logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Producătorii români pot valorifica marfa la preţul corect dacă au sprijinul unei cooperative (consilier MADR)

Image

Producătorii români îşi pot vinde mult mai uşor specialităţile tradiţionale dacă sunt înscrişi într-o cooperativă, deoarece organizaţia poate să-i ajute în promovarea şi valorificarea produselor obţinute în fermă la preţuri corecte şi pentru ei, dar şi pentru consumatori, consideră Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Un exemplu în acest sens este şi proiectul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia din Dâmboviţa care organizează târguri de produse tradiţionale în diferite pieţe şi zone din Bucureşti, dar şi din ţară, iar producătorii îşi pot face astfel cunoscute bunătăţile locale. Asociaţia a debutat pe 1 decembrie 2023 cu un eveniment organizat în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4 al Capitalei şi a continuat cu alte patru evenimente care au avut loc în curtea Ministerului Agriculturii şi în alte locaţii din Bucureşti. Cu sprijinul unei cooperative producătorii beneficiază de confortul valorificării la preţul corect, prin vânzarea directă de la fermă către consumator. Genul acesta de proiecte sunt binevenite, iar în prezent există solicitări pentru organizarea unor astfel de evenimente atât din partea fermierilor cât şi din partea autorităţilor locale şi a cumpărătorilor", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, consilierul MADR.

Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia împreună cu MADR organizează, în acest weekend, un astfel de eveniment de promovare, respectiv târgul "Poftim din România - Mărţişor de Bucureşti - Gusturi şi Meşteşuguri Româneşti", în sectorul 4 din Capitală, la Piaţa Sudului, unde aproximativ 40 de producători îi aşteaptă pe bucureşteni să deguste bucate tradiţionale româneşti şi specialităţi locale aduse din toate zonele ţării.

 

Foto: (c) Mariana Nica/AGERPRES


Producătorul Cecilia Istrate din comuna Fundata, judeţul Braşov, susţine că prezenţa la târgul din Piaţa Sudului o ajută să îşi facă cunoscute produsele pe care le obţine din ferma proprie.

"Am venit aici, la Bucureşti, la târgul acesta din Piaţa Sudului, pentru că ne doream să ne facem cunoscute produsele. Avem produse din ferma proprie începând de la brânzeturi până la pastramă. Se pot cumpăra de toate de la noi, de la aperitiv până la friptură. Avem brânză de burduf, telemea de oaie, telemea de vacă, caşcaval afumat, urdă şi caş dulce, iar din gama de carne avem pastramă de berbecuţ, pastramă de viţel, piept de porc, slăninuţă, toate la preţuri accesibile. Nu ne gândim să mărim preţurile, chiar vindem un pic mai ieftin ca anul trecut, pentru că a fost greu pentru toată lumea. Îi aşteptăm pe bucureşteni să cumpere în loc de mărţişor o bucăţică de pastramă de berbecuţ sau un cârnăcior", a precizat pentru AGERPRES producătorul braşovean.

Aceasta a adăugat că îşi doreşte în continuare să vină la astfel de târguri, mai ales că toate produsele pe care le are la vânzare sunt înregistrate şi atestate la Ministerul Agriculturii ca produse tradiţionale, iar în curând va dobândi şi menţiunea de "produs montan" pentru produsele din fermă.

"Toate produsele noastre sunt atestate la Ministerul Agriculturii. Ferma Istrate are 13 produse atestate şi ne gândim ca la unele dintre ele să obţinem şi protecţie europeană. Oricum, ne ajută foarte mult atestarea de la Ministerul Agriculturii, iar în curând vom dobândi şi menţiunea de "produs montan" pentru produsele obţinute în fermă", a spus Istrate.

La rândul său, producătorul Cătălin Oncescu susţine că a venit la Târgul de Mărţişor din Piaţa Sudului din Capitală cu produsele lactate obţinute în ferma proprie din Voineşti, judeţul Dâmboviţa, pentru că vinde mult mai bine în aceste târguri organizate.

"Am venit să vindem aici pentru bucureşteni şi bucureştence cu produse tradiţionale obţinute de la animalele din ferma noastră. Avem în jur de 300 de capete de ovine şi 20 de bovine. Noi aşa ne vindem marfa prin târguri tradiţionale, târguri organizate, pentru că este o desfacere mai bună. Avem acum brânză de burduf la 60 de lei kilogramul, telemea de vacă la 27 lei/kg, telemeaua de oaie 40 de lei/kg, caşcaval la 55 - 60 de lei/kg, lapte dulce de vacă şi iaurt de vacă la 7 lei litru", a menţionat producătorul din Dâmboviţa.

România are la nivel naţional 765 de produsele tradiţionale atestate, cele mai multe fiind cele din carne şi produse din carne (309), lapte şi produse din lapte (140), legume şi fructe (124), pâine, produse de panificaţie şi patiserie (120), peşte (30), dar sunt atestate şi băuturi (35).

 


Foto: (c) Mariana Nica/AGERPRES


Bucureştenii care vor veni, sâmbătă şi duminică, la Târgul de Mărţişor din Piaţa Sudului din Capitală vor putea degusta şi cumpăra, pe lângă bucatele tradiţionale româneşti, verdeţuri de sezon, legume şi fructe, proaspete sau conservate, dar şi creaţii handmade ale unor artizani pricepuţi.

De la târg nu vor lipsi micii tradiţionali din carne de porc de Mangaliţa, care sfârâie deja pe grătare, cârnăciorii, pastrama, berbecuţul la proţap şi bulzul ciobănesc, dar şi plăcintele în foi dulci sau sărate, iar toate aceste bunătăţi pot fi stropite din belşug cu vin sau ţuică.

Ansamblul Mioriţa şi elevii Şcolii Populare de Artă Vaideeni vor întreţine atmosfera de bună dispoziţie prin dansuri şi cântece populare.


Târgul de Mărţişor de la Piaţa Sudului va fi deschis sâmbătă, între orele 9:00 - 19:00, iar duminică, programul va fi de la ora 9:00 până la ora 16:00. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Daniel Badea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 25-01-2025 17:04

Raport: Cuvee de Jercălăi - un nou sortiment de vin obținut anul trecut în Arhiepiscopia Bucureștilor

Un nou sortiment de vin, Cuvee de Jercălăi, rezultatul unui cupaj din soiurile Cabernet sauvignon, Fetească neagră și Merlot, a fost obținut la Secția de vinificație Urlați, se arată într-un raport general privind activitățile Arhiepiscopiei în anul 2024, prezentat, sâmbătă, de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cadrul Adunării Epa

Economic 25-01-2025 16:23

Pistol (CNAIR): Au început lucrările pe șantierul sectorului de autostradă Suplacu de Barcău - Chiribiș, parte a Autostrăzii Transilvania

Antreprenorul Construcții Erbașu a început pe 20 ianuarie lucrările pe sectorul de autostradă Suplacu de Barcău - Chiribiș, parte a Autostrăzii Transilvania (A3), iar acestea trebuie finalizate în termen de 18 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a fazei de execuție, a anunțat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrast

Economic 25-01-2025 15:15

ANPIS: 154.389 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în decembrie 2024

Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna decembrie 2024, de 154.389, în scădere cu 198 de beneficiari față de luna precedentă, când 154.587 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). Indemnizați

Economic 25-01-2025 12:51

Volumul lucrărilor de construcții estimat în creștere cu 5% în 2025 (CNSP)

Volumul lucrărilor de construcții ar urma să crească în 2025 cu 5%, după o scădere de 3,5% estimată pentru 2024, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză. Potrivit sursei citate, lucrările de construcții noi se vor majora cu 5,8%, cele de reparații capitale cu 1,9% și lucrările de întreținere și

Economic 25-01-2025 12:27

Burduja: Obiectivul nostru este de a proteja românii și companiile românești prin prețuri cât mai mici la facturi

Decizia de plafonare a prețurilor la energie a permis menținerea costurilor sub control pentru milioane de români, iar obiectivul nostru este, în continuare, de a proteja românii și companiile românești prin prețuri cât mai mici la facturi, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Știți minciuna extremiștilor cum că Rom

Economic 25-01-2025 10:37

UPDATE Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată

Circulația tramvaielor pe linia 41 a fost reluată sâmbătă după 30 de minute de blocaj, din cauza unui eveniment rutier produs pe strada Virtuții, în zona Podului Ciurel, pe sensul spre Piața Presei, informează Societatea de Transport București (STB). Tra

Economic 25-01-2025 10:10

Ceferiștii amenință cu întreruperea activității dacă nu se repun în circulație, de la 1 februarie, trenurile de călători anulate de CFR Călători

Ceferiștii solicită repunerea în circulație, de la 1 februarie 2025, a trenurilor de călători anulate de CFR Călători și plata contribuției suplimentare pentru condiții de muncă speciale, în caz contrar fiind hotărâți să oprească activitatea, a anunțat, sâmbătă, Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Economic 25-01-2025 00:05

Tanczos Barna: Schimbarea perspectivei de către S & P, un semnal cât se poate de clar; avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar

S&P nu a modificat ratingul de țară, România este în continuare recomandată investitorilor, însă agenția de rating ne-a dat un semnal cât se poate de clar prin schimbarea perspectivei din stabil în negativ, acela că avem nevoie de măsuri de reducere a deficitului bugetar, de un buget cumpătat și un stat mai suplu, a transmis ministru

Economic 25-01-2025 00:01

S&P a confirmat ratingurile României la 'BBB-/A-3', dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă

S&P Global a confirmat vineri ratingurile României la 'BBB-/A-3', dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor fiscale și externe ridicate, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. S&P semnalează că mediul politic fragmentat și nesigur din România va în

Economic 24-01-2025 11:26

Wizz Air lansează trei rute noi în România și o bază permanentă pe Aeroportul Internațional București Băneasa

Wizz Air anunță continuarea expansiunii în București cu două aeronave Airbus A321neo de ultimă generație, trei rute noi și deschiderea celei de-a doua baze care deservește orașul, la Aeroportul Internațional București Băneasa - Aurel Vlaicu, începând cu 1 aprilie 2025, potrivit unui comunicat de presă al operatorului aerian, transmis vineri AGERPRES.

Economic 24-01-2025 11:00

TAROM lansează promoții de Ziua Unirii Principatelor Române la biletele achiziționate în perioada 24-26 ianuarie 2025

Cu ocazia celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, pasagerii TAROM care achiziționează bilete de avion în perioada 24-26 ianuarie 2025 vor beneficia de prețuri promoționale, potrivit unui comunicat de presă al operatorului aerian național, transmis vineri AGERPRES 'Cele șapte destinații sunt perfecte nu doar pentru a petrece acolo o vacanț

Economic 24-01-2025 10:03

Busuioc: Curtea de Conturi a României veghează la utilizarea corectă a resurselor țării, în beneficiul cetățenilor, de la înființarea sa în 1864

Curtea de Conturi a României aniversează vineri 161 de ani de la înființare, iar misiunea sa rămâne aceeași: să vegheze la utilizarea corectă a resurselor țării, în beneficiul cetățenilor, potrivit președintelui instituției, Mihai Busuioc. 'Ziua de 24 ianuarie are o semnificație deosebită pentru noi toți. În această zi, sărbăt

Economic 24-01-2025 09:34

Contractul pentru construcția unui nou tronson al Autostrăzii Unirii (#A8) intră în procedură de licitație

Contractul pentru construcția unui nou tronson al Autostrăzii Unirii (#A8) intră în procedură de licitație, a anunțat vineri ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'CNIR a transmis validare la ANAP documentația pentru proiectarea și execuția tronsonului Târgu Frumos-Lețcani (28,8 km). După validarea documentației, va fi stabilit termenul p

Economic 23-01-2025 18:17

Bursa de la București a închis în creștere ședința de tranzacționare de joi

Bursa de Valori București a închis în creștere pe aproape toți indicii ședința de tranzacționare de joi, cu un rulaj de 32,204 milioane de lei (7,074 milioane euro). Cele mai lichide titluri au fost ale Băncii Transilvania, cu schimburi de aproape 11,206 milioane de lei, urmate de acțiunile Sphera Franchise Group, cu 4,026 milioane

Economic 23-01-2025 18:03

Burduja: Prin proiectul noii stații de transformare Onești Centru, cresc posibilitățile de racordare și calitatea serviciilor

Noua stație de transformare Onești Centru, finalizată de curând de Delgaz Grid, va determina creșterea calității serviciilor, dar și a posibilităților de racordare pentru consumatorii noi, inclusiv producători de energie din surse regenerabile, potrivit ministrului Energiei, Energiei, Sebastian Burduja. 'O veste cu adevărat bună pent