Vinurile româneşti, în topurile mondiale; peste 500 de medalii obţinute de producători în 2023 (platformă)

Vinurile autohtone au obţinut la concursurile internaţionale desfăşurate anul acesta peste 500 de medalii, dintre care mai mult de 300 de aur, dublu aur sau diamant, conform datelor colectate de Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc.
"Producătorii români şi-au înscris vinurile şi au reuşit să impresioneze juraţii din peste 40 de competiţii din Europa, America de Nord şi Asia. Astfel, în topul celor mai premiaţi producători locali se numără Budureasca, Jidvei şi Grupul Vintruvian (Crama DeMatei/Caii de la Letea), fiecare dintre aceştia câştigând anul acesta peste 50 de medalii internaţionale", se menţionează într-un comunicat al platformei.
Conform sursei citate, Crama Gîrboiu, Cramele Recaş, Domeniul Coroanei Segarcea şi Domeniile Sâmbureşti au obţinut fiecare peste 25 de medalii. De asemenea, pe podiumurile mondiale au urcat în acest an şi alţi producători precum Viile Metamorfosis, Domeniul Bogdan, SERVE sau Domeniile Avereşti.
"Imaginea vinului românesc se construieşte pas cu pas, iar concursurile internaţionale sunt un mod bun de a ajunge în atenţia experţilor şi a jucătorilor cu experienţă pe piaţă. Medaliile nu sunt doar o recunoaştere a calităţii, ci şi un instrument important, care ajută la listarea pe pieţele din ţara unde se ţine concursul, apoi devin un argument de vânzare către consumatorul final. Cu cât participă mai mulţi producători din România, la cât mai multe concursuri internaţionale, cu atât mai repede vom intra în conştiinţa lumii întregi ca o ţară recunoscută pentru vinurile sale. Pentru că, în prezent, trebuie să recunoaştem că doar o mică parte dintre iubitorii de vin ştiu că România este un producător, ba chiar unul de top", a afirmat Marinela Ardelean, fondator al platformei Wines of Romania, critic de vin şi, la rândul său, jurat în mai multe în concursuri internaţionale de vin.
O prezenţă semnificativă a României s-a înregistrat în acest an la Mundus Vini, cel mai important concurs de profil din Germania, unde vinurile româneşti au obţinut, în cele două sesiuni de degustare, un total de 78 de medalii, dintre care 56 de aur şi o mare medalie de aur pentru Diamond Selection Fetească Neagră Barrique de la Domeniile Avereşti. Mai mult, Rhein Riesling Finca Theresia 2018, de la Vinul Partium (Carastelec) a obţinut titlul de Best of Riesling. Celelalte medalii au mers către Crama Gîrboiu, Iconic Estate, SERVE, Crama DeMatei, Budureasca, Jidvei, Rasova Wine, Cramele Recaş, Domeniile Alexandrion Rhein 1892, Crama La Salina, Carl Reh Winery, Domaine Vinarte, Viticola Corcova, Unicom Production, Via Viticola, Domeniile Avereşti, Crama Strunga, Podgoria Silvania, Viti-Pomicola Sâmbureşti şi Domeniile Blaga.
La cel mai mare concurs de vinuri din America de Nord, Selections Mondiales des Vins, desfăşurat în Canada, România a obţinut 24 de medalii, iar două dintre vinuri au fost incluse în top 50 vinuri din concurs (dintr-un total de peste 1.500), ambele produse de grupul Vintruvian - Patima după Matei Fetească Neagră şi Epiphanie Fetească Neagră, cel din urmă fiind desemnat şi cel mai bun vin românesc înscris în concurs.
Mai mult, în cadrul International Wine Challenge Bucharest/Vinarium, cel mai important concurs de profil din România, vinurile româneşti au reprezentat 59% din cele 1.311 probe participante, iar numărul de medalii obţinute a fost de 225, dintre care 6 mari medalii de aur. Au fost premiate, în total, 419 vinuri din 23 de ţări.
"Un alt concurs cu rezultate remarcabile a fost Femmes et Vins du Monde, un concurs anual desfăşurat în Monaco, a cărui particularitate este, la fel ca în cazul concursului Sakura (Japonia), faptul că juriul este format în totalitate din femei specializate în oenologie, tehnologie, sommelerie, critică de vin sau comerţ specializat. Aici, Marele Premiu şi cel mai mare punctaj au fost obţinute de Owner's Choice Ana Sauvignon Blanc de la Jidvei, cu 93 de puncte, şi nu mai puţin de opt vinuri au câştigat cea mai mare distincţie, Nova de Diamant, dintr-un total de 17 asemenea premii.", se menţionează în comunicat.
În total, România a câştigat 19 distincţii la acest concurs, medaliile mergând către vinuri produse de Jidvei, Navigo şi Domeniul Coroanei Segarcea.
România a reuşit să facă o impresie bună şi la Sakura Japan's Women Wine Awards, obţinând 14 medalii (printre care un dublu aur şi opt de aur) pentru vinurile de la Budureasca, Cramele Recaş, Avincis, Vinarte, Domeniul Coroanei Segarcea şi Lacerta Winery. Nu în ultimul rând, la International Wine Challenge, România a obţinut 23 de medalii pentru vinurile produse de Jidvei, Cramele Recaş şi Alira, iar Concours Mondial du Bruxelles a adăugat bilanţului alte 28 de medalii, dintre care 15 de aur şi două Mari Medalii de Aur.
Wines of Romania este un proiect 100% privat, puternic ancorat în dezvoltarea sustenabilă a succesului local şi internaţional al vinului românesc. Fondată de Marinela Ardelean, expert în vin şi co-organizator al festivalului RO-WINE, platforma Wines of Romania reprezintă un univers digital dedicat vinurilor autohtone, iubitorilor de vin, achizitorilor, producătorilor şi investitorilor. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Fondurile de pensii facultative, creștere cu 19%, la nivelul lunii februarie
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 5,81 miliarde de lei, la finalul lunii februarie 2025, în creștere cu 19% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeași dată a anului anterior, conform unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 'Cele mai multe investiții au fost efectuate local (
Ziua Internațională 'Zero Deșeuri' - 30 martie: Peste 92 de milioane de tone de deșeuri textile sunt produse anual
Peste 92 de milioane de tone de deșeuri textile sunt produse anual, echivalentul unui camion de gunoi plin cu haine aruncate sau incinerate în fiecare secundă, și, în ciuda faptului că producția de îmbrăcăminte s-a dublat, durata de utilizare a hainelor a scăzut cu 36%, atrage atenția InfoCons Protecția Consumatorilor, cu prilejul Zilei Internaționa
Culturile agricole vor înregistra procese de creștere și dezvoltare în general normal în majoritatea zonelor de cultură (agrometeo)
Procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfășura în general normal în majoritatea zonelor de cultură, în zilele următoare, îndeosebi pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). '
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 157,7 miliarde lei, în februarie
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 157,7 miliarde lei, la finalul lunii februarie 2025, în creștere cu 21% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2024, potrivit statisticii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). 'Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au rea
Reportul la Loto 6/49 la categoria I a ajuns la peste șase milioane de euro
Reportul la Loto 6/49 la categoria I a ajuns la peste 30,29 milioane de lei (peste șase milioane de euro), la Noroc este în joc un report cumulat de peste 13,42 milioane de lei (peste 2,69 milioane de euro), iar la Joker, la categoria I, se înregistrează un report de peste 14,36 milioane de lei (peste 2,88 milioane de euro), informează Loteria Român
ANPC: Amenzi de de 168.000 lei și oprirea temporară a activității la 14 operatori economici din Timișoara
Inspectorii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 168.000 de lei și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 14 operatori economici din Timișoara, a anunțat sâmbătă seara președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone. 'În dat
Administrația Națională de Meteorologie alocă 11,2 milioane lei pentru pachete software și sisteme informatice
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) alocă 11,2 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de pachete software și sisteme informatice, contractul urmând să fie încheiat pentru o perioadă de zece luni, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). 'Achiziția sist
Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și utilitate; piețele financiare și consumul de energie, pe minus după tranziție(analiză)
Trecerea la ora de vară va avea loc în acest weekend, iar în fiecare an tranziția ridică semne de întrebare cu privire la impactul asupra economiei, întrucât cercetările arată că apar dezechilibre în productivitatea muncii, pe piețele financiare și în consumul de energie, relevă o analiză semnată de Radu Puiu, analist financi
CFR SA: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară
Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA. 'În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 0
Rata șomajului a coborât la 3,37% în luna februarie 2025
Rata șomajului înregistrată la nivel național, la sfârșitul lunii februarie 2025, a fost de 3,37%, în scădere cu 0,01 puncte procentuale raportat la cea din luna anterioară, informează vineri Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Potrivit instituției, numărul total de șomeri la finele lunii februarie 2025 a fost de 268.39
ANPC a dat amenzi în valoare de 61,2 milioane lei, în perioada 7 februarie - 26 martie
Comisarii pentru protecția consumatorilor au aplicat amenzi de 61,2 milioane lei în perioada 7 februarie - 26 martie și au dispus oprirea definitivă de la comercializare a unor mărfuri neconforme în valoare totală de 4,26 milioane lei, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), remis vineri AGERPRES. As
Românii pot alege din șapte destinații europene pentru a admira cireșii înfloriți, în aprilie (tur-operator)
Paris, Amsterdam, Copenhaga sau Edinburgh sunt printre destinațiile europene în care românii pot admira cireși înfloriți ca în Japonia, în această primăvară, potrivit unei platforme online de rezervări bilete de avion. În aprilie 2025, prețurile biletelor de avion dus-întors din București către destinații europene renu
Ministrul Finanțelor estimează încasări de 1 miliard de lei, în 2025, din taxa pe construcții speciale
Ministerul Finanțelor a elaborat modalitatea de aplicare a impozitului pe construcțiile speciale, pe baza propunerilor sectoarelor vizate, încasările la bugetul de stat fiind estimate la 1 miliard de lei, în 2025, a anunțat vineri ministerul. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, în cursul lunilor februarie și martie, Ministerul Finanțelor
Proiectul ANPC referitor la afișarea adaosului comercial la raft încalcă legislația și principiile în materie de concurență (organizații)
Inițiativa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) de informare a consumatorilor de către operatorii economici cu privire la adaosul comercial aplicat în raport cu prețul de achiziție este o măsură contrară acțiunilor pe care Comisia Europeană intenționează să le întreprindă pentru a crea condiții de concurență echitabile între comercia
Autobuzul 642 va fi suspendat, de la 1 aprilie, din cauza cererii reduse din partea călătorilor
Autobuzul 642 va fi scos din circulație, de la 1 aprilie, iar liniile 106, 196, 203, 216, 241, 253 și 312 vor fi suplimentate, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI), într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES. 'Începând cu data de 1 aprilie 2025, linia navetă de autobuz 642 v