logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Audieri miniştri/Aviz favorabil pentru Marcel Boloş, propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Marcel Boloş, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Marcel Boloş a fost avizat pozitiv cu 30 de voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi 3 "abţineri" de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

"Primul mare obiectiv pe care l-am fixat pentru sistemul şi pentru domeniul finanţelor publice este legat de predictibilitatea sistemului fiscal. Din acest punct de vedere, aşa cum s-a anunţat şi la nivelul coaliţiei de guvernare, nu se pune problema introducerii unor noi taxe şi impozite, ca să eliminăm aceste întrebări care pot să apară pe parcurs. Desigur, orice modificare care se aduce sistemului fiscal şi mai ales în ceea ce priveşte politica de venituri fiscale ale statului trebuie anunţată din timp, fiindcă România are la nivelul Uniunii Europene un avantaj extraordinar pe care şi l-a câştigat, acela de a avea un sistem fiscal atractiv pentru investitori. Acest lucru e demonstrat şi în volumul de investiţii străine directe pe care România l-a avut atât în perioada anului 2022, cât şi în anul 2023 - şi de aceea predictibilitatea pentru sistemul fiscal este o componentă importantă, alături de utilizarea eficientă a facilităţilor şi deductibilităţilor fiscale. Subliniez acest lucru din punctul de vedere a ceea ce s-a anunţat inclusiv ca obiective la nivelul coaliţiei de guvernare", a menţionat Marcel Boloş.

Potrivit acestuia, utilizarea eficientă a sistemului de facilităţi fiscale şi a celui de deductibilităţi fiscale trebuie bine analizată, astfel încât să se obţină cele mai bune politici fiscale şi să fie asigurate, pe termen lung, sustenabilitatea finanţelor publice ale României.

El a precizat că al doilea obiectiv important este cel legat de consolidarea fiscal-bugetară şi componenta de sustenabilitate a finanţelor publice.

"Din acest punct de vedere, o monitorizare atentă a evoluţiei deficitului bugetar, alături de îmbunătăţirea colectării creanţelor bugetare, alături de metode mai bune pentru combaterea evaziunii fiscale sau chiar în zona eliminării risipei bugetare - sunt obiective şi măsuri care trebuie să le avem în vedere pentru a pune bazele consolidării fiscal-bugetar. Este un criteriu extrem de important, inclusiv pentru aderarea la zona euro şi, de aceea, România are nevoie în perioada următoare de urmărirea acestui obiectiv îndeaproape şi este o prioritate la nivelul Ministerului de Finanţe pentru a intra într-o logică care să asigure implementarea acestui obiectiv, criteriu extrem de important pentru ceea ce înseamnă aderarea la zona euro", a precizat Boloş.

Potrivit acestuia, un al treilea obiectiv este cel legat de creşterea economică sustenabilă. În acest context, el vorbit despre investiţii publice, dar şi despre componenta de investiţii private.

"Aici discutăm de două paliere: palierul de investiţii publice, un program ambiţios pe care îl are Guvernul României, 112 miliarde lei, 7,2% din PIB pentru ceea ce înseamnă implementarea tuturor proiectelor de investiţii publice, inclusiv a celor care sunt atrase din fonduri europene şi sunt finanţate din fonduri europene. Deopotrivă, în complementaritate cu programul de investiţii publice, trebuie să avem o atenţie sporită şi asupra componentei de investiţii private, mai ales pentru utilizarea banilor, fondurilor pentru schemele de ajutor de stat, astfel încât investiţiile cu valoare adăugată mare în mediul privat să fie complementarizate cu partea de investiţii publice pe care Guvernul României s-a angajat să le implementeze.

Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor a mai vorbit despre al patrulea obiectiv pe care îl consideră foarte important, cel legat de valorificarea eficientă a patrimoniul statului, a resurselor minerale, inclusiv componenta de concesiuni şi redevenţă.

"Aici, din practica pe care o avem, există un potenţial pe zona de venituri nefiscale de care România ar trebui să beneficieze mai mult. Sunt în momentul de faţă patrimonii şi, inclusiv active ale statului pe care, cu o folosire mai chibzuită şi o utilizare mai bună a lor, se pot aduce venituri destul de importante la bugetul de stat", a adăugat Boloş.

De asemenea, un alt obiectiv important în opinia sa este acela de a operaţionaliza mecanisme complementare pentru a consolida capacitatea de finanţare a autorităţilor publice locale care, în momentul de faţă, se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte partea de cofinanţări şi cheltuieli neeligibile.

"Este o prioritate pentru că volumul de investiţii pe care îl avem de atras din fonduri europene, să putem complementar sprijini autorităţile publice locale pentru ceea ce înseamnă implementarea proiectelor de investiţii publice de interes local şi sigur derularea proiectelor din fonduri externe nerambursabile", a explicat ministrul.

Totodată, el a vorbit despre operaţionalizarea Băncii Române de Dezvoltare.

"Cred că este un un lucru extrem de important pentru ca România să poată gestiona atât componenta de finanţare a investiţiilor publice, cât şi partea de garantare care intervine în procesul de finanţare a investiţiilor publice şi mixul de finanţare pe care l-aş fixa ca obiectiv pentru ceea ce înseamnă refinanţarea datoriei publice şi a deficitului bugetar. Modelul japonez este unul care mie mi-a atras atenţia. O ţară cum este Japonia, cu 300% grad de îndatorare, are cea mai mare parte din finanţarea deficitului şi a refinanţării datoriei din împrumuturi interne. Deci, populaţia este cea care a fost stimulată ca să intervină şi să poată să asigure finanţarea deficitului bugetar. Şi, în acest context, e de discutat în ce măsură putem să avem un astfel de model de refinanţare a datoriei publice, care produce şi efecte la nivelul populaţiei", a mai spus Boloş. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

LIVE UPDATE Rotativa guvernamentală/Miniştrii propuşi de premierul desemnat Marcel Ciolacu sunt audiaţi în Parlament

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-05-2025 13:14

Grindeanu: Îndemnul meu pentru ministrul care va veni este să aibă ca principală preocupare finanțarea proiectelor

Finanțarea proiectelor aflate în derulare la Ministerul Transporturilor va trebui să fie principala preocupare a oricărui ministru care vine în locul meu, în acest moment noi fiind undeva la o contractare de 300%, deci supracontractare, a transmis, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la ceremonia de semnare a contractului pe

Economic 12-05-2025 13:09

Burduja: Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de blocare a proiectului Neptun Deep

Tribunalul București a respins pe fond acțiunea Greenpeace de a bloca proiectul Neptun Deep, iar ONG-ul trebuie să plătească 80.000 de lei dezvoltatorilor Romgaz și OMV Petrom, a anunțat, luni, pe propria pagină de socializare, ministrul

Economic 12-05-2025 11:28

AFM a anulat 'Rabla pentru tractoare' din cauza unor probleme tehnice apărute la aplicația informatică

Administrația Fondului pentru Mediu (ANM) a anulat sesiunea de înscriere în cadrul programului 'Rabla pentru tractoare', destinat producătorilor agricoli - persoane fizice, din cauza unor prob

Economic 12-05-2025 09:50

Burduja: Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic

Investițiile fără precedent reprezintă adevăratul suveranism energetic și există o singură cale pentru independența energetică a României, cât mai departe de ghearele 'experților' în șantaj energetic de la Est, consideră ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Anul trecut, România a devenit în premieră cel mai mare pro

Economic 12-05-2025 09:27

INS: Deficitul comercial a crescut cu 26,9%, în primul trimestru; importurile s-au majorat cu 8,1%, iar exporturile cu 2,7%

Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creștere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. În luna martie 2025, exporturile FOB au însum

Economic 12-05-2025 08:43

Programul 'Rabla pentru tractoare' debutează luni, cu un buget de 500 de milioane de lei

Programul 'Rabla pentru tractoare' demarează luni, iar timp de o săptămână sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii, iar solicitanții pot aplica online, prin intermediul aplicației informatice, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit sursei citate, aplicația informatică este pusă la dispoziție

Economic 11-05-2025 12:01

Bursa de la București a câștigat aproape 17 miliarde lei la capitalizare, în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 16,95 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 4,78%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 242,58%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB și consultate de AGERPRES, capitalizarea bursier

Economic 11-05-2025 11:15

MEDAT: România importă în special din UE și SUA între 20% și 70% din componentele pentru industria de apărare

Ponderea componentelor de import folosite în industria de apărare din România poate varia între 20% și 70%, fiind achiziționate din state membre ale Uniunii Europene, și state terțe, precum SUA, a precizat Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) într-un răspuns la o solicitare a AGERPRES.

Economic 11-05-2025 10:36

CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a crescut, în aprilie 2025, cu 7.129 persoane

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Dintre aceștia, 828.358 erau pensionari din sistemul public, iar

Economic 11-05-2025 10:02

Report de peste 3,56 milioane de euro la Joker și de 2,69 milioane de euro la Noroc, la tragerile de duminică

Un report de peste 3,56 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 2,69 milioane de euro, informează Loteria Româna. Duminică au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la tra

Economic 10-05-2025 17:23

Boloș: România poate conta dacă nu confundă autonomia cu izolarea; tinerii nu vor granițe închise și frici învelite în tricolor

Independența înseamnă libertatea de a decide și de a folosi instrumentele pe care apartenența noastră europeană ni le oferă, să construim spitale, școli, infrastructură și economie competitivă nu împotriva cuiva, ci pentru oameni, folosind cooperarea ca mijloc, nu ca slăbiciune, a scris sâmbătă, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, cu ocazia

Economic 10-05-2025 12:23

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din județul Teleorman a fost finalizat

Parcul fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman, a fost finalizat, investiția care ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare având o putere instalată de 23,106 MW, a anunțat sâmbătă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Projec

Economic 10-05-2025 11:46

CNPP: Peste 4,68 milioane pensionari, la finele lunii aprilie 2025; pensia medie a fost de 2.759 de lei

Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), consultate de AGERPRES. Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenit

Economic 09-05-2025 20:52

Tanczos: Avem nevoie în cel mai scurt timp de un guvern responsabil și reforme pentru restabilirea echilibrului macroeconomic

Riscul politic generat de rezultatul alegerilor poate afecta indicatorii economici și este nevoie în cel mai scurt timp posibil de formarea unui guvern responsabil și reforme imediate pentru a restabili echilibrul macroeconomic, consideră ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. 'Vedem semne de ameliorare a condițiilor de piață: cursul l

Economic 09-05-2025 18:22

ANPDCA: 8.074 de copii aveau, la finele lunii decembrie 2024, ambii părinți plecați la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinți plecați la muncă în străinătate era, la sfârșitul lunii decembrie 2024, de 8.074, cu 821 mai puțini comparativ cu situația de la finele lunii septembrie 2024, conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).