logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Burduja: Suntem în calendarul asumat pentru a avea noul PNIESC în primăvara anului viitor

Imagine din galeria Agerpres

Ministerul Energiei se află în plin proces de actualizare a Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), astfel încât, în primăvara anului viitor, vom avea la zi acest plan care a implicat un efort de coordonare "cumplit de greu şi de tras de guler al celorlalte instituţii implicate", a declarat, joi, ministrul de resort, Sebastian Burduja, la un eveniment de specialitate.

"România este printre ţările cu cel mai ambiţios plan de decarbonizare, este printre ţările cu cea mai spectaculoasă creştere a ponderii energiei regenerabile în mixul energetic, este printre ţările care dă lumii unul dintre cei mai buni specialişti în sectorul energetic (...) Suntem în plin proces de actualizare a Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC) şi, undeva în primăvara anului viitor, vom avea la zi acest plan, ceea ce a implicat un efort de coordonare cumplit de greu şi de tras de guler al celorlalte instituţii implicate - ministere, agenţii - să-şi asume ţinte, să vină cu date, pentru că în România, în general, nu măsurăm nimic - şi atunci nu ştim foarte bine unde suntem şi unde vrem să ajungem - şi să vină cu aceste angajamente. Suntem în calendarul asumat pentru a avea noul PNIESC în primăvara viitoare", a spus Burduja, la Romanian Renewable Energy Summit 2023.

Totodată, el a subliniat că România este prima ţară care a exploatat gaze în Marea Neagră cu Black Sea Oil and Gas, după care urmează Neptun Deep.

În opinia sa, România va fi şi prima ţară care va avea centrale eoliene în Marea Neagră, motiv pentru care a fost accelerată Legea pentru eolian offshore.

"Pentru asta am accelerat la maxim Legea pentru eolian offshore, este în avizare interministerială, avem un dialog foarte viu cu Ministerul Mediului şi câteva elemente din acest proiect de lege care urmează să fie adoptat de Guvern şi, ulterior, trimis către Parlament, cu termen de adoptare în toamna aceasta, oricum, până la finalul sesiunii parlamentare. Ne dorim ca până în vara anului 2025, până în iunie 2025, Guvernul să stabilească prin hotărâre de Guvern, elementele principale", a punctat ministrul.

El a făcut referire la aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor, cuantumul redevenţelor şi schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite aceste investiţii eolian offshore, eventual cu un mecanism de tipul contracte pentru diferenţă.

Totodată, Burduja a afirmat că, la nivelul Ministerul Energiei, se doreşte realizarea unui studiu global asupra suprafeţelor care vor putea fi dezvoltate, să fie luate în considerare toate aspectele de mediu şi să se definească zonele în care se pot construi aceste capacităţi.

"După ce vom avea acest studiu, care va dura probabil un an, un investitor va şti exact unde poate să meargă, iar partea de avizare de mediu va fi mult uşurată şi, deci, vom putea accelera astfel încât, din 2030 încolo, să vedem primele centrale eoliene în Marea Neagră", a adăugat ministrul.

Şeful de la Energie a mai făcut referire şi la "o altă schemă importantă", respectiv "contracte pentru diferenţă" (CFD).

"Cred că sunteţi la curent cu acest mecanism. El setează un preţ de referinţă pentru 15 ani. Atunci când preţul din piaţă este peste preţul de referinţă, investitorul plăteşte diferenţa către un fond, către contrapartea statului român, ce va fi gestionată de OPCOM. Când preţul este sub, contrapartea plăteşte investitorului, astfel încât să asigure această stabilitate pe 15 ani", a explicat acesta.

În opinia sa, este foarte important să existe competiţie.

"Am fost zilele trecute cu preşedintele Iohannis în Portugalia. Portugalia a reuşit să stabilească, din ce spunea ministrul portughez, recordul mondial ca preţ stabilit prin CFD-uri foarte jos. Asta înseamnă că a reuşit să facă o procedură extrem de competitivă. Antreprenorii au venit, s-au concurat şi au dus preţul de referinţă foarte jos. Asta înseamnă că, timp de 15 ani, statul român va avea un efort mult mai mic - şi condiţiile de investiţii vor fi bune, pentru că va exista predictibilitate. Dorim să facem aceste licitaţii până la finalul anului. Avem o ţintă în PNRR ca atare, dar cel mai târziu, dacă nu ne încadrăm cu finalul anului, la începutul anului viitor, ele vor fi organizate şi e foarte important acolo ca dvs., cunoştinţe, relaţii, alţi investitori din alte state, dar şi din România, să vină la licitaţie. Ea va fi impecabil organizată, dar rezultatul va fi pozitiv numai dacă există această competiţie - şi vă rog să ne sprijiniţi pe noi ca ţară, nu neapărat Ministerul Energiei, să avem o concurenţă reală în piaţă şi să avem un preţ de referinţă cât mai mic", a susţinut Sebastian Burduja.

El a subliniat că toate premisele sunt favorabile dezvoltării energiei regenerabile în România. În prezent, ponderea acesteia în mixul energetic este de aproximativ 70%.

"Cu cât creşte ponderea energiei regenerabile în mixul energetic, cu atât presiunea pe sistemul de transport şi distribuţie al energiei electrice este mai mare şi pentru asta avem, prin Fondul pentru modernizare, aproximativ 4 miliarde de lei pentru modernizarea sistemului de distribuţie. Avem proiecte deja depuse de 4 miliarde de lei, vreo 35 de contracte, 10 dintre ele au fost deja semnate în timpul mandatului meu", a precizat oficialul ME.

Potrivit acestuia, peste 1 miliard de lei sunt alocaţi pentru proiecte de transport.

"Transelectrica continuă să depună pe Fondul pentru modernizare - şi mai avem un proiect la care ţin foarte mult, care a fost recent formalizat printr-un Memorandum de Guvern - este acel cablu interconector de curent continuu de la Marea Neagră la graniţa de vest. El va permite evacuarea energiei eoliene offshore, va permite evacuarea energiei produse la viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă, va permite de asemenea echilibrarea sistemului energetic naţional, pentru că, prin curent continuu, ai o pârghie în plus la nivelul Dispecerului Energetic Naţional pentru a regla şi partea de curent alternativ. Deci, este un proiect vital pe care noi, ca ţară, suntem condamnaţi să îl facem până în orizontul anului 2030, când vom avea noile reactoare de la Cernavodă şi, ulterior, centrale eoliene în Marea Neagră", a mai spus Sebastian Burduja. AGERPRES/(A - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu) 

 

Citeşte şi:

 

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Economic 18-05-2025 13:03

Hackerii utlizează kituri specifice pentrru a crea instantaneu pagini de phishing cu aspect credibil (expert)

Phishing-ul rămâne o amenințare deosebit de tenace în peisajul securității cibernetice, iar atacatorii apelează la kituri dedicate care generează automat astfel de pagini web înșelătoare, susțin experții Eset, într-un articol de specialitate publicat recent pe blogul din România. 'O metodă care a devenit tot m

Economic 18-05-2025 11:39

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru (agrometeo)

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorol

Economic 18-05-2025 10:58

CNPP: 11.637 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2025

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2025, de 11.637 persoane, în creștere cu 35 persoane comparativ cu luna anterioară, din care 7.871 de beneficiari cu pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - BASS (contributivitate), conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Cei

Economic 18-05-2025 10:01

INS: Producția de țiței a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5%

România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de țiței de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În schimb, importurile de țiței au totalizat, în ianu

Economic 18-05-2025 09:29

Reportul la tragerea Joker depășește 3,7 milioane de euro

Reportul la tragerea Joker la categoria I a ajuns la peste 18,93 milioane de lei (peste 3,7 milioane de euro), informează Loteria Română. Duminică, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tragerile loto de joi Loteria Română a acordat peste 22.800 de câștiguri î

Economic 17-05-2025 12:27

INS: Producția de cărbune a scăzut cu 2,2% în trimestrul I 2025; importurile s-au redus cu 50,5%

Producția de cărbune a României s-a cifrat în primele trei luni din 2025 la 505.000 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 2,2% mai mică (minus 11.200 tep) față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de cărbune au fost, în perioada men

Economic 16-05-2025 18:50

Bitdefender: Escrocherie deepfake cu candidații la Președinție

Producătorul global de soluții de securitate informatică Bitdefender avertizează asupra unei noi escrocherii online care folosește tehnologia deepfake pentru a crea videoclipuri false cu figuri politice cunoscute, în preajma alegerilor prezidențiale din România. 'Aceste clipuri generate cu ajutorul inteligenței artificiale &ici

Economic 16-05-2025 18:02

Greenpeace, despre cererea de chemare în judecată formulată de Romgaz: Nu am primit nicio înștiințare de plată

Greenpeace România transmite că nu a primit nicio înștiințare de plată privind cheltuielile de judecată către Romgaz, că nu este în incapacitatea de plată și că acest dosar este doar o încercare de intimidare. Aceste precizări vin în urma anunțului de vineri al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, conform căro

Economic 16-05-2025 17:27

Control operativ al ANPC la depozitele Antrefrig din sectorul 2; amenzi de 207.000 lei

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat vineri un control operativ la depozitele Antrefrig din sectorul 2 și au aplicat, în urma deficiențelor constatate, amenzi în valoare de 207.000 lei, informează ANPC printr-un comunicat.

Economic 16-05-2025 17:01

TPBI prelungește programul mai multor linii, pentru transportul spectatorilor meciului FCSB - Universitatea Craiova

Liniile 1, 4, 10, 40, 55, 86, 90, 104 și 311 vor avea un program de circulație prelungit în seara zilei de sâmbătă, 17 mai, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal FCSB - Universitatea Craiova, programat de la ora 20:00, pe Arena Națională, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucu

Economic 16-05-2025 16:37

O schemă frauduloasă de colectare a datelor personale și bancare utilizează identitatea brandului Notino (DNSC)

O tentativă de fraudă care folosește numele brandului Notino este în desfășurare în mediul online, iar această schemă este menită să colecteze datele personale și bancare ale utilizatorilor, atenționează Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-o

Economic 16-05-2025 15:45

Experții DNSC avertizează asupra unui risc cu impact ridicat de malware livrat prin Google Calendar

Un malware este livrat prin intermediul invitațiilor din Google Calendar care conțin linkuri către fișiere sau pagini controlate de către hackeri, avertizează experții Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC), într-un articol postat, vineri, pe site-ul instituției. 'Cercetătorii în securitate cibernetică de

Economic 16-05-2025 15:43

BNR: Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025

Rata anuală a inflației își va prelungi evoluția fluctuantă până în trimestrul III 2025, pe fondul unor efecte de bază și al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică, dar va descrește apoi, timp de patru trimestre, potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naționale a României. În ședința de

Economic 16-05-2025 15:31

Prezidențiale2025 / Boloș: Am votat astăzi la Bruxelles pentru calea europeană a României

Ministrul Investițiile și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a transmis că a votat vineri, la Bruxelles, pentru calea europeană a României, deoarece Uniunea Europeană, 'cu toate rigiditățile ei', ne-a împins să facem reforme necesare pentru țară. 'Am votat astăzi la Bruxelles. Din inima Europei, pentru calea europeană

Economic 16-05-2025 15:29

BNR: Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală

Perioada electorală prelungită și tensiunile politice în creștere au inversat mișcările de capital de pe piața financiară locală, iar în ultima perioadă, ieșirile de capital au crescut semnificativ, sub diverse forme, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a României. Potrivit BNR, aceste schimbări au avut un im