VIDEO Ministrul Cercetării: Lansarea 'Agerpres Daily News | Hold History' este un alt pas crucial în construirea unui ecosistem digital sigur

Lansarea "Agerpres Daily News | Hold History" reprezintă un alt pas crucial în construirea unui ecosistem digital sigur şi bine informat, iar folosirea tehnologiei blockchain este un argument puternic pentru autenticitatea şi veridicitatea informaţiilor, a declarat, luni, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, la evenimentul de lansare a proiectului.
"Într-o lume dominată de provocările digitale, utilizarea blockchain-ului pentru a garanta autenticitatea şi veridicitatea informaţiilor este esenţială. Lansarea "Agerpres Daily News | Hold History" este un alt pas crucial în construirea unui ecosistem digital sigur şi bine informat.(...) Ceea ce facem noi astăzi va avea impact şi peste zeci de ani, din punctul meu de vedere. România este într-o perioadă în care tot mai mult se vorbeşte despre noile tehnologii şi suntem deja în etapa în care trebuie să le şi punem în practică. (...) Astăzi, de exemplu, putem cu un modul AI să filtrăm volume foarte mari de date, să găsim cuvintele cheie mult mai uşor. Şi nu vreau să vorbesc de anumite aplicaţii, dar chiar poţi să ajungi să scrii şi articole care să stea şi bine în pagină. Iar tocmai din acest motiv mă bucur că Institutul de Cercetare în Informatică (...) a venit cu o tehnologie de ultimă generaţie, în parteneriat cu Agenţia Naţională de Ştiri AGERPRES, tocmai pentru a-i asigura pe cei care urmăresc această sursă de încredere în zona jurnalistică de faptul că informaţiile care vin aici sunt unele de calitate. Pe de o parte, vine suportul ministerului pentru a aduce în format digital o istorie de 135 de ani a jurnalismului din România, care pentru dumneavoastră, dragi studenţi, va fi una foarte utilă din punct de vedere al informaţiilor.(...) Doi, folosirea tehnologie blockchain e un foarte mare argument pentru faptul că o ştire care a fost difuzată, a fost transmisă sub o anumită formă, nu mai poate să fie modificată. Sau dacă e modificată, apar urmele acestei modificări. E un experiment foarte bun şi mă bucur că facem acest lucru cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES", a explicat Bogdan-Gruia Ivan.
La rândul său, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) Bucureşti, Adrian-Victor Vevera, a subliniat faptul că proiectul pilot "Agerpres Daily News | Hold History", care se va desfăşura în perioada 21-31 octombrie, va transpune zona de ştire, cu ajutorul tehnologiei blockchain, în secolul în care trăim.
"Noi îl considerăm total inovator (n.r - proiectul pilot). (...) Vom folosi tehnologia blockchain pentru a certifica şi a valida ştirile. În audienţa noastră, majoritatea studenţilor sunt de la Comunicare, Jurnalism, partea de matematică aplicată şi zona de tehnologie. Cred că ei sunt viitorii consumatori ai acestui program. Este un proiect care a pornit derivat din alte două proiecte'', a spus Adrian-Victor Vevera, adăugând că pe 1 noiembrie ar putea demara alte două proiecte.
El a menţionat că este vorba de un proiect care a început între AGERPRES şi ICI, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, de a se digitaliza întreaga resursă fotografică, arhiva de 135 de ani a Agenţiei, şi un proiect pe care ICI împreună cu AGERPRES l-au gândit, de a crea o aplicaţie de AI care să poată să citească pentru cei care sunt la volan, pentru cei care se ocupă cu altceva, un flux de ştiri, "dar ştiri care să fie validate".
Adrian-Victor Vevera a menţionat că în felul acesta s-a ajuns la necesitatea de a valida ştirile, iar acesta este un obicei care a început să se practice la toate marile agenţii de presă. Astfel, s-a ajuns la zona de ştire sub forma unui NFT data care să rămână în memorie, să poată să fie colecţionat.
Directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a explicat oportunitatea unui asemenea proiect, menţionând că sunt cititori, cu un background informaţional, care susţin că întotdeauna verifică ştirea pe site-ul Agenţiei Naţionale de Presă şi a subliniat că numărul tinerilor care ''intră'' pe site este destul de mic.
"Tinerii din ziua de astăzi nu vin pe canalele pe care media le livrează. Ei aşteaptă ca media să vină acolo unde sunt ei prezenţi. Aşa a început în urmă cu doi ani proiectul cu NFT, fotografie din arhivă. (...) Care este oportunitatea? Cred că e esenţial să unim, să conectăm jurnalismul tradiţional şi jurnalismul care, cu siguranţă în viitor, va folosi tehnologia. Este important să păstrăm ceea ce noi, jurnalişti cu experienţă, şi voi, mai departe, avem deja în ADN-ul nostru: informaţia trebuie verificată, trebuie certificată, trebuie să ne asumăm informaţia pe care noi o livrăm, dar trebuie întotdeauna să ne preocupăm şi de canalul care va duce această informaţie. Pentru că s-ar putea, de la informaţia noastră pură şi reală, fără niciun dram de subiectivitate, să ajungă spre alte canale o informaţie care este profund afectată. Aici cred că ar trebui să lucrăm. Este un proiect pilot. Sper din tot sufletul să fie un început în informaţia viitorului", a arătat Claudia Nicolae.
ICI Bucureşti şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, au lansat luni proiectul "Agerpres Daily News | Hold History", care are scopul de a combate dezinformarea şi de a promova jurnalismul de calitate prin utilizarea tehnologiei blockchain şi a tokenurilor non-fungibile (NFT). La evenimentul de lansare au fost prezenţi studenţi de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, din cadrul Universităţii Bucureşti, însoţiţi de decanul instituţiei, Romina Surugiu, precum şi studenţi de la Universitatea Româno- Americană.
***
Proiectul "Agerpres Daily News | Hold History" are scopul de a combate dezinformarea şi de a promova jurnalismul de calitate prin utilizarea tehnologiei blockchain şi a tokenurilor non-fungibile (NFT).
Proiectul îşi propune să transforme ştirile autentice şi verificate în NFT-uri unice, oferindu-le consumatorilor de media posibilitatea de a colecţiona şi de a deţine o parte dintre cele mai relevante momente din actualitatea zilnică. Fiecare NFT va reprezenta o selecţie a celor mai importante informaţii ale zilei, oferite de o sursă de încredere, având inclus un certificat de autenticitate digitală, garantat de tehnologia blockchain, care previne modificările sau manipularea informaţiilor.
În fiecare zi, o echipă de jurnalişti cu experienţă va selecta cele mai importante ştiri, care vor fi transformate în NFT-uri. Aceste NFT-uri vor fi disponibile pe platforma ICI D|Services, prima platformă instituţională din Europa dedicată gestionării şi tranzacţionării activelor digitale. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ady Ivaşcu)
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi
Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin
CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători
Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit
OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri
Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț
ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto
Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București
Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin
Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)
Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci
Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025 (studiu)
Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025, relevă un studiu realizat de EY România, care dezvăluie preferințele consumatorilor pentru cheltuielile legate de această perioadă, într-un context marcat de inflație ridicată și instabilitate economică. Potrivit EY România, sondajul evidențiază accentul pus
ANCOM: Platformele online foarte mari au obligația de a atenua riscurile sistemice asupra proceselor electorale
Furnizorii de platforme online și de motoare de căutare online foarte mari au obligația de a evalua și atenua riscurile sistemice identificate, precum diseminarea de conținut ilegal, efectele negative asupra exercitării drepturilor fundamentale și asupra discursului civic sau proceselor electorale, se arată într-un comunicat de presă al Autorității Naționale pentru Adm
ANPC: Cozonaci cu până la 21 de E-uri în marile lanțuri de magazine, compoziție înșelătoare și probleme la declarația nutrițională
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au analizat cozonacii puși în vânzare în marile lanțuri de retail din România și atrag atenția asupra aditivării excesive, în condițiile în care au fost identificate până la 21 de E-uri, compoziției înșelătoare cu ingrediente ambigue și problemelor la declarația nutrițională.
Apele Române: Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali
Barajul Valea de Pești funcționează în parametri normali și nu există niciun pericol pentru populație sau infrastructură, a anunțat, joi, Administrația Națională 'Apele Române'. Potrivit instituției, toate măsurile necesare pentru menținerea siguranței în exploatare au fost deja implementate, iar structura barajului nu este afectată.
BCR propune 10 sfaturi financiare de Sărbători, inspirate din tradițiile românești
Banca Comercială Română (BCR), prin programul Școala de Bani, propune un set de 10 sfaturi de educație financiară inspirate din tradițiile românești, care poate aduce în prim-plan esența Sărbătorilor de Paște: bucuria împărtășită, obiceiurile simple și alegerile cumpătate. Potrivit unui comunicat al băncii, remis AGERPRES, masa de Paște
ANAF: Prejudiciu de 2,5 milioane de lei, identificat la două societăți de transport alternativ de persoane din București
Inspectorii antifraudă au descoperit două societăți din București care desfășoară activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor digitale și care au creat un prejudiciu la bugetul de stat de peste 2,5 milioane de lei, a anunțat, joi, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). 'Una dintre societăți a utilizat forța de mu
Patiserii vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale; 30% din producție pleacă la export
Patiserii estimează că vor 'coace' mai puțini cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din cauza costurilor mai mari înregistrate după eliminarea facilităților fiscale în industria alimentară, dar și a adaosurilor comerciale ridicate practicate de unii comercianți. 'Anul acesta credem că facem mai puțini cozonaci deoarece costuri
FPIOR transmite un ghid de informare privind acordarea voucherelor de vacanță pe card
Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis miercuri un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță. Astfel, un angajat poate primi voucherele de vacanță pe card dacă semnează o declarație