logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ANRE: Obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalaţiile prosumatorilor, instituită încă din 2021

Imagine din galeria Agerpres

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia proprie este determinată de faptul că în acest fel poate fi stabilit consumul propriu de energie electrică al prosumatorului.

Totodată, obligaţia montării de către operatorii de distribuţie a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalaţiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară deoarece producţia şi consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic, precizează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, printr-un comunicat.

Reprezentanţii ANRE subliniază că obligativitatea montării contoarelor de măsurare a energiei electrice produse în instalaţiile prosumatorilor a fost instituită încă din 2021 prin legislaţia naţională, astfel că în baza prevederilor din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, operatorul de distribuţie "asigură achiziţionarea, montarea, sigilarea, verificarea, citirea şi, dacă este cazul, înlocuirea grupurilor de măsurare a energiei electrice produse, amplasate în instalaţiile utilizatorilor, conform reglementărilor ANRE", grupul de măsurare fiind definit astfel: "ansamblul format din contor şi transformatoarele de măsurare aferente acestuia, precum şi toate elementele intermediare care constituie circuitele de măsurare a energiei electrice, inclusiv elementele de securizare".

Prevederile sunt aplicabile începând cu data de 31 decembrie 2021, data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 143/2021 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative.

"Având în vedere faptul că obligaţia montării de către operatorii de distribuţie a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalaţiile prosumatorilor este prevăzută la art. 45 alin. (1) lit. a^1) din Lege, ANRE, în calitatea sa de elaborator a reglementărilor secundare în domeniul energiei electrice şi a gazelor naturale, este obligat să respecte prevederile legale din legislaţia primară. Pentru implementarea dispoziţiilor(...), în reglementările specifice racordării prosumatorilor la reţelele electrice de interes public au fost introduse la art. 26 alin. (2) şi art. 27 alin. (3) din Procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul ANRE nr. 19/2022, cu modificările şi completările ulterioare, prevederi referitoare la contoarele de măsurare a energiei electrice produse. Această prevedere a fost introdusă în sprijinul prosumatorilor, cu scopul de a debloca racordarea la reţea a locurilor de consum şi de producere ale acestora, astfel încât prosumatorii să poată beneficia de mecanismele de compensare/regularizare dispuse de cadrul legislativ în vigoare", precizează sursa citată.

Astfel, spun reprezentanţii ANRE, în contextul creşterii numărului de prosumatori, necesitatea ca aceştia să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia proprie este determinată de faptul că prin montarea în instalaţiile prosumatorului a contorului care măsoară energia electrică produsă se poate determina consumul propriu de energie electrică al acestuia, ca diferenţă dintre măsurătorile contorului care înregistrează energia electrică produsă şi ale contorului din punctul de delimitare care înregistrează energia electrică produsă care nu a fost consumată şi care este evacuată în reţea.

"În situaţia în care întreaga energie produsă este consumată la locul de consum şi de producere al prosumatorului şi în consecinţă, nu există un excedent de energie produsă care să fie evacuat în reţea, atunci autoconsumul este egal cu energia electrică înregistrată de contorul prevăzut în instalaţia prosumatorului pentru măsurarea producţiei de energie", explică ANRE.

Totodată, adaugă ei, contorul de măsurare a energiei electrice furnizează o serie de date extrem de importante precum cele necesare cunoaşterii exacte a valorii energiei electrice produse, dar şi a consumului asigurat de producţia locală, iar prin centralizarea acestora va fi posibilă o raportare corectă şi precisă a îndeplinirii ţintelor angajate de către România. De asemenea, furnizează date pentru asigurarea unor funcţionalităţi necesare îndeplinirii standardelor aferente serviciilor de transport şi distribuţie energie electrică, implementarea serviciilor de flexibilitate furnizate de operatorii de reţea, prevăzute în reglementările europene şi în legislaţia internă şi asigurarea rezilienţei reţelelor electrice de distribuţie la care se racordează prosumatorii.

"Lipsa datelor exacte privind consumul şi producţia efectivă a prosumatorilor poate avea drept consecinţă erori mari de prognoză, care la rândul lor generează costuri mult mai mari în piaţa de energie care sunt suportate de către toţi consumatorii", punctează ANRE.

Pe de altă parte, obligaţia montării de către operatorii de distribuţie a contoarelor pentru măsurarea energiei electrice produse din instalaţiile prosumatorilor a devenit extrem de necesară, spun reprezentanţii ANRE, deoarece producţia şi consumul prosumatorilor induc costuri foarte mari cu dezechilibrele la nivelul sistemului energetic.

Cu privire la costurile de achiziţionare şi montare a contorului inteligent în instalaţia de utilizare a prosumatorului, ei subliniază că acestea au un regim comun cu celelalte costuri ale operatorului de distribuţie la care este racordată centrala electrică din surse regenerabile şi sunt incluse în tarifele de distribuţie, singurele costuri suplimentare pe care le suportă prosumatorul fiind cutia de distribuţie în care se va monta acest contor.

"Din informaţiile pe care le deţine ANRE, preţul mediu al unui contor este de aproximativ 100 euro/bucată cu toate costurile incluse. Dacă montajul acestora se face în 3-4 ani, deoarece sunt în curs de montaj SMI conform calendarului aprobat de ANRE până în 2028, efectul estimat la acest moment ar putea fi de maximum 0,2 lei/MWh. Montarea acestora este însă temporar suspendată, iar efectul asupra tarifelor de distribuţie este nesemnificativ, spre zero", se mai menţionează în comunicat.

Conform situaţiei publicate pe site-ul ANRE, numărul de prosumatori racordaţi la reţelele de distribuţie ale operatorilor de distribuţie la data de 29 februarie 2024 era de 117.154, cu o putere instalată de 1.554,47 MW.

Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) a solicitat, conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori, pe care îl consideră inutil, şi a atras atenţia că aceste costuri, care sunt estimate la 100 de milioane de euro, vor fi suportate de toţi consumatorii şi prosumatorii din România, prin taxa de distribuţie.

"ANRE nu renunţă la contoarele inutile. Cu toate că 'taxa pe soare' a fost abrogată conform OUG 32/2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul şi software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori). ANRE recunoaşte în scris: cele 100 milioane de euro vor fi suportate de toţi consumatorii şi prosumatorii din România prin taxa de distribuţie. România nu are în acest moment o reţea energetică smart (smart-grid) pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toţi consumatorii din România. În loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE iroseşte 100 milioane de euro şi doreşte instalarea a câte două contoare inteligente la fiecare prosumator", au susţinut reprezentanţii APCE.

În opinia APCE, motivul pentru care se instalează două contoare la fiecare prosumator este faptul că ANRE şi Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investiţiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român.

"Pe cât pare de surprinzător, ANRE îşi recunoaşte incompetenţa şi comunică adevăratul motiv pentru care instalează două contoare la fiecare prosumator: Cu ajutorul celui de-al doilea contor (inutil), măsoară toată producţia fotovoltaică inclusiv energia care nu este injectată în reţea, adică energia produsă şi consumată direct de prosumatori (autoconsum). ANRE doreşte să contorizeze această energie pentru raportare în faţa organismelor europene. ANRE şi Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investiţiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român. În loc să facă investiţii serioase în infrastructură, ANRE şi Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic", se arăta în comunicat.

APCE a solicitat eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori şi interpretarea "corectă şi nepărtinitoare a legislaţiei europene aflată în vigoare".AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)

Afisari: 32

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 28-04-2025 20:09

Bursa de Valori București a închis în scădere ședința de tranzacționare de luni

Bursa de Valori București (BVB) a închis luni în scădere pe majoritatea indicilor, iar valoarea tranzacțiilor a fost de 43,4 milioane de lei (8,72 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori București, BET, care include cele mai tranzacționate 20 de companii listate pe Piața Reglementată, s-a deprecia

Economic 28-04-2025 18:05

DNSC nu confirmă un atac cibernetic sau a un incident cibernetic transfrontalier, referitor la cazul penei de curent

Directoratul Național de Securitate Cibernetică nu confirmă existența unui atac cibernetic sau a unui incident cibernetic transfrontalier, precizează reprezentanții DNSC în legătură cu pana de curent ce a afectat Spania

Economic 28-04-2025 17:44

Banca Națională a României lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare, dezbatere și educație economică

Banca Națională a României (BNR) lansează proiectul Economic@BNR, o platformă de cercetare și analiză pe teme economice relevante pentru România, inclusiv din perspectiva obiectivelor asumate la nivel național privind dezvoltarea educației economice și financiare, conform unui comunicat de presă. Scopul inițiativei este acela de a facilita comunica

Economic 28-04-2025 17:25

Trei din patru români planifică să-și renoveze locuința în 2025, bugetul mediu depășește 9.000 de lei (studiu)

Trei din patru români planifică renovarea casei în 2025, mai mult de jumătate dintre ei pentru îmbunătățirea confortului sau modernizarea locuinței, iar alți 36% vor face doar reparații necesare, arată cel mai recent studiu realizat de Raiffeisen Bank, în parteneriat cu compania globală de cercetare de piață Appinio. În același ti

Economic 28-04-2025 17:04

Corina Martin: Peste 50.000 de turiști sunt așteptați la malul mării, în weekendul prelungit de 1 Mai

Peste 50.000 de turiști sunt așteptați de 1 Mai, pe Litoralul românesc, dată la care debutează și sezonul estival la malul mării, a declarat Corina Martin, președinta Asociației patronale Resto Constanța și secretar general al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR). 'Așteptăm peste 50.000 de turiști în sta

Economic 28-04-2025 16:57

CNIR preia contractul de construire a lotului Chiribiș - Biharia de pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania

Contractul pentru construirea lotului Chiribiș - Biharia, în valoare de 785 milioane de lei, aflat pe traseul Autostrăzii A3 Transilvania, a fost preluat de Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR). Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis luni AGERPRES, preluarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului Chiribiș - Bihari

Economic 28-04-2025 16:51

Tănase(BVB):Vrem să schimbăm instinctul antreprenorului, ca primul lui gând pentru finanțare să nu mai fie la bancă, ci la bursă

Piața de capital oferă foarte mulți bani, miliarde de euro numai dacă ne gândim la fondurile de pensii, și vrem să schimbăm instinctul antreprenorului, ca primul lui gând pentru finanțare să nu mai fie la bancă, ci către bursă, a declarat, luni, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase. 'Vrem (...) să schimbăm insti

Economic 28-04-2025 16:41

AFM publică un clip video pentru producătorii auto, în cadrul Programului Rabla Auto 2025

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) publică un material video pentru producătorii auto interesați să participe la Programul Rabla Auto 2025, cu informații detaliate privind înscrierea în cadrul programului, disponibil începând cu 30 aprilie, ora 10:00, a anunțat luni instituția. Conform sursei citate, ghidul video va fi disponibil

Economic 28-04-2025 16:37

Laszlo Borbely: România va pregăti 2.000 de experți în dezvoltare durabilă

România va pregăti până la finalul anului, prin intermediul unui curs post-universitar, 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, a declarat, luni, Laszlo Borbely, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. 'E o rețea de circa 150 de oameni care au fost primii experți în dezvoltare durabilă. E o n

Economic 28-04-2025 16:06

Petrescu (ASF): Bursa trebuie să fie locul unde instinctiv un antreprenor trebuie să îndrepte pentru finanțare

Trebuie să arătăm antreprenorului român că nu linia tradițională de finanțare bancară este cea care trebuie să se afle în ADN-ul lui, ci, instinctiv, el trebuie să se îndrepte spre bursă pentru diferite modalități de finanțare, a transmis, luni, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu. 'Atingem c&acir

Economic 28-04-2025 15:38

Precup: Peste 50% din piața de capital din România este generată de companiile de stat

Sectoarele de activitate trebuie să aibă o mai mare reprezentativitate în cadrul Bursei de Valori București, pentru că, astăzi, peste 50% din piața de capital este generată de companiile de stat, a afirmat, luni, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului și președinte al Consiliului interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul

Economic 28-04-2025 14:55

Burduja: Memorandum între Hidroelectrica și NREL pentru stocarea de energie verde prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj

Hidroelectrica și National Renewable Energy Laboratory (NREL) - Department of Energy al SUA au parafat un memorandum care pune România în avangarda Europei în stocarea energiei verzi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (CHEAP) în tot lanțul carpatic, a anunțat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi, la Varșovi

Economic 28-04-2025 14:20

ANAF derulează un nou program de conformare pentru cabinetele medicale individuale

 Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va desfășura până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală

Economic 28-04-2025 14:06

Senat-moțiune/Bucura-Oprescu: Bugetul de pensii din 2025 este cu 21 de miliarde de lei mai mare față de cel de anul trecut

Bugetul de pensii din acest an este de 155 de miliarde lei, cu 21 de miliarde lei mai mare față de cel de anul trecut, ceea ce înseamnă că nu este nici pe departe o scădere, cum s-a mințit în moțiune, a afirmat luni ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu. 'Haideți să analizăm împreună c&aci

Economic 28-04-2025 13:05

Adrian Pintea (MADR): Sistemul Național Antigrindină este oprit în momentul de față

Sistemul Național Antigrindină este oprit în prezent pentru că se fac anumite autorizări, dar în scurt timp acesta ar putea fi redeschis, a declarat, luni, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Pintea. 'Într-adevăr, în ceea ce privește sistemul național antigrindină, în mo