logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ANAT: Rezervările tip early booking pot compensa majorările de tarife cauzate de inflaţie

Imagine din galeria Agerpres

Rezervările tip early booking pot compensa majorările de tarife cauzate de rata inflaţiei şi de alte creşteri de tarife, transmit reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) într-un comunicat.

Sectorul "Călătorii şi Turism" nu numai că reprezintă peste 10% din PIB-ul global, ci şi unul din zece locuri de muncă de pe planetă şi unul din patru noi locuri de muncă create la nivel global în ultimii cinci ani, arată studiul anual al Consiliului Mondial al Turismului şi Călătoriilor - World Travel & Tourism Council (WTTC), potrivit ANAT.

"Agenţiile de turism au un mare atu: toate pachetele de servicii de călătorie oferite sunt garantate împotriva insolvenţei - adică toţi banii achitaţi în avans sunt asiguraţi, ceea ce nu se întâmplă în cazul în care, de exemplu, s-a achiziţionat un bilet de avion de pe o platformă online ori direct de pe site-ul companiei şi s-a făcut o rezervare hotelieră direct la prestator ori printr-o altă platformă. În cazul oricărui eveniment nedorit, imprevizibil, agenţia oferă (sau e obligată să ofere) consultanţă şi soluţii. În cazul rezervărilor 'pe cont propriu', toate riscurile de neconformare sunt preluate şi asumate de călător", precizează ANAT.

Totodată, agenţiile de turism nu mai sunt privite de mult timp, în toată lumea, de hotelieri sau de companiile aeriene drept revânzători sau comisionari, ci sunt văzute drept parteneri, care pot şi au dreptul să creeze pachete turistice, să ofere cât mai multe opţiuni avantajoase clientului final.

"Consultantul în turism îţi oferă cele mai bune şi mai eficiente variante şi îţi scuteşte timpul de căutare. Plus că agenţiile de turism pot negocia tarife mai bune. Din păcate, acest lucru încă nu este înţeles de mulţi. Cei doi ani de pandemie au reorientat turiştii către agenţiile de turism, care identifică soluţii în cazul unor probleme apărute din motive independente de voinţa turistului", se mai spune în document.

Unul dintre atuurile agenţiilor de turism este acela că organizează pachete turistice cu curse charter, atât cu avionul, cât şi cu autocarul, pentru destinaţii de vacanţă precum Turcia, Grecia, Bulgaria, Egipt, Malta, Cipru, Spania, dar şi pentru destinaţii exotice precum Zanzibar, Maldive sau Republica Dominicană.

"Agenţiile asigură un rulaj mare pentru partenerii din aceste destinaţii şi astfel pot beneficia de tarife imbatabile. Dacă ar dori să-şi rezerve pe cont propriu vacanţele către aceste destinaţii, un turist va achita cu până la 50% mai mult şi, în plus, va trebui să-şi asigure transportul, transferurile şi cazarea separat", afirmă ANAT.

Totodată, ofertele tip early booking au fost lansate pentru sezonul estival 2023 începând cu luna octombrie, iar până la 31 ianuarie există cele mai mari praguri de reduceri, care pot ajunge până la 40%, în funcţie de hotel şi de destinaţie.

"Campaniile de reduceri continuă apoi şi următoarele două luni, chiar dacă reducerile sunt ceva mai mici. Deja, rezervările pentru oferte tip early booking din octombrie până în prezent au crescut cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ceea ce indică dorinţa turiştilor români de a călători şi o mai mare predictibilitate. Cine rezervă pachete turistice early booking are garanţia hotelului dorit, perioadei dorite şi, fireşte, a destinaţiei dorite", se mai spune în comunicat.

De asemenea, early booking acoperă majorările de tarife cauzate de rata inflaţiei şi de creşterea preţurilor la multe utilităţi şi bunuri de larg consum, fenomen întâlnit în toată lumea.

Potrivit ANAT, un agent de turism profesionist este un consultant de turism care oferă întotdeauna soluţii şi alternative.

"Agentul de turism se numără printre puţinii consultanţi neplătiţi de către public, care trăiesc doar din salariile şi comisioanele oferite de angajator. Mai precis, dacă un potenţial turist primeşte informaţii de la agentul de turism fără a achiziţiona un pachet turistic, nu va plăti nimic pentru acest serviciu. În SUA şi în anumite state din Europa occidentală, există o taxă pentru consultanţă, deci pentru obţinerea informaţiilor de călătorie", precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte siguranţa transportului aerian, agenţiile s-au străduit mereu să reruteze clienţii lor respectiv să le recupereze banii în cazul anulărilor sau întârzierilor unor curse aeriene. De altfel, este obligaţia lor, deşi ideal ar fi un Fond de garantare pentru companiile aeriene, aşa cum există în Danemarca şi în alte câteva state europene.

"ANAT a solicitat crearea unui asemenea fond pentru România, iar proiectul este în lucru. În general, agenţiile de turism lucrează cu companii aeriene de linie/naţionale, care sunt membre ale unor alianţe internaţionale sau închiriază avioane în regim charter pentru propriile destinaţii operate", conform sursei citate.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) estimează o creştere a cererii turistice pentru 2023, atât pentru outgoing şi turism intern, cât şi pentru incoming, în cazul în care nu vor interveni alţi factori externi. Turiştii români sunt atenţi la cheltuieli, însă doresc mai mult ca oricând să călătorească din nou.

"Rezervările early booking i-au ajutat să scoată mai puţini bani din buzunar şi să-şi ajusteze bugetele. Turiştii conştientizează că printr-o agenţie de turism economisesc timp, bani şi evită alte costuri ascunse. Plus că întotdeauna va exista un consultant care îţi va răspunde la telefon, atât la bine, cât şi la rău. Alături de turiştii care trebuie să fie mulţumiţi, agenţiile de turism reprezintă parteneri eficienţi şi de încredere pentru hotelieri, pentru companii aeriene, companii de croaziere şi alte firme transportatoare, pentru ghizii de turism precum şi pentru alte companii din domeniul turismului sau din domeniile conexe, precum sunt parcurile de distracţie şi de aventură, asigurându-le acestora clienţi şi, fireşte, un rulaj bun", susţin reprezentanţii ANAT. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 5

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 11-02-2025 15:15

Burduja: Anul trecut a fost cel mai secetos pentru producția hidro din ultimul deceniu

Anul trecut a fost cel mai secetos din ultimul deceniu pentru producția hidro, aceasta fiind cu un sfert mai mică față de cea din 2023, iar seceta continuă, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu miniștrii Agriculturii și Mediului. 'Apa, hrana și energia sunt elemente pe care le conec

Economic 11-02-2025 15:03

Barbu: Sistemul de irigații din România se va extinde anul acesta

Sistemul de irigații din România se va extinde anul acesta, iar planul nostru este ca, până în 2027, să ajungem la 2,7 milioane de hectare irigate prin infrastructura principală de irigații, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu. 'Am avut o întâlnire foarte bună cu formele asociative din

Economic 11-02-2025 14:55

Petrescu (ASF): Există perspectiva să devenim membri OCDE în trimestrul III - IV din 2026; diferite tipuri de reglementări vor fi implementate

România ar putea deveni membru cu drepturi depline a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) în trimestrul III - IV din 2026, astfel că vor fi implementate diferite tipuri de reglementări, simplificând multe lucruri care, în prezent, sunt reclamate de diferite entități listate, a declarat marți, la un eveniment de specialitate, pr

Economic 11-02-2025 14:22

Metrorex: Trenurile de metrou circulă la un interval de 5 minute la orele de vârf pe Magistrala 2

Circulația trenurilor pe Magistrala 2 se desfășoară la un interval de 5 minute la orele cu vârf de trafic, față de intervalul de 4 minute prevăzut în programul de circulație aprobat, informează, marți, Metrorex. Potrivit unei informări postate pe site-ul companiei, 'la acest moment, două trenuri din cele 18 care operează în mod uzual pe a

Economic 11-02-2025 14:06

Congresul Dunărenilor 2025: Ministerul Mediului va finanța programe care vizează reducerea poluării apelor din România

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) are în plan, pentru acest an, finanțarea unui program care să facă apele României mai curate, iar printre beneficiari se vor afla inclusiv comunitățile dunărene, a anunțat ministrul de resort, Mircea Fechet, în cadrul celei de-a treia ediții a evenimentului 'Congresul Dunărenilor', organizat marți.

Economic 11-02-2025 13:47

ADR anunță că platformele pe care le administrează vor deveni funcționale 'în cel mai scurt timp'

Funcționalitatea platformelor online administrate de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va fi restabilită în cel mai scurt timp, a anunțat, marți, instituția. 'În contextul întreruperilor în furnizarea energiei electrice din cursul dimineții de astăzi, care au dus la afectarea serviciilor platform

Economic 11-02-2025 13:22

Prețul aurului a depășit pragul de 450 lei/gram; leul s-a depreciat față de euro și dolar

Gramul de aur s-a scumpit marți cu 0,8966 lei (0,19%), ajungând la o cotație de 450,2987 lei, de la 449,4021 lei, cât anunțase luni Banca Națională a României (BNR), înregistrând o nouă valoare record. Moneda națională s-a depreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României

Economic 11-02-2025 13:09

Bitdefender: Hackerii vizează companii printr-o înșelătorie de recrutare pe LinkedIn

Bitdefender a depistat o nouă metodă de atac asupra companiilor, prin intermediul ofertelor false de angajare postate pe platforma LinkedIn, după ce atacatorii au contactat tocmai un cercetător al companiei, astfel fiind descoperit rapid planul fraudulos. Potrivit unui comunicat de presă, transmis marți AGERPRES, totul începe cu un mesaj

Economic 11-02-2025 12:44

Mai mult de 8 din 10 adolescenți care au TikTok accesează zilnic platforma (sondaj)

Peste 84% dintre adolescenții cu vârste între 14 și 19 ani care au cont de TikTok accesează platforma zilnic, iar peste jumătate dintre aceștia (53,4%) o fac de mai mult de patru ori pe zi, ei petrecând, în medie, în jur de două ore jumătate pe platformă, relevă un sondaj realizat de World Vision România, cu prilejul Zilei Siguranț

Economic 11-02-2025 12:32

Circa două treimi dintre români resimt o creștere a costurilor asociate locuinței (cercetare)

Aproape două treimi dintre români (64%) resimt o creștere a costurilor lunare asociate locuinței, în condițiile în care România rămâne pe primul loc în topul țărilor cu cel mai mare număr de proprietari de locuințe (84%), arată rezultatele studiului European Housing Trend Report, realizat de Re/Max Europe în 2024.

Economic 11-02-2025 12:23

UNCSV: Strategii de marketing și branding pentru managerii cooperativelor agricole în cadrul unui proiect Erasmus

Marketingul, brandingul și antreprenoriatul strategic pentru managerii și membrii consiliilor de administrație ai cooperativelor agricole din România au fost temele abordate în cadrul celui de-al doilea proiect Erasmus, derulat de Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), la Dalum Academy of Agricultural Business din Odens

Economic 11-02-2025 12:12

Rolul Guvernului este să promoveze profesionalizarea meseriei de expert contabil și auditor pe partea de sustenabilitate (secretar de stat)

Rolul Guvernului este să promoveze profesionalizarea meseriei de expert contabil și auditor pe partea de sustenabilitate, context în care a fost înființat Departamentul de Dezvoltare Durabilă, la nivelul Guvernului, pentru a încerca o anumită standardizare a raportării nefinanciare, a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Mihai P

Economic 11-02-2025 12:07

Ministerul Finanțelor a atras, marți, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni

Ministerul Finanțelor a atras, marți, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitația de luni, când a împrumutat 1,028 miliarde de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat de tip benchmark cu o maturitate reziduală la 66 luni, la un randament mediu de 7,39% pe an. Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90

Economic 11-02-2025 11:47

ANCOM a aplicat sancțiuni de peste 2,57 milioane de lei pe piața comunicațiilor electronice și a serviciilor poștale, în 2024

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) aplicat sancțiuni de peste 2,57 milioane de lei, în urma celor 4.241 de controale derulate pe parcursul anului 2024 în domeniul comunicațiilor electronice și al serviciilor poștale. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis marți

Economic 11-02-2025 11:37

DNSC avertizează în legătură cu mesajele primite din surse necunoscute folosind imaginea unor autorități

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu mesajele, link-urile și documentele primite din surse necunoscute sau suspicioase, folosind imaginea unor autorități în tentative de fraudă online. 'Adesea, infractorii cibernetici se folosesc de imaginea unor autorități pentru a oferi o doză mare de &ic