logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Românii se jenează să negocieze reduceri de preţ şi majorări salariale (studiu)

Imagine din galeria Agerpres

Românii se jenează să negocieze reduceri de preţ şi majorări salariale şi consideră că educaţia financiară ar trebui predată în şcoli, se arată într-un studiu al unei aplicaţii financiare remis, luni, AGERPRES.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii, Revolut a întrebat 10.000 de europeni, dintre care 1.000 români, ce înseamnă pentru ei bunăstarea financiară şi cum se raportează la finanţele personale sau ale familiei. Cât de uşor le este românilor să vorbească despre banii câştigaţi, despre salarii, economii, situaţia financiară în cuplu, copiii şi lecţiile despre bani, mai ales în perioade cu inflaţie mare? Răspunsurile la aceste întrebări au fost extrase dintr-un studiu implementat, la nivel european, de compania de cercetare Dynata, în octombrie 2022.

Wellbeing-ul sau "starea de bine" este strâns legată de echilibru şi cumpătare, de curajul de a face lucruri noi şi de a acţiona pe deplin conştient de faptele tale şi consecinţele lor. Nu este doar o modă, ci un fel de a privi lumea şi viaţa cu aplicabilitate în tot mai multe domenii. Mai nou, şi în ceea ce ţine de bani. Bunăstarea este un cuvânt aflat pe buzele multora în aceste vremuri.

Pentru cei mai mulţi dintre românii cu vârste cuprinse între 25-64 de ani (30%), bunăstarea financiară înseamnă în primul rând să deţină controlul asupra propriilor bani şi să ştie mereu exact pe câţi bani contează. 24% dintre respondenţii participanţi la studiul realizat de Dynata pentru Revolut asociază bunăstarea financiară cu capacitatea de a-şi ţine sub control bugetul şi doar 8% apreciază că s-ar simţi mai confortabil psihic dacă ar avea mai mulţi bani.

Mai ales generaţiile tinere - generaţia Z - leagă bunăstarea financiară de lipsa totală a oricărei griji faţă de bani. Pentru 22% dintre respondenţii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani, bunăstarea financiară se atinge atunci când reuşesc să economisească sau să investească în planurile lor pentru viitor.

În timp ce inflaţia creşte, oamenii reacţionează diferit la veştile legate de creşterea costului de trai, unii se simt mai încrezători, alţii sunt speriaţi. Atitudinile diferă şi în funcţie de gen.

De exemplu, 21% dintre femeile care au participat la studiu au declarat că se simt îngrijorate de impactul inflaţiei asupra situaţiei lor financiare, în timp ce procentul de bărbaţi care împărtăşesc această temere este de doar 12%. Aceasta face ca femeile să fie mai expuse la burnout financiar. Pe de altă parte, bărbaţii români sunt mult mai încrezători (23%) în capacitatea lor de a-şi ţine sub control cheltuielile şi de a-şi spori veniturile chiar şi în vremuri de stagnare sau recesiune economică.

Lucrurile se echilibrează în privinţa capacităţii de a gestiona cheltuielile gospodăriilor şi atât femeile, cât şi bărbaţi declară că sunt în căutarea de soluţii pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară (51% dintre femei şi 50% dintre bărbaţi).

Această constatare este interesantă, dacă este corelată cu răspunsurile la întrebarea legată de influenţa genului asupra nivelului de cunoştinţe financiare. Românii, în general, resping ideea că femeile ar fi mai slab pregătite sau mai puţin educate financiar decât bărbaţii - 61% au răspuns că educaţia financiară nu are legătură cu genul. Atât bărbaţii, cât şi femeile au răspuns majoritar că nu cred că există o diferenţă de educaţie financiară între femei şi bărbaţi (peste 63% dintre femei şi 59% dintre bărbaţi). Cel mai mic procent de confirmări - 15% - a fost înregistrat la întrebarea dacă se poate considera că, din cauze culturale şi socio-economice, femeile ar avea mai puţine cunoştinţe financiare decât bărbaţii.

Mai degrabă, românii tind să spună că, dimpotrivă, bărbaţii au mai puţine cunoştinţe despre finanţele personale decât femeile pentru simplu fapt că acestea sunt mai pricepute la gestionarea cheltuielilor din gospodărie (18% din respondenţi au ales acest răspuns).

Raportat la segmentarea pe vârste, tinerii (25-34 de ani) au o percepţie mai puţin favorabilă priceperii financiare a femeilor. 23% dintre aceşti respondenţi au indicat ca adevărată afirmaţia că femeile au o educaţie financiară mai limitată decât bărbaţii, din cauze socio-economice şi culturale. La polul opus, românii cu vârste între 45-54 de ani resping în majoritate covârşitoare percepţia conform căreia priceperea în gestionarea fondurilor personale ar fi influenţată de diferenţele de gen (67%), potrivit cercetării.

Studiul comandat de Revolut mai arată că, pentru a-şi ţine finanţele sub control în perioadele de criză şi pentru a atinge bunăstarea financiară, 50% dintre respondenţi se documentează din articole şi cărţi despre managementul banilor şi finanţele personale - ambele subiecte fiind dezbătute pe larg în ultima perioadă. 46% dintre români preferă sfatul experţilor şi 20% se consultă cu partenerii sau membrii familiei. Doar 8% ar lua în calcul să urmeze cursuri sau să obţină o diplomă în finanţe şi economie.

De asemenea, 29% dintre românii participanţi la studiu spun se bazează acum pe soluţii digitale, cum ar fi fintech-urile sau neobăncile precum Revolut, şi platformele digitale pentru a obţine o abordare mai sănătoasă a banilor. Femeile sunt mai deschise (31%) decât bărbaţii (26%) la a utiliza tehnologia ca să obţină un control mai bun asupra bugetelor lor.

Această tendinţă este confirmată şi de numărul tot mai mare de clienţi Revolut care au creat Seifuri Vault, în perioada ianuarie - septembrie 2022. Clienţii români au economisit peste 67 de milioane de euro în Seifuri Vault în această perioadă, în aplicaţie, în timp ce numărul conturilor de economisire a crescut cu 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru vacanţe, renovarea casei, cadouri, maşini, studii, plata chiriei sau vremuri grele, românii au diverse motivaţii pentru a pune bani deoparte şi folosesc puşculiţele digitale Revolut pentru a economisi. Majoritatea Seifurilor Vault create de la începutul anului până la sfârşitul lunii septembrie - 34% - au avut ca destinaţie fie pur şi simplu o rezervă personală (economii), 7% au fost pentru sărbători şi vacanţe, 3% pentru rezerva pentru "zile negre" şi 2,4% pentru cadouri sau doar bani în "puşculiţa digitală".

Pe de altă parte, românii încă se jenează să îşi negocieze majorările salariale individuale. Discuţiile despre bani au fost considerate un tabu pentru multă vreme însă acum o altă tendinţă se remarcă printre români: unul din cinci români spune că nu are nicio problemă să vorbească deschis despre bani, în general. Această atitudine care indică încrederea în sine creşte odată cu vârsta: 37% dintre respondenţii cu vârste peste 65 de ani vorbesc foarte uşor despre bani, faţă de doar 13% dintre reprezentanţii generaţiei Z.

Temele precum economiile personale sau veniturile lunare rămân deosebit de critice: respectiv 24% şi 28% dintre respondenţi recunosc că nu le place să vorbească despre aceste subiecte. Acestea, urmate de răspunsurile referitoare la cererea de majorări salariale (27%) sunt cele mai mari procente înregistrate la întrebarea: "În ce situaţii găseşti că e dificil să vorbeşti despre bani?"

Nu doar negocierile salariale sunt un subiect dureros, ci şi negocierile comerciale. 18% dintre participanţi sunt reticenţi în a cere o reducere de preţ pentru bunurile sau serviciile achiziţionate. Românii din segmentul de vârstă 35-44 de ani întâmpină cele mai mari obstacole în a cere o creştere salarială (41%) faţă de cei 55-64 de ani (19,2%). Respondenţii aflaţi în vârful carierei (45-55) au mai puţine dificultăţi în a vorbi despre bani (24%).

"Banii nu ar trebui să mai fie un subiect tabu azi pentru nimeni. Şi cu atât mai puţin într-o relaţie sau în familie. Chiar dacă oamenii au diferite abordări ale finanţelor personale, discuţiile despre bani în cuplu ar trebui să fie deschise, indiferent că inflaţia creşte sau stagnează. O abordare sănătoasă a discuţiilor despre bani este considerată de majoritatea respondenţilor (57%) ca fiind unul dintre cei mai importanţi factori pentru o relaţie bună. Cu toate acestea, există şi alte opinii. Pentru 8% dintre participanţi, banii nu au fost niciodată un subiect relevant de discutat cu partenerii lor: doar în perioade de criză ar putea juca un rol. 4% cred chiar că discuţiile despre bani, într-o relaţie, ar trebui să aibă loc doar dacă la mijloc se află şi bunuri comune", se mai arată în studiu.

Românii consideră că educaţia financiară ar trebui să fie o materie şcolară, iar bunăstarea financiară ar trebui predată încă de la vârste mici.

71% dintre respondenţii români şi-ar fi dorit să fi învăţat mai multe despre administrarea banilor personali încă din şcoală, astfel încât acum să poată trece prin viaţă cu mai multă încredere. Doar 7% cred că cei mici nu ar trebui să aibă de-a face cu banii şi apreciază că este timp pentru asta, pentru că ei învaţă să se descurce sănătos cu banii doar ca adulţi, din momentul în care încep să primească salariu, iar educaţia financiară timpurie ar adânci diferenţele economice şi sociale dintre tineri.

În acelaşi timp, cei mai mulţi români - 31% dintre respondenţi - cred că lecţiile şi cunoştinţele financiare din şcoală joacă un rol social important în reducerea diferenţelor de gen şi sociale. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Cernat, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 24-04-2025 10:04

Verificări antifraudă în cadrul unui dosar penal ce vizează 24 de societăți; prejudiu estimat la 27 de milioane de lei

Inspectori antifraudă împreună cu ofițeri de poliție efectuează joi verificări, în cadrul unui dosar penal ce vizează 24 de societăți ce desfășoară activități de prestări servicii în domeniul peisagistic și întreținerea spațiilor verzi, prejudiciul fiind estimat la aproximativ 27 de milioane de lei, informează un comunicat al Agenției Național

Economic 24-04-2025 09:57

Lungimea autostrăzilor a crescut cu 140 de kilometri în 2024

Lungimea autostrăzilor din România a crescut cu 140 de kilometri (km) în 2024, iar lungimea rețelei de drumuri publice totaliza 86.847 km, din care 17.994 km (20,7%) drumuri naționale, 35.091 km (40,4%) drumuri județene și 33.762 km (38,9%) drumuri comunale, arată

Economic 24-04-2025 09:40

Aproape 4.800 de persoane și-au găsit loc de muncă prin intermediul AMOFM, în primul trimestru

Un număr de 4.797 de persoane au fost angajate în primul trimestru al anului, prin intermediul Agenției Municipale pentru Ocuparea Forței de Muncă București, din care 2.405 sunt de sex feminin. Potrivit unui comunicat al AMOFM, din totalul persoanelor ocupate în această perioadă, 1.602 au fost peste 45 de ani (peste 55 ani, 500), 1

Economic 24-04-2025 07:45

Dezbatere organizată joi de Coaliția Pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării pe tema turismului în 2025

Coaliția Pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC) organizează, joi, o dezbatere profesională cu tema ''Turismul în 2025, o noua încercare!''. ''Pentru industria turistică, la vechile probleme, cum ar fi lipsa forței de muncă și numărul redus al turiștilor străini, se adaugă altele noi, cum sunt c

Economic 23-04-2025 20:33

ANCOM: Precizăm că am tratat cu aceeași rapiditate sesizările primite de la doi dintre actorii politici implicați în campania electorală

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) precizează că a primit sesizări de la doi dintre actorii politici implicați în campania electorală, care semnalau aspecte diferite pe fond, respectiv conținut potențial ilegal în cazul uneia dintre plângeri și alterarea vizibilității pe marile platforme în c

Economic 23-04-2025 20:12

Banca Mondială estimează pentru România o creștere economică de 1,3% în 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală (ECA) la 2,5% în perioada 2025-2026, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026, conform Raportului ECA Economic Update pentru regiune, publicat miercuri.

Economic 23-04-2025 19:44

AAC: Direcțiile propuse de PE referitor la bugetul UE post-2027, un pas important spre o Politică Agricolă Comună mai corectă

Direcțiile propuse de Parlamentul European referitor la viitorul buget al UE post-2027 reprezintă un pas important spre o Politică Agricolă Comună (PAC) mai corectă și adaptată realităților fermierilor din Estul Europei, consideră Alianța pentru Agricultură și Cooperare. Potrivit unui comunicat al AAC, remis AGERPRES, Comisia pentru bugete a Parlamentului Euro

Economic 23-04-2025 18:33

Crețu (ELCEN): Datoria Primăriei Capitalei a ajuns la 1,4 miliarde lei; în aprilie a plătit zero lei

Datoria Primăriei Capitalei către ELCEN este în prezent de 1,4 miliarde lei, iar în luna aprilie nu a fost plătit niciun leu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu. 'Voi vorbi strict cifre, ca să înțelegem situația în care ne aflăm astă

Economic 23-04-2025 17:59

Burduja: Sistemul de termoficare în sine este în colaps; administratorii Termoenergetica l-au informat pe Nicușor Dan că intră în insolvență compania

Sistemul de termoficare este în colaps, în condițiile în care ELCEN, compania Ministerului Energiei, are de încasat peste 1,25 miliarde de lei de la Termoenergetica, bani pe care aceasta nu i-a primit de la Primăria Generală și a anunțat că trebuie să intre în insolvență, conform legii, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian

Economic 23-04-2025 17:09

România, prezentă în aceste zile la Târgul de Turism din Kazahstan

România participă, începând de miercuri, la Târgul de Turism din Kazahstan (KITF), care a ajuns la a 23-a ediție, în standul țării noastre fiind promovate destinații precum Mureș, Harghita, Bucovina, dar și Constanța - Mamaia. 'Intrarea României în spațiul Schengen ne-a făcut destinația vedetă și &

Economic 23-04-2025 17:00

Metrorex introduce abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, începând cu 1 mai

Metrorex introduce, de la 1 mai, abonamente lunare pentru utilizarea parcării Terminalului Multimodal Străulești, odată cu efectuarea testelor pentru implementarea unei noi oferte tarifare, a anunțat miercuri compania. Astfel, Metrorex vine în sprijinul publicului călător care utilizează serviciile de parcare tip Park&Ride prin introducerea abonament

Economic 23-04-2025 16:11

Ministrul Finanțelor participă la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, participă în această săptămână la Reuniunile de Primăvară organizate de Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional (FMI), reafirmând angajamentul României pentru stabilitatea fiscal-bugetară, a anunțat miercuri instituția. 'Delegația Ministerului Finanțelor, condusă d

Economic 23-04-2025 16:05

ANSVSA: Un transport cu peste 30.000 de oi va pleca miercuri către Algeria

Un nou transport de ovine românești, cu peste 30.000 de animale, va pleca miercuri din portul Constanța către Algeria, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 'Astăzi, 23 aprilie 2025, un nou transport important de ovine este realizat către statul algerian, în baza colaborăr

Economic 23-04-2025 15:30

Pistol: În octombrie, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău

Lotul 2 Pietroasele - Mizil din autostrada A7 Ploiești - Buzău este estimat a se finaliza în cursul lunii mai, iar lotul 3 Pietroasele/Spătaru - Buzău în octombrie, astfel încât, practic, vom avea toată legătura de la Ploiești la Buzău, a afirmat, miercuri, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CN

Economic 23-04-2025 14:16

Grindeanu: Contractele pentru construcția ultimelor trei tronsoane ale A8 intră în procedură de licitație

Documentația pentru contractele privind proiectarea și execuția tronsoanelor cuprinse între Lețcani și Podul de la Ungheni a fost transmisă, miercuri, spre validare, la Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), a anunțat ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa de