Viitorul sistemului de pensii din România trebuie să fie construit pe echitate, sustenabilitate și performanță (studiu)

Viitorul sistemului de pensii din România trebuie să fie construit pe trei componente esențiale: echitate, sustenabilitate și performanță, în condițiile în care estimările arăta că România, similar cu restul Uniunii Europene, va avea o populație mai puțin numeroasă și mai în vârstă în viitor, arată un studiu lansat de Asociația CFA România referitor la sistemul de pensii.
Proiecțiile Eurostat indică o scădere de peste 20% a populației, la puțin peste 15 milioane până în 2070, și o creștere a proporției populației în vârstă (65+ ani) cu 9 puncte procentuale, la circa 30% din total.
'Asociația noastră este implicată în realizarea de analize și materiale care să ajute mediul instituțional, angajatorii și mediul de afaceri precum și participanții individuali într-un dialog constructiv, orientat către identificarea celor mai adecvate și echitabile soluții cu privire la un trai decent atât în perioada de început a vieții active cât și în partea a doua când oamenii se retrag din activitate. De asemenea, îmbătrânirea accelerată a populației din România este un aspect care ne îngrijorează, de aceea căutăm să identificăm și să promovăm cele mai adecvate soluții cu privire la asigurarea independenței noastre financiare', a declarat Adrian Codirlașu, președintele Asociației CFA România, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Tendințele demografice nefavorabile conduc la întrebări esențiale cu privire la impactul economic al scăderii și îmbătrânirii populației, cu efecte observabile inclusiv în prezent.
Autorii studiului subliniază că viitorul sistemului de pensii din România trebuie să fie construit pe trei componente esențiale: echitate, sustenabilitate și performanță. 'Echitatea implică asigurarea unui tratament just pentru toți contribuabilii, reflectând contribuțiile lor de-a lungul vieții active, dar și sprijinirea categoriilor vulnerabile. Sustenabilitatea presupune adaptarea sistemului la realitățile demografice și economice, prin măsuri care să garanteze viabilitatea sa pe termen lung, inclusiv prin diversificarea surselor de finanțare și încurajarea pilonilor privați. Performanța sistemului va depinde de capacitatea sa de a furniza beneficii suficiente și adaptate nevoilor pensionarilor, utilizând eficient resursele disponibile și implementând soluții tehnologice moderne. Astfel, un sistem de pensii reformat poate deveni un fundament solid pentru securitatea socială a generațiilor viitoare', se menționează în document.
Prin studiul de față, organizația abordează temele privind sustenabilitatea și adecvarea pensiilor în contextul scăderii populației active și al creșterii numărului de pensionari, adăugând perspective și nuanțe proprii față de direcțiile abordate prin politicile publice la nivel național și european.
Studiul continua discuția inițiată de raportul Asociației CFA România din 2019 privind pensiile, prin care a fost atrasă atenția asupra situației sustenabilității și adecvării sistemului de pensii de stat. Analiza este motivată și de adoptarea recentă a reformei pensiilor publice prin intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (L306/2023), precum și a planului de redresare fiscală, care implică un traseu cunoscut pentru politicile publice în viitorul previzibil.
Realizatorii studiului consideră că stabilitatea și predictibilitatea cadrului legislativ sunt esențiale, întrucât problema sustenabilității este generată de o tendința demografică predictibilă aproape până la inevitabilitate, astfel că soluțiile propuse nu pot avea alt caracter decât unul cunoscut și predictibil.
'Studiul analizează sustenabilitatea sistemului de pensii publice din România, axându-se pe datoria implicită a statului cu pensiile publice, 'randamentul implicit' al Pilonului I în funcție de speranța de viață și implicațiile acestora asupra viitorului financiar al pensionarilor, precum și pe evoluția și performanța Pilonului II din 2008 până în prezent, în raport cu provocările economice și demografice. De asemenea, oferă o perspectivă comparativă asupra eficienței pensiilor private în alte state și explorează soluții pentru reformarea sistemului, prin diversificarea surselor de venit, optimizarea administrării fondurilor și creșterea educației financiare, pentru un sistem echitabil și sustenabil pe termen lung', a declarat Cosmin Paraschiv, membru în Consiliul Director al Asociației CFA România și coordonatorul studiului.
În cadrul studiului realizat de Asociația CFA România, autorii Cosmin Paraschiv, CFA - coordonatorul studiului și Membru în Consiliul Director, Alexandra Smedoiu, CFA - vicepreședinte, Adrian Codirlasu, CFA - președinte și Mihai Purcărea, CFA - membru în Consiliul Director, pe lângă analizele pe care le fac despre sistemul de pensii din România și analizele comparative cu sisteme de pensii din alte țări, identifică o serie de provocări și propun soluții.
'Sistemul de Pensii din România: Între echitate, sustenabilitate și performanță' este al doilea studiu al Asociației CFA România referitor la sistemul de pensii din România. AGERPRES/(AS - autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)
Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m
ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)
Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol
CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei
INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu
Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro
Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%
Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men
Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție
Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici
Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată
Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro
Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.
TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova
Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu
O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)
O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o
Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar
Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de
BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025
Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de
Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României
Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană
BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală
Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im