Criza de lichiditate ameninţă să destabilizeze întregul ecosistem agricol (opinie)

Agricultura românească se află într-un punct critic, principala provocare fiind criza de lichiditate care ameninţă să destabilizeze întregul ecosistem agricol, iar fermierii vor fi "primii loviţi" pentru că nu pot absorbi rapid aceste şocuri, susţine fondatorul grupului de companii Agricover Holding, Jabbar Kanani.
"Agricultura românească se află, astăzi, într-un punct critic. Nu este prima oară când ne confruntăm cu secetă, dar provocările din acest an se adaugă unor probleme mult mai complexe care s-au acumulat de-a lungul ultimilor trei ani. Acest cumul de factori, de la volatilitatea preţurilor la perturbările lanţurilor de aprovizionare, a dus la o criză de lichiditate care ameninţă să destabilizeze întregul ecosistem agricol", afirmă Kanani într-un comunicat.
În opinia sa, criza actuală "ne obligă" să regândim abordarea, pentru că fermierii nu vor putea absorbi rapid aceste şocuri dacă în perioada unui ciclu agricol apar schimbări majore de preţuri sau condiţii climaterice.
"Dacă privim agricultura ca pe un ecosistem complex, observăm că fiecare jucător - fermier, bancă, furnizor de inputuri, instituţie de leasing sau chiar statul - joacă un rol esenţial. Nu putem discuta despre redresarea agriculturii fără să ţinem cont de toţi aceşti actori. Fără inputuri, fără finanţare, fără utilaje moderne, fermierul nu poate lucra pământul. Iar furnizorii de inputuri agricole nu îşi pot continua activitatea fără plata fermierilor. Este un sistem în lanţ, iar orice blocaj are consecinţe grave asupra tuturor. Seceta este, de fapt, doar un factor agravant. Principala noastră provocare este lipsa de lichiditate. Este esenţial să înţelegem că fermierii nu au mecanismele de protecţie şi de hedging specifice altor industrii. Ciclul agricol este lung, de un an, şi dacă în această perioadă apar schimbări majore de preţuri sau condiţii climaterice, fermierii sunt primii loviţi. Ei nu pot absorbi aceste şocuri rapid", avertizează antreprenorul în agricultură.
Potrivit sursei citate, intervenţiile punctuale dezechilibrează ecosistemul agricol. Prima vizează ajutoarele pentru secetă şi crearea unui fond de risc, care reprezintă o soluţie necesară, dar insuficientă fără un sistem naţional de asigurare împotriva secetei. În ultimii 10 ani, banii alocaţi pentru despăgubiri ar fi putut construi un astfel de fond, capabil să gestioneze riscurile climatice, precum în alte ţări dezvoltate, consideră el.
O altă măsură discutată este suspendarea plăţii datoriilor şi dobânzilor cu rată de peste 2% + ROBOR până la sfârşitul lui 2025. "Aceasta oferă un răgaz, dar adună penalităţi şi datorii, împingând fermierii într-o situaţie financiară mai dificilă la finalul perioadei. În loc să echilibreze, această amânare creează un blocaj major în 2025, când fermierii vor trebui să facă faţă unor datorii cumulate. De asemenea, suspendarea datoriilor poate ajuta pe termen scurt, dar nu rezolvă problema esenţială: lipsa de lichiditate şi necesitatea de a menţine ciclul agricol în funcţiune, avertizează Jabbar Kanani.
Expunerea totală în agricultură este de aproximativ 54 miliarde de lei, din care 58% sunt datorii bancare, 30% provin de la IFN-uri şi leasinguri, iar doar 12% sunt furnizorii de seminţe şi produse fitosanitare. Majoritatea creditelor cu dobândă ROBOR + 2% sunt garantate de stat sau acordate grupurilor mari de ferme şi firme din agricultură. La prima vedere, măsura în discuţie ar proteja doar băncile care creditează în baza garanţiilor oferite de către stat, restul creditorilor şi furnizorilor fiind blocaţi în recuperarea datoriei, subliniază fondatorul grupului de companii Agricover Holding.
"Acest blocaj poate avea două efecte negative: pământul va rămâne nelucrat, iar fermierii vor fi loviţi de un tsunami la sfârşitul anului 2025. Fermierii vor fi in imposibilitatea de a începe un nou ciclu agricol, deoarece nici băncile, nici furnizorii nu vor putea oferi credite noi, peste cele restante. Credeţi că 2025 va fi un an atât de bun încât fermierul va face producţie de 3 ori mai mare decât într-un an normal, pentru a putea să îşi acopere toate datoriile şi toate penalităţile?", atrage atenţia antreprenorul în agricultură.
De asemenea, Kanani consideră că soluţia care ar putea debloca ecosistemul agricol ar fi implementarea unui instrument clasic de scontare a facturilor cu implicarea băncilor, respectiv "tăierea masivă a datoriilor fermelor şi injectarea de lichiditate".
"Nu vom ajuta fermierii dacă le blocăm capacitatea de a continua ciclul agricol. Abordările simpliste, care vizează doar una dintre verigile lanţului agricol, vor transfera problema la furnizorii de inputuri agricole, care trebuie să asigure seminţe şi produse fitosanitare fermierilor pentru noul ciclu de producţie. Propunerea mea este să implementăm un instrument clasic de scontare a facturilor, cu implicarea băncilor. Acestea ar putea cumpăra facturile furnizorilor de inputuri cu un discount de 50%, generând lichiditatea necesară în piaţă. Fermierii ar rămâne să plătească doar jumătate din datorii, eşalonate pe o perioadă de 5 ani, cu o dobândă rezonabilă. Pentru fermieri această soluţie vine să scadă povara la jumătate şi să eşaloneze datoria rămasă pe termen lung. Pentru furnizorii de inputuri, încasarea imediată a facturilor, chiar şi cu un discount de 50%, le permite să reia activitatea, pornind noul ciclu agricol. Pentru bănci este o oportunitate de finanţare şi un instrument normal prin care plasează în piaţă o sumă de maxim 3 miliarde de lei, pe 5 ani, cu dobândă", subliniază fondatorul grupului de companii Agricover Holding.
Acesta a adăugat că pieţele din întreaga lume apelează la astfel de măsuri atunci când contextul economic o impune, iar statul poate avea rolul de mediator în discuţiile dintre părţile implicate, pentru a pregăti şi implementa soluţia.
"Cred că singura cale de ieşire din această situaţie dificilă este colaborarea între toţi jucătorii din ecosistem. Fiecare are un rol important, şi trebuie respectat, indiferent de dimensiunea lui. Cea mai bună soluţie este ca toate părţile - fermierii, furnizorii, băncile şi autorităţile - să se aşeze la aceeaşi masa pentru a găsi o rezolvare. Deciziile impuse fără consultare nu vor rezolva problemele, ba chiar le-ar putea agrava. Agricultura românească nu poate fi privită izolat, este un ecosistem complex, interdependent, care necesită o abordare integrată, este un motor esenţial al economiei, iar deblocarea acestui motor este crucială pentru siguranţa alimentară a tuturor", concluzionează fondatorul grupului de companii Agricover Holding, antreprenor în agricultură de peste 25 de ani. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Mediului: Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca
Acordul de mediu pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca a fost emis marți, a anunțat ministrul Mediului, Mircea Fechet. 'Undă verde pentru finalizarea lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Cerna - Belareca, un proiect care face parte din pachetul de investiții strategice care pun România pe dr
Fenomenul șomajului în rândul tinerilor în România ia amploare; este nevoie de o politică socială și economică dedicată tinerilor (raport)
România a devenit țara din UE cu cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani (26,3%), conform datelor Eurostat din decembrie 2024, astfel că țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost mereu o problemă constantă, se arată în Monitorul Social, un proiect al Fundaț
Consumul de bere la terasă rămâne scăzut în România; un factor important, puterea redusă de cumpărare a populației
Consumul de bere la draft a crescut cel mai mult anul trecut, respectiv cu 13%, față de 2023, însă România se află în continuare sub vârful pe care l-a avut 'în perioada de glorie' din 2008, puterea scăzută de cumpărare a populației fiind unul din factorii care au dus la această situație. De altfel, î
Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în 2024, la 23,4 miliarde lei
Piața asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un volum total al primelor brute subscrise de 23,4 miliarde lei, în creștere cu 11% față de anul anterior, potrivit unui raport publicat marți de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subsc
Comănescu (Consiliul Concurenței): Înțeleg tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup, dar îl sfătuiesc să nu facă asta
Tentația ca un monopolist să-și încurajeze companiile din grup este mare, dar totuși îl sfătuiesc să nu facă acest lucru, pentru că poate să contravină legislației pe concurență, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, Adrian Comănescu, membru al boardului Consiliului Concurenței
Lorant Antal: Rețelele de distribuție au fost dintotdeauna în urma economiei, din nefericire
Rețelele de distribuție nu au fost niciodată cu un pas înaintea economiei, ci dintotdeauna au fost în urmă, a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat, Istvan-Lorant Antal.
Wizz Air a deschis la Băneasa o nouă bază operațională și a prezentat o aeronavă Airbus A321neo de ultimă generație
Wizz Air a prezentat, marți, aeronava Airbus A321neo de ultimă generație, care va deservi baza nou înființată de la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, oferind opțiuni de călătorie din Capitală către șapte destinații, a anunțat compania aeriană, într-un comunicat. O aeronavă suplimentară va opera și de pe Aer
Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică și-a ridicat câștigul
Câștigătorul premiului de categoria I la tragerea Loto 6/49 de duminică, 30 martie 2025, și-a ridicat câștigul în valoare de 31,56 milioane lei (peste 6,34 milioane de euro), a anunțat marți Loteria Română. 'Un tânăr corporatist de 39 de ani, stângaci, dar nu și în ceea ce privește norocul, s-a pre
Rezervele valutare ale BNR au scăzut la 61,993 miliarde euro, în martie
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României totalizau 61,993 miliarde de euro la finele lunii martie 2025, în scădere cu 0,96% comparativ cu nivelul de 62,593 miliarde de euro înregistrat la 28 februarie 2025, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale, transmis marți AGERPRES. În cursul lunii au avut lo
ASF: Finanțarea cu peste 96 milioane lei a proiectului de transformare digitală a instituției cu fonduri europene a fost aprobată
Finanțarea proiectului de transformare digitală a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), depus în decembrie 2024 în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (PoCIDIF), a fost aprobată, a anunțat marți instituția. 'Digitalizarea ASF constituie una dintre
Bende Sandor: Repornirea industriei nu se poate face fără energie
O repornire a industriei românești nu se poate face fără energie, iar relansarea economică a României și energia merg oarecum 'mână în mână', a declarat, marți, la o dezbatere despre rolul sectorului energetic în dezvoltarea economică a României, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende
Curtea de Conturi a României găzduiește cea de-a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței al INTOSAI
Curtea de Conturi a României organizează, în perioada 1-2 aprilie 2025, la București, a 16-a întâlnire anuală a Subcomitetului Auditului Performanței (PAS ) al INTOSAI, conform unui comunicat de presă al instituției. Întâlnirea reunește reprezentanți ai instituțiilor supreme de audit (SAI) membre PAS din întreaga lume
Șeful ANRE: Luăm în considerare eliminarea Avizului Tehnic de Racordare pentru o reducere a birocrației
Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. 'Din punctul de vedere al autorității de reglementare, această rată de rentabilitate trebuie să țină cont de nivel
Burduja: Lucrăm la o definiție clară pentru consumatorul vulnerabil și direcționarea sprijinului către acei consumatori după 1 iulie
România își păstrează obiectivul de a-i proteja pe românii aflați în sărăcie energetică și tocmai de aceea Ministerul Muncii și-a asumat să avem o definiție clară a acestui tip de consumator, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Guvernul României a extins schema de compensare-plafonare tocmai ținând
Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească (analiză)
Creșterea prețurilor și posibilele măsuri punitive din partea SUA ar putea afecta economia românească, în special sectoarele care colaborează strâns cu piața americană, susține Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, într-o analiză. 'În contextul actual al relațiilor comerciale