logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Barbu: Cred că va fi un an agricol foarte bun; suprafaţa afectată de secetă nu depăşeşte 200.000 hectare din 7 milioane ha însămânţate

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, consideră că 2024 va fi un an agricol "foarte bun" chiar dacă sunt anumite zone afectate de secetă, însă suprafaţa calamitată până în prezent nu depăşeşte 200.000 de hectare din cele aproape şapte milioane de hectare însămânţate în toamna anului trecut şi în primăvara acestui an.

"Eu cred că va fi un an agricol foarte bun din ceea ce am văzut prin deplasările în ţară pe care le-am avut. Sunt anumite zone afectate de secetă şi deja am discutat în zona Buzău, o parte din Galaţi şi Vrancea, unde sunt suprafeţe calamitate, pentru că au fost zone în care nu s-a irigat. Se aşteaptă de la prefecturi constituirea Comitetului de situaţii de urgenţă, pentru, ca împreună cu direcţiile agricole şi cu celelalte instituţii implicate, să se întocmească procesele verbale de secetă. Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri, pentru că aşa trebuie să alocăm în perioada în care fermierii o duc greu şi pe perioada de secetă, dar, în rest, în ţară, culturile sunt foarte bune. Nu cred că sunt calamitate mai mult de 200.000 de hectare din cele aproape şapte milioane de hectare însămânţate, culturi de toamnă şi de primăvară", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii.

România a obţinut anul trecut o producţie de grâu de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,208 milioane hectare, în timp ce în 2022 recolta a fost de 8,684 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,169 milioane hectare, potrivit datelor provizorii anunţate la finele lunii martie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte producţia de porumb boabe, în 2023, România a obţinut 8,522 milioane de tone, cu 485.000 de tone mai mult faţă de 2022, când s-au consemnat 8,037 milioane de tone. Anul trecut au fost cultivate cu porumb boabe 2,373 milioane hectare, o suprafaţă în scădere cu 58.000 de hectare, comparativ cu 2022.

Producţia totală de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% faţă de 2022, respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 milioane de tone raportate în 2022 la 20,571 milioane tone, în principal datorită creşterii randamentelor la hectar.

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2022 reprezintă 45,3% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 42,2%. Grâul are o pondere de 46,8% în producţia de cereale.

Potrivit prognozei agrometeorologice publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă până la finele lunii mai, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local estul şi sudul Dobrogei, nordul, nord-vestul, vestul şi sudul Munteniei, izolat nordul şi sudul Olteniei. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică), în Moldova, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Muntenia şi Oltenia, local în estul şi sudul Transilvaniei.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra local în estul şi sudul Moldovei, sudul, centrul, nordul şi nord-estul Munteniei, izolat nordul Dobrogei şi nord-vestul Banatului.

Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, ritmurile biologice de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării.

Astfel, orzul şi grâul de toamnă îşi vor continua fazele de alungire a tulpinii (50-100%), "burduf" şi înspicare (30-100%), precum şi înflorirea (10-100%), în aproape toată ţara. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile aflate la maturitate în lapte şi ceară (10-100%).

În funcţie de condiţiile pedoclimatice, rapiţa din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana va parcurge predominant formarea silicvelor şi a boabelor în silicve, iar în zonele de câmpie se va putea semnala coacerea deplină (10-30%), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va înregistra dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) şi înfrunzirea (8-22 frunze) în majoritatea regiunilor agricole, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bună. La porumb se va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia (10-100%) şi înfrunzirea (5-12 frunze), în cea mai mare parte a ţării.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), iar în Transilvania, izolat, se va putea declanşa începutul alungirii axei hipocotile. La cartof se vor înregistra răsărirea (80-100%), creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (30-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum, va fi posibilă apariţia fazei de îmbobocire (10-15%).

Potrivit prognozei agrometeorologice, în majoritatea plantaţiilor pomicole, speciile de sâmburoase se vor afla la creşterea fructelor, precum şi înfrunzire, iar la seminţoase se vor semnala legarea/formarea rodului, creşterea lăstarilor şi frunzelor. La soiurile timpurii de cireş aflate la maturitate tehnologică se vor efectua lucrările de recoltare. Viţa-de-vie îşi va continua fazele de înfrunzire, creşterea lăstarilor şi înflorire, iar la soiurile timpurii de masă din sudul, estul şi vestul ţării se va putea semnala formarea boabelor. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 23-01-2025 14:36

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi peste 1,3 miliarde lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 1,307 miliarde lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Astfel, MF a atras 1,307 miliarde lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 12 lun

Economic 23-01-2025 14:16

Barbu: Anul acesta, Ministerul Agriculturii are un buget foarte bun, de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare

Ministerul Agriculturii are în 2025 un buget foarte bun, de aproape 5 miliarde de euro credite bugetare și 27 de miliarde de lei credite de angajament, pentru că în continuare va sprijini dezvoltarea zootehniei din România și va lansa proiecte importante, atât în sectorul de creștere a porcilor, cât și în sectorul avicol și &

Economic 23-01-2025 14:07

CFR Călători va suplimenta personalul comercial de la casele de bilete

CFR Călători va suplimenta, în limita posibilităților, personalul comercial de la casele de bilete din stațiile de cale ferată pentru a asigura servirea în condiții cât mai bune a studenților și a publicului călător, a anunțat joi compania feroviară de stat, într-un comunicat. Conform sursei citate, suplimentarea person

Economic 23-01-2025 13:34

BNS: Proiectul de modificare a Codului Muncii ajunge la vot în Camera Deputaților, luni

Inițiativa cetățenească pentru modificarea Codului Muncii va ajunge la vot, luni, 27 ianuarie, în plenul Camerei Deputaților, după zece ani în care proiectul a fost ținut în sertarele Comisiei de Muncă din Camera inferioară a Parlamentului României, informează Blocul Național Sindical (BNS), într-o

Economic 23-01-2025 13:14

Vinurile de Jidvei au dobândit statutul de Denumire de Origine Protejată (DOP)

Comisia Europeană a aprobat, joi, înregistrarea denumirii vinuri de 'Jidvei' (înregistrată ca Denumire de Origine Protejată), recunoscând-le calitățile distinctive, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Denumirea vinuri de 'Jidvei' regrupează vinuri albe, roze, roșii, spumante, semispuman

Economic 23-01-2025 13:09

Barbu: Vom continua și în celelalte sectoare din București cu astfel de târguri de produse tradiționale

Ministerul Agriculturii va organiza târguri de produse tradiționale și în alte sectoare din Capitală, respectiv 3 și 4, pentru a sprijini fermierii și producătorii locali, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Șeful de la Agricultură a participat la deschiderea, în curtea instituției, a unui târg pentru promovarea produ

Economic 23-01-2025 12:39

România stă bine la capitolul medici stomatologi și farmaciști dar este pe ultimul loc în UE la kinetoterapeuți

Peste 1,4 milioane de profesioniști în domeniul sănătății erau, în anul 2022, în Uniunea Europeană, care lucrau ca medici stomatologi, kinetoterapeuți sau farmaciști, arată datele publicate joi de Eurostat. Conform acestor cifre, în statele membre UE erau 363.162 de medici stomatologi în anul respectiv. Țările cu cea mai mare pond

Economic 23-01-2025 11:13

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 5,96% pe an, de la 5,94% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%. Indicel

Economic 23-01-2025 11:04

TPBI: Tramvaiele liniei 40 nu vor circula pe Calea Călărași săptămâna viitoare; călătorii vor fi preluați de linia navetă 640

Tramvaiele liniei 40 nu vor circula pe Calea Călărași în perioada 27 ianuarie - 2 februarie 2025, iar călătorii vor fi preluați de linia navetă 640, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI), într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES. Potrivit sursei citate, linia d

Economic 23-01-2025 10:56

Burduja: România și Europa au nevoie de energie sigură, accesibilă și verde, în această ordine de priorități

România și Europa au nevoie de energie sigură, accesibilă și verde, iar tranziția trebuie continuată, dar inteligent și fără a sacrifica securitatea sau prosperitatea cetățenilor noștri, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România și Europa au nevoie de energie sigură, accesibilă și verde, în această ordine de priorități. Tran

Economic 23-01-2025 09:47

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,3%, în primele 11 luni din 2024

Cifra de afaceri din industrie, pe total piața internă și piața externă, a crescut în termeni nominali cu 5,3%, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). Evoluția afacerilor din industrie a fost influențată de industria prelucrătoare,

Economic 23-01-2025 08:45

Analiștii CFA România estimează un deficit bugetar de 7,3% din PIB și o datorie publică de 57%, în acest an

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipațiilor de 7,3% din PIB iar anticipațiile de creștere economică se situează la valoarea medie de 1,3%, potrivit estimărilor analiștilor Asociației CFA România. Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următ

Economic 23-01-2025 07:55

Târg de produse agroalimentare românești, de Ziua Unirii Principatelor, în curtea Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduiește în curtea instituției, în perioada 23 -25 ianuarie 2025, un târg pentru promovarea produselor agroalimentare românești, cu ocazia sărbătoririi 'Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie'. Expozanții prezenți la târg vor oferi consumatorilor o varie

Economic 22-01-2025 19:38

Artimon (USLM): Luni vom avea o întâlnire la Ministerul Transporturilor; am prezentat la Guvern un plan de rentabilizare a Metrorexului

Sindicaliștii de la metrou se vor întâlni luni, în jurul prânzului, cu secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu, pentru a găsi soluții la problemele ridicate de aceștia, după ce miercuri au fost primiți la Guvern de un consilier al premierului. USLM a organizat miercuri un pichet de protest &i

Economic 22-01-2025 18:24

Ministrul Agriculturii a discutat cu reprezentanții sectoarelor pescăresc, suin și vegetal despre măsuri de sprijin

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, a avut miercuri o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții asociațiilor și federațiilor de fermieri din sectoarele pescăresc, suin și vegetal pentru a stabili împreună măsuri de sprijin și soluții pentru provocările cu care aceștia se confruntă. Conform un