Amenzi de peste 6,5 milioane lei aplicate de ANPC, în prima lună a Comandamentului Litoral 2023

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat, în prima lună a Comandamentului Litoral 2023, amenzi contravenţionale în valoare de peste 6,5 milioane lei, în urma acţiunilor de control, conform unui comunicat al instituţiei.
Astfel, comisarii ANPC reuniţi în cadrul Comandamentului au derulat, în prima lună de activitate, acţiuni preventive şi de supraveghere, vizând o gamă largă de servicii pe care vizitatorii Litoralului le folosesc în vacanţă.
"În această perioadă, ANPC a desfăşurat 1.188 acţiuni de control, în toate staţiunile de pe litoral, 72 dintre acestea fiind generate de reclamaţii primite de la consumatori, celelalte fiind acţiuni operative sau care se înscriu în diverse tematici de control", se menţionează în comunicat.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.060 avertismente şi 1.413 amenzi contravenţionale în valoare de peste 6,5 milioane lei.
Conform sursei citate, măsurile complementare aplicate au fost: oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de circa 540.000 lei, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 97 de operatori economici, precum şi propunerea încetării practicilor comerciale incorecte pentru 44 de operatori economici.
"Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. Am mai spus-o şi o voi repeta, până la momentul la care se vor lua decizii coerente de scoatere la lumină a uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa. Alături de investiţii de milioane ale unor operatori economici curajoşi şi iubitori de ţară, îşi desfăşoară activitatea administratorii unor dughene de tot râsul. Este ca şi cum ai pune un palat de cleştar în mijlocul unui bâlci jalnic. Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceaţă de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoşi. Avem hoteluri de cinci stele deschise lângă unele cu tot atâtea, dar căzătoare. Am ales o lună de silenzio stampa pentru a nu părea că suntem din nou groparii turismului la Marea Neagră, dar, din păcate, realitatea trebuie să strângă în aceeaşi barcă pe toţi cei care mai credem în şansa acestuia. La final, vreau să vă asigur că suntem aici să curăţăm tot ceea ce vă poate expune pericolului şi să răspundem urgent sesizărilor dumneavoastră", a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Principalele abateri constatate se numără: comercializarea unor jucării cu deficienţe, fără traducere în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare, pe etichete (menţiunile referitoare la denumirea şi adresa importatorului, avertismentele si recomandările speciale destinate vârstei copiilor etc.), jucării notificate prin sistemul de alertă Rapex, jucării purtând mărci înregistrate fără a avea licenţă pentru a putea fi comercializate, marcajul CE neconform.
Totodată, comisarii ANPC au descoperit deficienţe privind etichetarea produselor textile: lipsa menţiunilor referitoare la compozitia textilelor, lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import, precum şi deficienţe privind indicarea preţurilor pe toate produsele expuse la comercializare şi menţionarea preţurilor per unitatea de măsura;
De asemenea, în urma controlului s-au constatat condiţii igienico-sanitare precare la prestarea serviciilor de alimentaţie publică sau cazare turistică, utilizarea unor produse şi proceduri nesigure, în cadrul activităţii de prestare servicii de alimentaţie publică, nerespectarea condiţiilor prescrise şi declarate de depozitare a materiilor prime, conform indicaţiilor producătorului.
Pe lista deficienţelor constate se mai află: nerespectarea vecinătăţilor produselor în spaţiile frigorifice din unele blocuri alimentare, comercializarea sau folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită, neafişarea ingredientelor cu potenţial alergen utilizate pentru realizarea preparatelor.
Totodată, comisarii ANPC au descoperit deficienţe precum: neafişarea menţiunilor specifice pe etichetele preparatelor obţinute din produse alimentare congelate, lipsa informaţiilor referitoare la cantităţile de ingrediente, declaraţia nutriţională şi prezenţa aditivilor în produsele finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective, utilizarea practicilor comerciale incorecte, înşelătoare, lipsa verificării metrologice pentru mijloacele de măsurare, nerespectarea măsurilor dispuse.
Activitatea Comandamentului Litoral 2023 va continua până la finalul sezonului estival, iar comisarii ANPC vor veghea permanent, în această perioadă, modul în care operatorii economici îşi desfăşoară activitatea la malul Mării Negre şi respectă drepturile consumatorilor aflaţi în vacanţă. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Alocațiile pentru copii, indemnizațiile și pensiile vor ajunge la beneficiari înainte de Paște
Alocațiile pentru copii, indemnizațiile, pensiile și toate celelalte drepturi sociale vor ajunge la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale, sumele urmând să fie virate până în 17 aprilie 2025, informează Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale. Potrivit unei
ANRE consolidează mecanismul de furnizare de ultimă instanță pentru gaze naturale
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei consolidează mecanismul de furnizare de ultimă instanță pentru gaze naturale și transformă mecanismul temporar într-un sistem permanent prin care toți furnizorii de ultimă instanță vor prelua, prin rotație lunară, locurile de consum ale clienților rămași fără furnizor de gaze naturale.
DISB2025/Chirițoiu: Investițiile în infrastructură sunt active strategice în România
Investițiile în infrastructură sunt active strategice iar mecanismul care analizează implicațiile achiziției de active în România asupra securității naționale funcționează bine, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. 'Investițiile în infrastructu
Grindeanu: La sfârșitul acestei săptămâni semnăm contractul pentru ultimul lot din Autostrada Transilvania
Contractul pentru ultimul și cel mai valoros lot din Autostrada Transilvania, cel de la Poarta Sălajului la Nușfalău, va fi semnat la sfârșitul acestei săptămâni, a anunțat, marți, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. 'La sfârșitul acestei săptămâni vom semna ultimul lot și cel mai valoros lot, ca și sumă, de pe Autostrada Tr
România, membră în Comisia de Statistică ONU pentru un nou mandat de 4 ani
România a obținut un nou mandat de membru în Comisia de Statistică ONU, cel mai prestigios for al statisticii globale, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS). 'După un mandat activ al României în calitate de membru al Comisiei de Statistică ONU în perioada 2016-2019, la un interval de 6 ani, l
DISB2025/Istvan-Lorant Antal: Digitalizarea în domeniul energiei este o provocare imensă, dar este esențială
Digitalizarea în domeniul energiei este o provocare imensă, dar este esențială și un accent major trebuie pus pe ceea ce înseamnă securitate cibernetică, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, Istvan-Lorant Antal.
Peste 80% din ambalajele puse pe piață în primul trimestru au fost colectate prin SGR (ministru)
Peste la 80% din ambalajele puse pe piață în primul trimestru din acest an au fost colectate prin Sistemul de garanție - returnare, astfel că gunoaiele din natură vor ajunge să rămână doar în amintiri dacă se păstrează ritmul actual de colectare, a declarat, marți, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. '
Abrudean: Senatul susține activitatea Consiliului Concurenței, inclusiv în procesul de armonizare legislativă cu normele europene
Senatul României susține activ activitatea Consiliului Concurenței, inclusiv în procesul de armonizare legislativă cu normele europene, a declarat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la conferința 'Concurența: soluții inovative în cadrul de reglementare' organizată de instituția de concurență împreună cu Facul
DISB2025/Zgonea (ANCOM): Serviciile de comunicații electronice reprezintă cheia interconectivității globale
Serviciile de comunicații electronice reprezintă cheia interconectivității globale, a infrastructurii economice și de afaceri, precum și a siguranței publice și securității naționale, a declarat, marți, la Digital Summit Innovation Bucharest (DISB) 2025, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Valeriu Zgone
DISB2025/Rafila: Platforma informatică a asigurărilor de sănătate ar putea să devină funcțională până la jumătatea anului viitor
Noua platformă informatică a asigurărilor de sănătate ar putea să devină funcțională până la jumătatea anului viitor și încercăm să facem ceva inovator în România, și poate și în Europa, respectiv un spital complet digitalizat, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
DISB2025/Bucura-Oprescu: Piața muncii se schimbă din cauza automatizării; este important ca nimeni să nu fie lăsat în urmă
Piața muncii se schimbă din cauza automatizării și este important să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă, a declarat, marți, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu. 'Consider că, pentru fiecare dintre noi, adaptarea inclusiv l
APIA plătește 138,5 milioane lei pentru motorina aferentă trimestrului IV al anului 2024
Aproape 18.000 de fermieri vor beneficia de ajutor de stat de 138,5 milioane lei pentru motoriza utilizată în agricultură în trimestrul IV al anului 2024, a anunțat, marți Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 'Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, e
DISB2025/Tanczos: O să avem unul dintre cele mai performante sisteme de colectare a impozitelor și taxelor din regiune
Administrația centrală poate a început prea târziu digitalizarea adevărată în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor, dar în câțiva ani cu siguranță o să avem unul dintre cele mai performante sisteme de colectare din regiune, a declarat, marți, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, la Digital Innovation Summit Bucharest (DISB)
ANAF: Fraudă de peste 15 milioane de lei cu mărfuri din China, identificată la un operator economic din județul Suceava
Inspectorii antifraudă au descoperit un prejudiciu de peste 15 milioane de lei la un operator economic de pe raza județului Suceava, care făcea operațiuni de import cu mărfuri din China. 'Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Suceava, inspectorii antifraudă au constatat că, în perioada 2019-2024,
Bursa de la București a deschis pe verde ședința de marți
Bursa de Valori București (BVB) a deschis în creștere ședința de marți, iar rulajul se cifra la 9,83 milioane de lei (1,97 milioane euro) după 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o apreciere de 1,99%, iar indicele BET-Plus, care arată evo