logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

INTERVIU Rafiu (UMB): Sperăm ca la finele lunii iulie să livrăm Armatei Române alte 47 de transportoare Piranha

Imagine din galeria Agerpres

Armata Română a primit până în prezent 94 de transportoare Piranha şi urmează ca, până la finele lunii iulie, Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) să livreze alte 47 de unităţi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al UMB, Mihai Rafiu.

Acesta a subliniat că proiectul, care este unul de durată şi în care sunt implicate şi alte firme româneşti, a dat un suflu nou uzinei iar ţări NATO din vecinătatea noastră şi-au exprimat interesul faţă de transportoarele Piranha.

Directorul UMB a vorbit şi despre proiectul privind revitalizarea tancului românesc TR-85 M1R, care înglobează o serie de modificări în ceea ce priveşte sistemele optoelectronice, sistemul de propulsie-suspensie, stabilizarea şi sistemul de conducere a focului, exprimându-şi încrederea că va fi unul de succes.

Mihai Rafiu a afirmat că înainte să fie demarate aceste proiecte de anvergură, uzina se confrunta cu o situaţie dificilă, însă, de la începutul anului, a început să înregistreze profit.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Transportoarele Piranha sunt un proiect important pentru armata română. Cum a influenţat proiectul acesta activitatea uzinei şi cu ce provocări v-aţi confruntat până acum?

Mihai Rafiu: Da, este adevărat, este un proiect foarte important pentru România, pentru Uzina Mecanică Bucureşti. În primul rând, gândiţi-vă că am avut acces la un alt tip de tehnologie, la o tehnologie avansată, ceea ce nu este puţin. Al doilea lucru important pentru uzină a fost pregătirea oamenilor, a resursei umane. Şi al treilea, faptul că am dat un suflu nou uzinei, cu un proiect de durată. Avem în vedere, bineînţeles, asamblarea şi producerea transportoarelor blindate şi apoi mentenanţa acestor maşini de luptă.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Sunt mai multe variante ale ansamblului Piranha. Câte sunt şi la ce folosesc pe câmpul de luptă?

Mihai Rafiu: Noi am produs întreaga familie a transportoarelor Piranha 5 până acum. Mă refer la maşina de luptă şi de transport trupe, cum este denumită de către Armată- APC 5; Command Post-ul, care are rolul de a face legătura între toate tipurile de maşini de luptă Piranha şi celelalte maşini de care dispune Armata Română şi nu numai Armata Română. Am făcut Recovery, este un Piranha care merge în câmpul tactic sau de luptă pentru a scoate rapid din zona de conflict o maşină de luptă avariată. MEDEVAC este un alt blindat, care are rolul de a salva vieţi omeneşti şi nu numai. Şi CBRN, care are rolul de creştere a nivelului de protecţie medicală împotriva efectelor agenţilor CBRN (Chimici, Biologici, Radiologici, Nucleari); este o maşină foarte complexă, dotată inclusiv cu o dronă, care merge în câmpul minat şi transmite de acolo toate informaţiile de care este nevoie. Practic, partea bună este că omul nu intră în contact direct cu un eventual câmp toxic.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: În acest proces de asamblare sunt implicate şi firme româneşti, există şi o contribuţie a unor firme româneşti?

Mihai Rafiu: Da, sunt implicate şi firme româneşti. Turela, de exemplu, se asamblează la Măgurele de către Elmet, este o filială a firmei Elbit. Lucrăm, de asemenea, pe partea de soft şi comandă, control cu firme din România- CSR şi Interactive. Totodată, partea de optoelectronică se face cu Pro Optica, altă firmă românească şi, bineînţeles, UMB, care este integratorul tuturor acestor produse.

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Este vorba de un joint-venture cu General Dynamics. Forţa de muncă de unde vine? Este românească sau aveţi şi forţa de muncă străină?

Mihai Rafiu: În joint-venture forţa de muncă vine preponderent de la Uzina Mecanică Bucureşti, care are 110 oameni la ora actuală în acest joint-venture şi de la General Dynamics European Systems România, cu care avem încheiat acest joint-venture, tot parte românească. Cum am evoluat? La începutul contractului aveam în jur de 30 de colegi din Elveţia care, împreună cu oamenii noştri, făceau training. O parte din pregătire s-a făcut în Elveţia, unde am învăţat cum se asamblează primele 30 de maşini, iar după aceea am venit în România. La ora actuală, mai sunt doar doi colegi din Elveţia, deci forţa de muncă aş putea să spun că e aproape 100% românească.

 


AGERPRES: Armata Română are deja transportoare Piranha. Câte au fost livrate până acum şi câte urmează să fie livrate în perioada următoare? Şi când va fi următoarea livrare?

Mihai Rafiu: Armata Română are un contract încheiat cu partenerii noştri de la Mowag pentru un număr de 227 de transportoare blindate, în diferite configuraţii. La ora actuală au fost livrate către Armată şi sunt în dotarea Armatei Române 94 de transportoare, care au încheiat primul contract subsecvent. Urmează al doilea contract subsecvent, care a pus şi bazele joint-venture-ului, de 133 de bucăţi. Sunt pregătite pentru livrare la ora actuală şi sperăm că spre sfârşitul lunii iulie se va produce acest eveniment pe care îl aşteptăm cu toţii, 47 de transportoare. Exact acum un an de zile a început producţia efectivă în cadrul joint-venture-ului şi iată că după un an de zile reuşim să venim şi să ne apropiem de o livrare conform contractului cu Armata.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: În strategia UMB există şi intenţia de export? Şi dacă da, în ce condiţii? Aveţi cumva semnale de la eventuali cumpărători?

Mihai Rafiu: Au fost ceva semnale până acum de la anumite ţări NATO din vecinătatea noastră. Bineînţeles că în momentul în care produci şi apoi faci mentenanţa acestor maşini, următorul pas spre care te îndrepţi este şi să fii la export. Dar întâi, prioritară, este satisfacerea cerinţelor Armatei Române.

AGERPRES: În ce condiţii ar putea fi exportate?

Mihai Rafiu: Probabil G2G. Vor fi contracte G2G.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Un alt proiect important este modernizarea tancului românesc. Ce ne puteţi spune despre acest proiect?

Mihai Rafiu: Acest proiect s-a născut din dorinţa Armatei de a mări durata de viaţă a tancului românesc. Şi împreună cu firme româneşti, care au participat alături de noi atât prin produsele pe care le fac ei, cât şi prin montajul lor, am reuşit să terminăm şi să propunem Armatei tancul TR-85 M1R revitalizat, care înglobează o serie de modificări în ceea ce priveşte sistemele optoelectronice, în ceea ce priveşte sistemul de propulsie-suspensie, în ceea ce priveşte stabilizarea şi sistemul de conducere a focului. Am trecut de la sisteme analogice la sisteme digitale, iar eu cred că acest tanc va fi un proiect de succes. Am terminat deja prima etapă de omologare cu produsul, urmând ca în scurt timp să parcurgem şi a doua etapă de omologare prin trageri reale într-unul dintre poligoanele Armatei. Este important de spus că revitalizarea tancului românesc la UMB reprezintă o dovadă a competenţei şi expertizei inginereşti româneşti, consolidând poziţia ţării noastre în industria de apărare regională.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Revitalizarea se face cu parteneri români sau străini?

Mihai Rafiu: Revitalizarea se face în totalitate cu parteneri români, firme româneşti. Şi am să vă dau câteva exemple: partea de stabilizare- STIMPEX, partea de conducere a focului cu EOSMC şi IOR, partea optelectronică- PRO OPTICA. Mai lucrăm, de asemenea, cu INTERACTIVE, SIDERURGICA, ACCTM, WEBASTO. Sunt şi câteva sisteme pe care le cumpărăm de la partenerul nostru strategic, mă refer la generatorul tancului.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Aveţi în derulare două proiecte importante. În contextul acesta, aveţi în vedere extinderea capacităţii de producţie?

Mihai Rafiu: Bineînţeles. După cum aţi şi văzut, nevoia este din ce în ce mai mare. Va trebui să începem să lucrăm în scurt timp în două schimburi ca să satisfacem dorinţa Armatei şi numai. Ne dorim foarte mult să dezvoltăm şi să modernizăm şi cealaltă parte a fabricii.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Cum staţi cu partea financiară a companiei? Care este situaţia în prezent?

Mihai Rafiu: Până nu de mult, şi asta înainte de a începe aceste proiecte de anvergură, ne confruntam cu o situaţie dificilă, delicată. Au fost momente în care aveam întârzieri salariale, eram pe active negative, nu avea societatea profit. În ultimul timp am trecut pe active pozitive. De la începutul anului începem să înregistrăm profit. Bineînţeles că ne îndreptăm şi spre cealaltă latură în care dorim să rezolvăm şi partea de datorii restante către bugetele de stat.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Pe site-ul SGG a fost postat recent un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevedea trecerea la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a companiilor din industria de apărare cu datorii către ANAF. UMB se află pe această listă?

Mihai Rafiu: Nu. La ora actuală, UMB nu se mai află pe această listă tocmai datorită potenţialului pe care îl are şi datorită contractelor pe care le are încheiate la ora actuală.

 


Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO


AGERPRES: Cum vedeţi viitorul Uzinei Mecanice Bucureşti şi ce obiectiv aveţi pentru următorii ani?

Mihai Rafiu: Ca să spun aşa: viitorul sună bine. În primul rând, vrem să extindem capacitatea de producţie. În al doilea rând, vrem să începem să ne ocupăm de mentenanţa Piranha: celor două tipuri de Piranha pe care Armata le are- Piranha 3 şi Piranha 5. Nu de mult timp am început tratative destul de bine cotate pentru a ajunge la semnarea unui contract pentru mentenanţa tancurilor Abrams care vor intra în dotarea Forţelor Armate. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 270

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 14-05-2025 18:48

Bursa de la București a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de miercuri

Bursa de Valori București (BVB) a închis în scădere pe aproape toți indicii ședința de miercuri, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 78,888 milioane de lei (15,457 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a depreci

Economic 14-05-2025 18:16

Alro a înregistrat, în primul trimestru din 2025, un profit net de 20,7 milioane lei

Grupul Alro a obținut în primul trimestru din acest an un profit net de 20,7 milioane lei, comparativ cu o pierdere netă de 14,9 milioane lei în perioada similară din 2024, conform unui comunicat transmis, miercuri, Bursei de Valori București. Cifra de afaceri a grupului s-a ridicat la 1,03 miliarde lei, fiind mai mare față de cea

Economic 14-05-2025 17:58

Ministrul Energiei a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat miercuri 62 de noi contracte pentru producție de energie curată pentru comunitățile locale, în cadrul Fondului pentru Modernizare, informează ministerul de resort printr-un comunicat. Contractele de finanțare au fost semnate în cadrul Programului-cheie 1 - Surse regenerabile de energi

Economic 14-05-2025 17:49

Stocklosa (CCIB): Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene

Turcia este primul partener comercial al României, în afara Uniunii Europene, în țara noastră fiind, în prezent, circa 19.000 de firme cu capital turcesc, susține președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, CCIB a semnat un protoco

Economic 14-05-2025 17:44

Comisia Europeană a lansat în consultare o listă de măsuri suplimentare de protecție a minorilor în mediul online (ANCOM)

Comisia Europeană a lansat, în consultare publică, o listă de măsuri care urmăresc să sprijine platformele online care nu sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici, accesibile minorilor, în asigurarea unui nivel ridicat de protecție a acestora în mediul online, sub forma unor Orientări. Potrivit unui comunica

Economic 14-05-2025 17:25

ADR și ANIS colaborează în domeniul transformării digitale pentru atingerea obiectivelor din 'Deceniul Digital 2030'

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat, miercuri, un protocol de colaborare în domeniul transformării digitale și pentru a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, în vederea atingerii obiectivelor Comisiei Europene s

Economic 14-05-2025 17:23

Cristian Bușoi: Ministerul Energiei din România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru Ucraina

România își reafirmă susținerea pentru Ucraina și pentru Republica Moldova și se alătură efortului Uniunii Europene de a consolida reziliența energetică a celor două țări, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Cristian Bușoi. Acesta a participat, împreună cu consilierul ministrului Energiei, Adrian Vinti

Economic 14-05-2025 16:17

AFM: Problemele aplicației informatice 'Rabla pentru tractoare', cauzate de limitările infrastructurii cloud

Disfuncționalitățile aplicației informatice dedicate programului 'Rabla pentru tractoare' au fost cauzate de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care nu a putut gestiona volumul excepțional de cereri, arată rezultatele preliminare ale analizei tehnice realizată de către echipa tehnică din cadrul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Economic 14-05-2025 15:21

Grindeanu: O asociere de constructori români și turci a câștigat licitația pentru construcția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, miercuri, o asociere de constructori români și turci drept câștigătoare a licitației pentru execuția lotului Miercurea Nirajului - Sărățeni al Autostrăzii Unirii, a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Economic 14-05-2025 14:17

Camelia Taină (Ministerul Economiei): Curând vor fi migrate în cloud-ul guvernamental o serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri

O serie de platforme cu impact pentru mediul de afaceri vor fi migrate în cadrul cloud-ului guvernamental, în perioada imediat următoare, acesta fiind un pas important către debirocratizare, a afirmat miercuri Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM-uri, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenori

Economic 14-05-2025 13:25

Leul s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, dar a crescut față de dolarul american

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,1036 lei, în creștere cu 0,45 bani (+0,09%) față de cotația precedentă, de 5,0991 lei. În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,5335 lei, în scădere cu 5,

Economic 14-05-2025 13:24

Mediul de afaceri semnalează deteriorarea accelerată a climatului de afaceri și erodarea credibilității României

Contextul electoral prelungit a acutizat deficite, a încetinit reforme asumate de care depinde accesul la finanțare, stabilitatea locurilor de muncă și continuarea investițiilor planificate, atrag atenția reprezentanții a opt organizații ce reprezintă mediul de afaceri din România. 'Mediul de afaceri din România, reprezentat de organizați

Economic 14-05-2025 12:48

Burnete: În următorii 2- 3 ani, fondurile europene sunt cheie; ne paște recesiunea dacă nu aducem fiecare euro în țară

Fondurile europene sunt cheie pentru economia României, în următorii doi-trei ani, existând riscul de recesiune dacă nu va fi absorbit fiecare euro, a afirmat miercuri directorul executiv al Confederației Patronale Concordia, Radu Burnete, în cadrul unui eveniment de specialitate. 'În următorii doi-trei ani, fondurile europene

Economic 14-05-2025 12:36

Lucian Judele (PMB): Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane lei a fost finalizată cu succes

Emisiunea de obligațiuni în valoare de 555,1 milioane de lei, cu scadență la șase ani și o dobândă fixă de 8,47%, a fost finalizată cu succes demonstrând încrederea investitorilor în capacitatea financiară a Capitalei, a declarat, miercuri, Lucian Judele, administrator public al Municipiului București. 'Astăzi este un moment i

Economic 14-05-2025 12:01

Ordinul de începere pentru lotul Chiribiș-Biharia (A3) a fost emis

Compania Națională de Investiții Rutiere a emis, miercuri, ordinul de începere pentru contractul lotului Chiribiș - Biharia al Autostrăzii Transilvania (A3) și a stabilit ca dată de începere 20 mai, termen de la care se calculează durata contractuală de 24 de luni, potrivit unui comunicat al CNIR. 'Am emis, astăzi, ordinul pentru începere