VIDEO Consiliul Concurenţei a declanşat anul trecut 16 investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă (raport)

Consiliul Concurenţei a declanşat, în 2022, 16 investigaţii privind posibila încălcare a legislaţiei de concurenţă, dintre care 11 declanşate din oficiu şi 5 în urma unor plângeri, conform raportului publicat de instituţie.
Cele mai multe dintre investigaţiile declanşate în 2022 vizează posibile înţelegeri orizontale şi posibile abuzuri de poziţie dominantă (câte 5 investigaţii).
Din perspectiva legislaţiei de concurenţă vizată de investigaţiile iniţiate în anul 2022, 44% dintre acestea privesc posibila încălcare a legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul concurenţei, iar restul, reprezentând o pondere de 56% din totalul investigaţiilor declanşate în anul 2022, au în vedere posibila încălcare a normelor naţionale în domeniu.
Printre pieţele importante vizate de noile investigaţii se numără: piaţa monetară interbancară pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, produse şi echipamente electronice şi de telecomunicaţii.
Au fost finalizate 8 investigaţii, dintre care 6 au vizat înţelegeri orizontale, acestea reprezentând o pondere de 75% din totalul investigaţiilor încheiate, şi câte o investigaţie privind înţelegeri verticale, respectiv acţiuni anticoncurenţiale ale administraţiei publice.
Din perspectiva legislaţiei de concurenţă vizată de investigaţiile încheiate, jumătate dintre acestea au presupus încălcări ale legislaţiei naţionale şi comunitare din domeniul concurenţei, iar celelalte patru investigaţii au presupus încălcări ale normelor naţionale în domeniu. Cele mai importante pieţe vizate de aceste investigaţii au fost: serviciile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor, asigurările de aviaţie şi distribuţia de camioane noi, medii şi grele marca Renault.
Cea mai mare pondere a amenzilor aplicate în anul 2022, cumulând un total de 178,588 milioane lei (36,213 milioane euro) o reprezintă înţelegerile anticoncurenţiale sub formă de cartel (87%). Cuantumul sancţiunilor aplicate în anul 2022 este de 2,5 ori mai mare decât bugetul instituţiei.
"O investigaţie de amploare a fost cea care a vizat interacţiunea pieţei de reparaţii auto cu cea pe care activează companiile de asigurare. Practic, companiile de reparaţii auto şi-au coordonat comportamentul, prin intermediul Asociaţiei Concesionarilor Dacia, Renault şi Nissan - ACODAREN, stabilind un nivel fix al preţurilor pieselor de schimb şi al tarifelor de manoperă utilizate în relaţia cu anumite societăţi de asigurare. În acest caz au fost sancţionate service-urile auto, ACODAREN şi firmele de asigurare cu amenzi totale de 130 milioane lei", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Anul trecut, au fost iniţiate patru investigaţii sectoriale privind domeniul auto, retail-ul farmaceutic, drepturile de autor, servicii de emitere a avizului tehnic de amplasament privind utilităţile urbane şi infrastructura.
Cele două investigaţii sectoriale finalizate în 2022 de autoritatea de concurenţă au privit lucrările de modernizare, întreţinere şi reparaţii de drumuri şi străzi din municipiile reşedinţă de judeţ şi segmentul serviciilor de transport alternativ.
De asemenea, au fost iniţiate şase studii, vizând energia regenerabilă, grupurile de interes economic, serviciile medicale furnizate în regim de telemedicină, economia circulară, racordarea la Sistemul Energetic Naţional a producătorilor de energie electrică, impactul asupra concurenţei al prevederilor legale care condiţionează înfiinţarea/autorizarea întreprinderilor din domeniul consultanţei fiscale şi cel al auditului financiar.
În 2022, Consiliul Concurenţei a autorizat şi cel mai mare număr de operaţiuni de concentrare economică din ultimii 16 ani, respectiv 94. Dintre acestea, două au presupus acceptarea de angajamente.
În domeniul concurenţei neloiale, instituţia a finalizat un număr de 51 de sesizări, fiind emisă şi o decizie privind interzicerea unei practici de concurenţă neloială.
Raportul mai semnalează că, pe parcursul anului 2022, a avut loc o creştere importantă a numărului total de avize, puncte de vedere şi opinii transmise de către autoritatea de concurenţă, comparativ cu 2021, atât în ceea ce priveşte colaborarea cu Guvernul României, fiind emise 193 avize/puncte de vedere/opinii, cât şi la nivelul Parlamentului, în acest caz înregistrându-se un număr de 174 de puncte de vedere transmise.
"Actele normative transmise spre avizare Consiliului Concurenţei au fost influenţate de actualul context economic şi social, acestea concentrându-se, în special, pe domeniile afectate de criza energetică şi conflictul armat dintre Rusia şi Ucraina. În acest sens, Consiliul Concurenţei s-a implicat activ în procesul de consolidare a unui cadru normativ echitabil şi pro-concurenţial care să asigure protejarea atât a economiei naţionale, cât şi a consumatorilor finali în contextul creşterii semnificative a preţurilor", subliniază sursa citată.
În anul 2022, Comisia Europeană a aprobat o serie de măsuri din domeniul ajutorului de stat pentru România, care au constat, printre altele, în ajutoare pentru restructurarea unor companii de stat, scheme de ajutor de stat în vederea depăşirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19, dar şi scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea economiei în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. Dintre cazurile importante finalizate sunt de menţionat: ajutorul de stat individual acordat pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia S.A. (251 milioane euro), ajutoare pentru întreprinderile implicate în transportul rutier de mărfuri şi persoane, pentru compensarea creşterii preţului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina (700 milioane lei) şi ajutorul de stat acordat TAROM pentru compensarea daunelor provocate de pandemia COVID-19 (1,91 milioane euro).
"În această perioadă economică provocatoare, ajutoarele de stat au reprezentat instrumente importante pentru sprijinirea dezvoltării unor sectoare importante ale economiei noastre. Am devenit, astfel, mai eficienţi şi mai rapizi, oferind expertiza noastră autorităţilor pentru a implementa măsuri de sprijin ce implică fonduri europene (inclusiv PNRR) şi naţionale în valoare totală de circa 145 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 250% faţă de anul anterior", a spus Bogdan Chiriţoiu.
În cadrul procesului de aderare a României la OCDE, demarat în 2022, Consiliul Concurenţei participă ca punct focal de contact cu OCDE. Astfel, prima etapă a constat în realizarea auto-evaluării instrumentelor juridice ale OCDE, raportate la legislaţia, politicile şi practicile din România, pe baza cărora s-a elaborat Memorandumul iniţial de aderare. Consiliul Concurenţei a contribuit la realizarea a 30 de fişe de auto-evaluare, dintre care 11 în calitate de instituţie unic responsabilă şi 19 în colaborare cu alte instituţii, din totalul celor 246 de instrumente juridice solicitate de OCDE la nivel naţional.
Totodată, în cursul anului 2022, Consiliul Naţional de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF) a avut în analiză trei sesizări, respectiv două plângeri, acestea fiind soluţionate până la finalul anului. Organismul de supraveghere din domeniul feroviar a adoptat două decizii prin care a impus trei măsuri administratorului infrastructurii feroviare, Compania Naţională de Căi Ferate (CFR SA), şi o formulat o recomandare pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Măsurile au fost implementate şi monitorizate integral pe parcursul anului 2022.
Consiliul de Supraveghere din Domeniul Naval (CSDN) a analizat o plângere şi o sesizare, ambele fiind soluţionate până la sfârşitul anului. În ceea ce priveşte avizarea tarifelor, CSDN a avizat normele de fundamentare a tarifelor pentru 10 administraţii portuare şi de căi navigabile interioare, ce conţin 112 tarife, ce urmează a fi practicate în anul 2023. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Dobre (TradeVille): Concurența pe care o face statul duce și la creșterea numărului de investitori; avem mai mulți investitori la Bursă cu Fidelis
Concurența pe care o face statul, prin emisiuni precum Fidelis, duce și la creșterea numărului de investitori, iar pentru companiile care au rezultate bune există investitori, a explicat, joi, Alexandru Dobre, director general adjunct, TradeVille, în cadrul evenimentului de listare a două noi emisiuni de obligațiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare al
Burnete (Concordia): Impactul taxelor impuse de SUA se va vedea în România în industria auto, a mobilei sau articolelor din oțel
Exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, însă impactul indirect al noilor taxe impuse de SUA poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor i
VIDEO INTERVIU/Vevera (ICI): Zona umană va rămâne indispensabilă în ceea ce înseamnă dezvoltarea proiectelor și dezvoltarea zonei de tehnologie
Inteligența artificială a reușit să acopere o parte din deficitul de personal, preluând partea de acțiuni repetitive, de programare basic, dar zona de creativitate, cea de dezvoltare, vor rămâne clar zone umane la acest moment, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, directorul general al ICI București, Adrian-Victor Vevera.
Bontea (ANCOM): Suntem mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul
România se află tot mai aproape de o piață poștală centrală pe colet, iar comerțul electronic este motorul, 80% din traficul de colete provenind din cumpărăturile online, care generează peste jumătate din veniturile sectorului, a declarat, joi, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Vlad Bontea,
Circulația feroviară, închisă temporar pe distanța Teregova - HM Poarta
Circulația feroviară pe distanța Teregova - HM Poarta a fost oprită joi dimineața ca urmare a lipsei de tensiune în linia de contact, informează Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA. 'Cauza acestui incident este atribuită trenului 56098 001 (SNTFM CFR Marfă SA), care a rămas fără tensiune în linia de contact, av&ac
Despăgubirile plătite de asigurători în baza polițelor RCA au crescut cu 38%
Despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste 4,7 miliarde lei, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA - Fondul de Ga
Curtea de Conturi semnalează necesitatea reproiectării Sistemului național de adăpostire a populației în caz de conflict armat
Curtea de Conturi recomandă autorităților responsabile să elaboreze o Concepție națională a adăpostirii populației în situație de conflict armat, ca activitate pe timp de pace de pregătire a adăpostirii populației, întrucât actuala organizare a Sistemului național de adăpostire din România nu asigură o protecție suficientă a populației î
Un zbor TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat miercuri după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, întreruperea decolării
Zborul unei aeronave TAROM pe ruta Paris-București a fost anulat, miercuri, pentru efectuarea unor verificări și teste suplimentare, după ce pilotul a decis, din motive de siguranță, să recurgă la procedura de întrerupere a decolării prin frânare, a anunțat joi operatorul aerian național. 'Compania TAROM anunță că, în con
Visit Borșa Fidelity, program de reduceri pentru turiștii ce vor înnopta în Borșa mai mult de 2 nopți
Turiștii care se vor caza minimum trei nopți la un hotel sau pensiune din Borșa vor primi, din toamnă, prin programul Visit Borșa Fidelity, diverse facilități și reduceri, precum 30% la abonamentul de schi, 15% la magazinul de articole sportive, 15% la restaurant, dar și la toate activitățile turistice organizate în oraș, a anunțat, miercuri, primarul Ion Sorin
Poșta Română a desființat 75% din posturile de la nivel central
Compania Națională Poșta Română a eliminat 75% din posturile de la nivel central, de la 1.200 la 300 de angajați, în timp ce, la nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18%, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent, se arată într-un comunicat al companiei. 'Poșta Română a impleme
Buzău: Fermă care va produce 100.000 de purcei pe an, înființată la Săhăteni cu o investiție de 16 milioane de euro
Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău anunță finalizarea unei ferme pentru reproducerea suinelor în comuna Săhăteni, cu o valoare totală de 16.410.000 euro, care va produce aproximativ 100.000 de purcei pe an. Valoarea totală a ajutorului de stat, potrivit DAJ Buzău, a fost de 13.128.000 de euro, asigurat prin bugetul Ministerului Agriculturi
Proiect estimat la 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru 25 de kilometri de pârtii de schi, la Borșa
Primăria Borșa este în discuții cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest ca, prin Programul Operațional Regional, în perioada 2027 - 2032, să obțină minimum 50 de milioane de euro, în așa fel încât pârtia olimpică de aici, cu pârtia veche din zona Runcu Știolului și cu cea din Pasul Prislop să fie legate, obțin&acir
Sebastian Burduja: Încă 114 comunitați vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei
Încă 114 comunități vor avea parcuri solare finanțate de Ministerul Energiei, valoarea totală a acestor proiecte fiind de 233 de milioane de lei, a anunțat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'Ministerul Energiei sprijină comunitățile locale din România, oferindu-le finanțări nerambursabile prin care pot să î
Manea (BCR): Avem competiție în piața muncii din sectoare pe care nu ni le-am imaginat; statul român e un competitor important
Băncile au competiții pe piața muncii din sectoare pe care nu și le-au imaginat în urmă cu 10 ani, un competitor foarte important fiind statul român, a afirmat, miercuri, Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română. 'Meseria de bancher în sine a evoluat. Cumva a evoluat și atunci când te uiți la o bancă nu mai v
Miruță (USR): Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, iar reglementările în software să fie relaxate
Cercetarea din zona de tehnologie trebuie susținută, reglementările privind dezvoltarea de software să fie relaxate, iar utilizarea tehnologiei în administrația publică centrală și locală trebuie să fie încurajată, a declarat, miercuri, Radu-Dinel Miruță, secretar în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, la