VIDEO Sindicatele din Silvicultură protestează în faţa Senatului
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/16206375.jpg)
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură Silva protestează marţi la Senatul României, principalele revendicări vizând exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor de administrare a pădurilor.
Conform unui comunicat al Federaţiei, la protest vor participa membri de sindicat din întreaga ţară, alături de reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi ai unor asociaţii profesionale şi patronale din domeniu.
Protestarii cer exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative, sistem managerial ce are în vedere în principal maximizarea profitului şi înlocuirea cu managementul forestier durabil, singurul care asigură continuitatea în gospodărirea şi protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor, respectiv funcţia ecologică, funcţia socială şi cea economică, şi menţinerea activităţilor economice în cadrul structurilor de administrare a pădurilor, aceasta fiind singura posibilitate de asigurare a resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a pădurilor.
Sindicaliştii semnalează că Guvernul României a iniţiat la sfârşitul anului 2022 un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
"Conform Proiectului de lege aprobat de Guvern fără consultarea partenerilor sociali, transmis apoi Senatului României (L831/2022) pentru adoptare în procedură de urgenţă, se dă o lovitură decisivă regiilor autonome ale statului, forţând reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale. De la intrarea în vigoare a legii, statul nu mai poate înfiinţa regii autonome care să desfăşoare în principal activităţi economice. Dacă actul normativ va fi legiferat în forma adoptată de Guvern, toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau cu răspundere limitată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a legii, iar activităţile de serviciu public vor deveni bugetare", menţionează reprezentanţii federaţiei.
Aceştia precizează că una dintre întreprinderile publice vizate în mod direct de această lege, alături de Autoritatea Rutieră Română, Monetăria Statului, Monitorul Oficial, Romatsa - Administraţia Serviciilor de Trafic Aerian, Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi multe altele, este Regia Naţională a Pădurilor, regie autonomă de interes naţional, care administrează în prezent o suprafaţă de 3,1 milioane ha păduri proprietate publică a statului, la care se adaugă o suprafaţă de 1,1 milioane hectare păduri aparţinând altor categorii de proprietari, pentru care se asigură administrarea şi serviciile silvice pe bază de contract.
"Din punctul nostru de vedere, prin această modificare legislativă, se pune în pericol administrarea pădurilor proprietate publică, bun de interes naţional, întrucât, după înfiinţarea acestor societăţi pe acţiuni, statul le va lista la bursă, iar marii operatori economici interesaţi de păduri şi de lemnul românesc vor deveni acţionari majoritari. Astfel, pădurile proprietate publică de stat şi lemnul românesc, poate unica resursă pe care astăzi România o mai deţine în patrimoniul public, vor încăpea pe mâinile anumitor grupuri de interese, care, cel mai probabil, urmăresc acest lucru de mult timp, inclusiv prin forţarea reorganizării Romsilva, ca angajament în PNRR, într-un moment în care această regie de interes naţional funcţionează la parametri optimi, cu rezultate economice deosebite", susţin sindicaliştii.
Având în vedere că aplicarea acestor prevederi, în cazul regiei care administrează pădurile proprietate publică a statului, va avea mai multe consecinţe negative asupra gestionării durabile a pădurilor decât beneficii, Federaţia Sindicatelor Silva a solicitat sprijinul Senatului României pentru introducerea unui amendament la proiectul de lege, prin care administratorii pădurilor proprietate publică să fie exceptaţi de la aplicarea guvernanţei corporative, cu păstrarea obligaţiilor de raportare şi transparenţă prevăzute de legislaţia specifică.
"Solicitarea de înlocuire a guvernanţei corporative, sistem de management ce are ca obiectiv principal maximizarea profitului, este bazată pe necesitatea aplicării la păduri a managementului forestier durabil, aşa cum se întâmplă în cele mai multe din statele europene (conform Rezoluţiei H1 a Conferinţei ministeriale de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa, adoptată în 1992), singurul sistem de management care poate asigura continuitatea în gospodărirea şi protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor: funcţia socială, funcţia ecologică şi cea economică", subliniază sursa citată.
Sindicaliştii mai semnalează că rolul social al pădurilor româneşti este un argument important şi o particularitate a ţării noastre, având în vedere o realitate de care suntem obligaţi să ţinem cont - peste 3,5 milioane de locuinţe se încălzesc în prezent cu lemn din păduri, neavând nici o altă alternativă energetică.
Totodată, spun ei, din punct de vedere ecologic, pădurile proprietate publică a statului gestionează cea mai mare biodiversitate de la nivelul statelor europene, acest fapt datorându-se practicilor silvice unitare şi integrate, care au avut în vedere atât protecţia mediului, cât şi furnizarea de servicii sociale.
"Astăzi, datorită Romsilva, putem vorbi în România de păduri deosebit de valoroase, unele incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Rolul socio-economic al pădurilor este important şi din perspectiva asigurării locurilor de muncă, în special în zona rurală. În România, locurile de muncă în sectorul forestier au o contribuţie majoră la prevenirea migraţiei forţei de muncă. Sectorul forestier (incluzând industria mobilei) creează peste 150.000 de locuri de muncă directe şi contribuie indirect la crearea altor 300.000 de locuri de muncă în sectoare economice conexe. Divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale va pune în pericol administrarea proprietăţii publice a statului în materie de păduri, prin neasigurarea resurselor necesare gestionării durabile şi unitare a fondului forestier şi va conduce la afectarea a zeci de mii de locuri de muncă din zona de administrare, exploatare şi prelucrare a lemnului, dând naştere unui impact socio-economic semnificativ", afirmă sindicaliştii.
Potrivit acestora, dacă divizarea activităţilor şi organizarea celor economice în societăţi comerciale va deveni obligatorie prin lege, România va fi singurul stat european în care activităţile de administrare/gestionare a pădurilor nu ar include şi comercializarea produselor lemnoase de către aceeaşi entitate, cu consecinţe nefavorabile asupra gestionării durabile a acestei resurse strategice de siguranţă naţională şi de importanţă deosebită, inclusiv la nivel european şi mondial. AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
REPORTAJ/ Vrancea: Festivalul 'Iarna, tradiții și obiceiuri la Lepșa', un eveniment pentru comunitate și turiști
Prima ediție a Festivalului 'Iarna, tradiții și obiceiuri la Lepșa', organizat în inima Munților Vrancei, într-un peisaj acoperit de zăpadă, pentru a promova obiceiurile și tradițiile locale, dar și deliciile culinare specifice zonei, a adunat, sâmbătă, circa două sute de participanți, peste așteptările organizatorilor. &n
Cod galben de ninsori și viscol în șase județe și în București, până marți dimineața; atenționare de ger în 18 județe, până miercuri
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un Cod galben de ninsori viscolite și ger, valabil până marți dimineața în șase județe și în București, respectiv o atenționare similară de ger, ce vizează 18 județe, până miercuri. Conform prognozei de specialitate, în intervalul 16 februarie, ora 10
Dâmbovița: Incendiu la un adăpost de animale în Movila, trei cai morți
Un incendiu a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică la un adăpost de animale din localitatea dâmbovițeană Movila, iar trei cai au murit, a informat, duminică, ISU Dâmbovița. 'Noaptea trecută, în jurul orei 04:20, am fost solicitați să intervenim în cazul unui incendiu produs la un adăpost de anima
REPORTAJ/Satu Mare: Proiectul care a schimbat viața a 80 de vârstnici singuri a ajuns la răscruce; finanțarea s-a terminat
Peste 80 de bătrâni singuri din comunele din zona Carei - Tășnad beneficiază de îngrijire la domiciliu printr-un proiect pilot implementat Grupul de Acțiune Locală (GAL) Sud-Vest Satu Mare, însă finanțarea acestuia s-a terminat și acum se caută soluții pentru continuarea serviciilor sociale. Cei care au reușit să implementeze
INCDFP: Cutremur de 3,6 grade în județul Buzău, duminică dimineața
Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs, duminică dimineața, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la ora locală 6:59, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la adâncimea de 107,6 km, în apropierea următoarelor orașe: 52
ANPC: amenzi de 1,385 milioane lei în urma controalelor în centrele destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilități și minorilor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, sâmbătă, 253 de operatori economici din domeniul prestării serviciilor de alimentație publică, în cadrul controalelor efectuate în centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, inclusiv minori având ca scop verificarea respectării nor
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfășurat la pivnițele de vin din Șamșud
Peste 40 de proprietari de pivnițe de vin din localitatea Șamșud au fost prezenți, sâmbătă, cu produse locale tradiționale, precum slănină afumată sau fiartă, cârnați, mezeluri cașcaval și prăjituri de casă, dar și vin și coniac de casă, la cea de-a treia ediție a evenimentului Slană Fest.
Atenționare de călătorie MAE: Croația - coduri roșu și portocaliu de vânt
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de către Institutul Hidro - Meteorologic local, pentru sâmbătă au fost emise coduri roșu și portocaliu de vânt valabile în regiunile Rijeka, Kvarner, Split, Dubrovnik
Primăria Capitalei: 309 utilaje - pregătite să acționeze în caz de condiții meteo severe
Primăria Capitalei este pregătită să acționeze cu 309 utilaje specializate, 1.222 de operatori de deszăpezire și stocuri totale de materiale antiderapante de 17.407 tone, în cazul unor condiții meteo severe, conform prognozei pentru București. PMB a informat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, care sunt echipamentele pregătite p
Argeș: Un autoturism a ieșit de pe carosabil și a luat foc la o ieșire de pe A1; două persoane au fost găsite decedate
Un autoturism a părăsit partea carosabilă și a luat foc, sâmbătă, în zona uneia dintre ieșirile de pe autostrada A1 către municipiul Pitești, în interiorul mașinii fiind găsite două persoane decedate. Potrivit informațiilor comunicate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Argeș, accidentul s-a produs în zona
Salvamont: 69 de persoane salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Un număr de 69 de persoane au fost salvate de pe munte, în ultimele 24 de ore, a informat sâmbătă dimineața Dispeceratul Național Salvamont. Dintre acestea, 30 de persoane au fost transportate cu ambulanțele SAJ, SMURD sau Salvamont la spital, iar restul au primit acordul să fie transportate cu mașinile aparținătorilor.
Protecția consumatorilor în centrele destinate persoanelor vârstnice, cu dizabilități și minorilor în atenția ANPC
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară, în prezent, o serie de acțiuni de control la nivel național pentru a verifica respectarea reglementărilor legale privind protecția consumatorilor în centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum și minori și centrele sociale.
Prognoză București: Vreme rece și ninsori temporare, până marți dimineața
Vremea se va răci semnificativ în București, va ninge temporar și se va depune strat de zăpadă, în următoarele zile, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată sâmbătă. Potrivit sursei citate, în Capitală, în intervalul 15 februarie, ora 10:00 - 16 februarie, ora 8:00, vr
Incendiu într-un atelier de reparații auto din Botoșani
Un incendiu violent a izbucnit sâmbătă într-un atelier de reparații auto din municipiul Botoșani, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență. La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță. 'Aceștia au c
ANM: Ninsoare, vânt și răcire semnificativă în următoarele trei zile
Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o informare meteo de precipitații mixte, polei, ninsori, strat de zăpadă, intensificări ale vântului, vreme rece, nopți și dimineți geroase, valabilă în intervalul 15 februarie, ora 10 - 18 februarie, ora 10. Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilei de sâmbătă