logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

VIDEO Burduja: Reactorele nucleare de mici dimensiuni înseamna energie sigură, curată, la un preţ corect

Imagine din galeria Agerpres

Energia nucleară şi în mod special aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea trilemei energetice, pentru că înseamnă energie sigură, energie la un preţ corect şi energie curată, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Primul meu mesaj este aşadar unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul lui 2050. A spus-o şi secretarul John Kerry la Bucureşti, au spus-o liderii lumii întruniţi în Dubai, la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare. Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Şi am spus-o şi noi de fiecare dată: în trilema energie: vrem energie sigură, vrem energie la un preţ corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranţa. Asta înseamnă că trebuie să avem întotdeauna şi producţie stabilă în bandă. Nu putem renunţa la cărbune, nu putem renunţa şi la gaz, nu putem renunţa şi la energia nucleară şi să avem pretenţia ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul. Ori energia nucleară şi în mod special aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice. Înseamnă şi energie sigură, înseamnă şi energie la un preţ corect, înseamnă şi energie curată", a precizat Burduja, la evenimentul "Energie pentru generaţia următoare" organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Societatea Naţională Nuclearelectrica şi compania RoPower Nuclear, la Doiceşti în judeţul Dâmboviţa.

 



Acesta a precizat că localitatea dâmboviţeană este unul dintre cele mai importante şi de tradiţie locuri din sistemul energetic naţional.

"Am văzut cu toţii mai devreme o trecere de la vechi către nou. Avem aici la Doiceşti unul dintre cele mai importante, de tradiţie locuri din sistemul energetic naţional şi am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă, şi din praful rezultat de pe urma curăţării acestui loc şi pregătirii acestui loc se ridică această minune. De altfel, umanitatea, pe parcursul ei, întotdeauna şi-a propus şi lucruri măreţe şi de foarte multe ori a şi reuşit. Despre un asemenea lucru este vorba aici", a transmis ministrul Energiei.

Burduja a vorbit şi despre tehnologia NuScale, care va fi utilizată în proiectul de la Doiceşti, precizând că este o tehnologie sigură, fiind de altfel singura certificată de cel mai strict reglementator din lume - Nuclear Regulatory Commission (NRC) din SUA.

"Al 2-lea element de încredere este tehnologia NuScale. Ori cât de mult ar dori unii să ne abată sau să pună sub semnul întrebării dacă îşi fac cu adevărat temele, dacă sunt oneşti, dacă respectă parcursul occidental al României, vor fi corecţi în a spune: este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume - NRC (US Nuclear Regulatory Commission). Am fost la Washington, am discutat cu şeful NRC, am discutat cu echipe de experţi. În plus echipele tehnice, echipa RoPower, echipa Nuclearelectrica, ambasada SUA, toţi am purtat aceste discuţii şi ni s-a explicat foarte clar de ce este o tehnologie sigură, de ce este cea mai promiţătoare tehnologie pentru a fi prima din lume. Şi iată că România are astăzi şansa de a aduce omenirii, prima centrală nuclearo-electrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Unde? Aici, la Doiceşti, în România. Robert Kennedy spunea cândva: "Mulţi văd lucruri care există şi se întreabă de ce? Alţii aleg să îşi imagineze lucruri care nu există şi se întreabă de ce nu?" Ne puteam şi noi astăzi întreba: de ce nu, aici în România, o asemenea minune a lumii? Şi cred că într-o zi, şi nu e departe acea zi, pentru că vizăm orizontul 2029-2030, România poate fi pe harta lumii cu primele reactoare nucleare de mici dimensiuni, chiar aici la Doiceşti", a subliniat şeful de la Energie.

Ultimul mesaj transmis de Sebastian Burduja a făcut referire la tradiţia României în sectorul nuclear şi la experţii pe care îi are ţara noastră, dar şi la parteneri, toate acestea fiind elemente pentru realizarea cu succes a acestui proiect.

"Şi acesta este şi ultimul meu mesaj, este unul de curaj şi vă întreb dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu tradiţia pe care România o are în sectorul nuclear, oamenii pe care România i-a dat lumii în sectorul nuclear, marii experţi, o echipă de oameni vizionari condusă de Cosmin Ghiţă şi echipa lui, cu sprijinul partenerului strategic Statele Unite ale Americii, toate aceste elemente ne spun că vom avea succes. Şi într-acea zi, ce nu-i departe de azi, ne vom revedea aici să vedem cu ochii noştri, ce a putut crea omul si ce a putut crea România cu acest parteneriat. Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor mei din sectorul energetic şi multora dintre dumnevoastră şi din presă, care dau o şansă acestui proiect reflectând obiectiv care sunt şansele lui, care sunt premisele lui, care sunt punctele lui forte. E foarte important să nu dezinformeze, pentru că promisiunea pe care România o face nu este doar pentru români, este pentru întreaga omenire", a mai transmis Burduja.

În opinia sa, tehnologia reactoarelor de mici dimensiuni poate fi extinsă în multe locuri similare cu localitatea Doiceşti din întreaga regiune.

"Sunt zeci de locuri foarte similare cu Doiceşti în întreaga regiune. Tehnologia reactoarelor de mici dimensiuni permite prin economii de scară şi faptul că atunci când ai a 10-a unitate, a 100-a unitate, costurile scad dramatic. Şi atunci noi putem să extindem această tehnologie în toate regiunile. Nuclerelectrica poate să-şi asume rolul de lider pentru întreaga regiune şi asta va face, în parteneriat cu NuScale şi cu ceilalţi pe care îi vedem. Sunt companii mari, nu vorbim de o improvizaţie, vorbim de unele dintre cele mai mari companii din lume, Fluor, Samson. Vorbim bineînţeles, şi de o companie românească extrem de serioasă, Grupurile INFRA şi Nova Power. Deci, iată, avem tot ceea ce ne trebuie să scriem istorie", a mai spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 45

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 30-04-2025 17:37

Burduja: România nu ajunge în beznă; fac un apel public către toți românii să se informeze din surse oficiale

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că nu există niciun risc de blackout în România în perioada primului tur al alegerilor pentru Președintele României, iar cei care răspândesc astfel de dezinformări pe rețele de socializare, ''prin care bagă spaima în populație'', trebuie să suporte consecințele.

Economic 30-04-2025 16:40

Inspectorii antifraudă din Oradea au confiscat marfă nedeclarată în valoare de peste 4,88 milioane de lei

Inspectorii antifraudă din cadrul Direcției regionale antifraudă fiscală (DRAF) Oradea au confiscat, în luna aprilie, bunuri în valoare totală de peste 4,88 milioane de lei, de la un operator economic specializat în comerțul cu marochinărie și încălțăminte, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Administrare Fis

Economic 30-04-2025 16:20

Primul tren produs de polonezi se estimează că va ajunge în România pe 31 mai

Prima ramă electrică regională (RE-R) produsă de polonezi se estimează că va sosi în România la sfârșitul lunii viitoare, urmând să fie certificată, omologată, autorizată și pusă în circulație de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). Într-o

Economic 30-04-2025 15:46

PIB-ul global ar putea crește cu încă 15 puncte procentuale până în 2035, datorită inteligenței artificiale (raport)

Inteligența artificială (AI) are potențialul de a crește economia globală cu până la 15 puncte procentuale în următorul deceniu, arată raportul ''Value in Motion'', realizat de PwC la nivel global. Această evoluție ar adăuga efectiv peste un punct procentual la rata anuală de creștere, la egalitate cu creșterea econ

Economic 30-04-2025 15:25

ANAR: O nouă licitație pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă pe următorii zece ani

Un număr de 187 de oferte au fost depuse în cea de-a doua procedură de licitație publică pentru închirierea a 77 de suprafețe de plajă în sezoanele estivale 2025 - 2034, a anunțat Administrația Națională ''Apele Române'' (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES. Subsectoarele

Economic 30-04-2025 14:49

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Dinamo

Liniile 10, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de luni, 5 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Dinamo București, programat de la ora 20:30, pe ''Arena Națională'', iar parcul liniilor de noapte N1 și N10 va fi suplimentat în intervalul orar 2

Economic 30-04-2025 14:41

Angajamentele pentru beneficiarii Pachetului 4 ''Culturi verzi'' - Intervenția DR-02, adaptate la PAC 2023-2027

Angajamentele de plată aflate în derulare din Campania 2024 pentru beneficiarii Intervenției DR-02: Agro-mediu și climă pe terenuri arabile - Pachet 4 ''Culturi verzi'' se adaptează în anul 2025 la condițiile prevăzute de Planul strategic PAC 2023-2027, informează miercuri Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Economic 30-04-2025 14:35

Activele nete ale fondurilor de investiții au crescut în luna martie cu 0,9%

Activele nete ale celor 246 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au crescut în luna martie cu 0,9% până la nivelul de 49,5 miliarde lei (9,9 miliarde euro), iar intrările nete ale lunii au totalizat 452 milioane lei (90,8 milioane euro), conform unui comunicat al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), transmis, miercuri, AGERPR

Economic 30-04-2025 14:33

MIPE finanțează dotarea spitalelor care tratează AVC; un nou apel de proiecte în valoare de 58 de milioane de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deschide un nou apel de proiecte prin Programul Sănătate 2021-2027, în valoare de 58,496 milioane de euro, destinat unităților sanitare publice care tratează pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută, potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES. ''Acest ape

Economic 30-04-2025 14:00

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai, mai mici cu 20%; Londra, Paris și Roma, în topul preferințelor

Prețurile la biletele de avion pentru minivacanța de 1 Mai au fost cu 20% mai mici, raportat la 2024, românii optând în principal pentru orașele Londra, Paris sau Roma, relevă datele Vola.ro. ''Minivacanța de 1 Mai rămâne și în acest an un reper important î

Economic 30-04-2025 12:32

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 (raport)

PIB-ul nominal al României ar putea depăși 700 miliarde de euro în 2034 și se poate apropia de 800 de miliarde de euro în 2035, la un ritm de creștere reală de aproximativ 3% anual și o inflație medie similară, potrivit macroeconomiștilor din ING Bank. Aceste estimări ar poziționa România în competiție cu țări precum Austria și Su

Economic 30-04-2025 11:17

AFM a semnat contractul de finanțare pentru realizarea a 26 de fabrici de reciclare, cu bani din PNRR

Contractul de finanțare pentru construirea a 26 de fabrici de reciclare, în valoare de aproape 674,75 milioane de lei, a fost semnat miercuri, a anunțat președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES. 'Am semnat cele 26 de contracte de finanțare care reprezintă ținta asumată

Economic 30-04-2025 11:02

ANAF: Nou program de conformare pentru persoanele care realizează venituri din activității de asistență medicală

Agenția Națională de Administrare Fiscală va desfășura, până la finalul anului, la nivel național, un nou program de conformare, ce se adresează persoanelor fizice înregistrate sub forma cabinetelor medicale individuale (CMI) sau ca persoană fizică independentă (PFI) și care realizează venituri din prestarea activității de asistență medicală (generală ori special

Economic 30-04-2025 11:01

Romgaz a plătit anul trecut către Guvern 3,8 miliarde lei

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz a plătit în 2024 către Guvernul României o sumă totală de 3,88 miliarde lei, conform unui raport remis, miercuri, Bursei de Valori București. Potrivit sursei citate, impozitele percepute asupra venitului, producției sau profiturilor societăților comerciale, cu excepția impozitelor percepute asupra consum

Economic 30-04-2025 10:52

Incendiile, printre printre principalele amenințări la adresa locuințelor; 67 milioane de lei, despăgubiri plătite de asigurători în 2024

Incendiile rămân printre principalele amenințări la adresa locuințelor din România, membrii UNSAR achitând anul trecut despăgubiri în valoare de 67 milioane lei doar pentru daunele provocate de foc locuințelor asigurate prin polițe facultative, aproape triplu decât în 2021. Potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Soci