logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Audieri miniştri / Gabriela Firea, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse

Imagine din galeria Agerpres

Gabriela Firea a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

S-au înregistrat 39 voturi "pentru", 21 voturi "împotrivă" şi nicio abţinere din partea membrilor Comisiilor de specialitate reunite.

"Aş dori să fac câteva precizări legate de un program pe care îl vom continua şi care este o noutate, cel puţin la nivel naţional, în forma aceasta pentru ţara noastră - şi anume Programul de stimulare a natalităţii, de creştere a natalităţii în România, având în vedere faptul că, din păcate, înregistrăm cel mai mare declin demografic din ultimii 30 de ani. Mă bucur, de asemenea, că există şi iniţiative parlamentare legate de acest subiect atât de important, un subiect care ar trebui să devină naţional. Doar unindu-ne forţele vom avea cu adevărat în următorii ani, eu sper chiar în următoarele luni, o creştere a natalităţii în ţara noastră, o creştere sănătoasă, care nu se bazează pe restricţii la adresa femeilor şi, de asemenea, nu se bazează pe acea categorie nedorită a mamelor minore care, din păcate, creşte de la o zi la alta şi este un fenomen îngrijorător", a menţionat Gabriela Firea.

Ea a anunţat că va fi acordată o subvenţie de 3.000 euro cuplurilor infertile pentru achitarea procedurilor de fertilizare în vitro.

"Aşadar, proiectul care a fost adoptat şi îl menţinem şi în actualul program de guvernare se referă la acordarea unei subvenţii de circa 3.000 euro, 15.000 lei pentru cuplurile infertile, pentru achitarea procedurilor de fertilizare in vitro. Vreau să vă anunţ că am avut deja 16.000 de solicitări, 6.000 dintre acestea au trecut deja de analiza comisiilor de specialitate, au fost validate. Practic avem primii beneficiari, 4.000 de cupluri au primit deja tichetele valorice pentru achitarea atât a tratamentelor, cât şi a procedurilor medicale în sine - şi avem deja şi primele sarcini. Aşteptăm aşadar şi primii copii", a precizat Firea.

Totodată, aceasta a subliniat că acest program început anul trecut, la nivel naţional, continuă şi a fost preluat şi în programul nou de guvernare, existând solicitări din toate judeţele.

"Acest program, aşa cum ştiţi, a fost derulat iniţial în Bucureşti, dar noi nu trebuie să încurajăm ideea de a avea cetăţeni de rangul întâi şi rangul doi, adică cei care sunt în marile oraşe şi acolo unde primăriile sau consiliile judeţene pot să aloce anumite sume pentru diferitele categorii socioprofesionale, ci trebuie întreaga populaţie a ţării să beneficieze de aceleaşi condiţii", a adăugat Firea.

Potrivit acesteia, a fost pregătit un pachet pentru creşterea natalităţii, care a fost transmis spre citire în prima lectură tuturor ministerelor avizatoare şi care se află în faţa comisiilor parlamentare, deja în transparenţă, pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

"Acesta vizează, sintetic, acordarea unor tichete valorice pentru cei care nu reuşesc să găsească loc în creşele şi grădiniţele de stat sau în serviciile educaţionale de tip after school, de 1.500 lei", a precizat ministrul propus al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Ea susţine că, potrivit datelor pe care le-a primit de la Ministerul Educaţiei, anul trecut au fost 12.000 de cereri respinse din cauza lipsei locurilor la grădiniţe în toate judeţele.

În opinia sa, sprijinul este destinat familiilor care nu au mai găsit loc într-o instituţie de îngrijire şi educaţie la stat, dar nici nu au suficiente posibilităţi financiare pentru a achita costul integral al unei creşe sau al unei grădiniţe sau servicii de tip after-school în sistemul privat, care "nu este la îndemâna oricui".

"Aceste tichete valorice vor fi în valoare de 1.500 lei. De asemenea, pentru toate femeile însărcinate din România, bineînţeles, care vor solicita, nu este nimic ca obligativitate - cine va dori să beneficieze de aceste tichete - se va acorda suma de 2.500 lei pentru achitarea unor tratamente, medicamente sau analize care nu sunt în acest moment decontate. (...) Sunt convinsă că prin folosirea acestor tichete valorice, femeile însărcinate îşi vor face mai multe analize pe perioada sarcinii. Vom avea aşadar, mame mai sănătoase şi copii mai sănătoşi de asemenea şi nu vom mai fi, din păcate, numărul unu în Europa la numărul de copii care mor, din păcate, la vârste foarte fragede sau chiar de bebeluşi morţi. Mă refer la criteriul mortalitate infantilă", a adăugat Gabriela Firea.

Totodată, vor fi acordate anumite facilităţi părinţilor cu copii mici, de la zero la 3 ani, în ceea ce priveşte programul de lucru.

"Există această procedură şi în alte ţări europene, şi anume posibilitatea ca una-două zile pe săptămână, cei care au copii mici, fie că este vorba despre mamă sau tată, să poată opta la serviciu pentru un program mai redus, în sensul în care să poată lucra şi de acasă sau online, la cerere, la solicitare. (...) Ne-am gândit, de asemenea, şi la copiii care au rămas în grija bunicilor. Copiii care au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi care, în urma unor anchete sociale, se constată că nu mai au alimentaţia potrivită vârstei, nu mai au îmbrăcămintea necesară, rechizitele, sprijin pentru şcoală - ne-am gândit, de asemenea, la un sprijin care va fi ţintit şi va fi acordat în funcţie de nevoia fiecărei familii, în urma anchetelor sociale care se vor realiza tocmai pentru a sprijini aceşti copii, să nu aibă lipsuri, să nu ducă lipsă de nimic", a precizat ministrul propus al Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE Rotativa guvernamentală/Miniştrii propuşi de premierul desemnat Marcel Ciolacu sunt audiaţi în Parlament

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 20-04-2025 14:10

ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în ianuarie 2025

Numărul firmelor dizolvate a scăzut cu 8,73%, în ianuarie 2025, până la 3.564, față de 3.905 în anul anterior, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în București, respectiv 617 de firme (număr în scăde

Economic 20-04-2025 12:38

Producția de țiței a României a scăzut cu 7, 6% în primele două luni din 2025; importurile s-au majorat cu aproape 10%

România a produs, în primele două luni din 2025, o cantitate de țiței de 415.400 tone echivalent petrol (tep), cu 34.000 tep mai mică (-7,6%) față de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței au totalizat, în ianuarie-februarie 20

Economic 20-04-2025 10:37

Bursa de la București a câștigat peste 7 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 7,16 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2%, în această săptămână, iar valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a diminuat cu 139,7 milioane de lei (-38,97%), în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizar

Economic 18-04-2025 13:46

CONAF: Forumul Național De Vocație Antreprenoare ajunge la Iași, pe 25 aprilie

Forumul Național De Vocație Antreprenoare, inițiativa Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), continuă cu cea de-a patra ediție, la Palatul Culturii din Iași, se arată într-un comunicat al CONAF transmis, vineri, AGERPRES. Prin acest forum itinerant, CONAF oferă comunității antreprenoriale un cadru de dialog, un set de instrumente

Economic 18-04-2025 12:22

ROMPAN: Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 de milioane de euro, din fonduri europene, pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panif

Economic 18-04-2025 10:50

CNAB a recepționat noi lucrări de modernizare a Aeroportului Henri Coandă

Compania Națională Aeroporturi București anunță că, joi, 17 aprilie, au fost recepționate noi lucrări de modernizare prevăzute în cadrul fazei a treia din proiectul de sistematizare a suprafeței de mișcare a Aeroportului Henri Coandă. Potrivit unui comunicat al CNAB, investiția a vizat lucrări de amploare la mai multe obiective și face parte din strategi

Economic 18-04-2025 10:38

Poșta Română a finalizat distribuirea pensiilor, cât și livrarea anticipată a prestațiilor sociale aferente lunii aprilie

Poșta Română a finalizat, înaintea Sărbătorilor de Paște, distribuirea prestațiilor sociale aferente lunii aprilie, operatorul precizând că a efectuat atât plata pensiilor, cât și livrarea anticipată a alocațiilor, indemnizațiilor și altor ajutoare sociale. Un sprijin suplimentar în această lună l-a reprezentat ajuto

Economic 18-04-2025 09:31

Producția de gaze a scăzut cu aproape 2% în primele două luni; importurile s-au majorat cu 23% (INS)

Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele două luni din 2025, de 1,26 milioane tone echivalent petrol, cu 23.800 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,9%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primele două luni din acest an, import

Economic 17-04-2025 20:39

Boloș anunță oportunități de finanțare din fonduri europene pentru sănătate publică, servicii sociale și microîntreprinderi

Cele mai importante oportunități de finanțare din fonduri europene acoperă domenii esențiale precum sănătate publică, servicii sociale și susținerea micilor afaceri locale, a anunțat, joi, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. 'Nu lăsăm informația să se piardă: azi vă prezint cele mai importante oportunități de fin

Economic 17-04-2025 19:32

CNS Cartel ALFA: Directiva privind salariul minim adecvat reprezintă un colac de salvare pentru milioane de lucrători

Peste 20 de milioane dintre cei mai slab plătiți lucrători din Uniunea Europeană ar putea beneficia de o creștere salarială dacă directiva privind salariul minim adecvat va fi pe deplin implementată în statele membre, susțin reprezentanții CNS 'Cartel ALFA'. 'Directiva privind salariul minim adecvat este o legislație deosebit

Economic 17-04-2025 16:14

OIV: Producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri

Din cauza condițiilor climatice dificile, grindină și secetă în perioade critice, producția de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024 comparativ cu 2023, ajungând la 3,7 milioane hectolitri, aceasta fiind una dintre cele mai semnificative scăderi procentuale din Uniunea Europeană, arată cel mai recent raport publicat de Organizaț

Economic 17-04-2025 16:00

ANPC va afectua controale la furnizorii de energie electrică, până la jumătatea lunii iunie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va desfășura, timp de trei luni, acțiuni de control la nivel național pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecția consumatorilor în procesul de furnizare a energiei electrice. 'În perioada 17 aprilie - 16 iunie 2025, Auto

Economic 17-04-2025 15:29

Iuliu Stocklosa a fost reales președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Adunarea Generală a membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) l-a reales, joi, în funcția de președinte pe Iuliu Stocklosa. Potrivit unui comunicat al CCIB, Iuliu Stocklosa a fondat, în 1990, compania East Electric, membră a CCIB încă de la înființare. East Electric activează în prin

Economic 17-04-2025 14:48

Maramureșul și Bucovina sunt printre cele mai căutate destinații de către români pentru vacanța de Paște (platformă)

Maramureșul și Bucovina au fost printre cele mai căutate destinații de către turiștii români pentru vacanța de Paște, conform unui studiu realizat de o platformă de rezervări. 'Cu peisaje spectaculoase, tradiții și obiceiuri autentice, cele două regiuni din nordul țării continuă să atragă anual sute de turiști. Aproximativ 41% dintre

Economic 17-04-2025 14:40

Ministerul Finanțelor a împrumutat joi aproape 720 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanțelor (MF) a împrumutat, joi, 719,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Suma împrumutată prin emisiunea de certificate de trezorerie cu discont are maturitatea la 11 luni, iar randamentul mediu e