logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Stocul locuinţelor din Bucureşti destinate exclusiv închirierii este de aproape 1.000 de unităţi (raport)

Imagine din galeria Agerpres

Stocul locuinţelor în ansamblurile destinate exclusiv închirierii din Bucureşti este în prezent de aproape 1.000 de unităţi, iar alte peste 3.000 de unităţi sunt în diferite stadii de dezvoltare, conform raportului realizat de o firmă de consultanţă imobiliară.

Potrivit specialiştilor companiei, în următorii 2-3 ani, segmentul proiectelor rezidenţiale destinate exclusiv închirierii are potenţial să ajungă la 5.000 de locuinţe.

Până acum doi ani, piaţa rezidenţială era mai degrabă favorabilă cumpărătorilor, deoarece atât timp cât reuşeau să strângă banii de avans, rata la credit era sensibil mai mică decât chiria pentru o proprietate similară. Această situaţie s-a inversat acum în Bucureşti şi în oraşele mari, îndeosebi în zonele centrale, unde pentru apartamentele noi chiria este chiar şi cu 30% mai mică decât rata, semnalează raportul.

Şi, deşi în ultimul an chiriile au crescut în medie cu 10% în Bucureşti, închirierea unei locuinţei rămâne o variantă mai avantajoasă decât achiziţia, potrivit consultanţilor Colliers. Pentru comparaţie, în Varşovia şi Praga, de exemplu, chiriile au înregistrat creşteri între 25 şi 40%. Altfel, şi în toate capitalele regionale importante, cu excepţia Sofiei, chiria este acum mai avantajoasă decât rată la creditele bancare.

"Chiar dacă interesul românilor pentru o locuinţă închiriată este în creştere, dorinţa de a deveni proprietari se menţine în continuare ridicată. Pe de altă parte, privind dincolo de divergenţa dintre rata şi chirie, România rămâne o ţară mai accesibilă cumpărătorilor faţă de alte ţări est-europene. Datele Colliers arată că un cuplu din Bucureşti are nevoie în medie de 4,2 ani ca să strângă bani pentru avansul necesar pentru un credit ipotecar, faţă de 7,5 ani în Budapesta sau 8,5 ani în Bratislava", se menţionează într-un comunicat al Colliers.

Preţurile medii de vânzare pentru locuinţele noi în Bucureşti au fost anul trecut în jurul a 1.800 de euro pe metrul pătrat, pe când în Varşovia, preţul mediu a fost de 2.800 euro pe metrul pătrat, în Budapesta - 3.400 euro pe metrul pătrat, în Bratislava - 4.100 euro pentru un metru pătrat, iar în Praga au ajuns la 5.500 euro pe metrul pătrat.

"Urbanizarea, deficitul de ofertă calitativă de locuinţe şi clasa de mijloc în creştere sunt principalele motoare pentru evoluţia ascendentă a pieţei locuinţelor din Europa Centrală şi de Est. Chiar dacă dinamica populaţiei în regiunea noastră este în scădere, există o diferenţă semnificativă între mediul urban şi cel rural. În România, în ciuda scăderii populaţiei la nivel naţional, anumite centre metropolitane - Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca sau Timişoara - au înregistrat o creştere susţinută. Pentru cei care nu deţin o proprietate, achiziţia unei locuinţe va necesita o perioadă mai îndelungată, timp în care vor rămâne în chirie. Pentru cei care deţin deja o proprietate, dar ale căror nevoi de locuire se schimbă, fie pentru că şi-au schimbat locul de muncă într-o altă zonă sau într-un alt oraş, fie datorită creşterii familiei - aceştia vor reveni în piaţa rezidenţială în căutarea unei noi locuinţe, iar decizia între achiziţie sau chirie va depinde de puterea de cumpărare. În general, costurile cu rata sunt limitate de către bănci la 40% din venit, procent care se păstrează de regulă şi în bugetul celor care închiriază", a explicat Gabriel Blăniţă, associate director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

În termeni de ofertă, românii şi bulgarii au cea mai mare problemă cu aglomerarea excesivă a locuinţei în care trăiesc, aproape 50% din populaţie aflându-se în această situaţie, mai mult decât dublu faţă de media europeană de 20%. Şi războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ pentru piaţa închirierilor de locuinţe mai ales în Polonia, pentru că în România impactul a fost limitat, precizează consultanţii Colliers.

Un alt segment cu o creştere importantă în statele din ECE-6 este piaţa căminelor studenţeşti private, iar România, care are aproape 600.000 de studenţi, se aliniază tendinţelor de creştere. Numărul unităţilor de cazare în căminele studenţeşti private depăşeşte în prezent 2.000 în Bucureşti, similar cu cel din Cehia, de exemplu, care are doar jumătate din numărul studenţilor din România. Cei mai mulţi dintre studenţii români însă fie se cazează în căminele studenţeşti publice ale universităţilor şi facultăţilor, fie locuiesc cu părinţii sau închiriază.

Potrivit raportului "The living sector în CEE-6. Let's discover the potenţial of the market segment", publicat recent de Colliers, preţurile locuinţelor au crescut, din 2015 şi până în 2021, în medie cu 38% la nivelul Uniunii Europene. România a înregistrat o scumpire de 34%, cea mai mică din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), comparativ cu celelalte cinci economii majore ale Ungariei (+108%), Cehiei (+84%), Slovaciei (+54%), Bulgariei (+49%) şi Poloniei (+48%).

La nivelul Bucureştiului şi al oraşelor mari, creşterea preţurilor a fost însă mult mai mare decât media naţională. Cum nivelul inflaţiei se menţine ridicat, depăşind 15% în luna februarie, dobânzile vor rămâne mari o perioadă de timp, iar creditarea va fi mai puţin accesibilă, închirierea unei locuinţe devine o opţiune din ce în ce mai căutată inclusiv de români, iar această tendinţă atrage atenţia marilor investitori, subliniază consultanţii Colliers.

"Chiar dacă în România locuinţele sunt încă la preţuri accesibile în comparaţie cu ţările din Uniunea Europeană atunci când ţinem cont de salarii, inversarea raportului dintre rată şi chirie va face ca piaţa de închirieri să crească, iar proporţia proprietarilor să scadă. Un număr din ce în ce mai mare de investitori internaţionali, dar şi dezvoltatori locali, ne contactează cu privire la proiecte rezidenţiale destinate exclusiv închirierii, iar o parte din aceste planuri încep să şi fie puse în practică. Faptul că avem o echipă regională experimentată şi numeroasă dedicată acestor proiecte constituie un avantaj pentru investitorii care vor să intre pe o piaţă nouă, cum este România, dar şi pentru dezvoltatorii care vor să îşi diversifice portofoliul", a spus Gabriel Blăniţă,

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor. Cu operaţiuni în 65 de ţări, cei 18.000 de specialişti lucrează împreună pentru a oferi consultanţă de specialitate pentru clienţi.AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Mariana Nica, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 14

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 12-04-2025 17:46

Tanczos: România trebuie să ia măsuri de tip 'plasă de siguranță', de protejare a industriilor ce pot fi afectate de noile taxe vamale

Tarifele impuse de administrația Trump au creat o situație fără precedent, dar Comisia Europeană trebuie să negocieze cu SUA, în cele 90 de zile, iar România să lucreze la măsuri de tip 'plasă de siguranță' pentru industria auto și alte industrii care pot fi afectate de noile taxe vamale, a scris, sâmbătă, pe propria pagină de

Economic 12-04-2025 14:21

Ministerul Energiei anunță un program de 150 de milioane de euro, destinat eficientizării energetice a industriei românești

Operatorii economici (societăți și regii autonome) din România care desfășoară activități pe teritoriul național în industriile oțelului, cimentului, petrolului și gazelor naturale, producției de energie, dar și în alte industrii intens poluatoare, pot accesa un nou program în valoare de 150 de milioane de euro, din Fondul de Modernizare, dedi

Economic 12-04-2025 13:59

Voican (ANAT): A lua voucherele de vacanță este o crimă economică împotriva dezvoltării; trebuie să le repunem la loc

A lua voucherele de vacanță, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării și trebuie să le punem la loc, poate într-un format mai deștept care să ajute și angajații din domeniul privat, este de părere vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), Adrian Voican.

Economic 12-04-2025 12:56

INS: Numărul pasagerilor care au circulat cu trenul a scăzut cu 4,7%, în 2024

Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul, în 2024, a fost de 70,802 milioane, în scădere cu 4,7% comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Potrivit sursei citate, distanța medie de transport a unui pasager a fost superioară anului 2023 în

Economic 12-04-2025 10:00

ANPC derulează acțiuni de consiliere, prevenire și control la operatorii economici, în perioada premergătoare Paștelui

Echipele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) sunt, deja, pe teren în toată țara și desfășoară acțiuni de consiliere, prevenire și control, pentru a se asigura că produsele ce vor ajunge pe masa românilor, de sărbătorile pascale, sunt sigure pentru consum, a scris, sâmbătă, pe pagina sa de

Economic 11-04-2025 19:48

Bursa de Valori București a închis pe verde ultima ședință de tranzacționare a săptămânii

Bursa de Valori București (BVB) a închis în creștere pe toți indicii ședința de vineri, iar valoarea totală a tranzacțiilor a atins 46,44 milioane lei (9,33 milioane euro). Pe Piața Reglementată, cele mai lichide au fost titlurile BRD - Groupe Societe Generale - 7,09 milioane de lei, urmate de titlurile Banca Transilvania - 7,04 milioane de lei, și

Economic 11-04-2025 19:35

Operatori economici care comercializează preparate și conserve din pește, amendați de ANPC cu 1,31 milioane de lei

Inspectorii pentru protecția consumatorilor au continuat vineri controalele la operatorii economici care comercializează preparate și conserve din pește și au aplicat amenzi contravenționale în valoare de 1,31 milioane de lei, iar în cazul a opt societăți a fost dispusă oprirea temporară de prestare de servicii din cauza deficiențelor constatate, informează un co

Economic 11-04-2025 18:38

CONAF, dezacord față de eliminarea cotei de gen în conducerile companiilor de stat; solicită reanalizarea modificării legislative

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă profunda îngrijorare și dezacordul față de modificarea recentă a prevederilor art. 5 alin. (5) din OUG privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, în condițiile în care noua formulare a textului de lege condiționează aplicarea cotei minime de gen în com

Economic 11-04-2025 16:50

Antreprenorul român Spedition UMB va construi lotul 2 al autostrăzii Pașcani - Suceava

Spedition UMB va construi lotul 2 Roșcani - Suceava, în lungime de 29 de kilometri, al autostrăzii Pașcani - Suceava (A7), a anunțat, vineri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cristian Pistol, într-o postare pe pagina sa de socializare. 'Antreprenorul român (Spedition UMB) are la

Economic 11-04-2025 16:28

Cristea Valentin (IMM România): Autoritățile statului trebuie să pună pe primul loc prevenția și nu sancționarea antreprenorilor

Legea prevenirii trebuie aplicată în cadrul controalelor efectuate de autoritățile statului, acestea trebuind să pună pe primul loc prevenția și nu sancționarea antreprenorilor, susține președintele IMM România Regiunea Sud-Vest Oltenia, Cristea Valentin. Conform unui comunicat remis vineri AGERPRES, IMM România a organizat vineri, împr

Economic 11-04-2025 16:09

Dacă nu vom diminua deficitul bugetar în mod considerabil s-ar putea pierde încrederea în leu (raport)

Dacă România nu va diminua deficitul bugetar în mod considerabil s-ar putea pierde încrederea în leu, am putea asista la ieșiri de capitaluri din țară, s-ar produce mari presiuni către deprecierea monedei naționale, se arată în introducerea Raportului de analiză a convergenței 'România - Zona Euro Monitor', nr. 18 din 2025 'Rel

Economic 11-04-2025 16:09

Chirițoiu: Inițiativele din cadrul IPCEI vor atrage investiții consistente în infrastructura de cercetare și în producția de radioizotopi medicali

Inițiativele ce se vor în cadrul Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI) vor atrage investiții consistente în infrastructura de cercetare, în dezvoltarea lanțului valoric pentru tehnologiile SMR și AMR sau în producția de radioizotopi medicali, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chi

Economic 11-04-2025 15:22

Burduja: Energia nucleară va salva vieți în România

Scrisoarea de sprijin pentru un proiect european în domeniul energiei nucleare, la care participă și România, a fost aprobată săptămâna aceasta în cadrul Forumului la nivel înalt pentru Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI), a anunțat, vineri, ministrul Energiei, Sebastian Buduja. 'Energia nucleară va salva vie

Economic 11-04-2025 14:51

Cosmin Marinescu: Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și riscuri, economice și politice

Tabloul anului 2025 aparține unui larg spectru de incertitudini și riscuri, economice și politice, interne și externe, iar pentru România, provocările cheie rămân cele legate de consolidarea finanțelor publice și de sustenabilitatea financiară, a declarat, vineri, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Cosmin Marinescu, la cea de-a treia ediție a For

Economic 11-04-2025 14:34

ANSVSA: România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național

București, 11 apr /Agerpres/ - România a activat mecanismele de urgență pentru protejarea sănătății animalelor și a sectorului zootehnic național, având în vedere evoluția îngrijorătoare a focarelor de febră aftoasă la nivel european, a anunțat vineri Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). &#