logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Tocanul de oaie, sloiul şi bulzul ciobănesc, vedetele târgului de produse tradiţionale din curtea Ministerului Agriculturii

Imagine din galeria Agerpres

Tocanul de oaie, bulzul ciobănesc, sloiul şi pastrama de oaie, brânzeturi de toate felurile sunt atracţiile Târgului "Stâne, Gusturi şi Tradiţii româneşti", organizat în acest weekend în curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Chiar dacă preţurile sunt în ton cu vremurile, adică mai mari cu peste 25% - 30% faţă de anul trecut - o realitate remarcată de cumpărători şi recunoscută de producători - bucureştenii sunt dornici să consume produse tradiţionale, făcute ca la mama acasă.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO



Cea mai cunoscută băciţă din România, Mărioara Băbu, este prezentă la Bucureşti cu ceea ce ştie ea să facă cel mai bine: produse ciobăneşti din carne şi brânză de oaie. De altfel, băciţa este unul dintre cei 15 români pe care Ministerul Culturii i-a recunoscut anul acesta ca fiind "tezaur urman viu".

"Băciţa Mărioara cum mă ştie lumea, de pe Transalpina de la Stâna Ştefanu, am venit la Bucureşti cu cele mai cunoscute produse tradiţionale din carne de oaie. Când vorbim despre tocan de oaie, vorbim despre cea mai veche şi tradiţională mâncare din carne de oaie. Eu cred că Dumnezeu când a lăsat oaia pe pământ atunci a pregătit şi mâncarea asta, la care i se pune doar sare. E în seul ei, în grăsimea ei, şi se fierbe până când se desprinde carnea de pe os. Tocanul de oaie este o mâncare foarte sănătoasă şi uşor de făcut: fără condimente, fără mirodenii, doar sare. Să vină bucureştenii să mănânce sănătos. Asta este important şi asta ne bucură de fapt. Avem şi bulz ciobănesc, pastramă de oaie, mămăligă cu brânză şi smântână. Asta producem şi cu asta am venit", ne-a declarat Mărioara Băbu.

 

Foto: (c) MARIANA NICA/AGERPRES



Ea a adăugat că acest fel de mâncare şi tăieţeii de casă sunt produse înregistrate la MADR ca produse tradiţionale, dar următorul pas va fi înregistrarea pe o schema de calitate la nivel european. Deşi nu se plânge de costurile tot mai mari pentru întreţinerea celor 400 de oi şi declară că este mulţumită de ajutorul primit de la stat, spune că cea mai mare problemă pentru ciobani este concurenţa neloială a unora care vând produse pe marginea drumului, dar nu au nici o legătură cu creşterea oilor.

"Eu nu am mers niciodată pe ideea nu există, nu se poate şi am bătut când a fost nevoie la uşa ministerului ca să îmi spun ofurile. Îndemn pe toata lumea să nu se lase, noi avem atâtea animale, suntem crescători de animale, noi putem trăi numai din asta, dar să ştim să ne menţinem tradiţiile. Din păcate, peste tot vedem tot felul de comercianţi cu tot felul de produse şi dacă îi întrebi nu ştiu din ce sunt făcute. Lasă-l pe cel care trăieşte lângă oi, care le îngrijeşte, să-şi vândă produsul. Noi nu avem loc de comercianţi, ăsta este oful nostru. Eu sunt mulţumită de sprijinul pe care îl primesc de la stat, am trăit şi vremuri în care nu am primit nimic şi am trăit şi atunci tot din munca noastră şi am trăit destul de bine", a adăugat ea.

Pe de altă parte, băciţa Mărioara a spus că se bucură când vede că tot mai mulţi tineri vor să cunoască viaţa de la ţară şi de la stână, iar acest lucru arată că are cine să ducă tradiţia mai departe. "Vedeţi dumneavoastră cum a luat-o viaţa asta razna, cu ghilimele de rigoare, întoarcerea la rădăcini ne-ar prinde bine tuturor. Mă bucur ca are cine să ducă tradiţia mai departe, am copii pe care i-am crescut la stână, eu acolo i-am şi botezat, în creierul munţilor şi mi-ar părea rău să se piardă tradiţia", ne-a mai spus băciţa.

Bucureştenii care vor să deguste produsele ciobăneşti o mai pot face sâmbătă şi duminică. Ei trebuie să scoată din buzunare 30 de lei pentru o porţie de tocan de oaie, cu mămăligă şi murături, 18 lei/100 grame de pastramă de oaie făcută pe grătar, 20 de lei pentru un bulz ciobănesc, 5 lei pentru un mic, mai mare ce-i drept, din carne de porc, vită şi oaie.

Una dintre delicatesele care se prepară la stână de peste două mii de ani şi despre care ciobanii spun că reţeta este păstrată încă din vremea dacilor - sloiul de oaie - poate fi cumpărat din târg la 80 de lei/kg.

 

Foto: (c) MARIANA NICA/AGERPRES


Cei care vor să gătească acasă cârnaţii virsli din carne de oaie, un alt produs tradiţional specific zonelor de munte, pot cumpăra produsul la 60 de lei kilogramul, pastrama de oaie cu 65 lei/kg, carnea de oaie cu 40 de lei/kg, iar cotletul de berbecuţ - 55 de lei/kg. Ciobanii au decis să facă sâmbătă şi un berbecuţ la proţap care va fi gata în câteva ore.

De asemenea, brânza de vacă se vinde în târg cu 50 de lei/kg, cea de oaie are un preţ între 50 şi 70 lei, caşcavalul afumat, între 40 şi 60 de lei/kg, brânza de burduf în membrană naturală costă între 70 şi 100 de lei/kg, iar untul din lapte de oaie - 100 de lei/kg.

Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu oferă vizitatorilor unul din cele 10 produse româneşti, recunoscute la nivel european, Telemeaua de Sibiu - Indicaţie Geografică Protejată.

Dar pe lângă produsele din carne şi lapte de oaie sau capră, bucureştenii mai pot găsi legume şi fructe aduse de producătorii din Olt, Dâmboviţa şi Vrancea, la preţuri între 8 şi 20 de lei/kg, produsele de patiserie, precum Cozonacul Domnesc din Botoşani, cu renumitele poale în brâu sau alivenci, atestate tradiţional de MADR. De la Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea pot fi achiziţionate produse precum: gemuri, dulceţuri, conserve, fructe uscate, mere, legume şi verdeţuri aduse de producătorii români care au contracte de colaborare încheiate cu Casa Unirea.

Bunătăţile de la stână pot fi asezonate cu diverse sortimente de vinuri cu denumire de origine controlată de la cramele Lucaci şi de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj, cu o tărie de la Trămuţa sau, de ce nu, cu un pahar de suc de la Voineşti.

 

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO



Cei care vor ajunge la târg în aceste zile, între orele 9.00- 19.00, pot cumpăra şi celebrele cuşme sau alte articole de îmbrăcăminte obţinute din blana şi piele de ovine. Atmosfera va fi întreţinută de Ansamblul Nedeia, de solistul Robert Târnăveanu şi de grupul de chitarişti "Zâmbete şi acorduri" din comuna Sadu, judeţul Sibiu.

Cu siguranţă nimeni nu va pleca din târg cu mâna goală sau fără a degusta măcar unul dintre bunătăţile tradiţionale aduse de ciobani din 11 judeţe ale ţării. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Florentina Cernat, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 09-02-2025 17:10

Poșta Română vrea să achiziționeze servicii de sănătate pentru angajați cu 36 milioane lei

Compania Națională 'Poșta Română' (CNPR) alocă 36 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de servicii de sănătate destinate angajaților companiei, contractul urmând să fie încheiat pe o perioadă de 36 de luni, potrivit unui anunț de participare postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). 'Con

Economic 09-02-2025 12:41

Bursa de la București a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână

Bursa de Valori București (BVB) a câștigat 5,76 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,62%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 2,44%, în comparație cu săptămâna anterioară. Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a a

Economic 09-02-2025 12:08

ANPC a aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei restaurantului din Reghin, unde s-au raportat cazuri de toxiinfecție alimentară

Comisarii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au aplicat, în prima fază, amenzi de 25.000 lei și au dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor constatate, în urma controalelor la restaurantul din Reghin, după ce zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție aliment

Economic 09-02-2025 12:03

ONRC: Peste 83.000 de firme au fost radiate la nivel național în 2024

Un număr de 83.012 firme au fost radiate la nivel național, în 2024, cu 16,52% mai multe comparativ cu anul anterior, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București, respectiv 12.982 (număr în creștere cu 9,83% față de 2023)

Economic 09-02-2025 10:39

CNPP: Numărul pensionarilor, în scădere cu 6.781 persoane, în ianuarie 2025; pensia medie a fost de 2.752 de lei

Un număr de 4.696.568 de pensionari era înregistrat în ianuarie 2025 în România, cu 6.781 mai puțini comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.752 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Valoarea totală a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,924 mili

Economic 09-02-2025 10:26

Report de peste 2,99 milioane de euro la Loto 6/49, la tregerile de duminică

Noi trageri loto vor avea loc duminică, la Loto 6/49, la categoria I, înregistrându-se un report de peste 2,99 milioane de euro, în timp ce la Noroc reportul cumulat depășește 2,45 milioane de euro, potrivit unui comunicat al Loteriei Române. 'Duminică, 9 februarie, vor avea loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker,

Economic 08-02-2025 14:39

VIDEO Burduja: Orice ar fi să fie, anul acesta vom pune în funcțiune hidrocentrala de la Răstolița

Hidrocentrala de la Răstolița trebuie pusă anul acesta în funcțiune, aceasta fiind primul pas din angajamentul de a valorifica la maxim ceea ce generațiile anterioare au început, a scris ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe Facebook. 'Astăzi am fost la hidrocentrala Lotru-Ciunget, coloana vertebrală a hidroenergeticii rom&

Economic 08-02-2025 09:57

ONRC: Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice, în scădere cu 14,6%, în 2024

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice a scăzut, în 2024, cu 14,63%, comparativ cu anul anterior, totalizând 124.898 de înmatriculări, din care peste 73% SRL, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), consultate de AGERPRES. Cele mai multe înmatriculări au

Economic 07-02-2025 21:11

Service-urile clandestine afectează siguranța rutieră și economia locală (patronat)

Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) trage un semnal de alarmă asupra fenomenului îngrijorător al service-urilor auto care operează nefiscalizat în Iași cât și în alte județe din țară, menționând că această practică afectează grav economia, siguranța rutieră și pune în pericol atât consumatorii, cât și operato

Economic 07-02-2025 20:12

Gripa aviară: Piețele și târgurile de păsări de curte, interzise în Anglia

Guvernul britanic a anunțat vineri interzicerea în Anglia a piețelor și târgurilor de păsări de curte, precum și a tuturor evenimentelor unde aceste păsări sunt adunate în număr mare, pentru a combate răspândirea cazurilor de gripă aviară, relatează AFP. Până în prezent, în Regatul Unit au fost raporta

Economic 07-02-2025 19:15

Bursa de la București a închis pe roșu ultima ședință de tranzacționare a săptămânii

Bursa de la București a închis în scădere ședința de vineri pe aproape toți indicii, iar valoarea totală a tranzacțiilor s-a cifrat la 42,86 milioane de lei (8,61 milioane de euro), mai mult de jumătate fiind tranzacții cu acțiuni, respectiv 26,023 milioane de lei (5,22 milioane de euro). Principalul indice al Bursei de Valori Bucu

Economic 07-02-2025 16:28

Burduja: Nu există riscul unor pene de gaz sau disfuncționalități în alimentarea populației; trimit Corpul de Control la Depogaz

Gradul de umplere al depozitelor de gaze este de 43,4%, respectiv 1,35 miliarde metri cubi și nu există riscul unor pene de gaz sau al unor disfuncționalități în alimentarea populației, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a precizat că a decis să trimită Corpul de Control la Depogaz începând de vineri

Economic 07-02-2025 16:07

Anastasiu: Sunt mulți tineri care văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți; este fals

Foarte mulți tineri văd pe TikTok că e frumos să fii antreprenor ca să câștigi bani mulți, însă acest lucru este fals, iar rolul celor care predau educația antreprenorială este să îi învețe pe copii despre valori precum a servi, a sluji, a acoperi necesități ale societății, a afirmat, vineri, Dragoș Anastasiu, antreprenor și consilier onorific

Economic 07-02-2025 14:37

Chiriac (CONAF): Sunt 15.000 de elevi implicați în ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială; premii de 75.000 euro

Ediția a III-a a Maratonului pentru Educație Antreprenorială organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se va desfășura în 27 de județe, vor fi implicați 15.000 de elevi, iar valoarea premiilor se ridică la 75.000 de euro, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Cristina Chiriac, președinte-fondator al Confederației.

Economic 07-02-2025 14:27

Invest Moldova pune România în capul listei pentru investiții bilaterale, în 2025

Strategia Agenției de Investiții Invest Moldova pentru 2025 este ca România să fie prima pe lista țărilor pe care ne vom focusa, a declarat, vineri, Natalia Bejan, directoarea Agenției de Investiții Invest Moldova. ''Indiscutabil, pentru Guvernul Republicii Moldova, România este partenerul comercial numărul unu. Cele mai mu