Comunicat de presă - ASAP România
Elevii din Prahova și Timiș au desenat un viitor mai verde: cine sunt câștigătorii concursului BANDA ASAP, ediția a patra
După o lună dedicată înscrierilor și încă una pentru jurizare, ediția a patra a concursului BANDA ASAP, cu benzi desenate pe tema reciclării, a ajuns la final.
ASAP România și Animest au anunțat elevii din județele Prahova și Timiș care au câștigat cele 8 biciclete puse în joc, dar și celelalte premii, pentru școlile și profesorii lor.
Nu mai puțin de 556 de lucrări au fost înscrise în total la această ediție - 274 din județul Prahova și 282 din județul Timiș.
Elevii de gimnaziu și de liceu nu doar că s-au întrecut în originalitate și creativitate, dar au și demonstrat că au talent artistic și simț estetic vizual. Având în minte tema concursului, '2040. În România încă se mai aruncă plastic la gunoi. Un erou/o eroină decide să ia soarta plasticului în propriile mâini', elevii au venit cu foarte multe idei și soluții pentru a salva planeta de poluare. De la spiriduși, Moș Crăciun, super bunici, flori, dinozauri și pisici, până la Batman, Tom și Jerry, arici, sardine, pinguini sau roboți, oricine poate salva lumea! Elevii au transpus, prin benzile lor desenate, chiar și zâne ale reciclării, ori copii sau extratereștri care se unesc cu planeta, totul pentru a contribui la un viitor mai sustenabil.
Procesul de selecție a câștigătorilor nu a fost deloc ușor, asta pentru că lucrările au debordat de talent și de originalitate, așa cum au menționat cei trei jurați ai acestei ediții, Ligia Soare, Miruna Smit și Alexandru Ciubotariu:
'Jurizarea lucrărilor realizate de copii e de fiecare dată o bucurie. A fost însă și o adevărată provocare să evaluăm sute de benzi desenate, fiecare fiind o mică operă de artă, rodul imaginației și al talentului copiilor. Tinerii iau subiectul poluării și al plasticului foarte în serios, sunt conștienți de felul în care îi afectează și își doresc să se implice', a menționat Ligia Soare, cofondatoare și coorganizatoare Animest.
'Cel mai interesant a fost să descopăr poveștile copiilor. De la cele cu extratereștri, dinozauri și până la cele cu arici și spiriduși gata să salveze lumea de poluare, toate au reprezentat o incursiune fantastică în mințile lor creative și pline de energie!', a precizat Miruna Smit, ilustratoare.
'Arta benzii desenate e una complexă, cu multe fațete tehnice. Cu toate astea, am descoperit lucrări foarte bune ale elevilor, atât la nivel tehnic, cât și la nivel narativ. A fost un număr impresionant de înscrieri, ceea ce a presupus atenție sporită, notițe și clasamente finale', a menționat Alexandru Ciubotariu, artist vizual.
Fiecare lucrare înscrisă în concurs e o poveste unică, o dovadă că imaginația elevilor nu cunoaște limite. Iar premiile au fost pe măsură: opt biciclete pentru tinerii câștigători, câte patru pentru fiecare județ, cursuri de dezvoltare profesională pentru profesorii îndrumători și opt table interactive pentru școlile de care ei aparțin.
Iată lista câștigătorilor:
Județul Timiș:
- Șc. Gimnazială de Muzică 'Filaret Barbu' Lugoj / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Andreea Georgescu (12 ani), cu lucrarea 'Neatenția' / prof. Monica Nagy;
- Liceul Waldorf Timișoara / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Iris Mihăiescu (14 ani), cu lucrarea 'Invazia anti-plastic' / prof. Iuliana Basa-Miu;
- Liceul Teoretic 'Grigore Moisil' din Timișoara / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Mara Petcu (16 ani), cu lucrarea 'Adio poluare!'/ prof. Cristina Ștefănica Dumitru;
- Clubul Copiilor Lugoj / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Andreea Nicoleta Pricop (18 ani), cu lucrarea 'Apă limpede, lume curată' / prof. Tiberiu Olah.
Județul Prahova:
- Colegiul de Artă 'Carmen Sylva' Ploiești / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Bianca Alexandra Pana (13 ani), cu lucrarea 'Viitorul de Gunoi' / prof. Raluca Ghideanu;
- C.N. 'Nicolae Iorga' Vălenii de Munte / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Iasmina Oprescu (10 ani), cu lucrarea 'Savantul nebun' / prof. Mădălina Claudia Cornea;
- Colegiul de Artă 'Carmen Sylva' Ploiești / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Ana-Maria Badea (18 ani), cu lucrarea 'Atacul pungilor de plastic' / prof. Monica Șchiopu;
- C.N. 'Nicolae Iorga' Vălenii de Munte / Premiul BANDA ASAP pentru eleva Ioana-Irina Achim-Căteiaș (15 ani), cu lucrarea 'SUPER BUNICA' / prof. Ioan Visoschi.
'Tema concursului m-a făcut să înțeleg că aș putea transmite orice prin talentul și lucrările mele'
Deși pentru mulți dintre elevi a fost pentru prima dată când au participat la un concurs de bandă desenată, subiectul i-a determinat să își dorească să se înscrie, așa cum menționează eleva Andreea Georgescu: 'Mi-a plăcut nespus această temă! M-a făcut să înțeleg că aș putea transmite orice prin talentul și lucrările mele'.
Un motiv în plus al dorinței de participare a fost și interesul pe care elevii îl acordă în general colectării separate și reciclării. Eleva Andreea Pricop, de pildă, refolosește în proiectele personale materiale rămase de la ambalaje, fie că este vorba de carton, plastic sau aluminiu, așa cum o face și Ana-Maria Badea, care strânge capace și piese pentru reconstrucții de obiecte, în timp ce eleva Ioana-Irina Achim-Căteiaș achiziționează produse vestimentare sustenabile, cu gândul la mediu: 'Subiectul reciclării este unul care mă interesează. Familia mea colectează deșeurile separat, iar eu, deși sunt pasionată de modă, încerc să nu-mi cumpăr articole vestimentare de la branduri care promovează consumul excesiv, ci optez pentru variante sustenabile'.
'Ca profesor, am ocazia să îi învăț pe copii despre reciclare, în moduri creative și distractive'
Profesorii lor, precum și activitățile pe care aceștia aleg să le facă la clasă, sunt de mare ajutor pentru elevi - ei știu astfel cum să acționeze pentru mediul înconjurător cu responsabilitate: 'Prin intermediul materiei predate - educația plastică - am ocazia să îi învăț pe copii despre reciclare și nu numai - ce ar putea să facă să protejeze planeta, în moduri creative, colorate și distractive!' - prof. Mădălina Cornea.
Cadrele didactice privesc cu optimism spre 2040 și speră la o lume în care oamenii vor fi mai conștienți de efectele poluării. Prof. Ioan Visoschi menționează: 'Mai sunt 15 ani până în 2040 - mult sau puțin, aceasta este o discuție cu păreri pro sau contra. Pentru mine, lumea de atunci va fi mult mai responsabilă și natura va fi mai curată și protejată, iar deșeurile nereciclate, o amintire urâtă', iar prof. Iuliana Basa crede că oamenii vor avea mai mare grijă de resursele planetei: 'Nu putem fi fericiți pe o planetă nefericită! În 2040, mecanismul reciclării va fi mai performant și oamenii, mai conștienți de responsabilitatea pe care o au față de resursele planetei'.
O nouă ediție BANDA ASAP, în acest an
Echipa ASAP România are ca obiectiv, pentru acest an, să continue concursul BANDA ASAP în alte două județe din țară și să vadă până unde poate ajunge creativitatea elevilor atunci când vine vorba de supereroii reciclării: 'Am ajuns pentru prima dată, de când organizăm concursul, către școlile din vestul țării și ne bucură entuziasmul cu care au dat curs înscrierilor. Și din Timiș, dar și din Prahova, am primit multe întrebări de la școli, dorindu-și să urmeze corect toate etapele din regulament. Judecând după numărul de lucrări înscrise, aș spune că interesul e crescut, poate și datorită premiilor, dar și pentru că protecția mediului e un subiect care a devenit atractiv pentru elevi. Cu acest gând în minte, ne dorim să organizăm o nouă ediție BANDA ASAP în acest an', a menționat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP România.
Toate detaliile despre program, pe site-ul oficial asap-romania.ro sau pe paginile de social media, Instagram și Facebook.
***
Parteneri media: Ambasada Sustenabilității în România, Rock FM.
***
Despre ASAP România
ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute, care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare separată și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură unitară pentru colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România. În prezent, programul e activ în peste 1.700 de școli din 36 de localități și municipii reședință de județ din România, informațiile despre colectare separată și reciclare ajungând la peste 600.000 de elevi din ciclurile preuniversitare.
ASAP este un program susținut de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune - de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].