logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Deficitul pentru 2024 a fost revizuit la 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94 puncte procentuale (proiect rectificare)

Imagine din galeria Agerpres

Deficitul bugetului general consolidat reprezintă 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94 puncte procentuale faţă de programul iniţial, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024, publicată de Ministerul Finanţelor.

"Veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu suma de 42,67 miliarde de lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 60,106 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash este 122,825 miliarde de lei", se precizează în document.

Bugetul pentru acest an a fost construit iniţial pe un deficit bugetar de 5% din PIB.

Potrivit sursei citate, influenţele veniturilor bugetului de stat pe anul 2024 se reflectă, în principal, pe veniturile din impozitul pe profit, respectiv un plus de 1,081 miliarde de lei. Majorarea se datorează atât evoluţiei înregistrată de încasările din impozitul pe profit comparativ cu programul estimat, cât şi includerii a 720 de milioane de lei, parte componentă a impactului de 7,9 miliarde de lei, evidenţiat la fundamentarea OUG nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.

De asemenea, mai sunt influenţe de 1,633 miliarde de lei din alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice, ca urmare a evoluţiei negative înregistrată de încasările din impozitul pe venitul microîntreprinderilor comparativ cu programul estimat; impozit pe venit şi salarii: +1,537 miliarde de lei per sold, din care +3,954 miliarde de lei impozit pe venit şi -2,416 miliarde de lei cote defalcate din impozitul pe venit.

Conform sursei citate, estimările includ şi majorarea de la 2.000 lei la 3.000 lei a plafonului lunar neimpozabil, în cazul veniturilor din pensii.

La taxa pe valoarea adăugată (TVA) se înregistrează o scădere de 555,4 milioane lei per sold, în timp ce la accize se înregistrează o creştere de 2,501 miliarde de lei.

În proiect se menţionează că la alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii se consemnează o scădere de 976,5 milioane lei. Aceasta se datorează ca urmare a evoluţiei negative înregistrată de încasări comparativ cu programul estimat.

De asemenea, la contribuţii de asigurări sociale se înregistrează o creştere de 1,957 miliarde de lei. Majorarea se datorează atât evoluţiei înregistrate de încasările din contribuţii de asigurări comparativ cu programul estimat cât şi includerii a 1,140 miliarde de lei, parte componentă a impactului de 7,9 miliarde de lei, evidenţiat la fundamentarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024.

Potrivit proiectului, la venituri nefiscale se menţionează o scădere de 827,2 milioane lei, aceasta fiind cauzată de evoluţia negativă înregistrată de încasări comparativ cu programul estimat.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului de stat pe anul 2024, se majorează, per sold, cu suma de 41,709 miliarde de lei.

Principalele influenţe în ceea ce priveşte cheltuielile bugetului de stat vizează: cheltuielile de personal, care se majorează, pe sold, cu 8,799 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii se diminuează cu 294,3 milioane lei.

De asemenea, cheltuielile cu dobânzile cresc cu 3 miliarde de lei, cele cu subvenţiile se majorează cu 424,6 milioane lei, iar transferurile între unităţi ale administraţiei publice înregistrează un plus cu 2,521 miliarde de lei. Alte transferuri se majorează cu 330,9 milioane lei, în timp ce cheltuielile cu asistenţa socială cresc cu 5,127 miliarde de lei.

Potrivit proiectului, sumele destinate proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014 -2020 înregistrează o majorare cu 1,361 miliarde de lei, iar cele pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2021 - 2027 au în plus 19,822 miliarde de lei.

"Pentru alte cheltuieli sunt consemnate creşteri cu 2,041 miliarde de lei; sumele pentru proiectele cu finanţare din sumele reprezentând asistenţa financiară nerambursabilă aferentă PNRR se majorează cu 673,2 milioane lei; proiectele cu finanţare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR se diminuează cu 250 milioane lei; cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă se diminuează cu 22,9 milioane lei; cheltuielile de capital se diminuează cu 1,848 miliarde de lei", se mai arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 31-01-2025 17:44

Transelectrica a înregistrat la Registrul Comerțului compania care va implementa proiectul Coridorul Verde

Compania de stat Transelectrica a informat vineri că a înregistrat la Registrul Comerțului societatea Joint Venture GECO Power Company - Green Energy Corridor Power Company, societate cu răspundere limitată, cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorul Verde. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe Bursa

Economic 31-01-2025 16:36

Hidroelectrica: O eroare tehnică a cauzat încălcarea securității datelor personale a 69 de clienți; a fost remediată prompt

O eroare tehnică a făcut ca securitatea datelor personale a 69 de utilizatori dintre cei peste 500.000 de clienți Hidroelectrica să fie încălcată, în timpul procesului de migrare către aplicația iHidro, precizează compania, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES. 'În urma publicării articolului privin

Economic 31-01-2025 16:15

MIPE: Investiții europene de peste 849 milioane euro pentru comunitățile vulnerabile și pentru elevi

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a deschis trei apeluri de proiecte ce vor finanța extinderea serviciilor sociale în comunitățile rurale defavorizate, îmbunătățirea calității învățământului contribuind la reducerea disparităților sociale și educaționale, a anunțat, vineri, instituția. Fondurile europene vor fi asi

Economic 31-01-2025 15:44

VIDEO Boloș: Urmează să definitivăm cu Comisia modalitatea pentru a înainta în îndeplinirea jalonului privind guvernanța corporativă la Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz

Modalitatea în care se va înainta în ceea ce privește jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență privind guvernanța corporativă la companiile din sectorul energetic va fi definitivată cu Comisia Europeană, cu ocazia unei vizite pe care reprezentanții acesteia o vor efectua în perioada 10-14 februarie, a declarat, într-un inte

Economic 31-01-2025 15:08

Vameșii ieșeni și suceveni au confiscat diverse articole sportive în valoare de 910.000 lei

Vameșii ieșeni și suceveni au confiscat diverse articole sportive în valoare de 910.000 lei, în urma unui control asupra unui camion, informează vineri Autoritatea Vamală Română (AVR), într-un comunicat. Astfel, inspectorii vamali de la Serviciul Echipe Mobile Iași și Suceava, ca urmare a unor suspiciuni cu privire la p

Economic 31-01-2025 14:49

VIDEO Boloș: Am luat măsura de reducere cu 5% a cheltuielilor de personal; aici, periclitarea unei anumite funcții înseamnă riscul de suspendare a fondurilor

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a luat măsura privind reducerea cu 5% a cheltuielilor de personal, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a precizat că în ceea ce privește o posibilă restructurare se va face o analiză, însă o decizie în acest sens treb

Economic 31-01-2025 14:30

Tanczos Barna: Bugetul asigură plata salariilor și pensiilor și îi ajută pe cei vulnerabili

Cu alocări record, de 150 miliarde de lei pentru investiții, și reducerea deficitului la 7% din PIB, România are un buget care asigură plata salariilor și pensiilor, îi ajută pe cei vulnerabili și oferă fondurile necesare pentru dezvoltarea economiei și comunităților locale, a declarat vineri ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, într-o postare pe Fa

Economic 31-01-2025 14:24

VIDEO Marcel Boloș: Anul acesta vom da două vouchere pentru alimente și două pachete de alimente

Voucherele pentru alimente pentru persoanele vulnerabile vor fi acordate și în 2025, dar va fi schimbată periodicitatea acordării acestora, de la două luni la trei luni, adică se vor acorda două vouchere, de 250 de lei fiecare, și două pachete de alimente, de 125 de lei, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Economic 31-01-2025 14:12

Leul s-a depreciat în fața euro și a dolarului; aurul, la o nouă valoare-record, de 430,9 lei

Moneda națională s-a depreciat, vineri, în raport cu euro, până la un curs de 4,9767 lei, în creștere cu 0,06 bani (+0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9761 lei, conform Băncii Naționale a României (BNR). De asemenea, leul a pierdut teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7959 lei, mai mult c

Economic 31-01-2025 14:10

Spătaru: Ceea ce se întâmplă în industria apei este un exemplu că banii europeni au fost investiți acolo unde trebuie

Ceea ce se întâmplă în industria apei este un exemplu că banii europeni au fost folosiți acolo unde trebuie și este foarte important să avem foarte multe localități cu proiecte de apă și canalizare și din ce în ce mai mulți bani în acest sector, a declarat, joi seara, Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Min

Economic 31-01-2025 13:49

ONRC: 7.274 de firme și PFA au intrat în insolvență în 2024

Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență anul trecut a fost de 7.274, în creștere cu 9,38% față de 2023, când au fost înregistrate 6.650 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe firme și

Economic 31-01-2025 13:19

VIDEO INTERVIU/Boloș:Dacă nu sunt îndeplinite jaloanele cu probleme din Cererea de plată 3 riscăm să pierdem 1,76 miliarde euro

România riscă să piardă 1,76 miliarde euro dacă nu sunt îndeplinite jaloanele cu probleme din Cererea de plată 3, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, ceea ce înseamnă că va rămâne cu 'o brumă de bani', în contextul în care valoarea netă a întregii cereri este de două miliarde de euro, a declarat,

Economic 31-01-2025 12:15

Opt din zece beneficiari ai tichetelor de masă au o stabilitate financiară îmbunătățită (studiu)

Peste trei sferturi dintre utilizatorii tichetelor de masă (78%) raportează o stabilitate financiară îmbunătățită, în timp ce 63% dintre beneficiarii tichetelor sociale declară o reducere a stresului financiar, arată rezultatele unui studiu de specialitate, publicat vineri. Potrivit cercetării YouGov Shopper Intelligence, ambele ti

Economic 31-01-2025 12:13

Viitorul sistemului de pensii din România trebuie să fie construit pe echitate, sustenabilitate și performanță (studiu)

Viitorul sistemului de pensii din România trebuie să fie construit pe trei componente esențiale: echitate, sustenabilitate și performanță, în condițiile în care estimările arăta că România, similar cu restul Uniunii Europene, va avea o populație mai puțin numeroasă și mai în vârstă în viitor, arată un studiu lansat de Asociaț

Economic 31-01-2025 10:31

ANOFM: 182 de locuri de muncă în UE prin intermediul EURES România

Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 182 de locuri de muncă, informează vineri Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Locurile de muncă sunt în: Germania - 50 de posturi (sudor MAG, electrician, lucrător ajutor la prelucrarea metalelor, operator stivuitor, muncitor în producție); Ita