le consumatorilor de media posibilitatea de a colecţiona şi de a deţine o parte dintre cele mai relevante momente din actualitatea zilnică. Fiecare NFT va reprezenta o selecţie a celor mai importante informaţii ale zilei, oferite de o sursă de încredere, având inclus un certificat de autenticitate digitală, garantat de tehnologia blockchain, care previne modificările sau manipularea informaţiilor.

 



În fiecare zi, o echipă de jurnalişti cu experienţă va selecta cele mai importante ştiri, care vor fi transformate în NFT-uri. Aceste NFT-uri vor fi disponibile pe platforma ICI D|Services, prima platformă instituţională din Europa dedicată gestionării şi tranzacţionării activelor digitale. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 13-02-2025 18:14

ADR: Specialiștii au restabilit funcționarea platformei SEAP, în condiții normale

Specialiștii Autorității pentru Digitalizarea României (ADR) au restabilit funcționarea platformei SEAP, în condiții normale, a anunțat joi instituția. 'Pentru respectarea principiului tratamentului egal și asigurarea nerestricționată a accesului la procedurile de achiziție publică, toate procedurile online cu date limită de depunere 11-14 febr

Economic 13-02-2025 18:12

CFR Călători: Titlurile de călătorie metropolitane integrate nu vor mai putea fi comercializate din 17 februarie

Titlurile de călătorie metropolitane integrate nu vor mai putea fi comercializate începând cu data de 17 februarie 2025, iar cele procurate deja vor fi acceptate la transport până la expirarea valabilității, a anunțat, joi, CFR Călători. 'CFR Călători informează că, începând cu data de 17 februarie 2025, nu va mai putea fi apl

Economic 13-02-2025 18:01

Chipăilă (APT): Dacă nu sunt bani la buget, e și pentru că nu investim suficient în promovarea României, pentru a atrage turiști străini

Faptul că nu investim suficient în promovarea României pentru a convinge mai mult de 2,3 milioane de turiști străini să vină să aducă bani în țară este una dintre cauzele pentru care nu sunt bani la bugetul de stat, în condițiile în care Albania, de exemplu, înregistrează 14 milioane de turiști străini, deci de șase ori și ceva mai mult de

Economic 13-02-2025 17:56

IMM România: Decontările serviciilor medicale și produselor farmaceutice înregistrează întârzieri de peste 30-45 zile

Decontările serviciilor medicale și produselor farmaceutice înregistrează întârzieri de peste 30-45 zile, încălcându-se astfel dispozițiile legii și neaplicându-se dobânzile penalizatoare reglementate de aceasta, farmaciile plătind penalități pentru întârziere către furnizori și confruntându-se cu sistarea livrărilo

Economic 13-02-2025 17:45

Blocul Național Sindical propune prelungirea PNRR și corelarea lui cu perioada de programare 2021 - 2027

Blocul Național Sindical (BNS) a propus, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene (CE), prelungirea PNRR și corelarea lui cu perioada de programare 2021 - 2027, precum și extinderea perioadei de implementare a proiectelor, în condițiile în care nu există posibilitatea fazării acestora. Reprezentanții BNS au lua

Economic 13-02-2025 16:45

Constantinescu (FIHR): Ne trebuie oameni cu competențe pe aplicațiile de management al prezenței online a spațiilor de cazare

Industria hotelieră are nevoie de specialiști cu competențe pe digitalizare, pe tot ce înseamnă aplicații de management al prezenței online a spațiilor de cazare, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Simona Constantinescu. Întrebată dacă există un deficit

Economic 13-02-2025 16:38

Euroins Insurance Group contestă la CEDO refuzul instanței române de a suspenda procedura de faliment a Euroins România

Euroins Insurance Group AD (EIG) va intenta un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din cauza deciziei Curții de Apel București (CAB) din 11 februarie de respingere a apelului formulat de EIG împotriva procedurii falimentului Euroins Romania. 'EIG deschide un proces la Curtea Europeană din cauza refuzului instanței române de a

Economic 13-02-2025 16:34

Ministrul Economiei: Lucrăm la crearea unei aplicații, pentru ca antreprenorii să nu mai trebuiască să vină cu documente de mai multe ori

O licitație de 180 de milioane de euro a fost lansată pentru migrarea serviciilor publice în cloud-ul guvernamental, iar în prezent se lucrează la crearea unei aplicații prin care statul va consulta, direct, dacă o companie are toate documentele necesare, astfel încât antreprenorii să nu mai vină în fața ghișeelor cu dosare cu șină, a afirmat mi

Economic 13-02-2025 16:27

Președintele FIHR: În 2025, ar trebui să existe o creștere în turism măcar la nivelul inflației, din punct de vedere al afacerilor

Domeniul turismului este primul impactat de schimbările de context - conflicte la graniță, schimbări pe scena politică, majorări de TVA sau alte modificări fiscale în sens crescător - însă, din analize, în 2025 ar trebui să existe o creștere a cifrei de afaceri măcar la nivelul inflației, a declarat, joi, pentru AGERPRES, președinta Federaț

Economic 13-02-2025 15:30

ELCEN a lansat procedura de achiziție pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind 'Cartierul Energiei'

ELCEN a lansat procedura de achiziție pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind 'Cartierul Energiei', a anunțat joi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, într-o postare pe Facebook. 'În pr

Economic 13-02-2025 15:28

Ile (FIHR): Litoralul, anumite stațiuni balneare și montane vor fi afectate de diminuarea sumelor alocate de stat pentru voucherele de vacanță

Voucherele de vacanță reprezintă pentru unele segmente de business o sursă importantă de venituri, iar litoralul, anumite stațiuni balneare și montane vor fi afectate de diminuarea sumelor pe care statul le alocă pentru aceste vouchere, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Călin Ile, președinte de onoare al Federației Industriei Hoteliere din Rom&acir

Economic 13-02-2025 14:45

Mititelu (ASF): În viitorul apropiat, cei mai buni agenți de asigurări pentru clienții persoane fizice vor fi agenții IA

Agenții de inteligență artificială (IA) vor fi, în viitorul apropiat, cei mai buni agenți de asigurări pentru clienții persoane fizice, deoarece pot face recomandări mult mai precise și mai corecte, iar ceilalți agenți ar trebui mai degrabă să-i folosească ca instrumente pentru îmbunătățirea activității, a declarat joi vicepreședinte al sectorului de Asigurări-Re

Economic 13-02-2025 14:02

Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus cu peste un miliard de euro în 2024

Investițiile directe ale nerezidenților în România s-au redus cu peste un miliard de euro anul trecut, la 5,730 miliarde de euro, de la 6,748 miliarde de euro în 2023, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate joi. Participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 4,

Economic 13-02-2025 13:53

Damov: Bucureștiul e un fel de ''Albă-ca-grămada și cei șapte primari'' și ne întrebăm cum să ajungem la circularitate

Bucureștiul e un fel de ''Albă-ca-grămada și cei șapte primari'', cu o grămadă mare de gunoi pe care o tot creștem la Vidra și șapte primari care nu se înțeleg, cu tarife care diferă de la o stradă la alta și ne întrebăm cum să ajungem la circularitate, a declarat, joi, la o conferință de specialitate, președintele Coaliției pentru Economi

Economic 13-02-2025 13:25

Deficitul de cont curent a crescut la 29,370 miliarde de euro în 2024

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 29,370 miliarde de euro, în 2024, comparativ cu 21,491 miliarde euro în 2023, potrivit datelor Băncii Naționale a României, publicate joi. În structura acestuia, balanța bunurilor a