logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Principalele riscuri estimate de companii în România sunt legate de criza energetică, macroeconomie şi modificarea legislaţiei (barometru)

Imagine din galeria Agerpres

Criza energetică, situaţia macroeconomică şi modificările legislaţiei şi reglementărilor sunt principalele trei riscuri estimate de companiile din România pentru acest an.

La nivel global, incidentele cibernetice şi riscurile privind întreruperea activităţii sunt cele mai mari preocupări ale companiilor, pentru al doilea an consecutiv, potrivit ediţiei din acest an a Allianz Risk Barometer.

Cu toate acestea, conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, evoluţiile macroeconomice - inflaţia, volatilitatea pieţei financiare şi o recesiune iminentă (în urcare de pe locul 10 pe locul 3, comparativ cu anul precedent), dar şi impactul crizei energetice (o nouă intrare, pe locul 4) - sunt ameninţările la adresa companiilor care au avut cea mai rapidă dinamică. În acelaşi timp, riscurile legate de consecinţele economice şi politice ale lumii post-pandemice şi ale războiului din Ucraina se menţin.

"Astfel de preocupări presante necesită acţiuni imediate din partea companiilor şi explică de ce atât catastrofele naturale (locul 6 în 2023 vs. locul 3 în 2022), cât şi schimbările climatice (locul 7 în 2023 vs. locul 6 în 2022) scad în clasamentul anual, la fel ca şi pandemia (locul 13 în 2023 vs. locul 4 în 2022), în contextul în care vaccinurile au pus capăt întreruperilor de activitate şi restricţiilor. Riscurile politice reprezintă o nouă intrare în top 10 riscuri globale pe locul 10, în timp ce deficitul de forţă de muncă calificată urcă pe locul 8. Schimbările legislative rămân un risc cheie şi ocupă locul 5, în timp ce incendiile/exploziile coboară două poziţii, până pe locul 9", mai semnalează sursa citată.

În România, principalele trei riscuri sunt cele legate de criza energetică (locul 1, intrare nouă, direct pe primul loc), riscurile macroeconomice, legate de inflaţie şi mediul economic (în creştere cu 10% faţă de anul trecut), respectiv riscurile legate de modificări ale legislaţiei şi ale reglementărilor (în creştere cu 5% faţă de anul trecut). Se mai remarcă intrarea în topul primelor zece îngrijorări a riscului de fraudă şi corupţie (locul 9) şi a riscului privind insuficienţa forţei de muncă calificate (locul 10).

Allianz Risk Barometer este un clasament anual al riscurilor la adresa companiilor, realizat de Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), parte a Grupului Allianz, împreună cu alte entităţi ale grupului, care sintetizează viziunea a 2.712 de experţi în managementul riscului din 94 de ţări şi teritorii, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri şi experţi în asigurări. Barometrul se află acum la cea de-a 12-a ediţie.

"Pentru al doilea an consecutiv, Allianz Risk Barometer arată că preocupările cele mai mari ale companiilor sunt cele legate de creşterea riscurilor cibernetice şi de posibile întreruperi ale activităţii. În acelaşi timp, companiile văd inflaţia, o recesiune iminentă şi criza energetică drept ameninţări imediate pentru afacerile lor. Companiile - în Europa şi în special în SUA - sunt îngrijorate de 'permacriza' actuală, respectiv de consecinţele pe termen lung ale pandemiei combinate cu impactul economic şi politic al războiului în desfăşurare din Ucraina. Este un test de stres pentru rezilienţa companiilor. Vestea bună este că, în calitate de asigurător, vedem îmbunătăţiri continue în rândul multor clienţi, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea lanţurilor de aprovizionare, îmbunătăţirea planificării continuităţii afacerii şi consolidarea controalelor cibernetice. Măsurile pentru consolidarea rezilienţei şi pentru reducea riscurilor sunt acum în centrul atenţiei companiilor", a declarat Joachim Mueller, CEO al AGCS.

Incidentele cibernetice, cum sunt întreruperile IT, atacurile ransomware sau breşele de securitate, reprezintă cel mai important risc la nivel global pentru al doilea an consecutiv. De asemenea, incidentele cibernetice se situează ca ameninţarea principală în 19 ţări, printre care Canada, Franţa, Japonia, India şi Marea Britanie. Acestea sunt riscurile de care companiile mici (venituri anuale de 250 milioane de dolari) sunt cel mai îngrijorate.

Potrivit Centrului de Competenţe Cibernetice al Allianz, frecvenţa atacurilor ransomware rămâne ridicată în 2023, în timp ce costul mediu al unei breşe de securitate este la un nivel record, de 4,35 milioane de dolari, şi se estimează să depăşească 5 milioane de dolari în 2023. Conflictul din Ucraina şi tensiunile geopolitice sporesc riscul unui atac cibernetic pe scară largă din partea actorilor sponsorizaţi de stat. În plus, există, de asemenea, o lipsă tot mai mare de profesionişti în domeniul securităţii cibernetice, ceea ce creşte provocările privind îmbunătăţirea securităţii.

"Pentru companiile din multe ţări, 2023 va fi probabil un alt an de riscuri sporite la adresa activităţii, deoarece multe modele de afaceri sunt vulnerabile la şocuri şi schimbări bruşte, care, la rândul lor, au impact asupra profiturilor şi veniturilor. Clasându-se pe locul 2 la nivel global, riscul de întrerupere a activităţii este principala ameninţare în ţări precum Brazilia, Germania, Mexic, Olanda, Singapore, Singapore, Coreea de Sud, Suedia şi SUA", se mai arată în comunicat.

Cauzele care pot genera întreruperi ale activităţii sunt diverse. Astfel, securitatea cibernetică este cea de care companiile se tem cel mai mult (45% dintre răspunsuri); a doua cauză cea mai importantă este criza energetică (35%), urmată de catastrofele naturale (31%).

Costul ridicat al energiei a forţat unele industrii mari consumatoare de energie să utilizeze energia mai eficient, să mute producţia în locaţii alternative sau chiar să ia în considerare închideri temporare. Deficitul rezultat ameninţă să provoace perturbări ale aprovizionării într-o serie de industrii critice din Europa, cum sunt industria alimentară, agricultura, industria chimică, industria farmaceutică, construcţiile şi producţia industrială, deşi iarna mai caldă din Europa şi stabilizarea preţului gazelor contribuie la uşurarea situaţiei energetice.

Posibila recesiune globală este o altă sursă probabilă de perturbări în 2023, cu un potenţial de faliment şi insolvenţă pe segmentul furnizorilor, ceea ce reprezintă o preocupare deosebită pentru companiile cu furnizori critici unici sau limitaţi. Potrivit Allianz Trade, insolvenţele companiilor globale vor creşte semnificativ în 2023, cu 19%.

Evoluţiile macroeconomice, cum ar fi inflaţia sau volatilitatea pieţelor economice şi financiare, se situează pe locul al treilea în topul riscurilor pentru companii la nivel global în 2023, în urcare de pe locul 10 în 2022. Este prima dată când acest risc apare în top trei riscuri în ultimii zece ani.

Toate cele trei zone economice majore - Statele Unite (SUA), China şi Europa - se află într-o stare cu potenţial de criză. Inflaţia este o preocupare în mod deosebit, deoarece erodează marjele de profitabilitate ale multor companii. Ca şi economia reală, pieţele financiare se confruntă cu un an dificil, deoarece băncile centrale drenează excesul de lichiditate la nivel de sistem, iar volumele de tranzacţionare, chiar şi pe pieţele istoric lichide, scad.

Barometrul semnalează că riscul cu cea mai mare creştere este criza energetică, iar aceasta apare pentru prima dată pe locul 4 în analiza riscurilor globale. În cazul multor ţări europene, unele industrii, cum ar fi producţia chimică, cea de îngrăşăminte, sticlă şi aluminiu, se pot baza pe o singură sursă de energie - gazul rusesc. Prin urmare, sunt vulnerabile la întreruperea aprovizionării cu energie sau la creşterea preţurilor. Dacă astfel de industrii de bază se confruntă cu dificultăţi, repercusiunile pot fi resimţite şi mai mult în lanţul valoric în alte sectoare.

Potrivit Allianz Trade, criza energetică va rămâne cel mai mare şoc la adresa profitabilităţii pentru ţările europene, în special.

La nivelurile actuale, preţurile la energie ar putea şterge profiturile majorităţii corporaţiilor non-financiare, întrucât puterea de negociere a preţurilor scade, pe fondul încetinirii cererii.

Având în vedere faptul că 2022 a fost un alt an de turbulenţe, cu conflicte şi tulburări civile, care au dominat ştirile, riscurile politice şi violenţa reprezintă o nouă intrare în topul riscurilor, pe locul 10. Pe lângă preocupările legate de război, companiile mai sunt îngrijorate de posibile greve, revolte şi activităţi de agitaţie civilă, pe măsură ce costul vieţii devine mai mare, în mai multe ţări.

Deşi au coborât în top de la an la an, catastrofele naturale (19%) şi schimbările climatice (17%) rămân preocupări majore pentru companii. Într-un an care a inclus Uraganul Ian, una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate în SUA, valuri de căldură, secete şi furtuni în întreaga lume, respectiv peste 100 de miliarde de dolari pierderi asigurate, catastrofele naturale se situează în continuare în primele şapte riscuri globale.

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) este un furnizor global de asigurări corporate şi o divizie de afaceri cheie a Grupului Allianz. Oferă consultanţă de risc, soluţii de asigurare pentru un spectru larg de riscuri comerciale, corporative şi de specialitate prin intermediul a nouă linii de afaceri dedicate şi şase hub-uri regionale. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 10-02-2025 09:22

Transelectrica începe construcția Liniei Electrice Aeriene (LEA) Constanța Nord - Medgidia Sud

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA demarează investiția pentru construirea Liniei Electrice Aeriene (LEA) Constanța Nord - Medgidia Sud, care beneficiază de o finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare în valoare de 111,874 milioane de lei, a anunțat luni compania. 'Compania Națională

Economic 09-02-2025 17:10

Poșta Română vrea să achiziționeze servicii de sănătate pentru angajați cu 36 milioane lei

Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) alocă 36 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de servicii de sănătate destinate angajaților companiei, contractul urmând să fie încheiat pe o perioadă de 36 de luni, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). 'Con

Economic 09-02-2025 12:41

Bursa de la București a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,62%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 2,44%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a a

Economic 09-02-2025 12:08

ANPC a aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei restaurantului din Reghin, unde s-au raportat cazuri de toxiinfecție alimentară

Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate, în urma controalelor la restaurantul din Reghin, după ce zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție aliment

Economic 09-02-2025 12:03

ONRC: Peste 83.000 de firme au fost radiate la nivel național în 2024

Un număr de 83.012 firme au fost radiate la nivel național, în 2024, cu 16,52% mai multe comparativ cu anul anterior, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 12.982 (număr în creștere cu 9,83% față de 2023)

Economic 09-02-2025 10:39

CNPP: Numărul pensionarilor, în scădere cu 6.781 persoane, în ianuarie 2025; pensia medie a fost de 2.752 de lei

Un număr de 4.696.568 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2025 în România, cu 6.781 mai puțini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.752 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,924 mili

Economic 09-02-2025 10:26

Report de peste 2,99 milioane de euro la Loto 6/49, la tregerile de duminică

Noi trageri loto vor avea loc duminică, la Loto 6/49, la categoria I, înregistrându-se un report de peste 2,99 milioane de euro, în timp ce la Noroc reportul cumulat depășește 2,45 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Loteriei Române. 'Duminică, 9 februarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker,

Economic 08-02-2025 14:39

VIDEO Burduja: Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița

Hidrocentrala de la Răstolița trebuie pusă anul acesta în funcțiune, aceasta fiind primul pas din angajamentul de a valorifica la maxim ceea ce generațiile anterioare au început, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook. 'Astăzi am fost la hidrocentrala Lotru-Ciunget, coloana vertebrală a hidroenergeticii rom&

Economic 08-02-2025 09:57

ONRC: Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere cu 14,6%, în 2024

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în 2024, cu 14,63%, comparativ cu anul anterior, totalizând 124.898 de înmatriculări, din care peste 73% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai multe înmatriculări au

Economic 07-02-2025 21:11

Service-urile clandestine afectează siguranța rutieră și economia locală (patronat)

Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) trage un semnal de alarmă asupra fenomenului îngrijorător al service-urilor auto care operează nefiscalizat în Iași cât și în alte județe din țară, menționând că această practică afectează grav economia, siguranța rutieră și pune în pericol atât consumatorii, cât și operato

Economic 07-02-2025 20:12

Gripa aviară: Piețele și târgurile de păsări de curte, interzise în Anglia

Guvernul britanic a anunțat vineri interzicerea în Anglia a piețelor și târgurilor de păsări de curte, precum și a tuturor evenimentelor unde aceste păsări sunt adunate în număr mare, pentru a combate răspândirea cazurilor de gripă aviară, relatează AFP. Până în prezent, în Regatul Unit au fost raporta

Economic 07-02-2025 19:15

Bursa de la București a închis pe roșu ultima ședință de tranzacționare a săptămânii

Bursa de la București a închis în scădere ședința de vineri pe aproape toți indicii, iar valoarea totală a tranzacțiilor s-a cifrat la 42,86 milioane de lei (8,61 milioane de euro), mai mult de jumătate fiind tranzacții cu acțiuni, respectiv 26,023 milioane de lei (5,22 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori Bucu

Economic 07-02-2025 16:28

Burduja: Nu există riscul unor pene de gaz sau disfuncționalități în alimentarea populației; trimit Corpul de Control la Depogaz

Gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 43,4%, respectiv 1,35 miliarde metri cubi și nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a precizat că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de vineri

Economic 07-02-2025 16:07

Anastasiu: Sunt mulți tineri care văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți; este fals

Foarte mulți tineri văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți, însă acest lucru este fals, iar rolul celor care predau educația antreprenorială este să îi învețe pe copii despre valori precum a servi, a sluji, a acoperi necesități ale societății, a afirmat, vineri, Dragoș Anastasiu, antreprenor și consilier onorific

Economic 07-02-2025 14:37

Chiriac (CONAF): Sunt 15.000 de elevi implicați în ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială; premii de 75.000 euro

Ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se va desfășura în 27 de județe, vor fi implicați 15.000 de elevi, iar valoarea premiilor se ridică la 75.000 de euro, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristina Chiriac, președinte-fondator al Confederației.