logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Barbu: APIA a plătit 95% dintre fermieri; Comisia Europeană ne-a rambursat deja 800 de milioane de euro

Imagine din galeria Agerpres

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent 95% dintre fermierii români, iar cei 5% care mai sunt de plătit se află în proceduri de control şi verificare, a declarat sâmbătă ministrul Agriculturii, Florin Barbu, menţionând că suma rambursată deja de Comisia Europeană este de 800 de milioane de euro.

"APIA a plătit plătit 95% dintre fermierii români. Sunt plătiţi aproape 700.000 de de fermieri. Bineînţeles, mai sunt 5% care se află în proceduri de control, de verificare de către instituţia din subordinea APIA teritorial. Este normal să fie verificate aceste documente pentru că sunt bani de la Uniunea Europeană, iar o parte sunt de la bugetul statului. Trebuie să ne asumăm aceste lucruri şi sigur vor fi deblocate şi aceste sume", a precizat Barbu, la finalul discuţiilor cu fermierii care protestează în stradă şi care s-au plâns că subvenţiile acordate prin APIA nu au ajuns la destinaţie.

Şeful MADR a mai spus că în conturile BNR se află deja 800 de milioane de euro, sumă rambursată de către Comisia Europeană, aferentă plăţilor efectuate de APIA, în sumă de 1,6 miliarde de euro.

"APIA a autorizat la plată aproape 1,6 miliarde de euro şi în momentul de faţă, pe plăţile pe care le-am făcut până pe 28 decembrie, Comisia Europeană ne-a rambursat deja suma de aproximativ 800 de milioane de euro, care se află în conturile BNR", a adăugat Barbu.

El a susţinut, în privinţa unor acte normative cerute de fermierii protestatari, că unele sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru avizare, în aşa fel încât în prima şedinţă de Guvern să fie aprobate.

"Sunt şi acte normative care sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru a fi aprobate. Practic, ordonanţa privind amânarea la plata ratelor. Partea de echivalare a categoriei de permis B cu TR1 este aprobată de către Ministerul Agriculturii şi este trimisă către Ministerul de Interne (...), deci toate revendicările. Ministerul Agriculturii şi le-a asumat, acum decizia este a fermierilor, dacă vor mai continua protestul. Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis. Toate actele asumate prin procesul verbal vor fi miercuri, joi, în prima şedinţă de Guvern", a punctat şeful de la Agricultură.

MADR a publicat săptămâna aceasta în transparenţă decizională un proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă permite soluţionarea unor posibile stări litigioase între părţi, datorate imposibilităţii îndeplinirii de către debitori a răspunderii contractuale către creditori.

"Pe lângă recunoaşterea secetei pedologice din anul 2023 ca fiind fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamităţi naturale în agricultură, proiectul de ordonanţă de urgenţă are în vedere un moratoriu în contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, prin care se propune amânarea plăţii unor obligaţii contractuale ale debitorilor, respectiv ale producătorilor agricoli afectaţi de seceta pedologică, care pot solicita creditorilor suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor", se arată în nota de fundamentare.

Totodată, sunt cuprinse şi normele procedurale prin care debitorii pot solicita şi beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor.

Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de preţurile RCA, de accizele mari la motorină, precum şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Aceştia au plecat din mai multe zone din ţară spre Bucureşti cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, blocând traficul pe mai multe şosele inclusiv pe şoseaua de centură a Capitalei.

Mai multe organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan, însă au confirmat participarea individuală a unor fermieri din organizaţiile lor.AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citeşte şi:

 

Fermierii au cerut conducerii MADR soluţii de creditare şi să nu mai fie controlaţi drastic de APIA (surse)

 

Discuţiile cu fermierii şi transportatorii de la Ministerul Transporturilor, ASF şi Ministerul Finanţelor au fost reprogramate

 

 

MTI: Delegaţia transportatorilor şi fermierilor nu s-a prezentat la întâlnirea programată la ora 13:00; reiterăm invitaţia pentru ora 18:00

 

Protestatarii au anunţat că au decis 'să rămână în stradă'

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 24-02-2025 09:52

POSA propune tarife de reparație bazate pe costuri reale și criterii de evaluare a calității reparațiilor auto

Stabilirea unui mecanism de calcul al tarifelor de reparație bazat pe costurile reale ale materialelor, tehnologiilor și manoperei, precum și introducerea unor criterii clare de evaluare a calității reparațiilor și obligativitatea respectării standardelor producătorilor auto, sunt două dintre propunerile făcute de Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) pentru

Economic 24-02-2025 08:00

Salt Bank a ajuns la peste 400.000 de clienți în mai puțin de un an de la lansare

Salt Bank, primul neobank românesc, a ajuns la peste 400.000 de clienți, cu mult peste așteptări, și de asemenea a strâns în conturile sale peste un miliard de lei, peste ceea ce își propusese în primul an de la lansare, a declarat, duminică, directorul general al băncii, Gabriela Nistor într-o conferință de presă.

Economic 23-02-2025 20:40

VIDEO Controale ANPC la blocurile alimentare din două spitale din București; amenzi de 31.000 lei

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a inițiat, sâmbătă, un control operativ cu privire la respectarea legislației în vigoare pentru protecția consumatorilor de servicii medicale, în blocurile alimentare a două spitale din municipiul București, în urma căruia a aplicat amenzi în valoare totală de 31.000 lei.

Economic 23-02-2025 16:27

Burduja: Proiectul Neptun Deep va consolida poziția României în rândul producătorilor de gaze din UE

România este deja în fruntea topului producătorilor de gaze din UE, iar proiectul Neptun Deep ne va consolida această poziție, a scris, duminică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook. Potrivit ministrului, 'România are șansa istorică de a juca un rol important, dacă își va apăra direcția pe care a construi

Economic 23-02-2025 12:37

Voican: În anii tulburi, oamenii sunt prudenți cu vacanțele; la Târgul de Turism vom vedea încrederea în viitoarele luni

Oamenii sunt prudenți cu vacanțele în anii tulburi și dacă nu vor cumpăra sejururi la Târgul de Turism, cu aceste reduceri impresionante, va trebui să tragem un semnal de alarmă către Guvern, să-i spunem că are de făcut ceva și foarte repede, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) Adrian V

Economic 23-02-2025 11:27

ONRC: Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a crescut cu 14,58% în 2024

Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în 2024 a fost de 18.716, în creștere cu 14,58% comparativ cu anul anterior, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea au fost din București, respectiv 2.252 (număr în creștere cu 13,79 față de 2023)

Economic 23-02-2025 11:00

Florin Barbu: Pierderile în sectorul vegetal au fost anul trecut de peste 2,5 miliarde de euro

Pierderile înregistrate anul trecut din cauza fenomenelor meteo extreme au depășit 2,5 miliarde de euro în sectorul vegetal, iar statul a plătit fermierilor în jur de două miliarde de euro prin schemele de ajutor și pentru despăgubiri, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. &#

Economic 23-02-2025 10:16

Un transport agabaritic record pentru România, de aproape 800 de tone, traversează țara către Termocentrala Mintia

Duminică, în jurul orei 09:00, a intrat în România prin punctul de trecere a frontierei Nădlac I transportul agabaritic care duce o turbină la termocentrala Mintia (județul Hunedoara), aflată în plin proces de retehnologizare, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Economic 23-02-2025 08:18

Loteria Română suplimentează câștigurile la Loto 6/49, Joker și Loto 5/40, de Dragobete

Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Dragobete, suplimentând fondul de câștiguri al categoriei I pentru jocurile Loto 6/49 (100.000 de lei), Joker (50.000 de lei) și Loto 5/40 (25.000 de lei), a anunțat compania. La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report de peste 18,71 milioane de lei (pe

Economic 22-02-2025 15:30

Daraban (CCIR): Nu există niciun fel de implicare a mea într-un eventual dosar de corupție

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, care deține 10,38% din acțiunile SC Global Defense Logistics SRL, susține că nu este implicat în niciun fel într-un eventual dosar de corupție, după ce DNA a anunțat sâmbătă că firma și doi reprezentanți ai acesteia sunt urmăriți penal pentru dare de mită. 

Economic 22-02-2025 14:51

România își propune o absorbție de 47 de miliarde de lei prin PNRR în acest an (ministru)

România își propune o absorbție de 47 de miliarde de lei prin PNRR în acest an după ce a beneficiat deja de 32 de miliarde de lei din acest program, a anunțat duminică, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, pe pagina sa de Facebook. 'Fondurile PNRR sunt esențiale pentru România. Am beneficiat deja de 32 de miliarde de lei din

Economic 22-02-2025 12:56

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 14,2% în 2024; importurile s-au redus cu 1%

Producția de cărbune a României a depășit, anul trecut, 1,924 milioane tone echivalent petrol (tep), fiind cu 14,2% mai mică (minus 319.700 tep) față de cea din 2023, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada menționată, de 195.600 tep, în scădere cu 1.900 tep (minus 1

Economic 22-02-2025 12:04

Cristian Popa: Europa trebuie să redevină competitivă; singura cale este prin mai mult liberalism

Europa trebuie să redevină competitivă, iar singura cale pentru a ajunge acolo este prin mai mult liberalism, mai multă ordine spontană și mai puține reglementări și birocrație, susține Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), într-un articol de opinie postat pe Linkedin. 'Europa va fi clăd

Economic 22-02-2025 11:47

România ar putea deveni cel mai puternic stat pe procesare din sud-estul Europei în următorii 4 ani (ministru)

România ar putea deveni, în următorii 3-4 ani, cel mai puternic stat din sud-estul Europei pe procesarea alimentelor, după finalizarea proiectelor de peste 1,7 miliarde de euro contractate pe Investalim și prin Planul Strategic 2023-2027, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. 'Am semnat pe programul

Economic 22-02-2025 11:24

Ministrul Finanțelor: Ratingul României va depinde, în mare măsură, de capacitatea de a ne respecta angajamentele

Agenția Fitch a dat un semnal clar că România trebuie să continue măsurile de consolidare fiscală și de restabilire a echilibrului bugetar pentru a întări credibilitatea fiscală a țării iar ratingul va depinde, în mare măsură, de capacitatea noastră de a ne respecta angajamentele, susține ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. Reacția șefului d