logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Burduja: În câţiva ani vom putea beneficia, pentru prima dată, de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureştean

Imagine din galeria Agerpres

Bucureştiul are energie geotermală în nordul Capitalei şi este păcat să n-o folosim iar o dată cu elaborarea studiului de fezabilitate şi cu finanţare din Fondul pentru modernizare, în câţiva ani de zile, vom putea beneficia pentru prima dată de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureştean, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după semnarea Memorandumului de Înţelegere între Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi Sage Geosystens Incorporated.

"A avut loc deschiderea oficială a primei părţi din acest P-TECC, Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Energie şi Climă, o iniţiativă lansată acum 5 ani de zile de State Unite la Americii.(...) Anul acesta am avut onoarea de a găzdui acest forum foarte important la Bucureşti. Ziua de astăzi este dedicată parteneriatului între sectorul public şi sectorul privat. În acest context, a avut loc o semnare importantă între ELCEN Bucureşti şi compania americană Sage Geosystems. Se are în vedere modernizarea sistemului de termoficare din Bucureşti şi includerea energiei geotermale, o formă de energie regenerabilă, pentru un aer mai curat, pentru facturi mai mici pentru români, exact aşa cum am tot anunţat în ultimele luni. Îl felicit pe domnul director general Claudiu Creţu (directorul general al ELCEN n.r) pentru demers. De altfel, noi am fost împreună la Washington la începutul acestui an şi atunci am bătut palma pentru prima dată cu Departamentul pentru Energie, care ne-a promis că ne va susţine pe fondurile lor, proprii, prin acest studiu de fezabilitate. Studiul de fezabilitate se va finaliza cel mai probabil până la sfârşitul anului curent, deci este o etapă destul de rapidă, după care, pe baza acestui studiu, ELCEN va pregăti aplicaţia pentru Fondul pentru modernizare, astfel încât să putem obţine banii pentru implementarea efectivă a proiectului. Bucureştiul are energie geotermală în nordul Capitalei, e păcat să n-o folosim, sunt foraje existente. Există date şi, cu acest studiu şi cu finanţare din Fondul pentru modernizare, în câţiva ani de zile vom putea beneficia pentru prima dată de energie geotermală în sistemul de termoficare bucureştean", a spus Burduja.

La rândul său, directorul general al ELCEN, Claudiu Creţu a subliniat că este nevoie de o viziune pentru transformarea sistemului de termoficare din Capitală şi aceasta nu se poate face fără integrarea energiei regenerabile.

"Cu toţii ştim problemele care au fost şi încă sunt cu sistemul de termoficare al Bucureştiului. Pe lângă abordarea de a repara ceea ce avem existent, pe termen scurt, pe lângă abordarea de a face continuu cârpeli, de a acţiona pompieristic, este nevoie de o viziune de transformare a acestui sistem pentru viitor. Această transformare pentru următorii 20, 30, 50 de ani nu se poate face decât prin integrarea energiei regenerabile. Iar energia regenerabilă potrivită pentru Bucureşti este energia geotermală. Şi în perioada următoare ne concentrăm, în paralel cu energia geotermală, şi pe partea de stocare de energie, atât termică, cât cât şi electrică. Nu putem vorbi în Bucureşti, nu se poate încălzi Bucureştiul nici cu energie eoliană, nici cu energie solară. Trebuie să fim foarte realişti. Soluţia înseamnă integrarea energiei geotermale, stocare de energie, capacităţi flexibile şi în felul acesta vom putea avea energie cât mai ieftină, cât mai sigură şi independenţă energetică pentru Bucureşti. Aşa cum a spus şi domnul ministru, vorbim de câţiva ani. Pentru un asemenea proiect este nevoie să avem un studiu de fezabilitate bine făcut, astfel încât să putem obţine finanţare. Avem această şansă cu Fondul de modernizare, vom aplica pentru Fondul de modernizare şi sperăm ca în următorii trei, patru ani, poate doi, să începem să putem dezvolta un asemenea proiect.(...) Energia geotermală va fi preluată şi introdusă în sistemul de conducte, în funcţie de temperatura la care va fi extrasă această energie geotermală evident că va intra împreună cu energia din termocentrală pentru a regla temperatura potrivită. Deci va fi un sistem redundant", a afirmat Claudiu Creţu.

Acesta a explicat că se va începe cu un proiect pilot, se va vedea dacă funcţionează, apoi se va face tranziţia, menţionând totodată că va fi vorba despre rentabilitate, despre posibilitatea tehnică etc.

"Deci, în primă fază avem nevoie de un studiu de fezabilitate. Studiul de fezabilitate va arăta exact etapele următoare. Ca urmare: va fi nevoie de noi foraje, va fi nevoie de sonde, va fi nevoie de instalaţii, va fi nevoie de pompe care să preia această energie, partea de automatizare, digitalizare etc. Deci studiul de fezabilitate va arăta aproape de detaliu ceea ce trebuie făcut. Apoi vom merge către finanţare, specialiştii tehnici contractaţi de către Fondul de modernizare vor evalua, vor vedea dacă acest proiect este fezabil sau nu sau, dacă trebuie îmbunătăţiri aduse proiectului şi la acel moment vom avea detalii cu privire la sume, cât, cum, câţi ani etc. Dar e important să începem", a punctat directorul ELCEN.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a semnat marţi un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Sage Geosystens Incorporated, o companie din SUA care dezvoltă tehnologii de valorificare şi stocare a energiei geotermale, în vederea realizării unui studiu de fezabilitate privind implementarea unor tehnologii de utilizare a resurselor geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti.

Memorandumul de Înţelegere a fost semnat de directorul general al ELCEN, Claudiu Creţu, în prezenţa Secretarului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, Jennifer Granholm, şi a ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în marja P-TECC Ministerial Business Forum (Forumul Ministerial şi de Afaceri - Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare în domeniul Energiei şi Climei), un eveniment organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Departamentul pentru Energie din SUA în perioada 23-24 iulie la Bucureşti.

Conform unui comunicat remis AGERPRES, prin acest MoU, ELCEN va facilita accesul la date relevante şi la infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate şi va contribui cu expertiza tehnică şi cunoştinţe operaţionale specifice sistemului de încălzire centralizată la nivelul Municipiului Bucureşti. Sage Geosystems va realiza analiza tehnică şi geologică şi studiul de fezabilitate privind soluţia de utilizare a energiei geotermale.

În data de 7 februarie 2024, ELCEN şi Departamentul pentru Energie din SUA (DoE) au încheiat la Washington un acord pentru identificarea unor proiecte de investiţii folosind resursa regenerabilă geotermală şi realizarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea energiei geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti.

După explorarea diverselor posibilităţi de cooperare, DoE a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. SAGE a prezentat ELCEN tehnologia geotermală utilizată şi a transmis draft MoU cu scopul de a stabili cadrul de colaborare între cele două entităţi.

În data de 18 iulie 2024, Guvernul României a aprobat Memorandumul de Înţelegere în vederea semnării acestuia de către cele două companii în data de 23 iulie în cadrul P-TECC. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 07-04-2025 15:26

Ambasadorul Ucrainei: Nu trebuie să așteptăm până la sfârșitul acestui război pentru a ne angaja în reconstrucția Ucrainei

Nu trebuie să așteptăm până la sfârșitul acestui război pentru a ne angaja în reconstrucția Ucrainei, a transmis, luni, ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, oamenilor de afaceri care au participat la conferința 'Reconstrucția Ucrainei în noua paradigmă transatlantică: Provocări pentru mediul de afaceri european în era Trump 2.

Economic 07-04-2025 15:20

Camera de Comerț România-Ucraina salută implicarea Guvernului în reconstrucția Ucrainei alături de mediul de afaceri și societatea civilă

Președintele Camerei Comerț Bilaterale România-Ucraina, Nasty Vlădoiu, a salutat, luni, implicarea Guvernului României în procesul de reconstrucției a Ucrainei printr-un grup de lucru anunțat de către șeful Cancelariei prim-ministrului, Ștefan Radu Oprea, la o nouă conferință pe această temă. Camera de Comerț Bilaterală România - Ucrain

Economic 07-04-2025 15:18

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în titlurile de stat Tezaur

Românii pot investi începând de luni, 7 aprilie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 6,60%, 7,30% și, respectiv, 7,60%, conform unui comunicat de presă al Ministerului de Finanțe. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Titl

Economic 07-04-2025 15:16

Vicepremierul R. Moldova, Doina Nistor: Schimburile comerciale cu România au fost de 7 miliarde de dolari în 2024

Chișinău - Trimisul special al AGERPRES, Cristian Lupașcu, transmite: România deține 21,3% din valoarea totală a comerțului exterior al Republicii Moldova, a declarat, luni, cu prilejul deschiderii Forumului Economic 'Investiții - Dezvoltare - Integrare Europeană' de la Chișinău, vicepremierul moldovean Doina Nistor. Potrivi

Economic 07-04-2025 15:01

BNR a menținut dobânda cheie la 6,5% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis luni să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunțat banca centrală. De asemenea, CA al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit l

Economic 07-04-2025 14:42

Criza tarifelor lui Trump creează oportunități pentru România (analiză)

Războiul comercial declanșat de Donald Trump, ''operațiunea specială'' prin care administrația de la Washington încearcă să reducă dependența de importuri și să reseteze oportunitățile de investiții în America, poate fi exploatată în sens pozitiv de România, mai ales că expunerea țării noastre este una redusă, arată o analiză realizată

Economic 07-04-2025 12:53

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale utilizate în situații cu caracter epidemic

Consiliul Concurenței (CC) a declanșat o investigație pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale utilizate în situații cu caracter epidemic, în cadrul căreia a efectuat inspecții la sediile a cinci companii active pe piața comercializării produselor și echipamentelor medicale din România. 'Inspecțiile

Economic 07-04-2025 11:51

Aproximativ patru milioane de persoane sunt inactive economic, la nivel național (studiu)

România are aproximativ patru milioane de persoane inactive economic, respectiv fără loc de muncă și care nu caută activ angajare, arată datele unui studiu realizat de o platformă online pentru locuri de muncă. Potrivit Delucru.ro, din totalul celor fără loc de muncă, peste două milioane și-ar dori să muncească, însă nu știu cum să

Economic 07-04-2025 11:31

Burduja: România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie

Ministerul Energiei a ajuns la un total de 10 miliarde de euro în investiții și scheme de sprijin aprobate prin Fondul pentru modernizare, dintre care peste 6,25 miliarde de euro au fost deja plătite efectiv către țara noastră, potrivit ministrului de resort, Sebastian Burduja. 'România, campioană europeană la atragerea de fond

Economic 07-04-2025 10:48

UNSAR: 21,1 milioane euro - cele mai mari 10 despăgubiri achitate companiilor asigurate

Primele cele mai mari zece despăgubiri achitate anul trecut mediului de afaceri, în baza asigurărilor dedicate, însumează valoarea de peste 21,1 milioane euro (105 milioane lei), reiese din cea mai recentă analiză realizată la nivelul Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. Conform unui comun

Economic 07-04-2025 10:43

Poșta Română a expediat în 93 de țări buletinele de vot pentru românii care vor vota prin corespondență

Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) a expediat către 93 de țări buletinele de vot pentru alegătorii înscriși în Registrul Electoral pentru alegerile prezidențiale din luna mai, informează operatorul național de servicii poștale, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES. 'Un număr de peste 6.0

Economic 07-04-2025 10:38

Simona Constantinescu, un nou mandat în fruntea FIHR pentru următorii doi ani

Mandatul președintei Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Simona Constantinescu, a fost prelungit pentru următorii doi ani, a anunțat organizația profesională, într-un comunicat de presă transmis, luni, AGERPRES. 'În acest context global complex, cred cu tărie că dialogul constructiv dintre sectorul public

Economic 07-04-2025 10:33

ANAF: Prejudiciu de peste 2 milioane lei în domeniul comerțului cu legume-fructe, identificat la un operator economic din județul Buzău

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au stabilit, în urma verificărilor specifice la un operator economic din județul Buzău care activează în domeniul comerțului cu legume-fructe, un prejudiciu rezultat din neînregistrarea în contabilitate și nedeclararea veniturilor obținute în valoare totală de

Economic 07-04-2025 10:21

Ministerul Muncii: Proiect de 3,3 milioane de euro pentru incluziune socială și reducerea marginalizării grupurilor vulnerabile

Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS) a semnat un contract de finanțare pentru implementarea proiectului 'Promovarea, monitorizarea și evaluarea evoluției economiei sociale și a antreprenoriatului social în România', cu scopul de a sprijini incluziunea socială și pentru reducerea marginalizării grupurilor vulne

Economic 07-04-2025 09:50

APCE: România este singura țară din Europa unde funcționează un sistem de creditare mascată a furnizorilor de energie

Capacitatea totală de producție energetică din România a fost mărită de către prosumatori cu 1,1 GW în 2024, până la 2,4 GW, astfel că furnizorii au beneficiat de energie ieftină fără plată imediată și de o linie de credit mascată de peste 100 milioane de euro, susține Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (APCE), într-un comu